Skocz do zawartości
IGNORED

arcam rdac czy nowa seria r

Bartłomiej_56237

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuje sobie podłączyć pod 1 wejście Daca Tidal-a, pod drugie ze streamera, CD lub z czego na co dzień słuchacie.

Ważne aby wydanie płyty było to samo.

Bez problemu rozpoznacie. U mnie jest spora róznica na korzyść plików zgranych z płyty.

Np Brother in Arms Dire Straits( wersja z Tidala ma za dużo sybilantów brzmi jak mp3), czy Eva Cassidy (na Tidal-u jest płaski wokal)

Trzeba Pamietac ze flac flackowi nie równy - to jest tylko format zapisu w pliku.

Flac-a możesz sobie zrobić np z mp3 programem Jriver :) .

Nie piszę że wszystkie piosenki są gorsze, ale sprawdzałem na kilku i nie trzeba mieć dobrego ucha aby to usłyszeć.

Zresztą ostatnio sprawdzaliśmy 2 powyzsze u kolegi na calkiem innym systemie i było to samo.

Oczywiście jak ktoś słucha na amplitunerze może nie usłyszy, ale przyzowoity wzmak wykaże znaczne różnice.

Przecież płyta CD to nie format tylko nośnik. Poza tym jesteś trochę niekonsekwentny skoro twierdzisz że flac ze streamera czy innego źródla (PC?) jest ok a z Tidala nie. Poza tym myślałem że rozmawiamy o bezstratnym FLACU a nie jakimś konwertowanym np z mp3 128 kbps bo ten już wcześniej został skompresowany.

Jeżeli z tego samego źródła (np komputer czy streamer) podamy na Daca muzę w formacie Flaca z Wimpa, Tidala, CD, czy zapisanego pliku to nie możemy usłyszeć różnicy.

To tak samo jakbyś twierdził że dokument zapisany w formacie RAR bądź ZIP zawiera więcej liter niż w oryginalnym Wordzie.

Zresztą już na rynku światowym widać że płyta CD się kończy. Zapis cyfrowy jest taki sam na innych nośnikach (pliki) jak i strumieniowo.

Jeśli z kolegą słyszycie różnicę w pliku WAV zgranym z płyty CD a bezstratnym FLACU to gratuluję.

Ja w ogóle pozbyłem się tych płyt CD które są dostępne na Wimpie a resztę zgrałem na dysk NAS w formacie ALAC i dlaej największa robotę robi irDac.

No właśnie, jeśli odtwarzam w trybie bit-perfect to nie ma różnicy pomiędzy plikiem z dysku a Wimpem hifi (flac), tak jest pod Daphile. W Windowsie jest jakiś problem z odtwarzaniem bit-perfect aplikacji Wimp, pisano o tym w innych wątkach. Wtedy może być gorzej z Wimpa w porównaniu do pliku z dysku, pomaga wówczas asio bridge od VB Cable.

Kolego Bartłomiej to ty wczesniej pisales ze tu flac i tu to jak moze byc różnica a ja ci chciałem zwrócić uwagę że flac flacowi nie rowny bo moze byc zrobiony z innego źródła.

Irdac to bardzo budzetowy dac i on pewnie robi beznadziejną robotę że nie słyszysz różnic.

Kiedyś jak kupisz sobie dobrego daca to pewnie różnice usłyszysz.

A płyta cd pomimo swojego braku wygody ma sie dobrze i jeszcze długo bedzie miała się dobrze.

Tak samo 25 lat temu wróżono upadek czarnej płyty analogowej.

A zarówno w Usa jak i Europie obserwujemy od dluzszego czasu wzrost sprzedaży.

To że wystarcza ci jakosc z Tidala to tylko się cieszyć.

Natomiast ja uzywam Tidala tylko do wyszukiwania nowych plyt ktore potem kupuje sobie albo na krążku albo w pliku.

Ale aby cos stwierdzic to lepiej wypróbuj a nie piszesz naukowe dywagacje.

