Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do SF minima amator

kamil79

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebny wzmacniacz który porządnie napędzi te monitory.Cena 5-6 tyś ,używka.Chcialbym po kupnie zamknąć temat na jakiś czas i nie szukac zmian bo żona jest już u progu wytrzymalości.Na razie przez myśl przechodzi mi tylko leben CS300F,ale nie wiem czy je pociągnie.Lavardin?Gryphon?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

https://www.audiostereo.pl/topic/120017-wzmacniacz-do-sf-minima-amator/

ja Lavardinem napędzam magnepany i dla mnie jest ok. Nie chciałem lampy ale coś na tranach co czaruje dźwiękiem. I tak jak chcę posłuchać potężną symfonię Czajkowskiego to idę na koncert. Głównie leci u mnie XVIII wiek i połowa XIX.

Pożycz i podłącz ale jak jesteś fanem watów to Lavardin odpada.

Ja do SF szukałbym czegoś na lampie 6550.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czesc,

Sprobuje cos napisac od siebie.Nie jestem znawca w tym temacie i nie wiem czy powinienem sie udzielac.Ja swoje SF Concerto napedzam Krell-em Kav 250a+250p+Raysonic 128CD na lampach+XLR,Glosnikowy MITa jestem zadowolony w 90%brakuje mi troszeczke ciepla ktore mialem z glosnikami Dynaudio.Odnosze jednak wrazenie ze Dynaudio kolorowalo ta scene muzyczna,w SF wszystko jest tak jak powinno.Vokal jest piekny,jazz brzmi tak jak powinien brzmiec,basik jest na swoim miejscu.A co najwazniejsze sluchanie nie meczy.Przegladam te forum,kluby Krell-a niemal codziennie,i rozne sa opinie na ich temat.Proponuje zestawic SF z wyzej wymienionym sprzetem moze sie spodobac.Wczesniej mialem w zestawie Electocompaniet dzielonke i czegos mi brakowalo.Na chwile obecna jestem zadowolony.Znajomy swoje SF napedza Naim-em i tez jes pieknie.Pozdrawiam

Po pierwsze poszukaj jakiś bardzo dobrych podstawek, chyba, że masz oryginalne. Co zaś się tyczy wzmacniacza, to szukaj bardzo rozdzielczego i generalnie grającego dość jasno urządzenia. Moim skromnym zdaniem, Esostar z filtrem pierwszego rzędu w tej konkretnej aplikacji bardzo wiele wymaga od wzmacniacza i chyba nie powinna, to być lampa. Słuchałem kiedyś zestawienia z piecykiem Sonus Faber Musica i było interesująco. Z resztą Minimy mają tendencję do lekkiego bałaganienia przy większych składach więc potrzeba "zamordyzmu" w wzmacniaczu. Osobiście wybrałbym do testów coś z serii Unico - Unison Research, może któregoś z Baltlabów. Przy czym w obu przypadkach w dużej części źródło będzie definiować dźwięk.

Nie myśl - słuchaj.

Tam jest d28 zmodyfikowany na górze,nie esostar.Podstawki mam dobre te orginalne to jakieś takie szczupłe były.

Ja swoje SF Concerto napedzam Krell-em Kav 250a+250p+Raysonic 128CD na lampach+XLR,Glosnikowy MITa jestem zadowolony w 90%

gdzie kolego mieszkasz?

Tam jest d28 zmodyfikowany na górze,nie esostar.Podstawki mam dobre te orginalne to jakieś takie szczupłe były. gdzie kolego mieszkasz?

Niestety, to Esotar D260, a nie D28. Sonus chyba nigdzie nie zastosował D28.

Nie myśl - słuchaj.

To wszystko?Nikt ?nic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tw-d28 sonus faber tak pisze na nim ,widac przez br.

Sonus zawsze miał customowe przetworniki i w sumie opis zawierał tylko wymiar . W tym przypadku jest tak samo.

Nie myśl - słuchaj.

Niestety, to Esotar D260, a nie D28. Sonus chyba nigdzie nie zastosował D28.

Nie ma czegoś takiego jak esotar d260. D260esotec to tak. Oczywiście ze sonus stosował d28 i to w wielu swoich konstrukcjach. Pozdrawiam.

Tam jest d28 zmodyfikowany na górze,nie esostar.Podstawki mam dobre te orginalne to jakieś takie szczupłe były. gdzie kolego mieszkasz?

