Skocz do zawartości
IGNORED

Trochę inaczej - prośba o radę przy pierwszym zestawie do muzyki

Kefa

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli co gra w systemie? Glosniki?

To by znaczylo, ze majac powiedzmy focale grand utopia I podlaczajac je do marantza pm5003 otrzymamy taki sam dzwiek jesli podlaczymy je do monoblokow mbl...wytlumacz prosze

To email jaki dostalem od Tannoy ltd jakies 3 miesiace temu, gdy zapytalem sie o porade w sprawie wzmacniacza. Do tego, co jest tu napisane dodali, ze wszystkie ich wzmacniacze sa custom made czyli DIY. Tannoy jako firma ma chyba najdluzsze doswiadczenie jesli chodzi o sprzet hi-fi...wyglada na to, ze dzwiek jednak zalezy od wzmacniacza inaczej by sie nie rozpisywali na ten temat...

WHITE PAPER

Choosing the Right Amplifier

A Brief Guide

INTRODUCTION

As is the case with loudspeakers, there are countless models available, using different technologies and with different strengths and compromises. And just like loudspeakers, the models that really excel are few and far between. This discussion is limited to two channel hi-fi, and by necessity has to be somewhat of a generalisation. To every rule however, there is at least one exception.

The objective is to provide a guide to the typical end user, rather than the experienced audiophile, without becoming overly technical. As Tannoy does not have any affiliation to any amplifier manufacturer in the hi-fi sector, we are unable to make any specific recommendations.

PERFORMANCE REQUIREMENTS

In the budget and mid sectors, it is common to find integrated amplifiers, where the preamplifier (which performs the control and input functions) is in the same case as the power amplifier (which provides the voltage and current to drive the loudspeaker). At the hi-end, it is more common to find separate pre and power amplifiers, thus isolating the sensitive input stages from interference produced by the power stages. As we are only interested in the power amplifier here, the discussion applies equally to both types.

The main requirements of a power amplifier then, can be summarised as follows:

• POWER OUTPUT: This can vary between 5 and 200 watts into 8 ohms or more. In ideal amplifier will double the power output with a halving of load impedance, thus making it tolerant of the way the loudspeaker load varies with frequency. This is never really the case in reality, mainly as a function of the power supply design. Human hearing is roughly logarithmic, and to double subjective loudness requires a 6dB rise in sound pressure level (SPL), meaning that the amplifier power must be quadrupled. So all things being equal, a 60W amplifier won’t sound any louder than a 50W amplifier. Having sufficient output power depends on the size of your room, the sensitivity of your speakers, and how loud you like to listen. All Tannoy speakers have a suggested range of recommended amplifiers powers in their specifications.

• FREQUENCY RESPONSE: The audio range is traditionally expressed as 20Hz – 20kHz, but there are often gains in extending amplifier performance outside these limits. This is largely because this reduces phase error in the audio band, preserving the harmonic structure of complex sounds.

• NOISE: Namely hiss and hum, which should not be intrusive in the listening room. This is especially important with very high sensitivity speakers, such as the Westminster Royal.

• DISTORTION: The most common is harmonic distortion, where overtones of the original frequency are produced. The ear is particularly sensitive to odd order harmonics such as 3rd and 5th etc, being perceived as harshness, while levels of even order harmonics, especially 2nd can give a warmth or lushness to the sound. Another consideration is intermodulation distortion, a result of signals at different frequencies mixing together, and producing tones that are not harmonically related. This is obviously not very musical, and results from non-linearity in the amplifier signal path.

• OUTPUT IMPEDANCE: The ideal amplifier has zero output impedance across the audio band and beyond, so that the output voltage, which is the information carrying quantity, remains the same with variations in the speaker impedance across the audio band. Another way of looking at this is the damping factor, expressed as the load impedance divided by the source impedance. A high damping factor is needed to control the fundamental bass resonance of the loudspeaker, and effectively ‘kill’ the stored mechanical energy returned to the amplifier, as a result of the cone movement.

POWER AMPLIFIER SPECIFICS

Power amplifiers fall into two main groups, valve (tube) and transistor (solid state). Within these groups are a good many subdivisions. While much debate occurs on the relative merits of each type and variant, the design competence of each individual amplifier is the major issue. Some amplifiers use valves for the input stages and transistors for the output or visa-versa, in an attempt to get the best of both worlds, and each must be judged on its own merits.

