Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze odtwarzacza CD

Jackie_69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Błagam Panowie - pomóżcie!

Od jakiegoś już czasu szukam odtwarzacza cd do kwoty 2000zł. Miotam się jak źrebak na wybiegu i nie potrafię się zdecydować jaki kupić. W centrum moich zainteresowań są następujące modele: Arcam CD 73, Arcam CD 82, Arcam CD 92, Arcam Alpha 8SE, Audiolab 8000CD, Audio Analogue PAGANINI, NAD C565 BEE. Oczywiście to tylko moje propozycje. Przeczytałem o nich w sieci chyba wszystko co możliwe i mam jeszcze większy mętlik w głowie. Odtwarzacza poszukuję przede wszystkim do odsłuchu słuchawkowego. Będzie to pracowało ze wzmacniaczem słuchawkowym klonem Lehmanna, Matrix M-Stage i słuchawkami Sennheiser HD 600, Sennheiser HD 650, AKG K 701 oraz AKG K550. Muzyka jaką preferuję to przede wszystkim stary dobry rock (Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath), rock progresywny lat '70 (King Crimson, Pink Floyd, Yes) oraz bardziej współczesny (Porcupine Tree, Steven Wilson, Anglagard, Anekdoten), oraz różne odmiany jazzu. Mam nadzieję, że dzięki Wam uda mi się obrać w końcu dobry kierunek swoich poszukiwań. Z góry dziękuję i czekam na Wasze propozycje.

Chcę zaznaczyć, że szukam tylko i wyłącznie odtwarzacza CD, ze względu na moją dużą kolekcję płyt kompaktowych nie interesują mnie inne źródła dźwięku.

NADa i Audiolaba odrzuć. Paganiniego znam (jeśli to pierwsza wersja) - gra dynamicznie, gładko, trochę jak dla mnie za jasno, bez emocji, bezbarwnie. Ja bym zainteresował się właśnie którymś z Arcamów. Poczytaj w sieci, staraj się odsłuchać kilka CD przed zakupem.

Gość numik

(Konto usunięte)

rozważ Marantza SA 7003 gdyby się pojawił, Creeka Evo, Rotela RA-06, Vincenty.

Ja najbardziej jednak polecam tani cd jako transport plus Myryad z20 (DAC). Za 1800 do wzięcia nówka, Marantz cd-52 mkii se jako transport 200 i się zdziwisz, nie znajdziesz cd do 2 tysięcy tak grających wg mnie.

Nie no panie jędrek jak miał zagrac paganini jesli sluchaleś go z tymi focalami ktore właśnie graja bez emocji?Ten cd nie jest jasny po pierwsze a po drugie dynamika to jedyna z jego słabszych stron choc na tle innych wymienionych to wybitne żródło. ...Ja zamienilem arcama cd23 na paganiniego właśnie .

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Żeby była jasność, też uważam Paganiniego za wspaniały CD. Wielokrotnie porównywany ze wszystkim do kilku kilo wychodził zwycięsko. Słuchałem Audio Analog Paganini kilka tygodni na swoim zestawie, (monitory OZ), brakuje mi w nim ciemnego tła, tak bym to ujął.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, muszę przyznać, że najbardziej przekonany byłem do odtwarzaczy Arcama i Audio Analog Paganini. Paganini jednak miał pewne braki których nie mogłem dokładnie sprecyzować. Coś było z nim nie tak. Może to właśnie dynamika o której wspomina kamil79? Natomiast Arcam CD73 "podawał wszystko na tacy", dźwięk był szczegółowy ale jednocześnie trochę taki "bezduszny", wręcz mało ludzki. Brakowało mi w nim takiej namacalnej lekkości i jakiegoś ludzkiego czynnika. Grał jak automat. Dlatego w tej chwili najbliżej mi do Arcama CD82, choć muszę przyznać, że nie miałem możliwości porównania go z modelem CD73. Z tego co czytałem jest on zdecydowanie bardziej muzykalny i cieplejszy od CD73, jednak w dalszym ciągu charakter brzmienia firmy jest zachowany. Jeśli ktoś miał kontakt z tym modelem to proszę o sugestie. A jak się ma do tych modeli staruszek Arcam Alpha 8SE?

Gość numik

(Konto usunięte)

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, muszę przyznać, że najbardziej przekonany byłem do odtwarzaczy Arcama i Audio Analog Paganini. Paganini jednak miał pewne braki których nie mogłem dokładnie sprecyzować. Coś było z nim nie tak. Może to właśnie dynamika o której wspomina kamil79? Natomiast Arcam CD73 "podawał wszystko na tacy", dźwięk był szczegółowy ale jednocześnie trochę taki "bezduszny", wręcz mało ludzki. Brakowało mi w nim takiej namacalnej lekkości i jakiegoś ludzkiego czynnika. Grał jak automat. Dlatego w tej chwili najbliżej mi do Arcama CD82, choć muszę przyznać, że nie miałem możliwości porównania go z modelem CD73. Z tego co czytałem jest on zdecydowanie bardziej muzykalny i cieplejszy od CD73, jednak w dalszym ciągu charakter brzmienia firmy jest zachowany. Jeśli ktoś miał kontakt z tym modelem to proszę o sugestie. A jak się ma do tych modeli staruszek Arcam Alpha 8SE?

ale Arcamy tak grają, miałem CD i DAC, nie kupuj brzmienia, które Ci nie pasuje. Creek Evo jest na allegro, ja polecam CD Myryada, nówka, po negocjacjach może niewiele ponad 2 tysiące, to może być to czego szukasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.