Mieszkam kawalek od PL bo az w Reykjaviku(Islandia)

Przepraszam Panowie mój błąd. Faktycznie siedzi D28. Chociaż byłem przekonany, że jednak Esotec jak Kolega słusznie mnie poprawił. Pamięć czasami zawodzi. :)

Nie myśl - słuchaj.

Gdzies znalazlem wątek i pisało ,ze siedzi tam modyfikowany d28 dynaudio a na dole seas.Tak jest w moich.Tomku moona masz jeszcze?
Tak moona mam cały czas się broni.
Przepraszam Panowie mój błąd. Faktycznie siedzi D28. Chociaż byłem przekonany, że jednak Esotec jak Kolega słusznie mnie poprawił. Pamięć czasami zawodzi. :)
To ze nie jest to esotec wcale nie znaczy ze zagra gorzej. Sam osobiście robiłem porównanie pewnego modelu dynaudio gdzie był esotec z sonus faber minima vintage gdzie siędzi podstawowy d28/2 i jak dla mnie sonus zagrał lepiej jesli chodzi o górę.Dopiero esotar w dynkach c1 pokazał swoją wyższość zdecydowanie.

Tak moona mam cały czas się broni. To ze nie jest to esotec wcale nie znaczy ze zagra gorzej. Sam osobiście robiłem porównanie pewnego modelu dynaudio gdzie był esotec z sonus faber minima vintage gdzie siędzi podstawowy d28/2 i jak dla mnie sonus zagrał lepiej jesli chodzi o górę.Dopiero esotar w dynkach c1 pokazał swoją wyższość zdecydowanie.

Co się tyczy Minima Vinatge, to tam siedzi na 100% Esotar.

Nie myśl - słuchaj.

Co się tyczy Minima Vinatge, to tam siedzi na 100% Esotar.

Tam siedzi podstawowa d28/2 a nie żaden esotar, na dole papierowy seas. Proszę zobaczy jak wyglada esotar t330, jego wielkość jest dużo większa od d28/2 i jest montowany większa ilością śrob. Dla niedowiarkow polecam doinformowanie. Z drugiej strony gdyby sonus faber włożył w minima esotara to nie kosztowałaby taka kasę a przynajmniej dwa razy tyle albo i więcej.

Nie - Esotar i Audio Technology OEM dla SF, miałem w rękach i rozkręcałem. Wysokotonowy pewnie grzebany dla SF, ale ten wooferek, to pewnie kosz jest seasa, ale poza min nic wspólnego z Norwegią nie ma.

Nie myśl - słuchaj.

Nie - Esotar i Audio Technology OEM dla SF, miałem w rękach i rozkręcałem. Wysokotonowy pewnie grzebany dla SF, ale ten wooferek, to pewnie kosz jest seasa, ale poza min nic wspólnego z Norwegią nie ma.
Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Takie głośniki były w electa amator a nie w minimie. Wystarczy popatrzeć jak wygląda wysoki w electa i jak w minimie. Jeszcze raz powtórzę na górze jest d28/2 a na dole seas ca12ry. Wiem co pisze inaczej głosu bym nie zabierał.

Potrzebny wzmacniacz który porządnie napędzi te monitory.Cena 5-6 tyś

Jak mieszkasz gdzieś w mojej okolicy to pakuj je i przyjedź do mnie .

Posłuchasz sobie ( zanim sprzedam ) jak je napędza Denon PMA2020AE .

Nazwa i firma nieaudiofilska ale spokojnie je napędzi , doda dynamiki i basu który będzie trzymał w ryzach a ja z chęcią posłucham tych kolumn bo sam myślę nad czymś małym do cichego słuchania .

Cichego sluchania?Pozory myla ,te male paczki w 18m wrecz się momentami duszą.Bas to poezja.Takie podlogówki tannoya dc6t to przy nich kpina zresztą wszystko co słuchalem do tej pory raczej nie ma polotu.Ciekaw jestem jak zagraja z czyms lepszym od coplanda

Cichego sluchania?

Przeczytaj jeszcze raz

a ja z chęcią posłucham tych kolumn bo sam myślę nad czymś małym do cichego słuchania .

To są małe kolumny ;)

zresztą wszystko co słuchalem do tej pory raczej nie ma polotu

No to masz okazję posłuchać Kefów R900 na tych 18 metrach i przekonać się co to znaczy bas z dwóch8 calowych wooferów.

Ciekaw jestem jak zagraja z czyms lepszym od coplanda

No to zapraszam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.