The other factor that causes much debate amongst audiophiles is the use of overall negative feedback to reduce distortion and output impedance. Put simply, you start off with a high open loop gain amplifier and return much of the output back to the input out of phase, thus giving a reduced closed loop gain, distortion and output impedance by the feedback factor.

Having designed hi-end amplifiers in a previous life, the author’s preference would be for a simple circuit topology, that achieves low distortion and low output impedance, without the application of large amounts of negative feedback. There is one school that believes a high level of feedback is harmless, and another that believes that any is a bad thing. In truth it is very hard indeed to design a zero feedback amplifier that measures adequately, while using high levels of feedback to compensate for poor open loop performance can produce an amplifier that measures well superficially, but we need to consider what happens when the output current increases under complicated musical transients, for example.

Further points to consider when designing a power amplifier are layout, power supply distribution, earthing and the sound of passive components.

TRANSISTOR AMPLIFIERS

These are generally defined as Class A and Class B, with Class B being the most common. With Class B, the output transistors are run with a small standing current to overcome the worst of the distortion as they are turned on and off by the signal. Any further reduction in distortion relies on the overall negative feedback, or possibly local feedback or error cancelling circuitry. A poorly designed Class B amplifier can generate large amounts of odd order distortion, especially 3rd order- the so called transistor sound? The output devices may be either bipolar transistors or MOSFETS, with debate on which sound best. The reality should probably be that it’s how they are used in the overall circuit context.

In a Class A amplifier, the output devices are run at a high standing current all the time, to reduce distortion. Such amplifiers are large, heavy, expensive and generate large amounts of heat. Evidence suggests that such measures are unnecessary given a very well designed and executed Class B design.

The author believes that 100 - 150W RMS per channel is adequate for the majority of applications. Any more power results in using multiple stacks of output devices that increase input capacitance and makes them more difficult to drive linearly, without very complicated driver circuitry. While large ‘mussel’ amplifiers of 500W or more may exert a vice like grip on the loudspeaker and give excellent LF damping, the midrange and top end quality is often a bit hard and grainy, probably for these reasons.

A further category of power amplifier is Class D (so called Digital), but more accurately described as Pulse Width Modulation (PWM). These amplifiers switch between the power rails at ultrasonic frequencies, with the mark/ space ratio of the pulse determined by the input voltage. Such amplifiers can achieve over 90% efficiency, so run cool and require small heatsinks. Once regarded as having high distortion and poor sound quality, some modern audiophile examples have been heard to deliver excellent results, with the uncanny blend of solid state grip and valve-like mid range and top end purity. Without doubt, we will see more use made of this technology in the future.

VALVE AMPLIFIERS

Unlike transistors, valves are high voltage/ low current devices, that means a transformer is needed to step the voltage down and increase the current for driving a low impedance loudspeaker. The transformer is critical to the performance and sound quality of the amplifier, adding much to the weight and cost of such an amplifier. The primary inductance of the transformer determines the low frequency performance, while stray capacitance governs how well it behaves at high frequencies.

Valves are lower gain/ lower distortion devices than transistors, so lower levels of overall negative feedback are generally needed, just as well, because it would be limited at high frequencies by the phase shift of the transformer, causing instability.

There are two main types of valve used, the triode and pentode. The triode has a single input grid, while the pentode has additional suppressor and screen grids, which without going into detail make the valve easier to drive at high frequencies and maintain a higher gain than a triode can achieve.

The majority of valve amplifiers are ‘push/ pull’ Class B, much like the transistor equivalent, but with the transformer between the output stage and the loudspeaker. It is possible to achieve powers of several hundred Watts or more. As well as the lower levels of negative feedback, the intrinsic transfer function of the valve leads to mainly ‘friendly’ 2nd harmonic distortion, with little odd order distortion. With an adequate amount of overall negative feedback, output impedance can be made acceptably low, but the levels of damping factor that a good transistor amplifier achieves are not possible.

The second type of valve amplifier is the single ended triode (SET), which has cult status in some areas of the audio community. Here, the cathode is transformer coupled to the loudspeaker via the output transformer, resulting in the full (Class A) bias current flowing through the transformer primary. Without digressing into detailed transformer design, this results in a large and expensive transformer, if the low frequency response is not to be compromised. As a result of the low efficiency, output powers are generally limited to 5- 20 watts RMS.

