Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

płyta meblowa egger'a matowa gładka. Jak się nie sprawdzi spróbuje naciągnąć jakiś materiał.

...

Pozwolę sobie na mały off, panowie jakiś tani projektor 3x DLP o jakości nie gorszej od 1070 ?

Egger to marka, ale jaki typ / rodzaj płyty?

Tak czy siak, płyta to dobra podstawa pod materiał lub malowanie.

Tanie 3xDLP? 3xDLP jest zdecydowanie nie tanie. Chyba, że chodziło Ci o 3xLCD? ;)

Nie doradzę, już tak dokładnie nie śledzę rynku.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Chyba, że chodziło Ci o 3xLCD? ;)

chodziło mi o projektor z trzeba przetwornikami DLP

Egger to marka, ale jaki typ / rodzaj płyty?

nie mam pojęcia, insertowała mnie tylko cena i struktura.

3xDLP i tanio to oksymoron. Na pewno będzie "nie gorzej" niż Benq. Nie wiem ile kosztuje najtańsze 3xDLP, 50 000, 70 000 zł?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Oj to chyba musiałem coś pomieszać.

Wracając do tematu, lepiej od razu kupić MS Future BLACK czy zwykły wystarczy ? w dzień nie oglądam a w razie musu mam dedykowane pomieszczenie z możliwością mocnego zaciemnienia.

Panowie gdzie najtaniej można wyrwać MS ?

niestety ale ściana to tragedia, nie rozumiem jak lodzie mogą tak oglądać. Nawet żona się dorzuci do ekranu..

Bo kto oglada obraz z proja na ścianie? Obraz z proja wyświetla się na ekranie czyli dedykowanej powierzchni do oglądania obrazu rzuconego z proja .....:) I podejrzewam że poza kilkoma głupcami nikt nie kupuje proja zeby ogladać na ścianie :) - nie rozumiem czemu Ty twierdzisz że ludzie tak oglądają? Edytowane przez jgx

Oglądają i to na ścianach różnych od białego i sobie chwalą, ale po części to rozumiem, efekt "łał" tu daje o sobie znać a szczególnie jak to jest pierwszy proj i tak wielki obraz, emocje po czasie opadają i pojawiają się problemy i szukanie dziury w całym.

Edytowane przez darekguma

Panowie , ściana a ściana to też różnica...dobrze przygotowana ściana potrafi być naprawdę dobrym ekranem.... ale trzeba umieć to zrobić i mieć pojęcie...i nie kosztuje to tylko puszkę jakiejś farby i wałek czy pędzel....

Edytowane przez Yodas

Oglądają i to na ścianach różnych od białego i sobie chwalą, ale po części to rozumiem, efekt "łał" tu daje o sobie znać a szczególnie jak to jest pierwszy proj i tak wielki obraz, emocje po czasie opadają i pojawiają się problemy i szukanie dziury w całym.

Nie chce nikogo obrażać ale jeśli ktoś tak robi jak piszesz to jest idiotą - bo jeśli ktoś wydaje na projektor kilka tyś złotych i nie kupuje fabrycznego ekranu z braku gotówki a późnię szkoda mu wydać na odpowiednią farbę i materiały do wyrównania ok.100 zł i poświęcić trochę pracy aby wymalować odpowiedni dla swojego projektora i warunków ekran (wielkość kolor czyli gain) uzyskując w ten sposób ekran który niejednokrotnie nie będzie ustępował rozwijanym lub ramowym ekranom za kilka tysiaków to właśnie moim zdaniem ale jest idiotą. Ewntualnie jeśli nie może sam wymalować ekranu może to komuś zlecić.Tak ja to widzę Edytowane przez jgx

"Konstrukcje" DIY potrafią być naprawdę dobre i wysokiej klasy pod warunkiem ,że robi je pasjonat z elementarną wiedzą ze zdolnościami Adama Słodowego... Koledzy którzy zaliczyli 8-klasową podstawówkę wiedzą co to za Pan Adam. S. :)

Panowie , ściana a ściana to też różnica...dobrze przygotowana ściana potrafi być naprawdę dobrym ekranem.... ale trzeba umieć to zrobić i mieć pojęcie...i nie kosztuje to tylko puszkę jakiejś farby i wałek czy pędzel....

choćby taki ekran nie był perfekcyjnie zrobiony i tak bedzie sto razy klepszy niz sciana - a koszty znikome!

Pisząc o ścianie mam cały czas na myśli ekran namalowany na ścianie... bo nie przypuszczam aby ktoś zamontował projektor i oglądał obraz na dowolnej zwykłej ścianie ....

