Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HK980 vs Yamaha R-S700

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić zapasowy/kolejny wzmacniacz.

Wybór zawężam* do dwóch modeli:

1) Harman Kardon HK980

2) Yamaha R-S700

Oczywiście wiem, że powyższa Yamaha to amplituner.

Oglądałem zdjęcia środka. W obydwu przypadkach dość słabo to wygląda. Zasilacze malutkie, radiatory mizerne. Harman wygląda w środku chyba gorzej - ten malutki zasilacz i tranzystory (jedna para) na małym radiatorze nie robią dobrego wrażenia. Plusem w przypadku Harmana są dwa kondensatory na kanał, ale jak wiadomo to o niczym nie świadczy.

Pytanie jest proste - czym brzmieniowo różnią się te dwa wzmacniacze? Który szczyci się większą dynamiką, solidniejszą podstawą basową (wielka orkiestra ma być wielką orkiestrą a nie grajkami z odpustu a wiolonczela na najniższych rejestrach ma wiercić w brzuchu) czy większą głębią (wolę głębię niż szerokość)?

No i co najważniejsze, który z powyższych jest mniej krzykliwy.

Może miał ktoś możliwość porównania tych dwóch klocków - chętnie poczytam o wrażeniach.

* wybór zawężony do tych dwóch modeli, gdyż tylko te dwa modele posiadają regulację VOLUME, która nie jest zrealizowana na standardowym potencjometrze. Przy okazji te dwa klocki nie są starociami 20-to letnimi ani też zabawkami typu 2x30W.

Standardowy potencjometr doprowadza mnie do szału swoim brakiem współbieżności - jeszcze nie spotkałem potka pracującego równo od samego dołu.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/120901-harman-kardon-hk980-vs-yamaha-r-s700/

Witaj,

Porównując obie konstrukcje Harman zagra bliżej dalszych rejestrów. Więc jeśli najbardziej zależy Ci na basie to może okazać się że wybór Harmana jest lepszy. biorąc pod uwagę jednak całokształt brzmienia polecał bym zainteresować się ta Yamahą. Model RS 700 jest wydajny z dobrą podstawa basową. Gra jednak równo, w porównaniu do Harmana ma więcej powietrza i przejrzystości.

Mam nadzieję że dokonasz dobrego dla siebie wyboru. Powodzenia.

Porównując obie konstrukcje Harman zagra bliżej dalszych rejestrów...

Nie rozumiem tego stwierdzenia.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Jesteś doświadczonym forumowiczem - nie rozumiem po co ci taki wzmacniacz, skoro możesz np. na allegro kupić za 990 zł używany wzmacniacz Creek 5350 - który dźwiękiem zabija oba w/w.

...nie rozumiem po co ci taki wzmacniacz, skoro możesz np. na allegro kupić za 990 zł używany wzmacniacz Creek 5350...

Przeczytaj mój dopisek o potencjometrze.

Już nigdy, przenigdy nie kupię wzmacniacza z regulacją VOLUME na zwykłym potencjometrze.

Tak więc może i Creek zagra lepiej ale co z tego skoro potencjometr nie będzie trzymał współbieżności i słuchanie będzie mnie przyprawiło o ciągłe wku...enie.

A nie możesz sterować głośnością ze źródła ?

Mogę ale jest to upierdliwe.

Mam zamiar kupić zapasowy/kolejny wzmacniacz.

Wybór zawężam* do dwóch modeli:

1) Harman Kardon HK980

2) Yamaha R-S700

Wszystko pięknie tylko R-S700 to amplituner, nie wzmacniacz.

Mając jednak taki wybór i preferencje jak Twoje wybrałbym model HK 980 jednak przykrył szmatą ten lśniący amerykański plastik.

Co do yamahy wybrałbym wzmacniacz a-s700, a nie rs.

[...]

Co do yamahy wybrałbym wzmacniacz a-s700, a nie rs.

No i szlag człowieka trafia jak czyta się taką powyższą "radę".

Przeczytałeś chociaż dokładnie mój post?

Czytanie ze zrozumieniem jak widać jest obce niektórym osobnikom.

Ten HK980 nie jest już sprzedawany, podobnie jak HK990, którego mam polecam gdyby jednak udało się znaleźć, choćby używkę.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Tak ale to nie amplituner AV. Nie ulegajmy tzw. odgórnym uprzedzeniom znanym z tego forum. Ta Yamaha do stereo spokojnie sie nada.

Harman ma taką przewagę, że go nie przesterujesz i nawet przypadkowe odkręcenie volumu na full nie spowoduje uszkodzenia kolumn.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Wyświetl postUżytkownik S4Home dnia 25.06.2015 - 15:55 napisał

Porównując obie konstrukcje Harman zagra bliżej dalszych rejestrów...

Nie rozumiem tego stwierdzenia.

Jest to brzmienie mniej wyeksponowane na górze a raczej przesunięte w dół. Wokale sa z dolnej śrenicy i bas jest większy niz w Yamaszce. Nie napisałeś z jakimi kolumnami to ma współpracować. Jeśli były by to kolumny ostre wyraźne na górze to lepiej wziaść Harmana, z kolei jeśli sa to kolumny równe, bez wyeksponowanych detali na górze to lepiej sprawdzi się Yamaha.

• 2 lata później...

Witam, przepraszam za wykopaliska, ale pewnie wiele osób czyta ten temat szukając opinii o sprzęcie audio.

Autor tematu wprowadza w błąd. HK 980 ma PO DWIE pary tranzystorów na kanał, Są osobne mostki prostownicze dla lewego i prawego kanału i po parze kondensatorów po 12000uF każdy co daje w sumie 48000uF w zasilaniu wzmacniaczy mocy. Co jak co, ale zasilacz w Harmanie jest solidny.

Jeszcze raz przepraszam za odkopanie. Jak niezgodne z regulaminem to wywalić moją odpowiedź.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.