Such designs consequently have a high output impedance (typically 3 ohms), so the frequency response of the loudspeaker is severely modified as it changes across the audio band. In addition, there is very little damping of the bass drivers fundamental resonance. Such amplifies therefore are very coloured, and system matching is very hit and miss. Their subjective favour is largely down to the simple nature of distortion components, and the small number of components in the signal path (the latter being of importance with loudspeaker crossovers also).

The ‘Holy Grail’ of valve amplifier design is seen by some as being the Output Transformerless design (OTL), and some examples of this difficult to design beast exist, pioneered by Julius Futterman in 1954. Of interesting merit,despite the highish output impedance.

CONCLUSIONS

Hopefully, the above will have given an insight into the types of amplifier available, their merits and shortcomings. Just like loudspeakers, which can be similarly diverse, the choice not only depends on the specific requirements, loudspeaker sensitivity, room size, maximum required volume etc., but is highly subjective too.

Dr Paul Mills,

Director of Research and Engineering, Residential Audio,

Tannoy Ltd.

Wieza STEREO Technics :)

Jest bardzo duza roznica miedzy wzmakiem stereo a amplitunerem. Wzmak z 4000 a moze nawet te tansze potrafi wykreowac scene 3d. Kolumny moga byc od sluchacza 3 metry a sluchacz moze slyszec zrodla pozorne zlokalizowane np. 6 metrow od niego, w amplitunerze zapomnij o takich efektach. W amplii wszystko slychac wprost z glosnikow a nie przestrzeni. Scena jest plaska.

Wyniki testu z roku 1977 robią wrażenie ;-) To tylko 38 lat rozwoju myśli technologicznej ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To co jeszcze mi się podoba w amplitunerach, to korekta brzmienia w zależności od głośności. Proste wzmaczniacze stereo też miewają podobną funkcję (loudness), ale tam to działa fatalnie.

Jeszcze, zeby dodac to "loudness" to nie jest korekcja dzwieku tylko podbicie basow stosowane czesto w budzetowych wzmakach takich jak marantz pm6004.

Ja rozumiem kogoś kto trolluje i widać w tym żart, ale żeby ktoś tak na poważnie i z pełną odpowiedzialnością doradzał komuś na forum publicznym, a tym samym wyrządzał krzywdę osobie, która szuka pomocy...

Kolego Popej, masz świadomość tego, że ktoś to przeczyta, będzie gotów tak pomyśleć i wyrzuci w błoto swoje ciężko zarobione pieniądze?

Jeszcze, zeby dodac to "loudness" to nie jest korekcja dzwieku tylko podbicie basow stosowane czesto w budzetowych wzmakach takich jak marantz pm6004.

Loudness to jest korekta barwy dźwięku zależna od ustawienia gałki głośności. Tu masz przykładowy schemat, stosowany we wzmacniaczach stereo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bez obrazy ale nigdy nie napisałbym czegoś takiego. To źle o Tobie świadczy, zgodnie przysłowiem każdy sądzi w/g siebie skoro napisałeś że jesteś handlowcem. Nie jestem handlowcem, ale wiem że nie każdy handlowiec to oszust i złodziej.

Ale do rzeczy skoro wykluczasz używany sprzęt to też jak inni proponuję pochodzić po sklepach i nie mam na myśli tu Saturna czy MM. Na pewno coś doradzą umożliwią odsłuch a końcowy wybór zawsze należy do Ciebie.

Powodzenia i pozdrawiam, Paweł

Bez obrazy,ale pokaż no mnie palcem, bo chcę uwierzyć że śnię... Gdzie ja napisałem że każdy handlowiec to oszust i złodziej?? Jak znajdziesz to w moim poście to stawiam piwo. Czytaj ze zrozumieniem. Zinterpretowałeś to tak, więc to ja raczej powinienem powiedzieć że sądzisz wg siebie... Teraz więc przeproś wszystkich handlowców :)

Ja najzwyczajniej jako zielony w temacie jestem łatwiejszy "w obróbce" przy sprzedaży towarów, które mają się sprzedać. Proste.