Dopiero w domu jak ją rozwinąłem to sobie pomyślałem że jest za ciemna i nic z tego nie będzie.

jeszcze raz powtórzę -

oglądanie i szukanie jakości przy zapalonym świetle lub jasnych oknach NIE MA SĘSU

NIGDY nie bedzie dobrej jakości jak nie ma zaciemnienia

- a jak zaciemnisz to w trybie ECO będzie dobry obraz i cisza

ja mam teraz proja w całkowicie białej sali - miejsce przejściowe i nie bardzo mam jak malować

ale nie napalam się na mega jakość - bo wiem że i tak nic nie wyduszę z proja więcej w takich warunkach...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Pisząc o ścianie mam cały czas na myśli ekran namalowany na ścianie..

Więc błądzisz, to tak jakbym napisał że Ty zamiast na ekranie oglądasz na tablicy reklamowej - ściana to ściana a ekran to ekran (i nie ważne czy to DIY wymalowany na ścianie czy fabryczny. Edytowane przez jgx

na forum avs

jest ponad 500 stron o małych kinach domowych

jest od groma przykładów, że można na ścianie zrobić malowany ekran i mieć jakość zadawalającą

choć kiedyś prześledziłem ze 400 stron :)

noo byłem smutny - większość kin w ameryci to takie za 20-100 k$

ale są i tańsze DIY całkiem przyzwoite...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mily

Dzisiaj pokazałem kumplowi roletę z Ikei i projektor. Skończyło się tym że kumpel chce kupować projektor. Powiedział że takiego telewizora się za tyle pieniędzy nie kupi. Powiedział też że w ECO wcale nie jest źle. Może nawet lepiej bo nie wali tak po oczach.

Skoro o kolorkach i zaciemnieniach to u mnie tak. Ekran na zdjeciu moze wygladac na bialy, tak naprawde jest szary. Roznica w zaciemnieniu pokoju miedzy kolorem co mialem kiedys a teraz jest kolosalna. Inne kolory to zawsze bedzie w jakims stopniu kompromis.

Ostatnio jeszcze nakrywam fotele i grzejnik.

Ukryta Zawartość

post-50975-0-14729500-1481653960_thumb.jpg

post-50975-0-46081200-1481653978_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

el komendante ma niezły fotel - jedna z niedocenianych rzeczy w tym biznesie

a tu przykład nieźle zrobionej białej ściany w zwykłym pokoju

Ukryta Zawartość

ale chyba trochę wątek skręca...

Ukryta Zawartość

Skoro o kolorkach i zaciemnieniach to u mnie tak. Ekran na zdjeciu moze wygladac na bialy, tak naprawde jest szary. Roznica w zaciemnieniu pokoju miedzy kolorem co mialem kiedys a teraz jest kolosalna. Inne kolory to zawsze bedzie w jakims stopniu kompromis.

Ostatnio jeszcze nakrywam fotele i grzejnik.

Widzę że macie panowie prawdziwe kino w domu. Ja niestety nigdy nie będę miał takiego luksusu. Jak się ma oddzielne pomieszczenie to można zainwestować.

Ja uwazam to za czarny pokoj z ekranem ;) bida z nedza...gdzie tam do prawdziwej salki kinowej. A marzy mi sie taka z podestami dwa rzedy foteli, sprzet schowany, transparencyjny akustycznie ekran 2.35:1 i takie tam hijendy jak z amerykanckiego utuba

Widzę że macie panowie prawdziwe kino w domu. Ja niestety nigdy nie będę miał takiego luksusu. Jak się ma oddzielne pomieszczenie to można zainwestować.

Nie kiedy nie da się wygospodarować osobnego pomieszczenia pod kino i trzeba pogodzić salon dzienny, jadalnie i swoje hobby... Tutaj zaczyna się sztuka aby tak wszystko dopasować i cieszyć się swoim wymarzonym kinem a zarazem nie zaburzać innej funkcji salonu..;-)

Ja u siebie również nie mam dedykowanej salki ale na czas seansu coś tam się wymyśliło i obraz z proja też jest akceptowalny... ;-)

Hifibloke daj fotki w dedykowanym wątku...:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bipo

Bipo jakies juz tam byly... a na weekend beda w dedykowanym watku fotki blizniakow :)

Nie kiedy nie da się wygospodarować osobnego pomieszczenia pod kino i trzeba pogodzić salon dzienny, jadalnie i swoje hobby... Tutaj zaczyna się sztuka aby tak wszystko dopasować i cieszyć się swoim wymarzonym kinem a zarazem nie zaburzać innej funkcji salonu..;-)

Ja u siebie również nie mam dedykowanej salki ale na czas seansu coś tam się wymyśliło i obraz z proja też jest akceptowalny... ;-)

Hifibloke daj fotki w dedykowanym wątku...:-)

Ukryta Zawartość

Podstawowym problemem jest to że dostępność takiego kina w salonie jest mocno ograniczona bo używają go po prostu inni. Ja osobiście mam rolety w oknach i mogę bez problemu zrobić w każdym pomieszczeniu zupełnie ciemno. Co z tego jak co róż będzie przychodzić żona i mi będzie zapalać światło bo czegoś akurat potrzebuje jak oglądam film. Takie oglądanie naprawdę nie sprawia przyjemności. Wtedy ekran na którym cokolwiek widać w dzień jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Ja zaadoptuje sobie sypialnie bo tam po prostu mało kto wchodzi w ciągu dnia. Specjalnego pomieszczenia w którym mógłbym sobie zrobić kino po prostu nie mam.

