Skocz do zawartości
IGNORED

Modern Houses

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, wyraziłeś swoje zdanie, ale, z całym szacunkiem, nie jesteś sam na tym forum, jak i sam na świecie, więc daj już sobie spokój z nawracaniem innych. Temat Ci nie leży? To nie zaglądaj... Dziękuję.

Żadnego nawracania.

Na samym początku zaznaczyłem że o gustach nie ma dyskusji.

Jeden woli ogórki, inny - ogrodnika córki!:)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

wpiszce w googla Grand Designs...taki popularny program w UK...duzo fotek do ogladania

Ogladam chetnie...podziwiam pomysly i rozwiazania,ale te kliniczne wnetrza brrrrrrrr

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Kolega JuG jako oblatany w rosyjskim może wkleiłby fotki rezydencji Putina których pewnie pełno w tamtejszych kochających prawdę mediach. W końcu składał się na nią cały naród tego demokratycznego mocarstwa.

Pamietam wrażenie jakie swego czasu wywarli na mnie konstruktywiści rosyjscy i ich śmiałe projekty. Niedawno temu przekonałem się, że nie tylko na mnie, gdy ze zdumieniem dowiedziałem się, że model Wieży Tatlina postawiono na dziedzińcu londyńskiej Royal Academy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie ten światły przywódca wybudował coś równie awangardowego.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Ok, wyraziłeś swoje zdanie, ale, z całym szacunkiem, nie jesteś sam na tym forum, jak i sam na świecie, więc daj już sobie spokój z nawracaniem innych. Temat Ci nie leży? To nie zaglądaj... Dziękuję.

Idottore ma sporo racji, architektura zaklinowała się na wyłomie zrobionym przez Le Corbusier'a i przestała ewoluować. Takie rzeczy jakie tu wrzucacie to już robiono w latach 20' poprzedniego wieku, właściwie jest to architektura retro:

frank-lloyd-wright-architektura-organiczna_205364.jpg

villa-savoye-le-corbusier.jpg

900x720_2049_488.jpg

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Nie chodzi o to, kto ma rację a kto jej nie ma... bo każdy ma tu rację, gdyż to jest dyskusja o gustach. Ja jestem inwestorem i ja decyduję, co chcę postawić za swoje pieniądze.

Dużo bliższy mojemu pojmowaniu fajnego domu byłby taki budynek a nie betonowe bunkry.

Polski, tradycyjny, osadzony w kontekście lokalizacyjnym i historycznym.

Ukryta Zawartość

Jednak - jak powiadam - to mój prywatny wybór i nie wymagam od nikogo poparcia.

Dom budujemy dla siebie, pod swoje wymagania i to my mamy w nim czuć się dobrze a nie nikt inny.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

>>il Dottore

Tak, to jest dyskusja o gustach, ale nie o wszystkich, dlatego proszę nie wstawiać tego typu konstrukcji typowo polskich, bo tytuł wątku brzmi "Modern Houses". I proszę nie pisać o historii, czy o znaczeniu słów w tytule, bo skoro ktoś się tematem interesuje to raczej historie danego zjawiska, zagadnienia, trendu itd. zna przynajmniej dobrze. Boli Cię, że ktoś postawi sobie dom z płaskim dachem, z białą kuchnią, z wielkim tarasem bez jednej ściany o powierzchni 300 metrów kwadratowych? Niech sobie stawia, ma do tego pełne prawo, bo to będzie jego dom, jego kasa, jego biznes i nic Ci do tego...

I już dajmy spokój z tą tradycją, bo ona tak jak i religia hamuje rozwój i postrzeganie wielu rzeczy z innej perspektywy. Dlaczego mam się ograniczać z wyglądem domu, bo żyje w Polsce? Skoro 100% ludzi ma chatki, to ja też powinienem mieć chatkę - idiotyczne podejście... A może ktoś nie chce chatki, tylko coś oryginalnego? Doktorek powinien to wiedzieć najlepiej, to właśnie na zachodzie indywidualizm jest raczej już normalnym stanem postrzegania drugiego człowieka...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Unusual Zinc-Cladded Leaning House Disrupts Hillside Landscape

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Leaning-House-by-PRAUD.jpg

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Żadnego nawracania.

Na samym początku zaznaczyłem że o gustach nie ma dyskusji.

