Skocz do zawartości
IGNORED

Ile należy wydać na dobry gramofon, który zagra lepiej

blackwhite

Rekomendowane odpowiedzi

Ile należy wydać na dobry gramofon, który zagra lepiej niż np. Marantz SA 8005? Wiem, że winyl gra inaczej, ale chodzi mi o to, że np. dobry gramofon zagra lepiej w budowaniu przestrzeni, barwy, rozdzielczości, to czego szukam w muzyce klasycznej.

wystarczy 1000 zł za używkę z nową igłą, ale kluczem i tak będzie jakość realizacji konkretnego winyla

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Jeśli zaczynasz przygodę w winylem, zwróć uwagę na gramofony Pro-Ject Debut Carbon Esprit lub Rega RP3, do tego warto dobrać odpowiednią wkładkę i możliwie najlepszy przedwzmacniacz, który odgrywa bardzo ważna rolę. Takie konfiguracje odpowiednio dobrane powinny Cię na początek w pełni usatysfakcjonować.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na prezentacje, odsłuchy poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań kontaktuj się w naszym salonie z Rafałem, który jest specjalista w temacie analogu,

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czyli np. Pro-Ject Debut Carbon Esprit z dobrze dobraną wkładką (wystarczy 2M RED Ortofon? czy lepsza wkładka?) zagra leprzym brzmieniem niż np. Marantz Sa 8005? A jeśli tak, to w których elementach będzie lepiej?

Nikt Tobie nie odpowie Tobie na tak zadane pytanie jak w ostatnim poście, pytanie czego szukasz a nie co zagra lepiej - tego chyba sam nie wiesz,winyl i cd do dwa różne światy w muzyce - wystarczy spróbować samemu...

Pozdrawiam

wystarczy 1000 zł za używkę z nową igłą, ale kluczem i tak będzie jakość realizacji konkretnego winyla

Ludzie przestańcie pisać herezje.

Jakie 1000? Gdzie przedwzmacniacz? Jaka wkładka? Jaki gramofon?

Za chwilę zejdziecie do 500zł i też będzie to "super analogowy tor".

Nie można nikogo wprowadzać w błąd.

Tak właśnie powstają dziwne mity i legendy. A potem aż roi się wątków typu "kupiłem chciałem posmakować analogu i kupa" albo "dlaczego na końcu płyty mam zniekształcenia".

Pozdrawiam i życzę więcej rozwagi, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ludzie przestańcie pisać herezje.

Jakie 1000? Gdzie przedwzmacniacz?

Porzuć proszę schizofrenię i zdecyduj się proszę, albo jesteś wyrocznią i wiesz, że to herezja, albo szukasz odpowiedzi i drążysz temat.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Gość vasa

(Konto usunięte)

wystarczy 1000 zł za używkę z nową igłą,

Ten Marantz to taki zupełnie zły nie jest. Jest nawet niezły :)

Ja bym bardzo chciał usłyszeć i zobaczyć zestaw za 1kzł który zagra lepiej.

No chyba że to Excel będzie sędzią SM_carton_y.gif

Czyli np. Pro-Ject Debut Carbon Esprit z dobrze dobraną wkładką (wystarczy 2M RED Ortofon? czy lepsza wkładka?) zagra leprzym brzmieniem niż np. Marantz Sa 8005? A jeśli tak, to w których elementach będzie lepiej?

przeciez wiadomo, ze winyl brzmi lepiej od cd.....ale trzeba byc hipsterem......zgadzam sie z postem nr 2

excelvinyl winylmania blog szukaj

Pro-Ject Debut Carbon Esprit to świetny patefon, w podobnej cenie trudno by znaleźć coś ciekawszego.

Chyba ,że na rynku wtórnym, za tą kasę będzie dużo lepiej, ale też wymaga dokładnego sprawdzenia przy zakupie / serwis ! /.

excel mam bambino i wkładkę piezo, będzie lepiej niż CD ???

- nie chcę Cię martwic, ale dysponując takim sprzętem, pozostań raczej przy cd....chociaż może.....szybka ratka ?

excelvinyl winylmania blog szukaj

Odpowiedź jest prosta. Za gramofon, który zagra jak najlepiej zapłacisz tyle ile jesteś w stanie wydać na gramofon. Nie ma górnej granicy. Osobiście skłaniam się ku temu, że w hi-endzie aby osiągnąć dwukrotnie lepszy efekt (z naciskiem na efekt placebo - jasno grające kable zasilające i inne audio voo doo) trzeba wydać czterokrotnie więcej pieniędzy.

Dobry gramofon to Ty sobie zrób.Serio!

Rozwijając tę myśl to wraz ze wzrostem krzywej zdolności manualnych maleją koszty sensownie grającego gramofonu ;)

Osobiście skłaniam się ku temu, że w hi-endzie aby osiągnąć dwukrotnie lepszy efekt trzeba wydać czterokrotnie więcej pieniędzy.

Masz rację i użyłeś dobrego porównania.

Przesiadałem się z Fonica GS-475 na Pro-Ject xperience; miałem oba w domu i mogłem się "pobawić": na taniej wkładce AT-91 nie było żadnej różnicy w dżwięku miedzy nimi, na znacznie lepszej np Ortofonie 2m Blue było już słychać "przewagę" (bez wchodzenia w szczegóły) Pro-Jecta na Fonicą. Samej Fonice Ortofon też znacznie poprawił dźwięk . Czy warto było dopłacić krotność i to znacznie większą niż 4x (odnoszę się do magal84) to już każdy musi sam ocenić....

• 4 tygodnie później...

Ile trzeba wydać na gramofon? Temat szeroki i głęboki jak morze. Przede wszystkim zależy to od kasy ile posiadasz, i zabawa się zaczyna, jakie ramię, jaka wkładka. Wiadomo że z ceną idzie jakość(są wyjątki od reguły:) ) oraz szeroki wybór. Powinieneś napisać mam na przykład 2tyś do wydania i pomóżcie albo mam 40tyś do wydania Temat wówczas jest solidnie uściślony i chłopaki na forum na pewno pomogą.

Branża

4247 postów

Napisano 10.04.2015 - 21:36

Jeśli zaczynasz przygodę w winylem, zwróć uwagę na gramofony Pro-Ject Debut Carbon Esprit lub Rega RP3, do tego warto dobrać odpowiednią wkładkę i możliwie najlepszy przedwzmacniacz, który odgrywa bardzo ważna rolę.

Takiego gramofonu i tej firmy należy unikać.Są lepsze i to za mniejsze pieniądze.

Marantz Sa 8005?

Myślę,że ten Marantz jeśli jest z nim wszystko OK zagra lepiej.

Ja mam inne porównanie.

Modyfikowany przez Q audio CD Sony 761 na OPA 2604 z nowym zegarem

kontra stary G 8010 z AT 95 - pieniądze żadne.

Łatwiej uzyskuję prawdziwą barwę skrzypiec na patefonie.

Bywają oczywiście nagrania na CD porównywalne barwą, ale ostatnio wolę jednak gramofon.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.