Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuje pomocy co do doboru głośników

Bartek Kołek

Rekomendowane odpowiedzi

No to oklejam guma butylowa okej i teraz dajmy na ta tą wełne i tą wełne przykleic na kazda scianke ? Bo jeszcze musze zrobic odstep od tunelu bass reflex

Na tym zdjeciu wata jest poprostu upchnieta w cala kolumne , to tak mozna w BR ?

Br m sie do tego nijak :)

wata jest przyklejona do ścianek taśmą dwustronną. W przypadku 2 drożnego zestawu, masz głośnik nisko-średniotonowy, dlatego musisz wytłumić jego komorę. Powyrzej częstotliwości strojenia BR zaczyna się zachowywać jak obudowa zamknięta, nie przeszkadza mu to jednak w tym by promieniować wszelakie nieporządane zjawiska min. poprzez otwór

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Pewne zjawiska przy wytłumianiu wychodzą "na ucho".

Trzeba uważać, żeby nie przetłumić i wielu mówi,

że lepiej trochę za mało towaru niż za dużo.

A już na pewno nie całą objętość kolumny do oporu.

Zresztą i tak nie można tłumić w odległości równej średnicy BR wewnątrz kolumny;

nie można psuć tam przepływu powietrza.

Jak jest sztywna skrzynia ze wzmocnieniami łączącymi krytyczne ścianki;

szczególnie już opisana długa ścianka spięta z frontem,

zdarza się, że wytłumienie może być prawie symboliczne.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Wytłumienie nie może być syboliczne, jeśli chce się usunąć fale stojące i nie jest to błahostka. Natomiast BR z obrazka jest bardzo przetłumiony, odradzam coś takiego. Wełna nadaje sie do obudów zamkniętych, które tłumi się objętościowo (np. komory średniotonowców), ale nie komory basowej, bo ma za małą gęstość i przez to niską skuteczność. Tłumienie objętościowe BR to złe rozwiązanie, z wielu powodów. Tłumi się ściany.

Rozumie, lecz plyta butylowa mam obkleic cala kolumne ? Czy to ominac ? Powiem tak jako ze to moja pierwsza kolumna ta bede testowal i roznie sobie tlumil ta kolumne i bede patrzyl jaki z tego efekt wyjdzie. Ale co do okleiny butylowej to obowiazkowo czyms takim wykleic cala obudowe aby w "rezonans" nie wpadal tak latwo i nie drgał ?

Wytłumienie nie może być syboliczne, jeśli chce się usunąć fale stojące i nie jest to błahostka. Natomiast BR z obrazka jest bardzo przetłumiony, odradzam coś takiego. Wełna nadaje sie do obudów zamkniętych, które tłumi się objętościowo (np. komory średniotonowców), ale nie komory basowej, bo ma za małą gęstość i przez to niską skuteczność. Tłumienie objętościowe BR to złe rozwiązanie, z wielu powodów. Tłumi się ściany.

ten tunel to pozostałość po org. konstrukcji, zapchany zresztą

swoją drogą to b. mała konstrukcjia na 14stce stąd wygląda jka by tego wytłumienia było dużo, wełna ma ok 2cm grubości

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Rozumie, lecz plyta butylowa mam obkleic cala kolumne ?

To się zasadniczo stosuje jesli obudowa sama z siebie jest zbyt cienka i drga. Jeśli odkryjesz po włożeniu głośników że obudowa lata, to wtedy jakoś przez otwory jeszcze zdołasz ją obkleić (może nie całą, ale ile ręka wejdzie :))

Natomiast przy założeniu że mamy poprawną obudowę, wytłumiamy BR za pomocą elementów raczej pochłaniających (filc, watolina itp), m. in. dla dwu drożnych po to żeby przez otwór nie wydostawały się nam średnie tony wydawane przez tył membrany niskośredniaka...

Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pomiary różnych materiałów wykonane przez killera. Wprawdzie komercyjne, ale nie sądzę żeby jakoś mocno przekłamane :)

Ukryta Zawartość

Dziekuje bardzo za odpowiedz obudowa solidna 19mm MDF teraz wzmocnienia dokleje na rogi jeszcze ;) Oki wiec eksperymentuje tylko z wygluszeniem pochlaniajacym ;)

A wlasnie na tym projekcie mam aby te glosniki byly w jednej komorze a co daje odzielebie 2 glosniczkow gornego od dolnego ?