Jeden woli ogórki, inny - ogrodnika córki!:)

Dottore, to powiedzenie ma wręcz przeciwny wydźwięk. - o gustach się nie dyskutuje ! (kropka!) czyli gusty są dobre albo złe - bez żadnej dyskusji wiadomo jakie. Ale to powiedzeni edotyczyło raczej arystokratów i dyplomatów ewentualnie (tych od protokołu dyplomatycznego). A gdzie teraz takich znaleźć?

Idottore ma sporo racji, architektura zaklinowała się na wyłomie zrobionym przez Le Corbusier'a i przestała ewoluować. Takie rzeczy jakie tu wrzucacie to już robiono w latach 20' poprzedniego wieku, właściwie jest to architektura retro:

frank-lloyd-wright-architektura-organiczna_205364.jpg

Dom nad wodospadem jest przykładem architektonicznego nieuctwa i dysfunkcjonalizmu (jeśli tak można rzecz nazwać górnolotnie). Wyobraźcie sobie mieszkanie nad stale hałasującym wodospadem, który słychać w każdym pomieszczeniu a na tarasie nie da się porozmawiać nie przekrzykując szumu spadającej wody. W każdym pomieszczeniu jest wilgotno o każdej porze dnia i nocy. A to był domek wypoczynkowy :-)

W latach dwudziestych- trzydziestych raczej powstał styl zwany polskim funkcjonalizmem. Z tego okresu są do tej pory najbardziej atrakcyjne nieruchomości miejskie. Cechował sie prostotą, nowoczesnością / funkcjonalizmem - trochę wyrosłym z futuryzmu. Takie domy przedwojenne łatwo poznać - kwadratowa bryła często z międzypoziomami i zaokrągleniami rogów lub części mieszczących klatki schodowe. W miastach także dobrze wykonywane wykończenia - często okładziny kamienne na ścianach i w ciągach komunikacyjnych. Zdarzały się także już garaże podziemne i podwójne klatki schodowe - tak zwane kuchenne.

Do tego styl rozszerzał się na wykończenia i meble. Przykładem jest choćby Pałac prezydencki w Wiśle - elementy wyposażenia były w zeszłym roku prezentowane w Zachęcie. Nie do wiary że niektóre rozwiązania mają ponad osiemdziesiąt lat i nadal wyglądają współcześnie.

Ukryta Zawartość

W stylu przedwojennego modernizmu wybudowano niemal całą Gdynię.

A co wybudowano w światłej III RP ??? Może styl "gargamel" ?

Ukryta Zawartość

Dom nad wodospadem jest przykładem architektonicznego nieuctwa i dysfunkcjonalizmu (jeśli tak można rzecz nazwać górnolotnie). Wyobraźcie sobie mieszkanie nad stale hałasującym wodospadem, który słychać w każdym pomieszczeniu a na tarasie nie da się porozmawiać nie przekrzykując szumu spadającej wody. W każdym pomieszczeniu jest wilgotno o każdej porze dnia i nocy. A to był domek wypoczynkowy :-)

I to jest właśnie problem o którym pisałem, błędne założenia początków modernizmu stały się kanonem obowiązującym do dziś. Najbardziej spektakularnym tego przykładem jest stolica Brazylii zaprojektowana w tym duchu od podstaw, i która okazała się niewypałem funkcjonalnym.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

I to jest właśnie problem o którym pisałem, błędne założenia początków modernizmu stały się kanonem obowiązującym do dziś

Pytanie nie jest złośliwe - raczej chciałbym wiedzieć. Mógłbyś rozwinąć tą myśl? Dziękuję :)

Cliffside Ocean Residence Dramatically Adapted to an Irregular Terrain: Tula House

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

architecture-modern-residence2.jpg

Ukryta Zawartość

Po części już ci napisałem w poprzednich postach, ale dodam coś z szerszego horyzontu. Otóż architektura działa na tak wielu poziomach że w znacznym stopniu organizuje nasze życie (zauważ że, o ile ktoś nie mieszka w namiocie w lesie, to jest właściwie zanurzony w architekturze), podobnie jak medycyna była sztuką nadrzędną (przede wszystkim trzeba być zdrowym by się zajmować innymi aktywnościami, trzeba mieć dom by przetrwać itp). Modernizm Le Corbusiera to zniszczył i zawęził architekturę do roli sztuki estetycznej z jednej strony, do ideologicznej funkcjonalności z drugiej. Przez tysiąclecia sztuka była na usługach architektury, a w modernizmie te role się trochę odwróciły, zaczęto architekturę traktować jak rzeźbę, czy formę przestrzenną. Podporządkował też architekturę uproszczonemu modelowi funkcjonalności w myśl której człowiek tylko "pracuje, je, śpi i sra".

