Skocz do zawartości
IGNORED

przedwzmacniacz NAD PP-3

art145

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nabyłem przedwzmacniacz jak w tytule i...

instrukcja zabrania podłączania przedwzmacniacza do wejścia phono w amplitunerze (mam Sony STR DB 2000 z wejściem phono) - efekt: podłączenie do wejść AUX, Tape, Video powoduje, że mam taki sam poziom głośności jak przy podłączeniu do phono. Jest to w pewnym sensie zrozumiałe, bo pewnie wejście phono ma takie samo wzmocnienie sygnału jak przedwzmacniacz.

Czym grozi podłączenie przedwzmacniacza do wejścia phono? sfajczy się ??? Kupiłem przedwzmacniacz, bo musiałem przy słuchaniu gramofonu mocno podkręcać amplituner (w stosunku do poziomu odsłuchu np. CD), żeby była jakaś satysfakcja ze słuchania, a wówczas uwydatniały mi się buczenia i świerszczenie). Teraz poziom głośności jest taki sam jak miałem, jedyny plus: zmniejszyły się buczenia i świerszcze.

Przedwzmacniacz ma też wejście, do którego można podłączyć magnetofon.... i tu zdziwienie: żadnego odczuwalnego wzmocnienia sygnału, niezależnie do jakiego wejścia w amplitunerze podłączę.

Czy ktoś z szanownych czytelników posiada taki przedwzmacniacz i jak to u Was działa?

Radźcie i ratujcie, bo żona się śmieje z ''dobrze'' zainwestowanych 700,- :)

https://www.audiostereo.pl/topic/119687-przedwzmacniacz-nad-pp-3/

Czym grozi podłączenie przedwzmacniacza do wejścia phono?

sygnał będzie przesterowany przez wzmacniacz, czyli nie da się tego słuchać

Kupiłem przedwzmacniacz, bo musiałem przy słuchaniu gramofonu mocno podkręcać amplituner (w stosunku do poziomu odsłuchu np. CD)

to typowe, nie przejmowałbym się tym, po prostu odkręcasz potencjometr

jedyny plus: zmniejszyły się buczenia i świerszcze.

zawsze to coś, jak słaba satysfakcja i kupowałeś przez internet, możesz zwrócić (nawet używany)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Jak rozumiem "uziemienie" jest podpięte prawidłowo ?

Mam ten Preamp, żadnego buczenia i świerszczy, wszystko gra pięknie.

Wkładka Ci nie zbiera jakiegoś "syfu" ?

Na moim sprzęcie delikatne szumy wychodzą dopiero gdy odkręcę potencjometr głośności na 90%.

Odepnij jeszcze raz wszystkie kabelki i podłącz na spokojnie jeszcze raz.

Pozdrawiam.

ps. dałeś za niego 700PLN ? Ja swój kupiłem 4 lata temu za niecałe 400PLN.

MUSIC NON STOP

Uziemienie mam podpięte prawidłowo, buczy, a raczej świerszczy przy podłączeniu gramofonu bezpośrednio do amplitunera do wejścia phono. Przy przedwzmacniaczu NAD świerszczenie prawie zniknęło (o czym pisałem).

700,- ... teraz niestety nowy tyle kosztuje, nie znalazłem nigdzie taniej :(

Podłączałeś magnetofon lub inne źródło pod ten przedwzmacniacz na wejściu ''line in'' ? Jeżeli nie, a masz możliwość, chętnie dowiem się jaki efekt. U mnie żadnego wzmocnienia sygnału. Może przedwzmacniacz zwiększa sygnał z gramofonu(wejścia MM i MC), a nie wzmacnia sygnału z innych źródeł wpiętych pod wejście ''line in'', a służy ono tylko możliwości zgrywania przez wyjście USB na kompa?

Dokładnie sobie odpowiedziałeś, "Line In" służy do podłączenia np. magnetofonu i zgrania przez PP-3 na kompa.

Chyba raczej jest wina po stronie wzmacniacza, no bo jak ma coś buczeć ?

Podpinałeś gramofon pod inny wzmacniacz ?

Też idzie jakiś przydźwięk ?

Może to wina gramofonu ?

"Świerszczenie" - przy jakiej głośności się pojawia ?

Tak jak napisałem u mnie szum pojawia się gdy potencjometr jest na 90%.

Też tak sobie pomyślałem a może masz coś nie tak z uziemieniem, w sensie kontakt, przedłużacz itd...

Pozdrawiam.

