Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to jest. I teraz ktoś "swieży" wejdzie sobie na wątek poczytać , dowiedzieć sie czegoś mądrego, to tylko takich durnot się naczyta , i stwierdzi że najlepiej to se filmy na smartphonie obejrzeć,peace.

Edytowane przez marteo1981

Prześledziłem oba tematy(MS I roleta)

"Kupa śmichu"jak mawiała jedna postać z kreskówki o autach.

O ile roleta ma swoje zalety i był bym wstanie przyznać rację to wiarygodność autora po wpomnieniu co do pikseli(ja oglądam 105 cali z 3.4,nie mam pikseli)spadła bardzo.

Może poprostu ma "morę" ze względu na strukturę materiału:-).

Markus77 czekam na zwijany Ms

Polecam panowie zabawę tym kalkulatorem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I wizytę u okulisty.

Cytuję :

Przykładowo przy 65″ – naszym domyślnym wyborze, jeśli znajdujemy się około 2.75m od ekranu to jesteśmy na granicy miejsca w którym zakup 65″ telewizora 4K ma sens.

Testy praktyczne wykazują jednak, że większość osób jest nadal w stanie odróżnić w takich warunkach matryce 1920×1080 od 3840×2160

Źródło:

Ukryta Zawartość

A wy tu piszecie o ekranach 120 calowych.

Panowie może mały przykład. Pomierzony kontrast ANSI w idealnych warunkach a więc w sali z czarnymi ścianami. Epson to około 130 :1 BenQ DLP to około 200:1 Projektory Sony w tej chwili nie pamiętam ale też coś około 200:1 i są to wartości pomierzone w przygotowanej sali kinowej z czarnymi ścianami.

A teraz pomierzony kontrast ANSI mojego telewizora który ma już chyba z pięć lat.

Źródło wyników pomiaru stąd.

Ukryta Zawartość

No i jak myślicie jaki kontrast ma taki stary telewizor LCD? Kontrast ANSI równy 2888:1. I nie jest to jakiś specjalnie dobry telewizor pod tym względem.

I to by było na tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KrzysiekA

Ukryta Zawartość

I wizytę u okulisty.

Widziałeś obraz z tego Sony HW55 lub podobnej klasy projektorze na żywo?

Raczej nie skoro twierdzisz, że widać piksele. Chyba za dużo czarnego forum się naczytałeś i tych bajek o 4k i widocznych pikselach na FHD.

Ukryta Zawartość

O tym że telewizor ma poszerzony gamut i że po prostu brakuje mi tych kolorów na projektorze nie będę wspominał. I nie piszcie że to kiepski projektor bo na BenQ było dokładnie to samo. Projektory z poszerzonym gamutem można chyba policzyć na palcach jednej ręki i nie sądzę że któryś z was taki ma bo są to projektory 4K i ceny są kosmiczne.

Raczej nie skoro twierdzisz, że widać piksele. Chyba za dużo czarnego forum się naczytałeś i tych bajek o 4k i widocznych pikselach na FHD.

W filmach to nie przeszkadza. Jeżeli jednak włączam Windowsa na projektor to bez problemu widzę piksele i nie jest to jakaś typowa cecha Epsona bo na BenQ też widziałem.

Ukryta Zawartość

I wizytę u okulisty.

Panowie może mały przykład. Pomierzony kontrast ANSI w idealnych warunkach a więc w sali z czarnymi ścianami. Epson to około 130 :1 BenQ DLP to około 200:1 Projektory Sony w tej chwili nie pamiętam ale też coś około 200:1 i są to wartości pomierzone w przygotowanej sali kinowej z czarnymi ścianami.

A teraz pomierzony kontrast ANSI mojego telewizora który ma już chyba z pięć lat.

Źródło wyników pomiaru stąd.

Ukryta Zawartość

No i jak myślicie jaki kontrast ma taki stary telewizor LCD? Kontrast ANSI równy 2888:1. I nie jest to jakiś specjalnie dobry telewizor pod tym względem.

I to by było na tyle.

