Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przedwzmacniacz ?

Coroner69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialbym prosic o radę odnośnie przedwzmacniacza.Mój system to :integra Musical Fidelity A308 , odtwarzacz CD Copland CDA 289 ,kolumny Tottem staff. Ponieważ słucham głównie rocka,gotyku i metalu głęboki bas ma dla mnie duże znaczenie dla tego kolumny wspomaga subwoofer B&W ASW 600.Myślę aby mój system wzbogacić o przedwzmacniacz z regulacja wysokich i niskich tonów i ewentualnie pozbyć sie suwoofera. Czy takie rozwiązanie ma sens i jeśli tak to jaki przedwzmacniacz polecacie? Myślałem o sumie do 2500 zl za używke.

https://www.audiostereo.pl/topic/119154-jaki-przedwzmacniacz/

Nie ta droga.Co innego podbicie dołu (regulacja barwy w pre), a co innego rozszerzenie jego zakresu (sub).

Powiem szczerze, ze nawet w drogich i dobry h preampach, gmeranie przy regulacji tonów bardzo źle robi dźwiękowi, powoduje utratę homogeniczności i coś psuje, trudno to nawet zdefiniować, robi się sztucznie. Podejrzewam, ze w tanich takze. Bedzie prawie na pewno gorzej niz z suba, ktory rozszerza Ci zakres przetwarzanych tonów, a nie podbija istniejacy (a przynajmniej nie musi)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Powiem szczerze, ze nawet w drogich i dobry h preampach, gmeranie przy regulacji tonów bardzo źle robi dźwiękowi, powoduje utratę homogeniczności i coś psuje, trudno to nawet zdefiniować, robi się sztucznie

Też kombinowałem żeby mieć coś z regulacją barwy ale taka regulacja więcej psuje niż daje korzyści

Dzięki za odpowiedż p0is0n . A rozszeżając pytanie ,czy jest w ogóle sens łączenia integry z preampem (nawet bez regulacji tonow) co dzięki temu mogę zyskać?

Owszem, może się zdarzyć, że zagra to lepiej - często integry mają sekcję pre potraktowaną po macoszemu i podłączenie czegoś dobrego (pre) z zewnątrz może poprawić dźwięk w wielu aspektach,a także ukształtować jego barwę. Użytkownicy często lubią podpicowywać dźwięk pre lampowym.

Z drugiej strony, może też być tak, że z racji specyficznej konstrukcji sekcji wzmaniacza mocy(z założenia minimalistycznej, bądź wymagającej np superniskiej impedancji zewnętrznej - rzadko osiągalnej w większości preampów) dodanie pre tylko pogorszy dźwięk.Niestety, nie ma tu reguł, trzeba próbować.Dzięki zewnętrznemu pre można też zyskać inne funkcjonalności niedostępne "natywnie" w integrze np.: wejście phono, wejścia cyfrowe, większą liczbę wejść liniowych itd.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.