Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RX6 - czy warto modyfikować?

qmacieq

Rekomendowane odpowiedzi

Moje rozterki jak w temacie.

Jestem posiadaczem MA RX6 i już jakiś czas temu dojrzałem do wymiany kolumn (oczywiście z powodu charakteru ich brzmienia).

Nie mam natomiast żadnych zastrzeżeń do jakości wykonania i wyglądu.

Nie wiem jaką cenę mogę uzyskać odsprzedając je, ale z pewnością nie będzie to gruba kasa.

Wpadł mi do głowy pomysł czy nie warto rozważyć modyfikacji.

Mam na myśli przede wszystkim wymianę głośników (nie wiem czy wszystkich) i zwrotnic.

Widziałem, że np. Studio 16 Hertz ma w swojej ofercie modyfikacje "obcych" kolumn.

Jeśli ktoś już się w to bawił i uważa, że gra jest warta świeczki to prosiłbym o komentarze.

Oczywiście jeśli uważacie, że przy tych kolumnach pomysł jest z d..., to też się nie obrażę :).

PS: Zastanawiałem się czy temat nie powinien się znaleźć w dziale DIY, ale wydaje mi się, że dopóki nie ma konkretnej decyzji nie ma po co omawiać szczegółów.

Ciekawy pomysł-wymiana przetworników i zwrotnic,a zostawić obudowy bo się podobają.

Chyba Akustyk z Wawy też robi coś takiego,ale nie jestem pewien,trzeba poszukać.

Widziałem, że np. Studio 16 Hertz ma w swojej ofercie modyfikacje "obcych" kolumn.

Najlepiej było by zadzwonić do Grzegorza i zapytać-bo wpisy z forum .......:)

Czy do tego litrażu można zaaplikować cos lepszego z przetworników,zrobić zwrotnicę-ewentualnie zmienić wygłuszenie-ale jaki był by koszt,i czy warto(części,robocizna....itd) to może nowe by kupił i by było prawie to samo.(koszta)-czyli inne brzmienie-no bo chyba tego oczekujesz.

Chyba Akustyk z Wawy też robi coś takiego,ale nie jestem pewien,trzeba poszukać.

Do Akustyka się chyba zgłoszę, tym bardziej, że mam tam bardzo blisko...

Co do kosztów, to oczywiście może się okazać, że lepiej kupić nowe.

Nie ukrywam, że jestem zauroczony RLS Nereida. Słuchałem ich ostatnio z takim wzmacniaczem jak mój (Atoll IN 100SE) i zagrały świetnie (m.in w porównianiu do MA Silver 6).

Dzięki za odpowiedź!

Lepiej darowac sobie przerobki. Pozniej ciezko odsprzedac, bo ludzie boja sie kto i co tam porobil. Ja nie mam ochoty kupowac takich kolumn.

Raz co prawda kupilem przerobione radmory ls30 przez AKKUS'a, ale dlatego ze ich sluchalem i mialem porownanie do oryginalu.

Lepiej darowac sobie przerobki. Pozniej ciezko odsprzedac, bo ludzie boja sie kto i co tam porobil.

W sumie racja,bo o ile robimy to sami,po swoich kosztach,i mamy pojęcie jak to zrobić-i ewentualnie jak granie nie będzie odpowiadało,to powrócimy do starej aplikacji-a przetworniki sprzedamy.

Ale jak ma to robić ktoś-i dzwięk nie będzie pasował-to i tak trzeba za robociznę zapłacić-a to nie koszt 50-100pln. :)

Więc trzeba się zastanowić.

Lepiej darowac sobie przerobki. Pozniej ciezko odsprzedac, bo ludzie boja sie kto i co tam porobil. Ja nie mam ochoty kupowac takich kolumn.

Ale jak ma to robić ktoś-i dzwięk nie będzie pasował-to i tak trzeba za robociznę zapłacić-a to nie koszt 50-100pln. :)

Więc trzeba się zastanowić.

Bardzo Wam dziękuję za sugestie. Właśnie o to mi chodziło.

Skontaktuję się z Akustykiem, ale jeśli koszt przeróbek będzie wyższy niż 50-60% ceny nowych kolumn, które mi pasują to sobie daruję cała operację, a swoje obecne MA RX6 wystawię na sprzedaż.

Tym bardziej, że nigdy nie dostały porządnie w tyłek, więc same przetworniki są w idealnym stanie.

Zdaję sobie sprawę, że modyfikacjami mogę je zepsuć.

przerabiac jest sens jesli chcesz zrobic z nich kolumny na lata dla siebie, nie neguje calkowicie pomyslu z wymiana glosnikow ale to cala masa problemow do przejscia, dopasowanie pojemnosci komory między innymi, kto ci pozniej zaprojektuje zwrotnice do tego, jesli sam tego nie zrobisz to proponuje jednak kupno lepszych fabrycznych kolumn, ok 3tys za uzywki i wskoczysz 2 polki wyzej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.