Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuje pomocy co do doboru głośników

Bartek Kołek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie polecam łączenia sprawdzonych i pomierzonych zwrotnic z gotowych projektów

- po to one są, żeby je ewentualnie na własny użytek mógł ktoś powielać.

Panie Papierwoleju, masz Pan słusznego, ale...nikt nie ma 100 % racji - 60% jest świetnym wynikiem.

Cały czas grają jednak koszty do rezultatów. Przy małym budżecie leczenie czy też

zamówienie dobrych zwrotnic będzie droższe, niż cała reszta projektu

Choć bywa, że leczą podzespołami zwrotnicy za dwa tysiące głośnik za półtorej stówki.

Co do tego głośnika:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to na pierwsze DIY raczej trudny. Ale i tak go nie ma...

Można budować pułapki na takiej charakterystyce, ale lepiej zmienić głośnik na tę 18 tkę.

Lista projektów micwoja dobra, ale nie zapominajcie, Panowie o budżecie.

Chyba, że coś przegapiłem; była kumulacja ??

A w temacie moto - pakują jednak różne bebechy do różnych nadwozi

i dziw bierze, że to w ogóle jeździ, a czasem i wygrać wyścig potrafi...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Przy małym budżecie leczenie czy też zamówienie dobrych zwrotnic będzie droższe, niż cała reszta projektu

Są gotowce. Wystarczy zerknąć na konkurencyjne forum DIY. Nie będzie to może jakiś szałowy hi-end, ale przecież budżet nie ten.

A w temacie moto - pakują jednak różne bebechy do różnych nadwozi i dziw bierze, że to w ogóle jeździ, a czasem i wygrać wyścig potrafi...

I co, myślisz, że nikt nie mierzy tego, co wyszło? Że nie rozważa, co wyjdzie? Że nie liczy parametrów?

to na pierwsze DIY raczej trudny. Ale i tak go nie ma...

Nie jeśli już ma opanowaną zwrotkę w gotowym projecie.

ale nie zapominajcie, Panowie o budżecie.

DXT oferta 300pln, a L15 chyba ok. 250zł kosztował?

FW168+neocd1.0 sie w 700zł też spokojnie mieści szczególnie przy tych używanych wooferach.

A jak nie ma 700, to już tylko stx y właściwie zostają.

można któryś z tych projektów tyle, że w BR zrobić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-TL-rózne-wysokotonówki-projekt-by-dabyl też się mieszczą w 700

Ukryta Zawartość

To Seas już splajtował że nie ma jego głośników w sprzedaży ?

Znajdzie się pewnie sporo głośników pasujących parametrami do BR ok. 24 litra. Ale na pewno nie będzie do nich gotowej zwrotnicy. Te trzeba będzie zaprojektować do wybranych głośników.

Dobra ... Pojde na latwizne jakie te glosniki z gotawa zwrotnica moge kupic ? (abym juz sam sie nie pieprzyl bo widze ze zaczelem to robic bez glowy i z malym doswiadczeniem ...) Objetoac szafy moge zmienic rokladajac jakas deske do srodka

Nie, no nie zniechęcaj się, jak chcesz coś zrobić sam to troszke wysiłku trzeba zrobić :)

Gotowe ze zwrotnicą to chyba tylko od akkusa.

A nie gotowe, to głośniki kupujesz jak leci (tanie sklepy to poweraudio i loudspeakershop), elementy do zwrotnicy kupujesz w Polinku, albo (jeśli trafisz z wartościami to tańsze) w stx, lutujesz zwrotnicę wg schematu mocując elementy do kawałka sklejki i masz.

Nie gotowe wyjdzie ciuta taniej i jest bardziej diy :) i doświadczenia nabierzesz :)

Dziwię się wielu osobom,w szczególności Papierwoleju.

Myślisz,że każdy od zaraz kupi system pomiarowy i zbuduje poprawne kolumny?

Tak nie jest i nie w każdym przypadku tak będzie.

Na początek radzę koledze poczytać odrobinę i zbudować jakikolwiek najtańszy projekt w celu zapoznania się z tego typu pracą.

Wiec tak, nie poddaje sie, nie powiem wam teraz jakie kupie glosniki. W przyszlym tygodniu wylatuje do brata na pare dni - wroce napewno z jakimis glosniczkami brat podsylal mi ceny i jest sporo taniej . Prosze nie zamykac tematu jak wroce powiem jakie glosniki mam i co dalej z tym bede robil :p

A może "wrócić do korzeni" i zobaczyć gotowce Visatona:

Ukryta Zawartość

jest tam po lewej cała lista i może coś się znajdzie poza alto2, które gabarytowo

byłoby zbliżone do posiadanych elementów skrzynki.

