Skocz do zawartości
IGNORED

ART DECO - lampowy preamplifier phono z pracowni ZONTEK

peezeet

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widzę, niektórzy w nicku mają swoje IQ.

Lepiej 67 niż nic :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

>Miniabyr

Słuchałeś u siebie - z jaka wkładką i na jakich ustawieniach trafa/impedancji?

>Benpe

Jakie jest wzmocnienie na lampach i ile dodają trafa?

Ahaja u mnie gra Ortofon Spu royal N Wkłakdka niskopoziomowa o 0.2 mV z obciążeniem na pre 100 ohm . Co do ceny tego pre ,to nie wiem .Serio . Zawsze była mowa o cenie komponentów,ale nigdy w mojej obecności cena detaliczna nie padła . Strzelam .20.000 zł.

Już sobie wyobrażam co by się działo jak bym na początku przygody z gramofonem podał jego cenę - byście mnie na stosie jak heretyka spalili. :)

Również pozdrawiam.

Paweł, przeczytaj jeszcze raz proszę co do Ciebie napisałem. Jak nie masz czasu szukać to doprecyzuję. Mnie chodziło o błąd jakim było stwierdzenie, że cena już właściwie jest lecz tylko podasz na PW. Trzeba było wyjaśnić ja to zrobiłeś teraz, albo jak ja podpowiedziałem. :-)

I tylko tyle.

No ale do zabawy chętnie przystąpię.

Mając na uwadze szacunkową wartość materiałową dla projektu który posłużył za inspirację do budowy układu, oraz wartość i klasę wykonania obudowy, cenę urządzenia w Polsce widziałbym w przedziale 16 - 20 tys. zł. Ze względu na fakt, że to produkt autorski dedykowany do zestawu z gramofonem o ustalonej już pozycji rynkowej, możliwym jest pozycjonowanie w przedziale do 30 tys. zł.

Tak typuję :-)

Serdeczności.

Włodek.

A Twoim zdaniem Włodek w tym momencie powinien być jeszcze "czarny" czy już " niebieski"?

W każdym momencie kiedy podpisuję się, Włodek jest zawsze Włodkiem. :-) Nie działam w branży audio.

Pozdrawiam.

Włodek.

24 999,99 :-D Mam rację? ;-) Nie wiem, po co zgaduję, jak zanim to zarobię, będzie 20 preampów Zonteka :-D

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Swoją drogą Arku67 podsunąłeś mi dobry pomysł z tym porównaniem podobnych preampów. W sumie można by urządzić takie spotkanie. Jest gdzie - bo mamy przecież przy mojej pracowni pomieszczenie odsłuchowe, przygotowane akustycznie na przyzwoitym poziomie jak się znajdzie grono chętnych to chciał bym to również wykorzystać do ostatecznego gremialnego dostrojenia sprzętu (chodzi o te kondy o których wcześniej wspomniałem) - więcej uszu się wtedy bardzo przyda. No i będzie okazja naocznie zobaczyć, pogadać i pewnie jakiegoś browarka się obali :) największy kłopot to zdobyć kilka/ kilkanaście parowanych, wygrzanych dobrej jakości kondensatorów o wart. 0.1uF.

Siedzieć i słuchać można i ze trzy dni jak ktoś da radę.

Dzięki Kef98

He z Preampem Mirka to najmniejszy problem bo on ma swoją pracownię 50m od mojej. I nie wiem czy wiesz ale lekko maczałem palce w tej konstrukcji. Jesteśmy bardzo dobrze osłuchani z tym sprzętem, swoją drogą bardzo solidny klocek. Bardziej jednak myślałem o pułapie 4-5 dych tylko skąd to wziąć (lampowe).

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ponieważ mają być testowane /porównywane preampy z górnej półki ,to dlaczego nie postawić i "tranzystorowych" odpowiedników. Mówimy tu o sprzętach z naprawdę wysokiej półki.

