Jump to content
IGNORED

Dual 435-1 - czy warto?

bartekpe

Recommended Posts

Szybkie pytanie - czy Dual 435-1 (za ok. 350 zł) jest dobrym wyborem? Chodzi o przyzwoity dźwięk i niezawodność sprzętu. Gramofon ma służyć do "rekreacyjnego" słuchania winyli. Nie będę sprzętu rozbudowywał, nie interesuje mnie też dokładanie kolejnych X zł - kwota 350 zł za gramofon to dla mnie górna granica.

Oczywiście jeśli padną alternatywy, będę wdzięczny, jednak zależy mi przede wszystkim na opiniach dotyczących Duala 435-1.

Z góry dzięki!

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zależy jaki stan,jaka wkładka myślę że to zbyt drogo..to przeciętny gramofon...

Hidden Content

Jak za te pieniądze to warto. Jeżeli wkłada do wymiany to zakupisz 91-kę od Audio-Technici i masz sprzęt do rekreacyjnego słuchania.

Hidden Content

W tym Dualu również Ortofon OM - 5, lub eliptyczny OM - 10 doskonale pokażą urok płyty winylowej.

Hidden Content

Nie warto. Znajdź mój temat, chyba miałem takiego samego albo 415-2 czy jakoś tak. Rekwizyt teatralny - jak mi napisał Yul ;-) Miał chłopina rację. Kupiłem za ok. 100 z wąsem i za tyle wypchnąłem. Nie chciałbym go nawet za darmo. Można się zniechęcić do analogu. Nie wiem czy to to ma anty-skating, ten mój nie miał ;-) żeby mi pod koniec strony nie przeskakiwał ścieżek i nie wpadał w pętlę musiałem kłaść monetkę na headshellu :-)

ohno.gif.gif

Hidden Content

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Musiałeś mieć jakiś wadliwy egzemplarz. Miałem kilka Duali z tej serii i z żadnym nie było problemów. A mimo tego że wyglądają na "zabawkowe", grają całkiem nieźle.

Hidden Content

Musiałeś mieć jakiś wadliwy egzemplarz. Miałem kilka Duali z tej serii i z żadnym nie było problemów. A mimo tego że wyglądają na "zabawkowe", grają całkiem nieźle.

Jaki by nie był uszkodzony czy częściowo sprawny, faktem jest że gramofon bez możliwości regulacji antyskatingu to rekwizyt teatralny ;-) to jakiś patent Duala, sprężynka na stałe naciągnięta czy jakoś tak.

Hidden Content

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jaki by nie był uszkodzony czy częściowo sprawny, faktem jest że gramofon bez możliwości regulacji antyskatingu to rekwizyt teatralny ;-) to jakiś patent Duala, sprężynka na stałe naciągnięta czy jakoś tak.

Puściłbym Tobie i Yulowi muzykę z systemu - gramofonu z klasycznym ramieniem bez systemu antyskatingu i drugim ramieniem, gdzie antyskating jest zdemontowany. Pierwsze ramię ciężkie 35g m.e., drugie lekkie 7,5g m.e.. Na pierwszym Denon 103R i siła nacisku rzędu 2,5g, na drugim Shure V15 Type III z naciskiem ustawionym na 0,9g. Obstawiam, że obaj z Yulem zbieralibyście szczękę z podłogi i nie pisalibyście więcej że taki sprzęt to eksponat muzealny :)

Z Duala nie ma co drzeć łacha. Żeby dzisiejsze konstrukcje w połowie były tak zbudowane jak stare Duale...

Hidden Content

"Life is too short for boring HiFi..."

faktem jest że gramofon bez możliwości regulacji antyskatingu to rekwizyt teatralny ;-)

Jak może zauważyłeś autor wątku pyta o 435-1, a ten ma regulację antyskatingu.

Na tej samej zasadzie mógłbym napisać, że Technicsy są do d..y, bo miałem jeden, nie najniższy model i notorycznie psuła się w nim automatyka.

Hidden Content

Jak może zauważyłeś autor wątku pyta o 435-1, a ten ma regulację antyskatingu.

Na tej samej zasadzie mógłbym napisać, że Technicsy są do d..y, bo miałem jeden, nie najniższy model i notorycznie psuła się w nim automatyka.

No właśnie tego nie byłem pewien do końca, napisałem to w moim pierwszym poście. Jak ma antyskating i obroty nie pływają to brać...ale za 150 max :-) A propos automatyki, to też mi się w nim psuła, musiałem gmerać i naprawiać te rocket science klapki i trybiki z drucikami, które było słychać jakby dziecięca zabawka trykała :-)

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.