Skocz do zawartości
IGNORED

Sony PS-X75 - opinie? uwagi?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Czy znacie, używaliście, sluchaliście tego gramiaka? Jak wypada sonicznie z sensowną wkładką? Jak użytkowo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/119617-sony-ps-x75-opinie-uwagi/

Ciekawe, znalazłem info, że ten gramofon w okresie sprzedaży (poczatek lat 80tych) kosztował bodajże ok. 2000DM. Wówczas około 1110USD (wg FX z internetu). Wartość tych USD w dzisiejszych cenach jest trudna do określenia ale chyba wychodziłoby ok 3-4tys USD. Ot, zalety produkcji średnio/masowej - o ile więcej taki gramofon by dziś realnie kosztował na półce gdyby ktoś chciał to wyprodukować. Nie dziwi mnie supremacja gramofonów paskowych dziś - ich koszt produkcji oraz technologia to (przynajmniej dla mnie - w sumie laika) jak cofnięcie się do średniowiecza w porównaniu z tymi topowymi japonczykami......

>>adamgdansk

Ja gdzieś dorwiesz to się kompletnie nie zastanawiaj :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale ten gramiak nietuzinkowy jest :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No niby tak - ale porozmawiałem ze sprzedawcą. Pytam go - czy są śruby transportowe (transit screws) zgodnie z instrukcją do tego gramofonu (instrukcja dostępna na vinylengine, str 8), jak wiadomo dośc istotna rzecz przy pakowaniu direct-drive do wysyłki. Słyszę "ale ja wkładam folię bąbelkową pod talerz". No to tłumaczę o co chodzi - to on sprawdzić, zapyta. Pewnie nie ma. Pytam czy jest dodatkowy element do ramienia umożliwiający uzywanie wkładek 8-15g - znów informacja jest w instrukcji, str 8 - to mi mówi, że ramię ma elektroniczny antiskating. Hmmm ;)))))

To ja bym sobie też darował...

Między innymi. Widać że facet sprzedaje ale nie bardzo ma pojęcie co. Jedyne co wie to to ile za niego zacenić. W przypadku transportu gramofonu jak słyszę coś o folii bąbelkowej to mam gęsią skórę. Do brata dotarł Dual zapakowany w folię bąbelkową i stretch. Pokrywa popękała, a nie zabezpieczony talerz zrobił sieczkę z ramienia i wkładki.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Talerz należy zdjąć i zapakować w inną paczkę. Ramię przykleić do plinty. Jeśli jest pokrywa to środek zabezpieczyć folią i przykleić ją do plinty taśmą malarską. Następnie, taśmą malarską, zabezpieczyć pokrywę, przyklejając ją do plinty, także taśmą malarską. Czy to takie trudne spakować gramiaka?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Czy to takie trudne spakować gramiaka?

Człowiek uczciwy i myślący zrobi to jak należy .

Gorzej jak oszust sprzedaje gramofon uszkodzony z opisem sprawny , wtedy zapakuje go w taki sposób że się rozpieprzy . :)

Fakt...

Na końcu instrukcji serwisowej jest spis śrub, jakie są używane, przynajmniej powinien być taki spis. Wystarczy zobaczyć jakie to śruby i kupić podobne w markecie budowlanym :)

Oczywiście, że sprzedający, kwestia jest tylko dobrania odpowiednich. W sumie powinno tam być podane...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.