Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do 5000

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

Warunkiem "takiego samego" grania DACów jest bardzo dobry transport.

Czyli sekcja analogowa w przetworniku DAC też jest bez znaczenia?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

I Powiem jedno - H100 jest swietny ale ma bardzo słabego Daca - prawie każdy w cenie używanego powyżej 2000 zagra sporo lepiej.

To karta muzyczna,zresztą hegel tak podaje w opisie.

W celach marketingowych pada nazwa wewnętrznego daca.

Też posiadam H100.

Zgadzam się,że po xlr-ach gra lepiej,tj. z lepszą dynamiką,barwą i sceną.

Dobrze zgrywa się z elektroniką audiolaba.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

• 4 tygodnie później...

Więc tak, wypożyczyłem DAC HEGEL HD 12 który podpiąłem pod H 100. Sprzęt mam tak spięty, że DAC H 100 podłączony jest do Macbooka i HD 21 podpięty pod drugiego Maca. Te same numery, tej samej jakości..słucham i słucham i słucham i zabijcie mnie ale różnicy nie słyszę:) Dla mnie brzmią tak samo, dynamika, bas, przestrzeń identyczne:) Raz jedno, raz drugie i ten sam efekt. Jedno co daje mi ten DAC to to, że ma silniejszy sygnał i przy niskiej głośności na integrze jest znacznie lepiej niż z DAC'a zintegrowanego, ale jak dla mnie więcej różnic nie ma. Więc raczej zbędny wydatek jak dla mnie nie wnoszący nic do systemu, a przynajmniej nie na tyle aby był efekt WOW:)

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Wyred4sound dac 2, znajomy zakupil ostatnio. Odnalazl w nim cechy dzwieku, ktorych brakuje tobie. Dal 600 euro na niemieckim ebayu. Nastepnie wymienil kable na Red Dawn i zrobilo sie jeszcze lepiej. Tak do rozwazenia.

• 3 tygodnie później...

Dodam trzy słowa.

Testowałem u siebie Black Dragona vs Young DSD,miałem też Ariesa w lepszej wersji.

Hmmmmm, myślę, że który dac jest lepszy to mocno zależy od reszty toru. Dgaron wydaje mi się będzie lepszy jak potrzebujemy dociążyć dół, złagodzić górę. Young ma bardzij punktowy krótki bas i u mnie z Virgo V wystarcza. Góra też jest taka bardziej "rześka". Kto co lubi.

Dragon dla mnie jest nieakceptowalny przez swoje pstrykanie przy każdej zmianie utwóru, raz też zamiast piosenki poleciał jakiś jazgot. Może to problem współpracy z Ariesem, ale via laptop pstrykanie nadal jest.

Ariesa testowałem, ale w tym momencie nie zdecydowałem się na zakup. Muszę wpierw chyba zmienić kolumny :(

Więc tak, wypożyczyłem DAC HEGEL HD 12 który podpiąłem pod H 100. Sprzęt mam tak spięty, że DAC H 100 podłączony jest do Macbooka i HD 21 podpięty pod drugiego Maca. Te same numery, tej samej jakości..słucham i słucham i słucham i zabijcie mnie ale różnicy nie słyszę:) Dla mnie brzmią tak samo, dynamika, bas, przestrzeń identyczne:) Raz jedno, raz drugie i ten sam efekt. Jedno co daje mi ten DAC to to, że ma silniejszy sygnał i przy niskiej głośności na integrze jest znacznie lepiej niż z DAC'a zintegrowanego, ale jak dla mnie więcej różnic nie ma. Więc raczej zbędny wydatek jak dla mnie nie wnoszący nic do systemu, a przynajmniej nie na tyle aby był efekt WOW:)

Niezależne testy też wykazują nierozróżnialność zewnętrznych drogich DAC od nowych integr realtec :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tutaj jeszcze :

Ukryta Zawartość

''Osobiście nie potrafię odróżnić tych kart. Czasami wydawało mi się, że potrafię, ale po ustawieniu głośności na jednakowym poziomie, wszystkie karty są nie do odróżnienia.''

Ukryta Zawartość

słuchaj mp3 z amplitunera podłączonego do tv i pozwól że ludzie sami zdecydują na co wydawać hajs i czy to wnosi jakaś poprawę względem obecnego brzmienia czy nie bo Twoja krucjata nic nie wnosi do tematu

Twoja krucjata nic nie wnosi do tematu

A ja myślę że (pomijając rzeczywiste różnice i rzeczywiste porównania rzeczywistych niezależnych użytkowników) nie ma się co łudzić że duża część postów nie jest zwykła ustawką z ludźmi wyznaczonymi do odgrywania różnych ról (np ktoś niby czegoś szuka ktoś inny mu doradza, tymczasem do dyskusji włącza się jeszcze kilku ''użytkowników'' a to tak naprawdę np ta sama firma itp, już było tutaj udowodnionych kilka takich myków ) w rozgrywce o klienta. Ile kiedyś przerabiałem podobnych sytuacji na różnych giełdach, interesujesz się czymś to zaraz przychodzi jakiś ''niezależny'' zachwalacz a po chwili napalony klient (a po chwili jeszcze kilku następnych napalonych) który już bierze ale nie wziął kasy i pyta sprzedawcy o telefon, a sprzedawca do mnie że skoro pan był pierwszy i jak pan ma przy sobie kasę to od razu panu sprzedam to cacko a jeśli nie to jak pan sam widzi mam od ręki do wyboru kilku następnych napalonych klientów.

Jednak ogromna dysproporcja rezultatów testów porównawczych daje do myślenia że ktoś z dwóch głównych obozów (tj wyrównujący głośność i niewyrównujący głośności) bardziej przegina bagietę w swoją stronę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.