Jump to content
IGNORED

Qx wzmacniacz słuchawkowy do AKG z dopasowaniem impedancji

J.Jerry

Recommended Posts

Witam, zbudowałem do swoich słuchawek AKG K701 i K550 taki oto wzmacniacz z dopasowaniem impedancji. Wzmacniacz ten jest moją ostatnią konstrukcją i uznałem, jest dość dobry, aby się nim pochwalić. Poprzednie konstrukcje były podobne do tego co miałem wbudowane w dacu i było do stwierdzenia w bezpośrednim porównaniu. Wynik w sumie łatwy do przewidzenia, bo też trudno oczekiwać, że jakiś tam amator pobije specjalistów.

Zbudowałem jako drugi wzmacniacz zasilany z akumulatorów, bez elektrolitów w ogóle i ze specjalną drabinką rezystorową o stałej rezystancji wejściowej i wyjściowej. To co było w zamontowane dacu nadal grało na podobnym poziomie, a ja nie miałem więcej pomysłów poza jednym.

Wziąłem dwa LM3886 i powstał wzmacniacz z dopasowaniem impedancji. Miałem kiedyś taki pomysł, aby wykorzystać LMy do zasilania słuchawek, ale strasznie to szumiało, więc zastosowałem rozwiązanie znane ze wzmacniaczy mocy - podłącza się do wyjścia dwa rezystory i mamy wzmacniacz słuchawkowy. Wcześnie porzuciłem ten pomysł, bo sądziłem, że impedancja powinna byc bliska zeru. Tak często być powinno, ale nie w przypadku AKG, więc mogłem działać. Na wyjściu wzmaka było 10V sygnału, potem dzielnik napięcia i 100mV na wyjściu zasilało K550. Wzmak zdążył powstać przed AudioShow, więc mogłem sobie porównać - wypadł naprawdę nieźle, a K550 w moim odczuciu grały sporo lepiej od K701.

Skoro jest tak dobrze, to czemu nie przenieść tego rozwiązania do innych wzmacniaczy?

Więc wziąłem ten akumulatorowy wzmacniacz i wsadziłem ten dzielnik i K701 wypadły sporo lepiej od K550, więc mogłem sobie w końcu posłuchać muzyki. Jak porównałem sobie ten wzmacniacz z tym wbudowanym w daca okazał się o dziwo tylko trochę lepszy i dużo lepszy na trudniejszych płytach. Mimo to mogłem tego wzmacniacza spokojnie słuchać do dziś.

Przyjrzałem się wzmacniaczowi i zauważyłem spore możliwości poprawy tylko dzięki lepszemu prowadzeniu mas i pozbyciu się bufora przed regulatorem głośności oraz samego regulatora. Usiadłem do kompa i zacząłem kombinować nad schematem i obliczeniem wartości elementów i po paru tygodniach miałem taki schemat - długo bo ciągle coś zmieniałem i w niektórych miejscach miałem wątpliwości. Złożyłem całość i zacząłem odsłuchy...okazało się, że wzmacniacz gra bardzo obiecującą, więc słuchałem go sobie przez tydzień z wielką radością. Po tym czasie postanowił zmienić kondensator 1nF na inny typ oraz dolutować do adaptera elementy opcjonalne i od 21 maja słuchałem w takiej konfiguracji.

Tak sobie myślę, że wielu by szybko usunęło te 2 małe kondy i pewnie ten na wejściu też dla lepszego brzmienia, może na wejściu zamiast 3 rezystorów też wystarczy 1? Wtedy będzie to inny wzmacniacz niż proponuje ja i zapewne będzie grał gorzej. Najłatwiej jest osiągnąć różne brzmienia jak wzmacniacz jest rozchwiany - ten ma być inny...ma nawet obniżoną impedancję do 3900 Om, aby nie cudować nadmiernie z kablami. Tak naprawdę wzmacniacz ma jescze niższą impedancję - te 3900 widzi źródło sygnału, a wzmacniacz widzi z kolei rezystor 1200 Om na wejściu + jako impedancje źródła - proste. Próbowałem złapać za jeden z gorących przewodów, aby na podstawie brumu identyfikować kanały. Zwykle to działa, ale tym razem nic z tego nie wyszło - dodam, że nie stosuje od dawna przewodów w ekranie, a obudowa nie jest metalowa...to akurat powinienem poprawić dla większej wytrzymałości mechanicznej.