Poza tym jest na Allegro parę tych Visatonów ws17e w rozsądnych cenach, a do tego

na stronie Visatona są gotowe wszystkie potrzebne rzeczy do budowy.

Pomierzone i zapewne przez wielu sprawdzone; nie Hi- End, ale na pewno gra.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Dziwię się wielu osobom,w szczególności Papierwoleju.

Ty się nie dziwisz, ty po raz n-ty szukasz jakiegokolwiek, najbardziej choćby debilnego (o czym poniżej) pretekstu do przypieprzenia się do mnie.

Myślisz,że każdy od zaraz kupi system pomiarowy i zbuduje poprawne kolumny?

Nie, nie myślę tak, a ty, jak już próbujesz się przypieprzyć, to nie rób z siebie za każdym razem idioty, tylko czytaj, co kto napisał.

Na początek radzę koledze poczytać odrobinę i zbudować jakikolwiek najtańszy projekt w celu zapoznania się z tego typu pracą.

No i dlaczego po nas powtarzasz? Nie stać cię na wyłuskanie jakiejś własnej myśli, tylko przepisujesz cudze?

A może "wrócić do korzeni" i zobaczyć gotowce Visatona:

Visatony to niedoceniane głośniki.

Papper@oil... niema co się denerwować, dzieci neo dorosły na prawowite internetowe trole :)

Pozatym - jak budujesz od tak sobie kolumienki, chcesz dobrać zwrotnicę, zainstaluj na laptopie stacjonarce czy czym ino program REW V5, podłącz mikrofon byle jaki, nie kalibruj niczego.

Wykonaj mesure wszystkich głośników po kolej, potem pomierz je z zwrotnicami, nawet mierząc w pokoju, z jego niedoskonałościami, z niedoskonałościami sprzętu pomiarowego to na częstotliwości podziału prawa dla głośników będą takie same i łatwo ocenisz czy musisz coś poprawić czy już jest liniowo. Zakładam z góry że żandej optymlizacji LRC nie będizesz robił zatem dasz rade!

Kup głośniki, skleć budę, policz sobie zwrotnicę nawet kalkulatorami, dla LP weź mniejsze kondensatory niż policzone dla HP weź mniejsze cewki. połącz do kupy zrób analizę programem, posłuchaj. Nawet jak się coś spieprzy to satysfakcja z czegoś co jest zbudowane samodzielnie jest 10x większa :D

Powodzenia

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Dokładnie - dlatego się nie poddałem - ponieważ satysfakcje będzie bardzo duża jeżeli zrobię to sam i jeżeli będzie to nawet grało :P Później będę nabierał doświadczenia z obserwacji itd. to będę się bawił i coś kombinował ;)

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Mimo wszystko uważam, że na początek najlepszy jest gotowiec. Uważam tak dlatego, że jeśli się nie wie, jakie błędy czy niedociągnięcia mogą być w projekcie, to trudno zinterpretować to, co się zmierzy. Dlatego lepiej jest się uczyć podstaw pomiarów i projektowania na dobrze działającej kolumnie - wtedy można się spodziewać pewnych rzeczy. Można zinterpretować, co np. jest falą stojącą pokoju (jeśli mierzymy bez bramkowania). Można zobaczyć, jaki przebieg SPL ma głośnik "goły", a jaki z filtrem, czyli jak zwrotnica kształtuje pasmo głośnika. Podobnie, można obejrzeć fazę głośnika i fazę głośnika z filtrem (ale tu już REW chyba nie wystarczy, lepiej wziąć demo ARTA). Można też zobaczyć, co się dzieje, gdy głośniki są podłączone prawidłowo oraz w przeciwfazie.

Moim zdaniem pomysł audioburaka z Visatonami jest dobry. Wystarczy kupić głośniki, wymiary są podane, schemat zwrotnicy też. Głośniki są łatwe do filtrowania, zwrotnica jest prosta.

http://chomikuj.pl/Branibor Poczytaj do poduszki :-)

REW ma mnogo ciekawych opcji, włączając pomiar fazy, dodatkowo THD i harmoniczne a nawet wodospad/spektrogram.

bardzo wystarczający i mega prosty w obsłudze

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Nawet dla doktora agronomii ? W czasach, kiedy rozmawiam z inżynierami

informatyki i tematy audio to dla nich "baśń o żelaznym wilku".