He z Preampem Mirka to najmniejszy problem bo on ma swoją pracownię 50m od mojej. I nie wiem czy wiesz ale lekko maczałem palce w tej konstrukcji. Jesteśmy bardzo dobrze osłuchani z tym sprzętem, swoją drogą bardzo solidny klocek. Bardziej jednak myślałem o pułapie 4-5 dych tylko skąd to wziąć (lampowe).

Flagowiec RCM.

Czy lampy czy nie to nie ma znaczenia. Ma dobrze grać.

Arek67, chyba do testu nie zaproponujesz starego audiofila ???

Tam wynik to ja już znam .... nie zagra. I pytanie w stylu o dedykację :).

A ponieważ Mirkowi już dawno obiecałem poważne odsłuchy Jego flagowca u siebie, po odsłuchach u mińiabyra gdzie dźwiek mnie zauroczył to może będzie okazja. Jak Benpe weźmie pod uwagę sugestie kontrukcyjne, o których dzisiaj rozmawialiśmy. I będzie nie prototyp tylko finalny produkt.

Ale pamiętajcie,że ja się nie znam, kolumny mam estradowe i słucham starej muzy. I posłucham ich tylko i wyłącznie pod kątem ew. zakupu a nie wydawania jakiejkolwiek opinii, szczególnie na tym portalu.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie znajdzie się coś zagranicznego, bo niezbyt chętnie chciałbym komuś wchodzić w tzw. paradę? Najchętniej chciałbym konkurować z zagranicą, bo ja patriota jestem. :)

Dla tych bardziej zainteresowanych stroną techniczną winien jestem kilka odpowiedzi.

Po pierwsze fotki rozbierane - hmm, proszę o cierpliwość do czasu postania sztuki numer 1 - obecną traktuję jako numer zero.

Jest to jednak prototyp, było sporo zmian realizowanych w stresie z powodu umówionych terminów i sam środek jest nieco w bałaganie.

Następny będzie wykonany starannie i stosowne fotki załączymy.

Dodam, że montaż komponentów jest na płycie bakelitowej z wykorzystaniem listew z punktami lutowniczymi.

Co do wzmocnienia - powiem uczciwie, że ostatniego pomiaru nie wykonałem. Zmieniłem głębokość sprzężenia zwrotnego co wpływa na wzmocnienie i musiałem oddać sztukę.

Jest +29dB na trafach i spodziewam się około +38dB z lamp.

Piękny projekt graficzny, nawiązuje do estetyki Art Deco. Gratuluję. Co do środka ujawniono tylko zarys. Biorąc pod uwagę, że przedwzmacniacze gramofonowe to w większości dość proste konstrukcje - szczególnie lampowe, cena niektórych zadziwia. Nie jestem elektronikiem, ale lutownicę umiem trzymać w dłoni. Klon Vinyl One Reference ze srebrny Lundahlem i bezkompromisowymi dobranymi z głową , a właściwie uchem podzespołami kosztował mnie 12 kzł . Oryginał - koszt materiałowy jakieś 2 kzł. bez SUT. Cała reszta to koszt produkcji, wartości intelektualnych i dystrybucji - w przypadku Vinyl One Reference jakieś 20kzł. Zabawa w typowanie ceny Art. Deco nie ma sensu jeżeli nie wiemy z jakiej klasy elementów jest zrobiony.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Nie znajdzie się coś zagranicznego, bo niezbyt chętnie chciałbym komuś wchodzić w tzw. paradę? Najchętniej chciałbym konkurować z zagranicą, bo ja patriota jestem. :)

...a proszę bardzo, bo jak już się "kopać" to z zacnym koniem....polecam do testów i porównań Manley Steelhead 2 Phono Stage (obecna cena u polskiego dystrybutora 31.900.000 zł)....aha, ja też patriota jestem, ale Ukraińca ujeżdżam....i "chwatit"...;)

obecna cena u polskiego dystrybutora 31.900.000 zł

Cena zacna, gratuluję posiadania sprzętu za 32 mln ;)

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

ja też patriota jestem, ale Ukraińca ujeżdżam....i "chwatit

Czyli tego Manleya nie masz?