Witam serdecznie, moje plany zmieniały się z każdym dniem oraz sekundą, doszło do tego że spędziłem troszkę dni w programie obliczaniu myśleniu i w tej chwili w domu mam :

-

11414710_877354905658550_1583335053_n.jpg?oh=0e89e68a8baf703888de14002f757202&oe=5578E173

Kolumna(około 19 netto ze wszystkim) :

Pod:

STX W.18.200.8.MCX

STX W.10.200.8.PCX

Tunel bass-Reflex 72x143

Tak to wygląda kolumnę planuję złożyć w tym tyg jeszcze na koniec będę ją lakierował, lecz nie wiem jeszcze co do zwrotnicy - chyba tą zklepie z projektu Pawla S.

Ukryta Zawartość

Teraz oczekuje, waszego zdania - co sądzicie na ten temat i na to co wymyśliłem ?

Ukryta Zawartość

Można jeszcze powiększyć grubość frontu; jeśli nie całego, to przynajmniej tam, gdzie jest

woofer do ok. 35 mm, żeby membrana pracowała w stałym przekroju.

Spiąć front z tyłem kolumny rodzajem "duszy" dla usztywnienia obu najszerszych ścianek.

W połowie wysokości - wystarczy nawet symbolicznie listwa z płyty wiórowej 19 na 50 mm.

Jeśli zwrotnica jest obmierzona i do tych głośników to tylko robić...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

zdjął bym z osi tweeter i zbliżył ile się nim do górnej krawędzi (frez 0,5cm od szczytu), midbas przysunął na ok 0,5cm do tweetera.

szerokość obudowy ograniczyłbym do minimum czyli ok 19cm, by uzyskać żądaną objętość poszedł bym w głąb.

nie pokusisz się o pochylenie obudowy? nie dość że dobrze wygląda to wyrówna opóźnienie midbasa w stosunku do tweetera.

A i zapomniałem powiedzieć że ja mam deski 18mm a nie 19 :/

@audioburak

zobacz tak to będzie mniej więcej wyglądało :

1960320_877404205653620_280366919_n.jpg?oh=9420f0de4fb886167e4362c8d0621267&oe=557A1B87

ten kwadrat co wzmacnia kolumne i obniża jej litraż zastosuje także wyżej jako wzmocnienie ale z wyciętym środkiem - rozumiesz o co chodzi ? I mówisz abym za frezem dał jeszcze tak jakby deske z wyciętym mioejscem na głośnik żeby głośnik bardziej siedział w drewnie ? Tak na chłopski rozum zrozumiałem hehehe :P

A i jeszcze zapytam raz- tak naprawdę te frezy na głośnik wiele dają ?

Mam pytanie jeszcze do tej zwrotnicy : lutuje wszystko normalnie cyną a jak połączyć terminal do głośników i zwrotnicy ? mianowicie od cyny jaki kabel pociągnąć czy jak ? Znalazłem coś takiego na stx jak linka zasilająca ale chyba to nie to .

A i właśnie a przewód głośnikowy do terminalu i wzmacniaczy jakiej grubości ? kupić 2.5mm czy 4 ?

Planowałem ten kabel zamówić myślę że da radę ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

I czy kabel pod wzmacniacz zakończyć jakimś wtykiem ? Ja mam yamahe a-s201 wtyki takie yamaha-as201-rear.jpg

A terminal taki jest :

terminal%202.jpgI nie mam pojęcia czy zakańcza się czymś kable

Ukryta Zawartość

A i zapomniałem powiedzieć że ja mam deski 18mm a nie 19 :/

@audioburak

zobacz tak to będzie mniej więcej wyglądało :

ten kwadrat co wzmacnia kolumne i obniża jej litraż zastosuje także wyżej jako wzmocnienie ale z wyciętym środkiem - rozumiesz o co chodzi ? I mówisz abym za frezem dał jeszcze tak jakby deske z wyciętym mioejscem na głośnik żeby głośnik bardziej siedział w drewnie ? Tak na chłopski rozum zrozumiałem hehehe :P

spoko, coś ala jedna część kratownicy :D

dobrze go rozumiesz, zwiększysz punktowo grubość materiału za głośnikiem

swoją drogą to dolną przegrodę zamontował bym pod skosem (by nie była równoległa do górnej ścianki)

A i jeszcze zapytam raz- tak naprawdę te frezy na głośnik wiele dają ?

sporo:

Ukryta Zawartość

Mam pytanie jeszcze do tej zwrotnicy : lutuje wszystko normalnie cyną a jak połączyć terminal do głośników i zwrotnicy ? mianowicie od cyny jaki kabel pociągnąć czy jak ? Znalazłem coś takiego na stx jak linka zasilająca ale chyba to nie to .

lutujesz przewód do płytki bądź pierwszych elementów w zwrotnicy, przy terminalu głośnikowym masz identyczne wyprowadzenia jak przy głośnikach.

A i właśnie a przewód głośnikowy do terminalu i wzmacniaczy jakiej grubości ? kupić 2.5mm czy 4 ?