Natomiast formalnie był moim zdaniem geniuszem.

Mimo wszystko nadal nieruchomości miejskie w Polsce z lat 30-stych i 40/50 zbudowane wg idei funkcjonalizmu są najbardziej cenione i osiągają najwyższe ceny. Własnie ze względu na funkcjonalny układ pomieszczeń, zapewnienie odpowiedniej przestrzeni - czyli standardu funkcjonalnego (bo jest jeszcze standard wykonawczy w który wchodzi użyta technologia - przeważnie już cegła, beton i monolityczne stropy oraz standard wykończenia trwałymi materiałami i standard estetyczny dotyczący samego wyglądu).

Dom nad Wodospadem to akurat jest przykład nieuwzględnienia funkcjonalnej roli nieruchomości. No ale Frank Lloyd Wright był za niego odsądzany przez krytyków za dyletanctwo. W istocie był on samozwańczym architektem którego projekty rujnowały budżety inwestorów a plany nie odpowiadały użytym technologiom

I bardzo dobrze! Bo to nie jest polska architektura!

Doktorek jak widać jest również architektem.Zna się.Wie co to Polska architektura.

Nie chciałbym mieszkać w białych czy betonowych ścianach, te proste linie od linijki śmierdzą mi architekturą komunistycznej Polski lat 70-tych. Też mieli wówczas fazę na modernizm.

Przede wszystkim nie masz pojęcia bladego co to znaczy....modernizm.Więc po co zabierasz głos i porównujesz prostopadłościany komunistyczne do modernizmu?Wygulgałeś w necie co to modernizm?Jak nie to wygulguj.

I to jest właśnie problem o którym pisałem, błędne założenia początków modernizmu stały się kanonem obowiązującym do dziś.

A kim jesteś by oceniać Le Curbosiera i innych zwolenników modernizmu?Wypowiadasz się jak aftorytet....jakiś.Co najmniej.

Otóż szanowny GURU,modernizm został doceniony przez całe mnóstwo różnych akademii i opiera się krytykom do dzisiaj....skutecznie.

A czy ewoluował?Myśle,że cały czas to się dzieje.

Dużo bliższy mojemu pojmowaniu fajnego domu byłby taki budynek a nie betonowe bunkry.

Tak właśnie myślałem,ze taka stodółka to twój gust.Dobrze nawet,ze wyjechałeś do tej Irlandii.

wpiszce w googla Grand Designs...taki popularny program w UK...duzo fotek do ogladania

Leci lub leciało to w naszej TV.

A kim jesteś by oceniać Le Curbosiera i innych zwolenników modernizmu?Wypowiadasz się jak aftorytet....jakiś.Co najmniej.

Otóż szanowny GURU,modernizm został doceniony przez całe mnóstwo różnych akademii i opiera się krytykom do dzisiaj....skutecznie.

A czy ewoluował?Myśle,że cały czas to się dzieje.Tak właśnie myślałem,ze taka stodółka to twój gust.Dobrze nawet,ze wyjechałeś do tej Irlandii.

Dla ciemnogrodu zawsze ktoś kto ma swoje zdanie to będzie guru.

Mimo wszystko nadal nieruchomości miejskie w Polsce z lat 30-stych i 40/50 zbudowane wg idei funkcjonalizmu są najbardziej cenione i osiągają najwyższe ceny.

Piszesz o budownictwie typu Nowa Huta?

W Gdańsku najdroższa to się robi Oliwa (dzielnica) która obok modernizmu nawet nie leżała.

Wyobraźcie sobie mieszkanie nad stale hałasującym wodospadem, który słychać w każdym pomieszczeniu a na tarasie nie da się porozmawiać nie przekrzykując szumu spadającej wody

Niestety wygląda na to, że nie słyszałeś o czymś takim, jak zjawisko habituacji....Myślę, że architekci w przeciwieństwie do Ciebie o tym wiedzieli. Więc może to nie oni są nieukami ;-) ? A co do gości i rozmowy z nimi na tarasie, to kto dziś zaprasza znajomych do domu :-) ? Ten zwyczaj umarł dawno temu...

A domek, jak dla mnie mógłby być. Jak ktoś ma taki do oddania, to ja chętnie przytulę :-)))

Te wszystkie domy z Hiszpanii lub Włoch tudzież z innych krajów o cieplejszej aurze do nas się nie nadają....niestety.