... tak jak myślałem... widziałeś tylko tabelki na portalach ...gawędziarz teoretyk jesteś, za dużo czytasz... ZOBACZ... DOŚWIADCZ...i dopiero wtedy zabieraj głos...

... oczywiście liczby tak wyglądają jak podałeś... ale oko na żywo odbiera to zupełnie inaczej...i zdziwiłbyś się jak bardzo inaczej... i skoro przytaczasz testy Macieja , to ten sam Maciej napisał że obraz z dobrej klasy proja przypomina ten z plazmy... i chodziło tu o całą plastykę obrazu...

...wracaj do swojej kloaki , jak napisał tutaj kiedyś w usuniętym poście nowy stary ;) forumowicz...i oglądaj tabelki...

...widzisz ja przesiadłem się z plazmy i kontrastu troszkę mi brakuje ale tylko w kilkunastu procentach scen, ale nie można mieć wszystkiego... do tv już nie wrócę chyba ,że 100" +... ;)

...natomiast mam u synka w pokoju obok lcd 55" panasa as640 i obraz na nim wygląda dużo gorzej.... chociażby świecąca czerń...clouding...i takie tam inne bolączki lcd...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodas

Widziałem Jakieś wysokie model BenQ w salce kinowej u sprzedawcy i wtedy miałem możliwość porównania z dobrym telewizorem 4k ale LCD o ile dobrze pamiętam Sony. Jakości w ogóle nie da się porównać. Jeżeli chodzi o plastykę obrazu to po prostu przepaść. No ale przyznam że wielość robi też swoje.

Ostatni raz proszę Cię abyś przestał w tym wątku wypisywać jakieś brednie!!! Wątek nie dotyczy Twojego Ikeoskiego zestawu tylko ekranów MS.!!!! Nie masz takowego lub nie jesteś zainteresowany więc zwijamy roletę i wypad...!!!

A jak chcesz zobaczyć naprawdę rewelacyjny obraz to zapraszam do mnie na prezentację... przestaniesz pisać bzdety o pixelach i innych podobnych kocobołach...!!!

Edytowane przez Markus77

...wracaj do swojej kloaki

Panowie słownictwo jakie stosujecie jest świadectwem wasze klasy i kultury. Radziłbym przejść się na spacer zanim stracicie kontrolę nad tym co piszecie.

Ostatni raz proszę Cię abyś przestał w tym wątku wypisywać jakieś brednie!!! Wątek nie dotyczy Twojego Ikeoskiego zestawu tylko ekranów MS.!!!! Nie masz takowego lub nie jesteś zainteresowany więc zwijamy roletę i wypad...

A jak chcesz zobaczyć naprawdę rewelacyjny obraz to zapraszam do mnie na prezentację... przestaniesz pisać bzdety o pixelach i innych podobnych kocobołach...!!!

Chciałbym tylko zauważyć że od kilkunastu postów nie padło słowo roleta.

Widzę że wsadziłem kija w gniazdo os. Nie będę się już dłużej nad wami znęcał. Miłego dnia.

Nie roleta jest problemem tylko Twoja nie wiedza i nie obycie z dobrym obrazem z projektora.

Przyjedź do mnie i zobaczysz o czym mówię...! To nic nie kosztuje, a zawsze to jakiś zastrzyk wiedzy praktycznej a nie tylko tabelkowej...

Panowie słownictwo jakie stosujecie jest świadectwem wasze klasy i kultury. Radziłbym przejść się na spacer zanim stracicie kontrolę nad tym co piszecie.

...ależ ja nie straciłem kontroli jestem mega spokojny....bo widzę ,że ubodło cię słowo "kloaka".... ale przecież sam wrzuciłeś fotki... nawet nie raczyłeś troszkę ogarnąć miejsca w którym mieszkasz...

Edytowane przez Yodas

Widziałem Jakieś wysokie model BenQ w salce kinowej u sprzedawcy i wtedy miałem możliwość porównania z dobrym telewizorem 4k ale LCD o ile dobrze pamiętam Sony. Jakości w ogóle nie da się porównać. Jeżeli chodzi o plastykę obrazu to po prostu przepaść. No ale przyznam że wielość robi też swoje.