Bo tak samo jak sa na forum ludzie co mówią ze kable nie wplywaja na dzwiek a nigdy nie slyszeli dobrego kabla.

Kolego Bartłomiej to ty wczesniej pisales ze tu flac i tu to jak moze byc różnica a ja ci chciałem zwrócić uwagę że flac flacowi nie rowny bo moze byc zrobiony z innego źródła.

Irdac to bardzo budzetowy dac i on pewnie robi beznadziejną robotę że nie słyszysz różnic.

Kiedyś jak kupisz sobie dobrego daca to pewnie różnice usłyszysz.

A płyta cd pomimo swojego braku wygody ma sie dobrze i jeszcze długo bedzie miała się dobrze.

Tak samo 25 lat temu wróżono upadek czarnej płyty analogowej.

A zarówno w Usa jak i Europie obserwujemy od dluzszego czasu wzrost sprzedaży.

To że wystarcza ci jakosc z Tidala to tylko się cieszyć.

Natomiast ja uzywam Tidala tylko do wyszukiwania nowych plyt ktore potem kupuje sobie albo na krążku albo w pliku.

Ale aby cos stwierdzic to lepiej wypróbuj a nie piszesz naukowe dywagacje.

Bo tak samo jak sa na forum ludzie co mówią ze kable nie wplywaja na dzwiek a nigdy nie slyszeli dobrego kabla.

Ok.skończmy ta dyskusje skoro kolega dzieli format flac na rodzaje z czego powstał to już dla mnie jakiś matrix. Ale może mało wiem na temat formatów bezstrafnych. Pozdrawiam

No właśnie, jeśli odtwarzam w trybie bit-perfect to nie ma różnicy pomiędzy plikiem z dysku a Wimpem hifi (flac), tak jest pod Daphile. W Windowsie jest jakiś problem z odtwarzaniem bit-perfect aplikacji Wimp, pisano o tym w innych wątkach. Wtedy może być gorzej z Wimpa w porównaniu do pliku z dysku, pomaga wówczas asio bridge od VB Cable.

Ja odtwarzam z sonosa który czerpie plik z Wimpa z sieci albo mój z dysku twardego. Bez różnicy. Testowałem PC ale apple'a i prawdę mówiąc to po tym wykupiłem na stałe opcje hi-fi. Windows to specyficzny system

• 2 tygodnie później...

irDAC gra świetnie. Ma lepiej rozciągnięty i utwardzony bas, w stosunku do jego starszego brata, lepszą przestrzeń oraz szczegółowość. Jeżeli szukasz w tej cenie nowego przetwornika, nie znajdziesz lepszego, według mnie.

Jedna uwaga: airDAC to nie te same obwody, co irDAC. Ten drugi ma bardziej rozbudowane zasilanie i gra lepiej.

+1

irDAC jest świetny, już bez zasilacza liniowego lepszy niż rDAC z Tomankiem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

+1

irDAC jest świetny, już bez zasilacza liniowego lepszy niż rDAC z Tomankiem.

I tu moje pytanie. Czy jest sens płacić extra $$$ za Teddy Pardo czy Tomanek wystarczy ?

Pytanie dotyczy zasilania do irDaca.

Do irDACa to chyba pozostałbym przy tańszym Tomanku, bo poprawa dźwięku po podłączeniu zasilacza Teddy Pardo nie jest tu tak spektakularna jak w przypadku rDACa. Ergo: irDAC musi mieć lepszą regulację napięcia na pokładzie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Do irDACa to chyba pozostałbym przy tańszym Tomanku, bo poprawa dźwięku po podłączeniu zasilacza Teddy Pardo nie jest tu tak spektakularna jak w przypadku rDACa. Ergo: irDAC musi mieć lepszą regulację napięcia na pokładzie.

Konkretnie i na temat. Tak jak lubie. Dzięki bardzo.