Dokładnie tak jest :-) Klimat to 80% sukcesu. Gdybym żył w klimacie południowym zbudowałbym sobie chatkę z kilku pali na krzyż i też byłbym happy. Sztuka zaczyna się, kiedy trzeba zbudować dom w klimacie bardziej surowym....

Początek Modernizmu był chyba trochę wcześniej.Nie pamiętam dokładnie ale z 10 lat chyba wcześniej.

Jak tak patrzę na większość projektów, które tu wklejacie, to po pierwsze : większość mi się podoba, ale nachodzi mnie też myśl, że właściwie ta ultranowoczesna architektura jest dość prosta do projektowania, trzeba znać tylko wszystkie obowiązkowe zasady potrzebne przy projektowaniu i wiśta wio...bryły proste, ale od tego są właśnie studia w tym kierunku....

Smuga cienia spowija..;-)

Piszesz o budownictwie typu Nowa Huta?

W Gdańsku najdroższa to się robi Oliwa (dzielnica) która obok modernizmu nawet nie leżała.

A masz jakiś problem z przeczytaniem o czym napisałem?

Niestety wygląda na to, że nie słyszałeś o czymś takim, jak zjawisko habituacji....Myślę, że architekci w przeciwieństwie do Ciebie o tym wiedzieli.

Po prostu przeczytaj sobie o tym domu i osobie jego projektanta zamiast pierdzielić trzy po trzy. Twoje myśli są mało istotne w tym przypadku.

Boże, aleś ty elektryczny, nawet spytać się nie można.

Chodziło mi o to czy piszesz o czymś takim:

z10035595X.jpg

Panowie! Proszę wstawiać coś przy okazji wartego obejrzenia. I temat nie jest o tym, czy modernizm jest ok, tylko o relacjach zdjęciowych domów w tym stylu! Proszę uszanować czytających! Dziękuję.

Mountainside Home Made With Aged Materials

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

mountainside-home-made-with-aged-materials-1-driveway-below-thumb-630xauto-40859.jpg

Ukryta Zawartość

Chodziło mi o to czy piszesz o czymś takim:

Dołączona grafika

O czymś takim również - ale to już chyba powojenne - o mocno uproszczonej formie, a mnie bardziej chodziło o coś przedwojennego

Ukryta Zawartość

Podobne obiekty znajdzie się w wielu miastach - ale głównie chodzi o te przedwojenne.

Do tego na twoim zdjęciu podobne są w Warszawie - z podcieniami, bramami i sklepami w parterach fasady w okładzinie kamiennej. Bardzo drogie lokale tam są. I są to już budynki powojenne ale czerpiące jeszcze z funkcjonalizmu.

Ale głownie miałem na myśli kamienice wybudowane od końca lat 20-stych. Na przykład niemal cała Gdynia z tamtego okresu. To był modernizm - może nie pełną gębą ale właśnie taki w stylu funkcjonalizmu. Do tej pory dość łatwo jest rozpoznać domy postawione przed wojną - oczywiście tam gdzie nie stawiano ich na zasadzie byletaniej.

Po wojnie jeszcze budowano dobrze, przestrzennie. Ale później już w stronę czasów końcowego Gomułki było coraz gorzej.

Oczywiście są w Warszawie eksperymenty architektoniczne nieco nieudane, o przerysowanych założeniach - podobnie jak ten dom nad wodospadem. Dzieje się tak kiedy architekt podporządkowuje projekt funkcji jakiejś swojej wymyślonej idei, która najczęściej w użytkowaniu okazuje się nie działać.

Ps. Jeszcze tak a propos Dottore i tego dworku wiejskiego który wkleił. Określenie "stodółka" może do niego pasuje, ale funkcjonalnie taka zabudowa się sprawdzała. Oczywiście na pewnym etapie rozwoju technologii. Ona ewoluowała i przy tym żaden artysta nie majstrował z zamiarem zmieniania ludziom stylu życia.

Ukryta Zawartość

House Perched on Central Column Overlooks Ocean on 3 Sides

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

house-perched-central-column-overlooks-ocean-3-sides-1-ramp-thumb-630xauto-40385.jpg

Lovely Summer House Design

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

wood-forest-home-with-modern-interiors-and-timber-finishings-1-thumb-630xauto-36220.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak tak patrzę na większość projektów, które tu wklejacie, to po pierwsze : większość mi się podoba, ale nachodzi mnie też myśl, że właściwie ta ultranowoczesna architektura jest dość prosta do projektowania, trzeba znać tylko wszystkie obowiązkowe zasady potrzebne przy projektowaniu i wiśta wio...bryły proste, ale od tego są właśnie studia w tym kierunku....