Na pewno Benq nie były LCoS. To tak jakby wypowiadać się na temat OLED będąc na prezentacji LCD.

...ależ ja nie straciłem kontroli jestem mega spokojny....bo widzę ,że ubodło cię słowo "kloaka".... ale przecież sam wrzuciłeś fotki...

Panowie zdecydujcie się albo chcecie żebym się w tym temacie dopisywał i dopisujecie na moje posty albo tego nie chcecie i je ignorujecie. Uzgodnijcie to między sobą a potem dajcie mi znać.

Na pewno Benq nie były LCoS. To tak jakby wypowiadać się na temat OLED będąc na prezentacji LCD.

No nie był.

Jednak problemu światła rozproszonego się nie przeskoczy. No chyba że stosuje się ciemne ekrany. Z tego co wiem to kontrast ANSI w LCoS jest jeszcze niższy niż w DLP.

Radziłbym panowie żeby autor tematu dał mi bana bo cały czas prowokujecie mnie do odpisywania.

... i do tego jeszcze kłamczuch.... napisałeś, że widziałeś bo nic innego ci nie pozostało... ale gdybyś naprawdę widział odpowiednią, powtarzam odpowiednią konfigurację proj-ekran-salka nie pisałbyś takich głupot...i to na tyle... koniec naszego dialogu ...

Edytowane przez Yodas

... i do tego jeszcze kłamczuch.... napisałeś, że widziałeś bo nic innego ci nie pozostało... ale gdybyś naprawdę widział odpowiednią, powtarzam odpowiednią konfigurację proj-ekran-salka nie pisałbyś takich głupot...i to na tyle... koniec naszego dialogu ...

Wszystko to tylko dywagacje których nie da się sprawdzić w realu. Ja będę pisał swoje ty będziesz pisał swoje i można tak godzinami. Powiem szczerze że nie widzę żadnego sensu w takiej dyskusji może poza walorami rozrywkowymi.

Kończmy tą farsę...

Tak wygląda obraz na MS RS 120" z dekodera HD i projektora o jasności 1800ansi...

MS%20RS.JPG

Jeśli kolega będzie miał podobnie wrócimy do tematu...

Ekran + Projektor zastąpił telewizor...

Edytowane przez Markus77

Ja jestem zatym zebys prowadzil dalej swoj watek o rolecie i tam dawal porady. Tu jest watek o ms i technologiach projekcji z wyzszej polki a Ty dales dowod swoimi wpisami, ze nie masz o tym praktycznego pojecia.

Potencjalni nowi kinomani licza na porady osob co maja i uzywaja a nie czytaja tabelki.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

I nie twierdzę że nie masz racji a ja się mylę bo może mylę się faktycznie. Zresztą wiedziałem że projektor nie będzie miał jakości obrazu z telewizora a mimo to i tak go kupiłem. Być może dlatego że wielkość ma jednak znaczenie.

Mniejsza o to. Dopóki nie zweryfikujemy swojego zdania na powyższy temat w realu nikt nikogo nie przekona. Skończy się tak że mocniejszy w gębie przegada słabszego w gębie tylko co to ma wspólnego z obiektywną prawdą.

Kończmy tą farsę...

Tak wygląda obraz na MS RS 120" z dekodera HD i projektora o jasności 1800ansi...

MS%20RS.JPG

Jeśli kolega będzie miał podobnie wrócimy do tematu...

Ekran + Projektor zastąpił telewizor...

Znowu się zaczyna wklejanie zdjęć które do niczego nie prowadzi. Zaraz wkleję swoje zdjęcie i zacznie się gadanie że zdjęcia są be i że je zrobiłem tak żeby wyglądało lepiej.

Przykładowo przy 65″ – naszym domyślnym wyborze, jeśli znajdujemy się około 2.75m od ekranu to jesteśmy na granicy miejsca w którym zakup 65″ telewizora 4K ma sens.

