Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica Bose 601 – wymiana kondensatorów

Piotr_51270

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie powiecie, abym dał sobie spokój z tymi kolumnami, ale sporo pracy włożyłem w moje 601 series II, wymieniłem w nich wszystkie osiem wysokotonówek, doprowadziłem do porządku stolarkę i grają u mnie już około 1,5 roku.

Czy jestem z nich zadowolony. Tak i nie. Przewinęło się już trochę innego sprzętu przez moje ręce, którzy grał lepiej lub gorzej. Mam do tych 601 pewien sentyment i myślę, że nawet jak znajdę to czego szukam to je sobie zostawię.

Zastanawiam się nad wymianą kondensatorów w zwrotnicach. Niewiele znalazłem informacji na temat takiej operacji w tym modelu i czy faktycznie może przynieść to wymierne efekty.

Dlatego kieruje swoje pytanie do Was.

Zwrotnicą jak widać na obrazku nie jest zbyt skomplikowana. Co ciekawe na liście części jest kondensator, którego nie ma na schemacie i którego faktycznie nie ma również w moich zwrotnicach.

Planem jest zatem wymiana: 6uF i 8uF. Oczywiście nie znalazłem kondensatorów o tej pojemności, więc pozostaje łączenie równoległe.

Jantzen Audio Superior Z-Cap 3,3uF + Jantzen Audio Superior Z-Cap 2,7uF

Jantzen Audio Superior Z-Cap 4,7uF + Jantzen Audio Superior Z-Cap 3,3uF

Tak, jest to parę groszy … więc waszym zdaniem ma to sens?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51476-0-74812000-1429782004_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Superiory do Bose? Moim zdaniem przesada, i tak ograniczeniem będą same przetworniki, które niestety jak to u BOSE są pokroju tych z boomboxa.

Audyn Cap Plus są tańsze i również bdb.

Wydanie paru groszy ( powyżej 150 zł ) zawsze ma sens; choćby dla poprawy samopoczucia.

Dla porównania możesz włożyć np:

5,6 uF / 100V

Ukryta Zawartość

8,2 uF / 100V

Ukryta Zawartość

ale tylko w razie, gdyby te, które są w kolumnie były gorszej klasy, a nie przypuszczam.

Instalowanie np 3,3 uF / 800 V np:

Ukryta Zawartość

może dźwięk złagodzić, zaokrąglić, zrobić mniej precyzyjnym; może stłumić i trzeba to brać pod uwagę;

chyba, że właśnie o taką zmianę idzie w tych zabiegach...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję za odpowiedź.

Wydanie paru groszy ( powyżej 150 zł ) zawsze ma sens; choćby dla poprawy samopoczucia.

Zdecydowanie lepiej będę się czuć mając te kilkaset złotych w kieszeni, wiec nie chcę tego bynajmniej robić na siłę.

Wiem, że kolumn docelowych jeszcze chwilę poszukam. Te i tak planuje sobie zostawić, więc chciałbym w nich coś poprawić jeśli to możliwe.

Szukałem na gruncie lokalnym tych kolumn, ale nie znalazłem nic sensownego o przebudowie zwrotnic, dlatego swoje kroki skierowałem do szanownych Forumowiczów.

Dla porównania możesz włożyć np:

5,6 uF / 100V

Ukryta Zawartość

8,2 uF / 100V

Ukryta Zawartość

ale tylko w razie, gdyby te, które są w kolumnie były gorszej klasy, a nie przypuszczam.

Instalowanie np 3,3 uF / 800 V np:

Ukryta Zawartość

może dźwięk złagodzić, zaokrąglić, zrobić mniej precyzyjnym; może stłumić i trzeba to brać pod uwagę;

chyba, że właśnie o taką zmianę idzie w tych zabiegach...

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Nie chce zamieniać 6uF na 3,3 , tylko łączyć równolegle 3,3+2,7uF dla zachowania tej samej pojemności (to samo z 8uF na 4,7+3,3uF).

Najbardziej brakuje mi w nich średnich.

Czytam na forum, ba nawet dostaje od forumowiczów propozycje zrobienia na zamówienia:) rezystorów grafitowych. Czy rezystory poza wpływem na stan portfela są w sposób wymierny wpłynąć na brzmienie? Poza oczywiście afirmacją tego w celu pozbycia się wyrzutów sumienia związanych z wydatkiem.

Dziękuję raz jeszcze za głos w temacie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmiany sa uzaleznione od jakosci sprzetu , na pewno po wymianie kondensatorow badz rezystorow zyskasz pewne odczuwalne zmiany, ale im lepszy sprzet tym wieksze zmiany. Chcesz to Ci moge podac "nicki" klientow i mysle ze bez problemu Ci napisza gdzie te rezystory stosowali i jakie byly zmiany po ich zastosowaniu, bo nie kazdy czyta wszystkie tematy:). Co do braku srednich tonow to moze sie wiazac z zle zaprojektowana zwrotnica. Chyba ze mowa o nasyceniu srednicy, namacalnosci, wybrzmienia barwy. Wtedy to mozesz zmienic stosujac inne kondensatory. Jednak nie ma co przesadzac z ich cena w przy tych kolumnach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.