Loudness to jest korekta barwy dźwięku zależna od ustawienia gałki głośności. Tu masz przykładowy schemat, stosowany we wzmacniaczach stereo:

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz powiem...loudness podbija bass czy tez pewne czestotliwosci fal. Mozesz to sobie wlaczyc kiedy tylko chcesz, czy sluchasz cicho czy glosno. Powoduje to czesto "boom" efekt I znieksztalcenia dzwieku. Jednym zdaniem o dobre na dyskoteke. Mialem, sprawdzalem, nawet zachwycony bylem przez krotki czas...wtedy muda I inni polecili mi lepsze wzmacniacze a ja odkrylem przycisk "off". Taki to korektor jak na starym Winamp "stadium" mode... Cos podobnego masz teraz na komorkach.

A co do tematu to tak jak wszyscy mowia (obojetnie co Ci doradzaja) za 4tys nowy sprzet do Twojego pomieszczenia to praktycznie mission impossible jesli to ma grac tak, by Ci sie podobalo przynajmniej przez pol roku...jak zalapiesz bakcyla (a o to latwo) to i tak pewnie wymienisz klocki na lepsze. Kup uzywki na gwarancji.

Ukryta Zawartość

Zaobserwowałeś poprawnie, co robi loudness. Umyka Ci tylko sens stosowania tego układu. Dużo wcześniej napisałem, że we wzmacniaczach stereo implementacja jest słaba. W amplitunerach ta sama funkcja ma różne nazwy, przykładowo Dynamic EQ, YPAO Volume, i działa poprawnie.

Popej, czytam co piszesz. Mysle, ze ze zrozumieniem. Nie rozumiem jednak jak ten sam "korektor" moze brzmiec lepiej na amplitunerze...rozumiem, ze chodzi Ci o podlaczone tylko dwa kanaly...jesli podlaczysz powiedzmy 8 glosnikow pod amplituner I wlaczysz loudness to jedyne co otrzymasz to efekt "wow". Ten korektor przeciez nie dostosowuje dzwieku do pomieszczenia tylko podbija pewne czestotliwosci. Tak samo na ampli jak na wzmacniaczu.

Teoria jest taka:

Realizator miksuje muzykę na pewnym poziomie głosności, powiedzmy 85dB. Jeżeli odtworzysz muzykę w domu z tą samą głośnością, to usłyszysz dźwięk taki, jak sobie wymyślił realizator. Jeżeli ściszysz np. do 75dB, to odniesiesz wrażenie, że zniknęły niskie tony. To wynika z charakterystyki ucha, obrazują to krzywe równej głośności Fletchera-Munsona (te charakterystyki były pokazane w wątku, do kórego linkowalem). Żeby zachować postrzeganą równowagę tonalną przy ściszeniu, trzeba dokonać korekty charakterystyki, jaka wynia z różnicy kształtu między krzywą 85dB a 75dB. Przy głośności 70dB korekta wynika z różnicy między krzywą 85dB a 70dB itd. Czyli potrzebna korekta, głównie podbicie niskich tonów, zależy od ustawienia głośności.

Praktyka jest taka:

We wzmacniaczach stereo korektę robi się przy pomocy paru elementów RC dołączonych do odczepu na potencjometrze głośności albo wbudowuje się w scalak regulacji głośności. To ma wady: charakterystyki są bardzo uproszczone i odnoszą się do jakiegoś fikcyjnego poziomu głośności. W rezultacie większość użytkowników z nich rezygnuje, bo więcej psują niż pomagają. Zwykle ma się wrażenie, że podbicie basu jest przesadnie duże.

W amplitunerach poziom referencyjny głośności jest mierzony mikrofonem kalibracyjnym i względem niego są dopasowywane charakterystyki korekty. Korekta jest robiona na sygnale cyfrowym, gdzie nie ma problemu ze skomplikowanym charakterystykami. Moim zdaniem efekt jest bardzo dobry a dźwięk brzmi naturalnie, niezależnie od ustawienia głośności. Mam Yamahę z funkcją YPAO Volume.

Ja to raczej nie ulegnę prowokacji kolegi Popej, kardiolog kazał mi się oszczędzać.