Testy praktyczne wykazują jednak, że większość osób jest nadal w stanie odróżnić w takich warunkach matryce 1920×1080 od 3840×2160

Źródło:

Ukryta Zawartość

A wy tu piszecie o ekranach 120 calowych.

Nie porównuj matrycy TV do projektora...

Dla projekcji domowej w HD przyjmuje się, że minimalna odległość widza od ekranu to 1,5 x szerokość ekranu a optymalna to 2,5x czyli przykładowo dla ekranu 100" odległość widza powinna być pomiędzy 3,3 m a 5,5 m.

Ukryta Zawartość

Zresztą wiedziałem że projektor nie będzie miał jakości obrazu z telewizora

To źle wiedziałeś i to Ci wszyscy chcą grzecznie wytłumaczyć. Projektor daje lepszy obraz jak TV. Weź OLED'a i przyjedź z nim do mnie. Siądziemy pooglądamy i porównamy.

Znowu się zaczyna wklejanie zdjęć które do niczego nie prowadzi.

Zobacz, że ktoś zastąpił TV, ekranem i projektorem. Ekranem 120" i nie widzi pixeli w materiale HD, nie ma problemów z czernią i bielą i innymi dolegliwościami TV LCD. A jeśli ktoś twierdzi, że TV ma lepszą plastykę od projektora, to pozostawię tą niewiedzę bez komentarza...

Edytowane przez Markus77

Zobacz, że ktoś zastąpił TV, ekranem i projektorem. Ekranem 120" i nie widzi pixeli w materiale HD, nie ma problemów z czernią i bielą i innymi dolegliwościami TV LCD. A jeśli ktoś twierdzi, że TV ma lepszą plastykę od projektora, to pozostawię tą niewiedzę bez komentarza...

Postaw sobie telewizor obok ekranu projektora, a takie porównanie widziałem to wtedy pogadamy.

Stawiałem nie raz i to KURO Pioneera. Tak właśnie porównywałem obraz ze skalibrowanej plazmy do obrazu z ekranu i projektora. Gdybyś zapoznał się, jak powstawał ekran MS to byś to wiedział.

Edytowane przez Markus77

Stawiałem nie raz i to KURO Pioneera. Tak właśnie porównywałem obraz ze skalibrowanej plazmy do obrazu z ekranu i projektora. Gdybyś zapoznał się, jak powstawał ekran MS to byś to wiedział.

Wybacz ale dla mnie plazma nie jest synonimem jakości. Przed dziesięciu laty owszem.

Co się dziej z łączem na audiostereo. Nie mogę wgrać zdjęć.

Pozwolę sobie jeszcze raz zapytać kolegę @Markus77 bo wcześniej się pytałem ale nie dostałem żadnej odpowiedzi - kiedy można spodziewać się jakiś zdjęć nowego ekranu rozwijanego, kasety i jakiś informacji technicznych odnośnie tego ekranu, wymiarów itp ?

To jest pytanie na temat chyba :)

Kinder sprawdź w Spamie... wysłałem już ponad tydzień temu. Własnie przesłałem Ci jeszcze raz...

Jest jest doszło ! - faktycznie wszystko lądowało w spamie. A spamu nigdy nie przeglądam :).

Dzięki za fotki coś już tam widać :)

A kiedy będzie możliwość zamówienia takiego ekranu ?

O tym że telewizor ma poszerzony gamut i że po prostu brakuje mi tych kolorów na projektorze nie będę wspominał...

Poszerzony gamut (bardzo) dobra rzecz. Tyle, że by z niego był jakiś pożytek, to zarówno wyświetlacz jak i źródło muszą go obsługiwać. Nie mylę się?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Mój telewizor akurat potrafi poszerzyć gamut z normalnego obrazu. Owszem można dyskutować na temat naturalności końcowego efekty. Powiedziałbym że w połowie się sprawdza w połowie nie. Szczególnie wszystkie filmy animowane w stylu Epoka Lodowcowa znacznie z tego korzystają.

• Pokaż nowe odpowiedzi