2,5 jest aż nad to

Planowałem ten kabel zamówić myślę że da radę ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

polecam:

Ukryta Zawartość

I czy kabel pod wzmacniacz zakończyć jakimś wtykiem ? Ja mam yamahe a-s201 wtyki takie

jeśli nie przepinasz sprzętu to zupełnie bez sensu.

A terminal taki jest :

I nie mam pojęcia czy zakańcza się czymś kable

nie, normalna zakręcana końcówka z dziurką na "miotłe"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Weź wydziub zatyczki z terminali w jamasze i zakończ kable tanimi bananami. Będzie wygodnie i szybko, szarpania się z niezakończonymi kablami nie polecam (a będziesz podłączał, odłączał, przestawiał i cudował - gwarantuję).

Weź wydziub zatyczki z terminali w jamasze i zakończ kable tanimi bananami. Będzie wygodnie i szybko, szarpania się z niezakończonymi kablami nie polecam (a będziesz podłączał, odłączał, przestawiał i cudował - gwarantuję).

w sumie to słusznie prawi... nowa kolumna będzie tańczyć bez muzyki ;)

Dzięki bardzo za odpowiedzi ;) Rozumiem większość :P heh, czyli kabel 2.5 może być i nie będzie za gruby ? A co do tego "zwiększysz punktowo grubość materiału za głośnikiem" - co to ma na celu tak naprawdę jak wpłynie na kolumny ?

Dzięki bardzo za odpowiedzi ;) Rozumiem większość :P heh, czyli kabel 2.5 może być i nie będzie za gruby ? A co do tego "zwiększysz punktowo grubość materiału za głośnikiem" - co to ma na celu tak naprawdę jak wpłynie na kolumny ?

możesz dać 1,5mm2 też w zupełności wystarczy (b małe długości przewodów)

pojęcie "za gruby kabel" ma się wyłącznie do głośników wysokotonowych ze względu na efekt naskórkowości - ale w przypaku kabla plecionego na płasko jest trochę inaczej.

dodatkowym materiałem za głośnikiem zwiększysz sztywnosć ścianki, od tak po prostu.

a i bym zapomniał:

Skoro już widać dechy :D to powodzenia i porażająco dobrego wrażenia od pierwszego podłączenia

Chodziło właśnie o taką przegrodę z dziurą na głośnik wklejoną wewnątrz

plus połączenie frontu i tyłu wklejonym elementem z wiórówki dla usztywnienia.

Co do okablowania, to polecam na wysokie solid do 0,5 mm, "ale nie nalegam"

- to może być później, albo i wcale...

Chodziło właśnie o taką przegrodę z dziurą na głośnik wklejoną wewnątrz

plus połączenie frontu i tyłu wklejonym elementem z wiórówki dla usztywnienia.

Co do okablowania, to polecam na wysokie solid do 0,5 mm, "ale nie nalegam"

- to może być później, albo i wcale...

testowałeś płaską plecionkę Jantzen?

jeśli nie to napawdę gorąco polecam

Słuchajcie, bez kitu cudowne kable do głośników 300zł komplet?

Kup 2,5mm ofc, okabluj tym wszystko i się nie przejmuj. Kup sobie niedrogie banany na oba końce i będzie OK.

Na kable wyszlo by mnie sporo jezeli mial bym dawac ta plaska plecionke, kupie ten z allegro za 7zl m2 da rade ? A co do okablowania przy przetwornicy to co tam zrobic czym ja polaczyc jakim kablem najlepiej ? Bo sam juz nie wiem

Na kable wyszlo by mnie sporo jezeli mial bym dawac ta plaska plecionke, kupie ten z allegro za 7zl m2 da rade ? A co do okablowania przy przetwornicy to co tam zrobic czym ja polaczyc jakim kablem najlepiej ? Bo sam juz nie wiem

• Moderatorzy

Da radę. Ja już te pieniądze wolałbym włożyć np. w lepsze elementy zwrotnicy. Osobiście jeszcze kabla nie "słyszałem" (może moja percepcja tam nie sięga a może dlatego, że kable mam zazwyczaj nie dłuższe jak 5 m) a np. kondensatory i owszem.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Moderatorzy

W polinku kupisz chyba wszystko. Trzeba sobie jedynie cennik w pdf ściągnąć.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Słuchajcie, bez kitu cudowne kable do głośników 300zł komplet?

Na kable wyszlo by mnie sporo jezeli mial bym dawac ta plaska plecionke, kupie ten z allegro za 7zl m2 da rade ?

http://www.poweraudio.pl/monacor-spc-510f-przewod-tasmowy-p-379.html A oto i on, cudowny kabel. Po 6 złotych za metr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.