To nie prowokacja - on na poważnie. Takie to forum... :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Niestety nawet amplitunery różnią się od siebie nawzajem, a co dopiero amplituner od wzmacniacza stereo. Każdy słuchacz, nie audiofil rozpozna dźwięk puszczony z amplitunera. Faktycznie, jeśli chodzi o poziomy głośności oraz wykresy czysto fizyczne, może mieć to podobny wymiar, jednak w praktyce słychać bardzo dobrze wszystkie zakłócenia, brak sceny oraz identyfikacji poszczególnych instrumentów. Na prawdę, nie trzeba wybitnego ucha....

Otóż to. Jestem handlowcem i nie ufam ludziom za ladą. Wcisną coś z leżaków magazynowych, albo o najlepszej marży. Taki nasz biedny kraj i ja to rozumiem. Podziękuję.

Tak napisałeś, wniosek jaki można wyciągnąć co sądzisz o handlowcach jest jeden. To nie ja powinienem przepraszać handlowców tylko Ty. Tym bardziej że pracujesz w tej samej branży.

Ja napisałem że nie każdy handlowiec to oszust i złodziej. Proszę przeczytaj mój post jeszcze raz ze zrozumieniem.

pozdrawiam, Paweł

Ja najzwyczajniej jako zielony w temacie jestem łatwiejszy "w obróbce" przy sprzedaży towarów, które mają się sprzedać. Proste.

To też Twoje słowa w sumie trochę obraźliwe dla klienta ale każdy wysławia się jak potrafi. Uwież mi gdybym usłyszał słowo "proste" podobnym, zbliżonym kontekście lub okolicznościach od handlowca to byłby koniec rozmów i współpracy. Ale cóż.

Radzę w dziedzinie audio zaufać handlowcom ale handlowcom. Tym bardziej że napisałeś że nie masz zielonego pojęcia a wymagasz naprawdę wiele za grosze.

Jeszcze raz pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witajcie,

jestem po wizycie w sklepie, po przedstawieniu moich potrzeb propozycja jaką otrzymałem jest poniżej, jestem ciekaw Waszej opinii.

Zestawów nie słuchałem, zrobię to po upewnieniu się że warto w ogóle poświęcać czyjś i mój czas.

Amplituner:

lub

Kolumny:

lub

Jestem ciekaw, co uzyskam, na co się nastawić przed odsłuchem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te amplitunery kosztują tyle co KD, technologia ta podobna, końcówki mocy takie jak w KD, tylko najciekawszej funkcjonalności brakuje.

A Yamaha R-N500 ma we wzmacniaczu napięciowym bootstrap z kondensatorem, szok :(

Tak napisałeś, wniosek jaki można wyciągnąć co sądzisz o handlowcach jest jeden. To nie ja powinienem przepraszać handlowców tylko Ty. Tym bardziej że pracujesz w tej samej branży.

Ja napisałem że nie każdy handlowiec to oszust i złodziej. Proszę przeczytaj mój post jeszcze raz ze zrozumieniem.

pozdrawiam, Paweł

To też Twoje słowa w sumie trochę obraźliwe dla klienta ale każdy wysławia się jak potrafi. Uwież mi gdybym usłyszał słowo "proste" podobnym, zbliżonym kontekście lub okolicznościach od handlowca to byłby koniec rozmów i współpracy. Ale cóż.

Radzę w dziedzinie audio zaufać handlowcom ale handlowcom. Tym bardziej że napisałeś że nie masz zielonego pojęcia a wymagasz naprawdę wiele za grosze.

Jeszcze raz pozdrawiam, Paweł

Jakoś mam wrażenie że nie rozumiemy się w ogóle. Niewiele wnoszą wnioski na temat tego co ja sądzę, kim jestem i co robię i naprawdę nie znajduję powodu (poza jakimś mało potrzebnym mesjanizmem) publicznego oburzania się o coś co nie zostało powiedziane przeze mnie, tylko jest Twoją interpretacją. Już Ci udowodniłem, i sam potwierdziłeś że to "wniosek", więc wybacz, ale to ma zerowy związek z tematem. Jeśli chcesz to możesz mi to napisać na privie, że jesteś oburzony, ale tu... można, tylko po co?

Te amplitunery kosztują tyle co KD, technologia ta podobna, końcówki mocy takie jak w KD, tylko najciekawszej funkcjonalności brakuje.

