Skocz do zawartości
IGNORED

Biale membrany monitorow

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do profesjonalistow lub osob zwiedzajacych studia nagraniowe ew. radiowe. W dzisiejszym odc. serialu edukacyjnego "Poznan - historie osobliwe" pewien muzyk prezentowal starodawne instrumenty w studiu nagraniowym. Na konsolecie lezaly (bo nie staly) niewielkie monitory dwudrozne z bialymi, wygladajacymi na celulozowe glosnikami nisko-sredniotonowymi. Bardzo widoczne byly na nich przewleczone przewody do cewki - to cecha charakterystyczna. Przy takich telewizyjnych okazjach widzialem te kolumienki juz pare razy, wiec musi to byc sprzet dosc rozpowszechniony. Co to za glosniki ?

https://www.audiostereo.pl/topic/12046-biale-membrany-monitorow/

Pewnie NSM-10.

[obrazekLUKASZ-190458_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> Zbig

A co, cos sie w systemie nie podoba ? Mnie sie troche wzmacniacz zaczyna nie podobac ale dam mu jeszcze szanse wykazania sie z gramofonem. A jak nie - to za pysk i....

>dudivan

SFMA mają opinię wybrednych wobec wzmacniacza i trudnych do ustawienia. No i Naim to indywidualność nie mniejsza niż SF, a dwie wielkie indywidualności nie zawsze do siebie pasują.

Mnie też korci aby podłączyć SFCH do czegoś z wyższej półki niż A20. Jak zobaczyłem ogłoszenie o sprzedaży używanego A30.1, to się z ledwością powstrzymałem. A używane SFMA sprzątnął mi sprzed nosa stefan.

"białe" monitorki :)

[obrazekLUKASZ-191232_1.jpg] [obrazekLUKASZ-191232_2.jpg] [obrazekLUKASZ-191232_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3536-100002511 1170260333_thumb.jpg

post-3536-100002512 1170260332_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Zbig

Opinie gloszace wybrednosc SF-ow sa li tylko prostym przeniesieniem rzeczywistych cech SF Extrema na pozostale modele. Ja nie mam rzadnych klopotow z uzyskaniem satysfakcjonujacych poziomow glosnosci. W koncu nie mam do dyspozycji zwyklych, elektrycznych watow ale naimowe :-) A powaznie to mam specyficzny gust muzyczny i duzej ilosci decybeli nie pozadam. Co do sadow o indywidualnosci, jakichs specjalnych cechach urzadzen Naima i ich wzajamnej wylacznasci na synergie to jestem przekonany, ze to legenda wypuszczona przez chlopakow z dzialu marketingu, ktorych mam w glebokim powazaniu (niezaleznie od tego w jakiej firmie i branzy pracuja). Sa to uczciwie zrobione klocki wg. starej, dobrej szkoly , ktora kaze im trwac dlugie lata. Do Naita mam tylko jedno zastrzerzenie: ma pewne drobne wyostrzenie w wyzszej srednicy. Ja slucham bardzo duzo wokalistyki i czasem to sie uwidacznia.

Dudivan> Prawidłowa nazwa to NS-10 M. Te Yamahy uznawane są w studiach nagraniowych w Europie i nie tylko, jako pewien standardbrzmieniowy, czy punkt odniesienia. W sumie sa to monitory już nie produkowane - zabrakło drzew w Amazonii do produkcji kartonowych membran - czy jakoś tak.

Monitorki te maja dośc pospolite brzmienie. Ja obecnie używam ich jako "bzyczki" do komputerowych podróży z mp3. Wreszcie znalazły swoje miejsce i prawidłowe zastosowanie :)

Drzew to nie zabraklo tylko ekolodzy zrobili swoje, a zyby ich...

Tych monitorow musi byc duzo w polskich studiach. Widzialem je juz wiele razy w roznych migawkach w TV typu dzien otwarty w radiu czy wywiady z muzykami. Ale zeby je bidule tak sprofanowac empetrojkami, ty niewdzieczniku !