MUSIC NON STOP

Też tak sobie pomyślałem a może masz coś nie tak z uziemieniem, w sensie kontakt, przedłużacz itd...

można to chyba zweryfikować na chwilę łącząc uziemienie wzmacniacza z np. kaloryferem (z częścią niemalowaną)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

A jaką masz wkładkę? Z tego co widzę w instrukcji (raptem jedna strona w pdf-ie) ten pre ma zaledwie 35dB wzmocnienia i czułość 5mV dla wkładek MM (założyłem że masz wkładkę tego typu). W instrukcji masz też kilka podpowiedzi dotyczących problemu buczenia itp.

przemek

- jeszcze raz powtórzę: świerszczenie po podłączeniu NAD'a zmniejszyło się, a świerszczy mi chyba od zakłóceń od innych sprzętów i pewnie z powodu nie najlepszego ekranowania kabla

- nie podłączałem pod inny wzmak, a świerszczenie pojawiało się jak podkręciłem potencjometr na ''-18dB'' - wtedy zaczynało przeszkadzać przy cichszych partiach muzyki (skala głośności mojego wzmaka jest od ''-93dB'' do ''+15dB''. Żeby mieć jakąś radochę ze słuchania gramofonu muszę podkręcić do ok. ''-10dB'' ( płyt cd słucham między ''-30dB'' a ''-20dB''). Teraz po podłączeniu NAD'a świerszczenie jest na poziomie porównywalnym do wcześniejszego przy -18dB przy podłączeniu do Phono w ampli, ale potencjometr jest na -10dB . Czyli poprawa jest znacząca. Muszę kupić jakiś dobrze ekranowany kabelek, to pewnie jeszcze się poprawi.

- z uziemieniem na pewno jest dobrze.

bOb3r

wkładka MM - AT95E

Generalnie nie tyle chodzi mi o to świerszczenie (a to stało się głównym tematem rozmowy :) ) tylko o to, że zakup NAD niewiele wniósł.

Liczyłem, że zarówno sygnał z gramofonu jak i z magnetofonu będę miał silniejszy, a tu nie mogę podłączyć Nad'a do wejścia phono, a sygnał z magnetofonu nie jest wzmacniany. Jedynie żonka, mimo że się śmieje, będzie mogło pozgrywać swoje winyle na komp.

czy próba podłączenia NAD'a pod wejście phono skutkuje tylko przesterami, czy sfajczy coś?

czy próba podłączenia NAD'a pod wejście phono skutkuje tylko przesterami, czy sfajczy coś?

Oprócz przesterów (pójdzie sygnał na wejście phono ok. 100 razy większy od wymaganego) i dodatkowo będzie też działać jak filtr dolnoprzepustowy bo wejście phono ma charakterystykę opadającą w kierunku wysokich tonów, jednym słowem nie da się tego słuchać. Tylko do wejścia AUX lub Tape. A sfajczyć też się coś może, nie da się tego wykluczyć.

Art145 pisze, że ma poziom sygnału sporo niższy niż z innych źródeł, a Wy z tym brumieniem i świerszczeniem . :-)

Poziom z gramofonu jest przeważnie zawsze niższy, chyba, ze ktoś ma pre w regulowanym stopniem wzmocnienia, to może jest szansa na wyrównanie.

Problem jest przy przełączaniu na inne źródło bo trzeba pamiętać o ściszeniu. :-) Myślę, że musisz się po prostu przyzwyczaić.

Pozdrawiam.

BRob

Kolega Bober napisał : "... ten pre ma zaledwie 35dB wzmocnienia i czułość 5mV dla wkładek MM...".

Czyli napewno musisz bardziej podkręcić potencjometr słuchając gramofonu.

Myslałem, że te świerszcze są bardziej dokuczliwe :D.

Ach te gadki przez internet.

Nie podłączaj pod PHONO w żadnym wypadku!.

MUSIC NON STOP

a kusiło mnie, żeby sprawdzić co będzie po podłączeniu pod phono... :)

dobrze, że czytam instrukcje... chociaż, w myśl zasady: że jak czegoś nie wolno, a bardzo się chce.... to można - ciekawiło mnie, jaki będzie efekt.... pewnie poszedłby dymek :)

przemek 696 - czy u Ciebie podłączenie do NAD'a magnetofonu (lub innego źródła) do wejścia line in, też nie wzmacnia sygnału?

ma to wejście służyć tylko możliwości zgrywania na kompa?

a kusiło mnie, żeby sprawdzić co będzie po podłączeniu pod phono... :)

dobrze, że czytam instrukcje... chociaż, w myśl zasady: że jak czegoś nie wolno, a bardzo się chce.... to można - ciekawiło mnie, jaki będzie efekt.... pewnie poszedłby dymek :)

przemek 696 - czy u Ciebie podłączenie do NAD'a magnetofonu (lub innego źródła) do wejścia line in, też nie wzmacnia sygnału?

ma to wejście służyć tylko możliwości zgrywania na kompa?

Wejście Line In ma służyć jak najbardziej "wiernemu" nagraniu np. z magnetofonu, także nie ma sensu wzmacniać sygnał jak dla wkładki.

MUSIC NON STOP

Jak Ci brakuje "powera" oddaj tego Nada i kup inny preamp na przykład polecany na tym forum Art DJ Pre II, który ma GAIN w potencjometrze.

Mi osobiście nie podszedł.

Pozdrawiam.

MUSIC NON STOP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.