Daca dostałem za darmo,

Tak się zastanawiam czy w tym momencie gdy za około 2000zł można mieć nowego Stream Magic6 jest sens kupować te DACe + inwestycje w dodatkowy zasilacz ...

irDac 1600 + Tomanek 600 = 2 200 zł. Pytanie komu co lepiej brzmi, pewnie kwestia upodobań i preferencji muzycznych.

SM6 w moim systemie był lepszy od wielu dużo , dużo droższych przetworników ( po coaxie z transportem CD ) . Dodatkowo jest tunerem internetowym , strumieniowcem i ma regulację głośności .

Kiedyś kosztował 4000zł a do niedawna widziałem pierwszą wersję w okolicach 2000zł a to już jest rewelacja .

Jak ktoś nie ma tej kasy to używany rDAC za 800zł + zasilacz za 500zł jest niegłupim rozwiązaniem .

SM6 w moim systemie był lepszy od wielu dużo , dużo droższych przetworników ( po coaxie z transportem CD ) . Dodatkowo jest tunerem internetowym , strumieniowcem i ma regulację głośności .

Kiedyś kosztował 4000zł a do niedawna widziałem pierwszą wersję w okolicach 2000zł a to już jest rewelacja .

Jak ktoś nie ma tej kasy to używany rDAC za 800zł + zasilacz za 500zł jest niegłupim rozwiązaniem .

Ale ja mowilem o irDac z literka 'i' z przodu, nie starej wersji rDac. Nowej wersji nie dostaniesz za 800 zl.

Tam zastosowano o wiele bardziej zaawansowane technologie z najwyzszej serii Arcama i tak jak Elberoth napisał, irDac z fabrycznym zasilaniem gra o wiele lepiej niż rDac z liniowym typu Tomanek.

Ale ja mowilem o irDac z literka 'i' z przodu, nie starej wersji rDac.

A ja pisałem że jak ktoś nie ma tyle kasy to zakup za 800zł rDACa + lepszy zasilacz ma sens .

Ale w tym momencie mając te mniej więcej 2000zł warto się zainteresować SM6 v1 póki jeszcze są dostępne w tej cenie.

Dodam jeszcze, że sam miałem irDACa przez ponad rok w drugim systemie.

ale nie czujesz się z tym aż tak źle ? poprostu chce go sprzedać jak najszybciej.

Nie az tak to nie . już nawet mi przeszło :)

Wiele osób uważa że rDACz zasilaczem gra lepij niż wiele streamerów (nie mówiąc o irDACu). Zestawienie ich pod względem ceny nie ma sensu. Rdac jest jedynie przetwornikiem Stream Magic także źródłem.

Fakt te urządzenia Arcama są wybitnie dobre.

Ja postanowiłem "zbudować" własny Stream Magic :)

Zakupiłem Lenovo Flex 14-2 z dotykowym ekranem, skonfigurowałem pod muzyke, zainstalowałem Jriver'a, podłączyłem pod irDaca i wydaje mi się, że wyszło całkiem nieźle. Brzmi to lepiej niż dotychczasowy rDac i Squeezbox Touch.

irDac "grzeje" się dopiero 3-ci dzień, a co będzie jak dostanie Tomanka, zobaczymy. Póki co jestem zadowolony, napewno pokonał rDaca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Ja postanowiłem "zbudować" własny Stream Magic :)

Zakupiłem Lenovo Flex 14-2 z dotykowym ekranem, skonfigurowałem pod muzyke, zainstalowałem Jriver'a, podłączyłem pod irDaca i wydaje mi się, że wyszło całkiem nieźle. Brzmi to lepiej niż dotychczasowy rDac i Squeezbox Touch.

irDac "grzeje" się dopiero 3-ci dzień, a co będzie jak dostanie Tomanka, zobaczymy. Póki co jestem zadowolony, napewno pokonał rDaca.

No tak, ale zmieniłeś więcej niż jeden element, to trudno porównywać.

No tak, ale zmieniłeś więcej niż jeden element, to trudno porównywać.

Zapomniałem dodać, że zanim laptop zastąpił squeezboxa słuchałem oba dac'i "side by side", właśnie na squeezboxie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.