A miałem kiedyś przyjemność z inżynierem elektronikiem, który próbując

naprawić tuner, który odbierał dobrze, ale tylko prawy kanał winił za to antenę,

która była jego zdaniem niesymetrycznie zamocowana do masztu ;-)

Cóż, specjalizacja.....

Ja raczej nie mam żadnej udokumentowanej wiedzy w tym temacie, ale za to otwarty umysł i zamiłowanie trwające od 8mego roku życia :D rozpoczęte po tym jak otrzymałem od wujka stertę radioamatorów

• Moderatorzy

Bo wielu osobom trudno przełożyć wiedzę teoretyczną na praktykę. Gdy zaczynałem przygodę w DIY audio poznałem osoby z kilkunastoletnim doświadczeniem i duża wiedza teoretyczną ale jak przyszło do praktyki to rady w konkretnych pytaniach były raczej takie sobie ( że tak to lekko określe) i z perspektywy czasu mogę stwierdzić, dobrze że ich nie słuchałem.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Witam, ja mam pytanie czyste i z ciekawości. Jak odnosicie się do takich gotowych zwrotnic od stx'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Nie ma czegoś takiego, jak "zwrotnica uniwersalna". Raczej powinni napisać "zestaw filtrów", one są obliczone z jakiegoś kalkulatora i nie mają nic wspólnego z działaniem "prawdziwej" kolumny.

Okej dzięki wielkie, jednak zgodnie z projektem będę miał te głosniczki :

-SEAS Prestige woofer U18RNX/P

-SEAS Prestige tweeter 27TBCD/GB-DXT

Mniej więcej wiem co i jak co do głośniczków lecz mam tylko pytanko małe :

W tym projekcie polecają wytłumić kolumnę na tylnej ściance 250g wełną poliestrową. - tak naprawdę czym to najlepiej wytłumić i w jaki sposób ? Ponieważ w wielu projektach widziałem 2 różne materiały którymi ludzie oklejali kolumnę. Oraz planuję wzmocnić troszkę tą moją szafę od środka , - uważacie że słusznie ?

Właśnie mam dylemat jak dobrze i czym to wygłuszyć ponieważ jednak chciałbym aby grały głośniki a nie obudowa :P

wzmocnić wzmocnie obudowę każde łączenia jeszcze jakimiś deseczkami wzmocnie.

Audioburak - mówił coś o zaokrąglaniu krawędzi, bardzo prosze wytłumaczcie mi o co z tym chodzi ;)

Jeżeli jeszcze mogę :P to zapytam jak oblicza się rozmiary tuby BR - mianowicie jak wyliczyć jakich ona ma być rozmiarów - to zależy tylko od litrażu i kształtu obudowy czy może od głośników też ?

Okej dzięki wielkie, jednak zgodnie z projektem będę miał te głosniczki :

-SEAS Prestige woofer U18RNX/P

-SEAS Prestige tweeter 27TBCD/GB-DXT

Mniej więcej wiem co i jak co do głośniczków lecz mam tylko pytanko małe :

W tym projekcie polecają wytłumić kolumnę na tylnej ściance 250g wełną poliestrową. - tak naprawdę czym to najlepiej wytłumić i w jaki sposób ? Ponieważ w wielu projektach widziałem 2 różne materiały którymi ludzie oklejali kolumnę. Oraz planuję wzmocnić troszkę tą moją szafę od środka , - uważacie że słusznie ?

Właśnie mam dylemat jak dobrze i czym to wygłuszyć ponieważ jednak chciałbym aby grały głośniki a nie obudowa :P

wzmocnić wzmocnie obudowę każde łączenia jeszcze jakimiś deseczkami wzmocnie.

Audioburak - mówił coś o zaokrąglaniu krawędzi, bardzo prosze wytłumaczcie mi o co z tym chodzi ;)

Jeżeli jeszcze mogę :P to zapytam jak oblicza się rozmiary tuby BR - mianowicie jak wyliczyć jakich ona ma być rozmiarów - to zależy tylko od litrażu i kształtu obudowy czy może od głośników też ?

na ścianki możeszz nakleić gumę bitumiczną dopiero potem ułożyć wytłumienie typu wełna.

Tubę br możesz policzyć za pomocą programu - np winisd.