Piękny projekt graficzny, nawiązuje do estetyki Art Deco

Dzięki MPB. Bardzo się cieszę że należysz do tych, którzy dostrzegli w naszym urządzeniu cechy tego wspaniałego okresu stylistyki , której jestem zagorzałym fanem. W nagrodę podpowiem Ci że koszty gratów podobne.

Pozdro.

Stawiam 22 kzł skromna nakładka za wkład intelektualny nie dlatego, że go nie doceniam. Zapewne liczycie na rynek EU. Wchodzimy już na poziomy cenowe gdzie konkurencja jest mocna i uznana. Myślę, że ustalenie zbyt dużej ceny może położyć interes.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

TAD oil vintage

Niestety te które możemy użyć muszą być z bieżącej produkcji- chodzi o dostępność.

Na razie tylko testowane były w kolejności: jupitery - za ostre pojawiają się sybilianty

Sprugi (czy jak tam się to pisze) muli średnicę i generalnie kocyk

jenseny były naprawdę niezłe- średnica bardzo ładna, góra super wręcz holograficzna przestrzeń, wzorowa sereofonia ale nieco dynamiki brakowało na wyższym dole a basu nieco ubogo.

Najlepiej zagrało, na niewygrzanych ruskich teflonach - chyba takich w szklanych bańkach w aluminiowej rurce, było jak z jensenami ale był bas i dynamika i tak pojechało do Monachium, kolejne próby po powrocie.

Dokładne typy tych kondów będą znali Benpe i Miniabyr, ja niestety nie zagłębiłem się w szczegóły.

Dzięki MPB za typowanie :)

A swoją drogą to może koledzy mają w swoich szufladach jakieś kondensatory, ale tylko w grę wchodzą wygrzane. Chodzi o wypożyczenie. Całą paletę nówek to możemy mieć w każdej chwili. Byli byśmy wdzięczni, w zamian zrobimy dokładny opis z tych testów, może się komuś to przyda.

Nie bierzesz pod uwagę V-cap CUTF? - problem, że grają dopiero po miesiącu

Tak bierzemy je pod uwagę tym bardziej że te ruskie teflony tak dobrze zagrały ale sam sobie odpowiedziałeś :)

Arek67, chyba do testu nie zaproponujesz starego audiofila ???

Tam wynik to ja już znam .... nie zagra. I pytanie w stylu o dedykację :).

Trza było posłuchać odpowiedniego zestawienia, a nie bawić się w podchody jak dzieciaki z przedszkola... Teraz nawet nie można nic napisać, bo się nie słyszało...

>>peezeet

MusiCap™ Film-and-Foil Capacitors -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko cena może być..., ale warto sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Cena zacna, gratuluję posiadania sprzętu za 32 mln ;)

...oj to tyko zera....miały być dwa po przecinku a wyszły trzy i to po kropce - późno już było...;)

Czyli tego Manleya nie masz?

Dzięki MPB. Bardzo się cieszę że należysz do tych, którzy dostrzegli w naszym urządzeniu cechy tego wspaniałego okresu stylistyki , której jestem zagorzałym fanem. W nagrodę podpowiem Ci że koszty gratów podobne.

Pozdro.

...niestety nie, no i pasowałby do moich ustrojów jak Legia honorowa do kalesonów...;) jednak "organoleptycznie" miałem z nim do czynienia i testowałem z kilkoma "bogatymi" systemami, tym samym wydaje się być on godnym konkurentem w ewentualnych testach porównawczych - pozdrawiam - Andrzej.

No to na razie cienko z tymi armatkami, aż mi się wierzyć nie chce że u kolegów nie ma jakiegoś killera, może warto wstawić się za kol. Arek 67 i pomóc obronić jego honor?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.