Ukryta Zawartość

przed seansem daj żonie kartę płatniczą, gwarantuje spokój.

Jak byłem u znajomego to masakra, zrobisz głośniej TV to zacznie głośniej gadać, robisz znowu głośniej i finalnie nikt niczego nie słyszy taki jest jazgot. Śpisz sobie na kanapie, kij z tym jak gada przez telfon to pół osiedla musi o tym wiedzieć.

Edytowane przez fetek

Podstawowym problemem jest to że dostępność takiego kina w salonie jest mocno ograniczona bo używają go po prostu inni. Ja osobiście mam rolety w oknach i mogę bez problemu zrobić w każdym pomieszczeniu zupełnie ciemno.

Pokój po zasłonięciu rolet i zgaszeniu światła w nim nie jest pokojem zaciemnionym, bo dalej masz jasne ściany, które mają ogromny wpływ na jakość projekcji. Dużo ludzi myli te pojęcia przy zakupie projektora i potem się dziwi, że obraz nie jest super.

Pokój po zasłonięciu rolet i zgaszeniu światła w nim nie jest pokojem zaciemnionym, bo dalej masz jasne ściany, które mają ogromny wpływ na jakość projekcji. Dużo ludzi myli te pojęcia przy zakupie projektora i potem się dziwi, że obraz nie jest super.

I to jest jeszcze jeden powód że wybrałem szary ekran. Po ciemku żadne światło odbite nie ma zupełnie żadnych szans. Przy czym po ciemku mógłby być trochę mniej szary. A tak poza tym to mi przyszła srebrna farba akrylowa. Muszę do niej dodać trochę czarnej żeby ją przyciemnić i żeby trochę wygasić odbicia. Dzisiaj zacznę eksperymenty na kawału płyty. Celem by było podnieść gain nie rozjaśniając ekranu a co z tego wyjdzie zobaczymy. Jak coś z tego wyjdzie to sobie pod ekranem wymaluje drugi ekran na ścianie do oglądania w dzień.

ekran dotarł, niestety start fatalny.. ściągając amplituner zniszczyłem szafkę (zapomniałem że bydle waży prawie 40kg), potem jedna dziura wyszła lekko niżej (mam kruche tynki) co zaowocowało niecałymi 5mm różnicy mierząc przy krawędziach. Po uruchomieniu ledów, pad na kolana i zdrowaśka w trosce o życie majstra robiącego gładź na ścianie. Potem stolik i ustawienie projektora, dwie poziomice (jedna jako podstawka), dwie książki, krem w tubce i jest prawie wcelowane...

Jeśli chodzi o ekran.. cóż masakrator! czarny jest po prostu czarny, nie leci granatem, brązem, szarym i jest równy, żadnych przepaleń, jasności nic. Biały raczej będzie ok, tutaj kwestia materiału, przestało walić po oczach, wszystko jest wyraźne, śnieg, góry, niebo w słońcu.. kolory.. baja :) Do tego trochę analogowy klimat od benqu i o żadnym TV nie chce słyszeć, miałem styczność z wysokimi modelami samsunga, sony, lg i 75'' sharpem.. NIE! nie i jeszcze raz NIE.

Projektor na ustawianiach fabrycznych, niczego nie ustawiłem, nie miałem czasu.

BTW: ekran za mały... ale zostało mi z 20cm miejsca.

Edytowane przez fetek

Jeśli chodzi o ekran.. cóż masakrator! czarny jest po prostu czarny, nie leci granatem, brązem, szarym i jest równy, żadnych przepaleń, jasności nic. Biały raczej będzie ok, tutaj kwestia materiału, przestało walić po oczach, wszystko jest wyraźne, śnieg, góry, niebo w słońcu.. kolory.. baja :)

Już się nie mogę doczekać, jak za 2 miesiące poczuję to samo :D

BTW: ekran za mały... ale zostało mi z 20cm miejsca.

Jaka odległość i jaki rozmiar ekranu? Ja przy ok. 4,5 m celuję w 110''

Już się nie mogę doczekać, jak za 2 miesiące poczuję to samo :D

z takiej odleglosci zdecydowanie 120"

3,4 metra 100'', czekam na zabudowę narożniku może optycznie się poprawi.

hifi ma rację bierz 120''.

Projektor obecnie stoi na stoliku oddalony o ~3,2 metra, jutro planuje montaż na suficie ale mam dylemat jeśli chodzi o optymalną odległość. Chciałbym pogodzić maksymalnie optymalną pozycję z ewentualnym brakiem komplikacji przy zmianie projektora na lepszy (sony, JVC).

Macie jakieś propozycje lub materiały do poczytania ?

• Pokaż nowe odpowiedzi