Skocz do zawartości
IGNORED

czy DAC zastąpi porządne Cd

Tomasz_50131

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Nasa podłączonego WIFI. Zamierzam zmienić go na kabel USB-USB. jaki kabel kupić, tani, drogi?

poza tym do nas-a mam kabel wirewold - jest ok?

to już nie wiem czy jest sens zamieniać DVD na Cd skoro wszystko i tak jest podłączone do DAC.

Szybkość działania , wielkość wyświetlacza itd .

Powtarzacie w kółko to samo od lat. Chyba zatrzymaliście się na pierwszej Mancie, o której swego czasu było głośno.

Właśnie po opiniach Majkela miałem ochotę na dobre DVD w swoim torze.

Testowałem kilka HK, o których pisał Majkel i nie zauważyłem spadku szybkości, w stosunku do innych CD.

Pod tym względem HK są bardzo szybkie. Momentalnie czytają otwory, a przeskakiwanie między pierwszą, a ostatnią ścieżką nie trwa dłużej niż na CD.

Zupełnie inaczej zachowywał się jeden z moim DVD Philipsa, ale już taki (jeden z pierwszych) z 2001r znowu pod tym względem spisywał się bardzo dobrze.

Co do wielkości wyświetlacza, to znowu zależy jaki model wybierzesz. Zerknij sobie na wyżej wymienione odtwarzacze - DVD25 czy DVD2550S. Wielkość wyświetlacza jak i budy nie odbiega od powszechnie znanych klocków.

Za to stylistyką mogą konkurować z nielicznymi.

Obecnie jestem zadowolonym użytkownikiem DVD31 z DVD-Audio i trzema Wolfsonami WM8740 na pokładzie.

A nie jest to model najwyższych lotów, ani taki przerobiony przez doświadczoną osobę (Majkela czy inną).

to już nie wiem czy jest sens zamieniać DVD na Cd skoro wszystko i tak jest podłączone do DAC.

Przeczytaj jeszcze raz wszytko od początku .

DAC zagra tak dobrze jaki sygnał dostanie z transportu .

Gra całość .

Transport - kabel - DAC

Przeczytaj jeszcze raz wszytko od początku .

DAC zagra tak dobrze jaki sygnał dostanie z transportu .

Gra całość .

Transport - kabel - DAC

To w takim układzie trzeba pomiędzy kabel a DAC wstawić jakiś przetwornik, np. asynchroniczny TAS1020B, co znakomicie niweluje wpływ transportu czy kabla.

To w takim układzie trzeba pomiędzy kabel a DAC wstawić jakiś przetwornik, np. asynchroniczny TAS1020B, co znakomicie niweluje wpływ transportu czy kabla.

Ale wiele daców oferuje wej. USB audio asynchroniczne np. taki streamer CA SM6.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Romek

Jesuuu.... I co jeszcze?

Nic nie niweluje. Co najwyżej w teorii :-)

Ale jest problem.

Teoria nie gra i bardzo łatwo ją obalić praktyką.

Tyle tylko, że to trochę kosztuje :-).

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

O czym Ty właściwie piszesz? :) Obsługa takiego odtwarzacza jest identyczna jak CeDeka. Zakres informacji na wyświetlaczu oraz dostępność funkcji na pilocie te same.

Za to może w tym samym czasie włączyć sobie na ekranie TV (jeśli jest taka funkcja) jakiś "bajerancki" ;) wygaszacz, albo inne latające w rytm muzyki kolorki. Tak, dla "lepszości" DVD nad CD ;)

Proponuje to wszystko przepuścić jeszcze przez najbliższą elektrownie i "powrotnym kanałem" odpowiednio wzmocnionym przyjąć koniecznie przez złote gniazdko audiofilskie za 45 tysięcy.

Skoro jedne bzdury działają na jednych, dlaczego inne bzdury mają nie działać na innych?

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Nic nie niweluje. Co najwyżej w teorii :-)

Ale jest problem.

Teoria nie gra i bardzo łatwo ją obalić praktyką.

Tyle tylko, że to trochę kosztuje :-).

Obawiam się, że na wyjściu tego akurat chipu jest to samo - bez względu na to czy go zastosował dCS czy Arcam :)

Czyli różnica powstaje na dalszym etapie.

No właśnie. Dlatego napisałem, że nic nie niweluje. Jak będziesz miał dobry system i podłożysz pod każdy element antywibracje po 5-7-10 tys za sztukę - to zrozumiesz że gra wszystko. Absolutnie wszystko. I czip taki czy inny jest akurat małym problemem :-).

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To zależy co masz na myśli pod pojęciem "porządny odtwarzacz CD".

Większość playrów DVD ma podłe, komputerowe napędy.

Ale to nie tylko te napędy stanowią piętę Achillesową. Dochodzą do tego impulsowe zasilacze i słabo zaaplikowane kości.

Ja powiem inaczej (napiszę).

Każdy odtwarzacz to suma dwóch zmiennych: sam napęd i elektronika odpowiedzialna za przetwarzanie dźwięku.

Są dobre odtwarzacze DVD, które są lepsze od CD (wiele opinii); np. samsung hd 945/950.

Jeżeli napęd i sam czytnik w DVD są na dobrym poziomie, to DAC "zaopiekuje się" obróbką dźwięku cyfrowego i ostatecznie będzie pełen sukces.

Myśle, ze tutaj autorytatywne wypowiedzi mogą być bezsensowne. Polecam sprawdzić.

W/w Samsungi do pewnego poziomu są ok. Wyżej nie podskoczą. I nie jest to zbyt wysoki poziom.

Mam Nasa podłączonego WIFI. Zamierzam zmienić go na kabel USB-USB. jaki kabel kupić, tani, drogi?

A dysk NAS nie powinien być podłączony przez router kablem ethernet? Patrz instrukcja CA SM6.

Przez USB CA SM6 wykrywa go jako zwykły dysk, a nie dysk sieciowy uPnP.

Ponad to sygnał z dysku przesyłany po ethernecie podobno jest znacznie lepszy, ponieważ to komunikacja dwustronna, pozwalająca zsynchronizować zegary.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Nie rozumiesz. Wspomniany chip stanowi zakończenie transportu.

rozumiem... i co z tego?

ważne jest też na czym ten transport stoi i czym jest przypięty do daca i do sieci

a tego już w ogóle nie bierzesz pod uwagę :)

rozumiem... i co z tego?

ważne jest też na czym ten transport stoi i czym jest przypięty do daca i do sieci

a tego już w ogóle nie bierzesz pod uwagę :)

Oczywiście. Ponieważ nie ma to żadnego wpływu na dane.

Na dane zapisane na płycie CD z pewnoscią nie ma.

dokładnie :)

i nikt z tym nie polemizuje

kolega romek ma jeszcze dłuuuugą drogę przed sobą

może więc lepiej niech ramek słucha?

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.