Sam tych yamah nie obsłuchiwałem, ale również często spotykałem się z opiniami o ich przeciętnym poziomie dźwiękowym. Są dowodem sprawności marketingowej yamahy. Znajomy współwłaściciel studia nagraniowego zakupił je, mimo że był świadomy istnienia dźwiękowo lepszych alternatyw, bo ich widok działa kojąco na muzyków - widzieli takie w wielu dużych profesjonalnych studiach, są dla nich wyznacznikiem profesjonalności, więc studio, które je posiada to pewnie też jest profesjonalne.

Ze studyjnych klasyków wśród audiofili lepszą opinię miały jakieś tanoye, ale nie jestem w stanie podać oznaczeń.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Dudivan > Taki jest świat ;) Nic na to nie poradzimy. Yamaha , mimo wielkiego doświadczenia z monitorami studyjnymi, oraz ogromnego zaplecza doświadczalnego, dała się wyprzedzić na rynku kilku innym firmom.

Tak więc monitorki te profanuję z ogromną satysfakcją :)

Less> W czasie kiedy Yamaha wprowadziła swoje monitory na rynek, były to najnowocześniejsze produkty.

I tak już poszło...... Coraz więcej studiów je kupowało, coraz więcej muzyków i realizatorów na nich pracowało.

A jeśli dołożymy do tego jeszcze " migrację " muzyków z materiałem po studiach na całym globie, to mamy już jasność , dlaczego stały się one pewnym wzorcem odsłuchowym. Wzorcem , nie znaczy ideałem.

Less > A TeTannoye to PMB 6 i PMB 8 . Ja mam u siebie w studiu ósemki. Mam je już kilkanaście lat i Wiesz co?....

Nie widzę konkurenta - nawet wśród drogich Nautilusów. .... Poważnie !

-> Fadeover

Masz rację, tylko to słowo "wzorzec" jest tak bliskie znaczeniowo "ideałowi", że budzi mój sprzeciw. No ale niestety, takie w studiach wzorce, jaka później jakość nagrań. Mniej by mnie denerwowało określenie "standard odsłuchowy".

Less is more

-> fadeover... pytanie w kwesti tanich monitorów bliskiego pola -> Co sądzisz o Tannoy Reveal? Jest jakiś ciekawy model jakiejś firmy na który warto zwrócić uwagę (tak do słuchania mp3 ;-)?

-> Fadeover

Tych Tannoyów nie słuchałem nigdy, nie jestem w stanie o nich nic powiedzieć poza przytoczeniem cudzej opinii o niesamowitej bezpośredniości dźwięku.

Co do Nautilusów, to na podstawie niewielu doświadczeń z nimi, mam przypuszczenie, że niesłusznie mają tak złą opinię, szczególnie na tym forum. Źle im robi połączenie z zimną elektroniką - właśnie typową w studiach i typową dla obecnego dystrybutora Nautilusów. Źle im robi też połączenie z elektroniką słabą mocowo. Potrzebują pieca i mocnego i ciepłego a to dosyć rzadkie zwierzę.

Less is more

>Fad

Znam te Tanojki..solidne i bez upiekrzen.

podlaczysz i wiesz co to za wzmak..dobry czy g....

===

A Yamaszki sa glosnikami kontrolnymi w ktorych basu nieuswiadczysz...w pelnym tego slowa zrozumieniu.

znam kolesi ktorzy maja je w domu i mieli straszne wrecz problemy z doborem suba do nich.Bo faktem jest ze Yamaszki sa dosc szybkie.. i sub musi byc na poziomie.

Lolo> Jeśli masz takie możliwości, to jest to doskonały wybór. Należy pamiętać jednak o jednym - trzeba mieć dobrą kartę z niezłym wzmacniaczem, lub jakiś wzmacniacz zewnętrzny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.