Niestety tak nie jest.Proste meble,domy są najtrudniejsze do zaprojektowania.Wystarczy spojrzeć na proste sofy,drogie jak diabli a okrąglaków i bułami wypchane kosztują ułamek ich ceny.Proporcje do uchwycenia w projektowanych prostych bryłach są najważniejsze i najtrudniejsze.A wydaje się odwrotnie.Proszę spojrzeć na ceny Fendi,Minotti,Poliform czy Flexform oraz innych uznanych producentów i porównać ich projekty z markami jakich pełno u nas w sklepach.Różnica widoczna gołym okiem.Identycznie jest z domami.

Nie każdy projekt jest udany i to bez względu na fakt,czy jest modernistyczny czy nie.Nie każdy piłkarz jest dobry a więc i na architektów też się to przekłada.

Modern Boathouse Fit for Contemporary Living

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Kliknijcie w link i zobaczcie drugie zdjęcie od góry - pierwsze skojarzenie? Wypad leszczu! :D

modern-boat-house-fit-for-contemporary-living-15-thumb-630xauto-35614.jpg

Można też klasycznie:

Country Home with Clean Lines features Hallway of Bookshelves

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

country-home-clean-lines-features-hallway-bookshelves-1-site-thumb-630xauto-35451.jpg

Experimental Mirror House in The Netherlands

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Kliknijcie na link i zobaczcie trzecią fotkę - ale się kurna dzisiaj nie uczesałam :D

experimental-mirror-house-with-linear-layout-and-minimalist-aesthetic-1-thumb-630xauto-31661.jpg

Forest Getaway Cabin with Sauna, Sunken Hot Tub

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

forest-getaway-cabin-dominated-by-warm-wood-boards-1-roof-slope-thumb-630x420-30760.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po prostu przeczytaj sobie o tym domu i osobie jego projektanta zamiast pierdzielić trzy po trzy. Twoje myśli są mało istotne w tym przypadku.

Jeśli ktoś tu pierdzieli, to myślę, że jesteś w czołówce rankingu, więc nie bój się, nie zbiję Cię z plasowanego miejsca ;-)

A Twoje myśli są równie mało istotne jak rozdeptany slimak, więc witaj w zacnym gronie. Jest już nas dwóch " oświecony " człeku....

Proszę spojrzeć na ceny Fendi,Minotti,Poliform czy Flexform oraz innych uznanych producentów i porównać ich projekty z markami jakich pełno u nas w sklepach.Różnica widoczna gołym okiem.Identycznie jest z domami.

No akurat ciężko się zgodzić z tezą, że cena wyznacza standard.....na pewno nie we współczesnym świecie...

UWAGA!!!

Nikogo, od początku nie banowałem w temacie. Wchodzę teraz w Centrum Banowania, a tam il Dottore zbanowany... Ciekaw jestem kto taki mądry jest z moderatorów?!

DO MODERACJI: Nie życzę sobie z Waszej strony żadnych ingerencji w temat, chyba,że sam o taką interwencję poproszę! DZIĘKUJĘ!!!

Il Dottore, przepraszam za zamieszanie...

No akurat ciężko się zgodzić z tezą, że cena wyznacza standard.....na pewno nie we współczesnym świecie...

Cena nie jest dzisiaj już wyznacznikiem jakiegoś wysokiego standardu. Firm, które jeszcze kultywują tradycję cena/jakość to głównie stare wygi istniejące na rynku parędziesiąt lat. Choć i to się zmienia.

Suspended Wooden Pod Cabin Built Around Tree Trunk

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

suspended-wooden-pod-cabin-built-around-tree-trunk-1-rock-face-right-thumb-630x417-28793.jpg

House With Two Volumes: One Above Ground, One Underground

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

striking-minimal-glass-house-elevated-above-barren-landscape-1-upper-half-pool-thumb-630x420-26663.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie musisz godzić się z oczywistością.Zawsze cena i jakość-to miłość ......odwzajemniona.Tak było,jest i będzie.Bez względu na to czy się komuś podoba i czy ktoś się z tym zgadza,czy też nie.

Nie musisz godzić się z oczywistością.Zawsze cena i jakość-to miłość ......odwzajemniona.Tak było,jest i będzie.Bez względu na to czy się komuś podoba i czy ktoś się z tym zgadza,czy też nie.