A Yamaha R-N500 ma we wzmacniaczu napięciowym bootstrap z kondensatorem, szok :(

Pytanie:

po co mi ampli do kina domowego, które jest wyładowane bebechami do obsługi czegoś co nie będzie nigdy podłączone? Pytałem o to wcześniej. Ma to obsłużyć 2 kolumny. Tylko.

A ten bootstrap z kondensatorem niewiele mi mówi.

Co może dać przyzwoity amplituner KD? Cyfrowe zwrotnice do kolumn, wyrównanie charakterystyk kolum, korekty odbić dźwięku, działający loudness, bi-amping, wejścia/wyjścia HDMI, możliwość sterowania z pilota TV. Pewnie jeszcze coś by się znalazło

Ten bootstrap to prymitywny układ obciążenia drugiego stopnia wzmaniacza mocy, który stosowało się w czasach, gdy tranzystory były drogie.

Z zakładki PC Audio wiemy już, że zwykły PC wystarczy by mieć high-endowe źródło do DAC. Po prostu nie da się lepiej.

Teraz dowiadujemy się ,że amplituner KD przewyższa normalny wzmacniacz w każdym aspekcie.

Jeszcze tylko jakaś rewelacja na temat kolumn i mamy jakościową rewolucję w audio. High-End zawita pod strzechy każdego Kowalskiego ... wystarczy tylko posłuchać znawców z forum ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale jaja koleś wypisuje z tymi wzmacniaczami co ponoć grają tak samo nie ma co. Ciekawe jak by podpial jakiegoś słabego tranzystora choćby do dynaudio które wiadomo do słabych nie nalezą i dla porównania poczęstował by je mocnym piecem. Usłyszałby różnice? Jak myślicie a może jak autor takich tez myśli?

Tak, dostałem bana od oszołomów. Teraz ich "prawda" jest górą !

Na szczęście zaraza oponowała tylko zakładkę PC Audio.

Reszta forum jeszcze słyszy, choć widzę, że jest próba nawrócenia słyszących na jedyną "prawdę" - wszystko gra tak samo ...

Ja juz przestalem odpisywac na temat "loudness" I roznic miedzy wzmacniaczami stereo a kinem domowym, bo to nie ma sensu. Widac dla niektorych najlepszy dzwiek maja w multikinie... I tu dochodzimy do punktu, gdzie slowa "dobrze gra" znacza co innego dla kazdego z nas.

Do autora: przeczytaj propozycje jakie Ci wszyscy dali, idz do sklepu, posluchaj I wybierz to, co najprzyjemniej bedzie dla Ciebie gralo. Idz tez do kogos do domu, kto ma uzywany sprzet I posluchaj ile stracisz kupujac nowe klocki z nizszej polki za ta sama cene. Jak nie uslyszysz roznicy to kup boom boxa za 500pln, bo po co przeplacac. Pozdrawiam.

Dziękuję wszystkim którzy chcieli poświęcić chwilę i polecić mi konkretne modele, będę mieć to na uwadze przy organizowaniu odsłuchu.

Niewiele tego jest, bo okazuje się że w przedziale do 4000PLN za dosłownie 4 elementy (ampli + CD + 2 kolumny) wszystko jest badziewiem i lepiej kupić boombox'a :) trochę to śmieszne, ale pogodzę się z tym. Nie znam się.

Pozdrowienia!

Nie napisalem, ze wszystko jest badziewiem I lepiej kupic boomboxa...ale jesli Twoj sluch jest taki jak umiejetnosc czytania ze zrozumieniem to moze to byc najlepsza opcja. Podrawiam.

Niewiele tego jest, bo okazuje się że w przedziale do 4000PLN za dosłownie 4 elementy (ampli + CD + 2 kolumny) wszystko jest badziewiem i lepiej kupić boombox'a :)

Niestety każdy kto chce sobie kupić trochę lepszy sprzęt przeżywa szok, że dobry sprzęt kosztuje krocie.

Najdroższe są dobre kolumny.

Zwykle przyjmuje się, że towary droższe są lepsze. Ale jeżeli cena jest jedyną obiektywną cechą podawaną w argumentacji, to można się spodziewać, że będzie drogo ;)

wydaj te pieniądze na monitory aktywne

do tego używane cd

i masz w tej kwocie muzyke jakiej ze składanki klocków nie uzyskasz bez wydania krotności tej kwoty

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.