Najważniejsze jest oczywiście brzmienie, ale to już kwestia gustu. Mogę powiedzieć tylko, że wzmacniacza słucha się z dużą przyjemnością, utwory zaciekawiają w nowej odsłonie i nie chce się zupełnie przerzucać ich w dużej ilości...słuchałem bez znudzenia całych płyt, a niektóre były zupełnym zaskoczeniem. Wydaje się słucham całej zawartości płyty i widzę ogrom pracy realizatorów - tyle tam dźwięków i efektów...to nie jest prosta muzyka nawet na utworach, które uznawałem za mało wyszukane. Jak wydobyć informacje z najgłębszych zakamarków nagrania zaczynają nabierać innego sensu. Na niektórych płytach nie było aż tak efektownego postępu - można by mówić nawet o niuansach, podpicowaniu przekazu. Na kilku płytach było niestety pokazane, że wykonawca nie jest najlepszy albo jakość nagrania wymaga sprzętu z dominującym charakterem. Duże różnicowanie nagrań powoduje, że nigdy nie wiadomo czego się spodziewać.

Piszę to wszystko w kontekście wzmacniacza, ale jest przecież zasługa całego systemu i równie dobrze mógłbym w ten sposób opisywać słuchawki lub źródło.To kolejny powód, aby za bardzo nie rozpędzać się w ocenach zwłaszcza takich w których wina za dobre granie lub niedobre spada na kawałek systemu. W zestawieniu z innym systemem, a przede wszystkim z innymi oczekiwaniami ocena będzie inna.

Zamieściłem schemat i tabelę z wartościami elementów i innym danymi i obliczeniami. Są tam podane parametry S/N dla zwykłego wzmaka i mojego Qx - są X-razy lepsze, stąd i nazwa dla wzmacniacza.

Wzmacniacze zwykle mają problem z parametrami przy małych sygnałach na wyjściu i jest to normalne. W tym wzmacniaczu sygnał przed dzielnikiem ma wysoką amplitudę, więc i duży odstęp od zakłóceń...za dzielnikiem parametry zostają utrzymane dla małych sygnałów.

Są to jednak wyliczenia teoretyczne tak samo jak natężenie dźwięku z góry tabeli bazujące na pomiarach producenta, każdy przecież słucha z inną głośnością jaką optymalną. To są akurat głośności optymalne dla mnie, czyli SPL=84dB.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23349-0-88258800-1432460856_thumb.jpg

post-23349-0-51824200-1432460900_thumb.jpg

post-23349-0-68747700-1432462528_thumb.jpg

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

• 1 month later...

Tak to wygląda w obudowie.

Przy okazji nowej obudowy popracowałem nad prowadzeniem masy - skróciłem przewody i dałem jeszcze grubsze, jak do wzmacniacza mocy raczej, niż czegoś dającego w szczycie 10 mA na kanał.

W poprzedniej obudowie było niewiele metalu, a w tej całkiem sporo i mimo to nie jest podłączona do masy. Zastanawiałem się nad tym chwile i doszedłem do wniosku, że nie ma sensu podłączać takiej anteny do układu.

Hidden Content

post-23349-0-96257100-1435351123_thumb.jpg

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

• 1 year later...

Witam.

Po około dwu latach użytkowania wzmacniaczy z dzielnikiem rezystorowym, który pozostaje najmocniejszym punktem postanowiłem napisać o kilku wprowadzonych zmianach oraz pokazać aktualny schemat.

Wzmacniacze mam dwa w dwu różnych systemach i równolegle są ulepszane, tak że mogę być bardziej obiektywny w ocenie działania rozwiązań.

Ostatnia zmiana to nowe kable wykonane z w miarę solidnych koncentryków 75 Om do których dołożyłem po stronie wejścia resystory mające zmniejszyć wpływ pojemności kabla. Inne zmiany to:

-zrezygnowałem z kondensatorów sprzęgających

-elementów R6 i C2 zbyt mocno ograniczających pasmo

-płytka montażowa z miki w jednym ze wzmacniaczy

-dodatkowe kondensatory przy każdym akumulatorze

-na koniec ustawienie bardziej dopasowanej rezystancji wyjściowej - dl K701 jest to 75 Om

W efekcie tych zmian uzyskałem brzmienie, a właściwie system, który nadaje się do słuchania większości moich płyt, gdzie można znaleźć różnej jakości realizacje. Wzmacniacz bez ostatniej modyfikacji, czyli ustawieniu rezystancji wyjścia na 75 OM w połączeniu z k701 pokazywał zbyt wiele szczegółów z nagrań. Dobre realizacje grały dobrze, ale na płytach z okolic pop było słychać zbyt mocno różne męczące rzeczy np. przestery. Jak zwiększyłem rezystancje wyjściową dwukrotnie stało się to mniej dokuczliwe, a dobre realizacje nadal grają dobrze.

Jeśli chodzi o schemat. Po lewej jest układ wyjściowy daca, potem kabel, wzmacniacz i dzielnik rezystorowy ustalający rezystancje wyjścia oraz poziom sygnału. Mam nadzieje, że ten schemat pokazuje, że chciałbym traktować daca, kabel i wzmacniacz jak jeden układ. Nie podaje wartości elementów - wszystko do obliczenie, wypróbowania, ponieważ ideą jest dedykowany wzmacniacz do konkretnego źródła i słuchawek.

Schemat

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.