Rozumiem. Nie mam pytań ;-))

Jeśli ktoś tu pierdzieli, to myślę, że jesteś w czołówce rankingu, więc nie bój się, nie zbiję Cię z plasowanego miejsca ;-)

Twoje myśli są równie mało istotne jak rozdeptany slimak, więc witaj w zacnym gronie. Jest już nas dwóch " oświecony " człeku....

Aaaaa - to jak oświecony z oświeconym. Załóżmy że Wright nie zauważył wodospadu przepływającego przez dom bo tak często nad nim przebywał. To po jakim czasie przestaniesz zauważać pociągi mieszkając na peronie dworca centralnego?

Dodajmy że dom był letniskowy żeby wszystko było jasne. Miał służyć wypoczynkowi a nie badać odporność mieszkańców na hałas.

Te tarasy mu się opuściły po dwa cale po odstawieniu rusztowań, taki był z niego konstruktor.

Większość pokazanych projektów to są dziwaczne kanciaki przyjemne do zwiedzania ale słabe do mieszkania. Na tym tle chałupka dworkowa wklejona przez Dottore wypada najbardziej przyjaźnie.

Najsensowniejszy jest domek letni ten tutaj

Lovely Summer House Design

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ale do czego komin grzejący zewnętrzną ścianę?

House With Two Volumes: One Above Ground, One Underground

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Experimental Mirror House in The Netherlands

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Domy z dużymi przeszkleniami fajnie wyglądają. W tym przypadku szum wodospadu zastąpi nam szum klimatyzatorów i rachunek za prąd który pozwoliłby przez pięć lat kupić drugi taki kontenerek przeszklony. Na zimne klimaty juz bardziej ale jako małpiarnia w zoo.

Nawet praca w biurze z takimi oknami jest uciążliwa.

Był też dom wpisany w krajobraz - czyli powieszony nad skarpą lub nad drogą. Jak zwykle nowoczesność rozumiana jako ściany ze szkła i taras.

Budynki które się wpisują w krajobraz to są właśnie dworki w rodzaju wstawionego przez Dottore. Ta bryła powstawała w drodze ewolucji przez całe wieki. Żaden kanciaty dziwoląg nie będzie lepiej wpisywał się w krajobraz niż dom tradycyjny którego wygląd powstał w wyniku ewolucji a nie erotycznego snu właściciela fabryki okien.

Generalnie miło się na to wszystko patrzy. Ale mieszkać to tam by chciał chyba tylko sam projektant. I to nie wiadomo czy długo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To po jakim czasie przestaniesz zauważać pociągi mieszkając na peronie dworca centralnego?

Odsyłam do literatury fachowej, jeśli tak chcesz zgłębić kwestię o której pisaliśmy. Kto szuka, ten znajdzie. Amen.

A kto pieprzy bez sensu ten obywatel?

Niestety wygląda na to, że nie słyszałeś o czymś takim, jak zjawisko habituacji....Myślę, że architekci w przeciwieństwie do Ciebie o tym wiedzieli. Więc może to nie oni są nieukami ;-) ? A co do gości i rozmowy z nimi na tarasie, to kto dziś zaprasza znajomych do domu :-) ? Ten zwyczaj umarł dawno temu...

A domek, jak dla mnie mógłby być. Jak ktoś ma taki do oddania, to ja chętnie przytulę :-)))

Zacznij od poczytania sobie na temat historii tego zabytku (Fallingwater), który zaczął rozpadać się już po odstawieniu rusztowań mimo wprowadzania poprawek konstrukcyjnych na etapie wykonawczym. Tarasy niemal od razu opuściły się o dwa cale :-) Podłogi utraciły poziom.

Domek kosztował jakieś 80 tys. dolarów w latach 20-stych kiedy cena normalnego domu w USA to było około 4-8 tys. dolarów. Z powodu błędów projektowych i usytuowania domu popadł on szybko w ruinę i spadkobiercy Kaufmana przekazali go w prezencie władzom stanowym. Które z kolei wydały kilkanaście milionów dolarów na odbudowę tej ruinki już wg nowych technologi żeby się z powrotem nie zawaliła.

Jednak najśmieszniejsza jest sama koncepcja domu który nie nadaje się do zamieszkania. Ale na pewno jest ładną i drogą rzeźbą. Bardzo podobne rzeźby - czasem takie do których można było wejść lub na które można było wejść, stawiane były w Jugosławii. Ale nikt nie wpadł na pomysł żeby w nich mieszkać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.