W programie dodajesz swój głośnik definiując jego parametry, następnie tworzysz nowy projekt z jego użyciem.

W polach projektu podajesz litraż swojej obudowy (odejmując wytłumienie), następnie dobierasz obserwując symulowaną krzywą przetwarzania strojenie obudowy. jak już osiągniesz charakterystykę przetwarzania zgodną z ocekiwaniami przechodzisz do zakładki definiującej tunel br, wprowadzasz jego kształt i rozmiar a program samoczynnie wylicza jego długosć

na ścianki możeszz nakleić gumę bitumiczną dopiero potem ułożyć wytłumienie typu wełna.

Tubę br możesz policzyć za pomocą programu - np winisd.

W programie dodajesz swój głośnik definiując jego parametry, następnie tworzysz nowy projekt z jego użyciem.

W polach projektu podajesz litraż swojej obudowy (odejmując wytłumienie), następnie dobierasz obserwując symulowaną krzywą przetwarzania strojenie obudowy. jak już osiągniesz charakterystykę przetwarzania zgodną z ocekiwaniami przechodzisz do zakładki definiującej tunel br, wprowadzasz jego kształt i rozmiar a program samoczynnie wylicza jego długosć

Dziękuję bardzo za odpowiedź ale jeszcze muszę dopytać się co do wytłumienia. Chodzi o taką matę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

I czy przylepiać wszystko na tylną ściankę czy na wszystkie możliwe ?

Jeszcze znalazłem coś takiego jak MATA BUTYLOWA - lepiej się sprawdzi ?

Obliczyłem tego Seasa H1571-08 U18RNX/P i wyszło mi coś takiego :

11350371_871981469529227_285901362_n.jpg?oh=30beb1b8eaa6db0f72cd14463bb91ee0&oe=556D2BC4

Czyli podałem otwór na tubę 72 srednice montującą i wyszło 18,4cm długości tuby tak ? Troszkę tego nie rozumie co to znaczy też to "Vent Mach" i w sumie to jak to właściwie obliczyć :P

W projekcie jest podane do tych głośników : średnicy wewnętrznej 50 mm i długości 130 mm -BR - czyli to co mi wyszło to nawet nie są zbliżone wyniki :P

Ukryta Zawartość

Okej doszedłem do ładu i składu co do posługiwania się programem i wiem co jest granę wycofuję już ostatnie pytanie co do obliczeń lecz nadal mam dylemat z wygłuszeniem ;/

Wierzyłbym bardziej temu, co Ci wyszło.

Dla BR ogólnie rzecz biorąc przyjmowałem ok. 1/3 średnicy kosza głośnika.

Można mniej, ale 50 mm to chyba już za mało.

Poza tym trzeba obserwować kształt krzywej z programu i zdecydować,

na czym nam zależy; na podbiciu np. 100 Hz czy na łagodnym opadaniu,

za to z szerszym pasmem użytecznym itd...

No to 1/3 kosza na tego seasa to jest 60mm okolo.

A co do wygluszenia czytalem aby tak srednio wygluszac ten gloanik to wystarczy tylko to na yylna scianke ?

Ukryta Zawartość

Bo w sumie jeszcze czytalem ze warto tym materialem jakims okleic aby w mniejsze drgania wpadal caly glosnik

Ukryta Zawartość

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Maty bitumiczne wytłumiają wibracje ścian, mimo ich zastosowania musisz wytłumić wszystkie ściany czymś pochłaniającym, bo inaczej będziesz miał w obudowie fale stojące. Najgorsza jest pionowa (najdłuższa). Jej wytłumienie, szczególnie jeśli nie masz pochyłych ścian w osi pionowej, nie jest proste.

Można się pokusić o montaż gumy butylowej na ścianki (wszystkie), otrzymasz tym samym efekt tłumienia oferowany przez ściankę znacznie większej grubości. Jednak w obudowie musisz ułożyć wytłumienie pochłaniające (tak jak mówi Papier w oleju) całkiem dobrym specyfikiem jest wełna od firmy monacor

tak to wygląda w głośnikach które mam w szafie :)

WP_20150601_001.jpg

No to oklejam guma butylowa okej i teraz dajmy na ta tą wełne i tą wełne przykleic na kazda scianke ? Bo jeszcze musze zrobic odstep od tunelu bass reflex

Na tym zdjeciu wata jest poprostu upchnieta w cala kolumne , to tak mozna w BR ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.