Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor LCD - co i jak?

Antileon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jesli chodzi o monitory LCD,to z 17 godne polecenia sa : Samsung SM-173P - jest to nowy model tej firmy na matrycy PVA ktora zapewnia lesze odwzorowanie kolorow w tym dobre odwzorowanie koloru czarnego ktory jak do tej pory byl bolaczka monitorow LCD.Drugi typ to LG Flatron L1720P kolega ma ten sprzet,dobry monitor choc mozna miec pewne uprzedzenia do tej firmy :)Napewno na plus jest cena. Sony HS73P UltraBright swietny design,parametry ok,brak DVI.Niestety z NEC-ami nie mialem bliszego kontaktu.IMO lepiej dolozyc pare zlotych i kupic lepszy monitor dobre 17 w granicach 2-2,5k.Raczej nie polecam kupna przez internet najlepiej przejsc sie do sklepu i zobaczyc na wlasne oczy,porownac,sprawdzic czy nie posiadaja wad np. martwych pikseli,czy matryca jest rownomiernie podswietlona itp.Gwarancja tez jest wazna oczywiscie im dluzej tym lepiej chociaz jak kupowalem swoj monitor gwarancja byla niby na trzy lata z tym ze tylko rok na matryce i dwa na elektronike tak ze roznie z tym bywa.Pozdrawiam

Polecam Philipsa Brilliance - od ponad roku używam modelu 150P3, wcześniej Sony 15" CRT z kartą Matrox, ale po 'przesiadce' już bym do niego nie wrócił. Zdecydowanie warto przy tym korzystać z połączenia DVI-D, u mnie tekst jest znacznie wyraźniejszy przy połączeniu cyfrowym z tanią kartą ATI niż analogowo z Matroxem Millenium G200...

Co ciekawe, jaskrawość i kontrast LCD przy ustawieniach standardowych są za duże, do komfortowej pracy (głównie edycja tekstów) musiałem zmniejszyć wartość 'gamma' w ustawieniach karty graficznej prawie do minimum, a kontrast i jasność w menu monitora do poniżej 50%.

Przy zastosowanej w Philipsie matrycy LG kąt widzenia wynosi prawie 180stopni (obserwacja z boku), co ciekawe tekst jest czytelny nawet wtedy, gdy na ekran bezpośrednio pada słońce.

W komputerze mam również zainstalowaną kartę DVB-S, w roli telewizora Philips spisuje się znakomicie - szalenie rzadko można zaobserwować niewielkie nieprawidłowości w wyświetlaniu najszybciej poruszających się obiektów.

Ja pracuję na Neovo z matrycą MVA i szklanym filtrem (część obudowy). Polecam gorąco te rozwiązanie dla osób które chcą robić cokolwiek z grafiką a migająca szklana bańka za bardzo go męczy. Teraz mamy jeszcze inny problem - praktycznie niemożliwym jest aby normalnie kupić dobrze wykonany monitor kineskopowy. Pozostały jakieś niedobitki na liniach LaCie ale nie ma już dobrego ViewSonica czy NECa. Sony już ładnych kilka lat temu odpuściło sobie i nawet w profesjonalnej serii F przez parę lat produkowąło buble.

MVA to technologia Fujitsu - zrobiona nie tyle do gier co właśnie do pracy z grafiką co przy okazji wspaniale sprawdza się w filmach. W porównaniu do matryc Philipsa czy innych "chincyków" kolory są przenoszone dość równo - obraz jest dużo naturalniejszy i przy dobrym ustawieniu można osiągnąć doskonałe rezultaty. Trzeba pamiętać o tym że matryce LCD różnie tłumią poszczególne zakresy przy różnej mocy podświetleniu - tak więc przy regulacji janości aby uzyskać "zawodowy" rezultat trzeba troszeczkę powachlować ustawieniami. Lepsze monitory LCD posiadają regulację mocy lampy podświetlającej co ułtatwia powyższe - jest to bardzo przydatna funkcja.

Szklany filtr redukuje wrażenie "matrycowości" nawet z bliska, do tego zwiększa głębię koloru i realny kontrast co jest cenne a przy okazji doskonale chroni samą matrycę. Myje się to normalnymi środkami do ekranów i jest spokój.

Oprócz tego polecam ViewSonic na mva/pva (wszystko Fujitsu - coraz nowsze) z filtrem szklanym - szkoda że nie da się tego u nas kupić ale pozostaje opcja ebay z USA. Są jeszcze LaCie oraz EIZO ale to już stricte zawodowe i kosztowne rozwiązania.

Używam tego "czegoś" do CADa i obróbki grafiki X-174

Mam w związku z tym modelem dylemat moralny ale to temat raczej na bocznicę

Do tego wykonany w metalu - pancerny z kablem DVI w cenie :-D

[obrazekLUKASZ-192466_1.jpg] [obrazekLUKASZ-192466_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-158-100002453 1170260435_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Frycu - co do migania lcd to proszę zrób taki test - zrób zdjęcie monitora crt lub telewizorana czasie 1/60 sec albo najlepiej krótszym (powyżej 1/1000sec) - im krótszy tym lepiej potem sfotografuj monitor lcd na tym samym czasie. porównaj wyniki.

Frycu - a z tym miganiem oka to o ile sie nie mylę chodzi o brak zdolności akomodacji oka jeśli pracujesz przez kilka godz dziennie wpatrująć się w jedna płaszczyznę (niezależnie czy monitor lcd, crt czy książka). także masz rację, że odrwacanie wzroku od monitora, robienie przerw w pracy i inne ćwiczenia gałki są wskazane.

Monitory i telewizory lcd migają ale sama matryca nie ma nic do tego. Przecież to tylko filtr a skoro matryca nie miga to pozostaje lampa podświetlająca - bo są to najczęściej świetlówki i im słabsze posiadają one zasilanie i im gorsza jest ich jakość tym bardziej widoczne może być miganie czy uciążliwość dla oczu. Widać że na początku pracy lcd gdy jest jeszcze "zimne" ekran miga bardziej niż po chwili. Lampa i jej zasilanie musi się po prostu ustabilizować.

Ostrożnie z porównywaniem monitorów w Media i podobnych sklepach bo efekt jest ten sam co przy porównywaniu tam słuchawek - HD600 grają identycznie jak słuchawki 10x tańsze. Monitory łączą tam po 20 szt do jednego kompa przez rozdzielacze, które skutecznie demolują sygnał wizyjny. Świetnie się tam sprzedają tanie monitory bo przecież obraz jest podobny jak na tych droższych :) Poważnie to ocena jakości obrazu tylko na monitorze podłączonym bezpośrednio do karty i to dobrej - ATI, Matrox. Kabel sygnałowy oryginalny od monitora lub inny ale porządnej jakości. Zadnych rozdzielaczy, przedłużaczy itd.

LCD faktycznie są świetne, ale te lepsze. Tańsze, rzędu 1-1,5kzł nie mają szans w starciu z CRT w tej samej cenie.

=>parmenides

E no jasne nie ma co gadac - plywanie jest straszne :)

Tak samo obraz przez kamere ...

Co do oczu to calkowicie sie zgadam - ja nie dam rady pracowac na CRT wiecej niz 1godzine

a na cienkim CRT wiecej niz 5 minut .... Mam w domu tez jakiegos LG Flatrona CRT //ponoc dobrego//

To tam jest taka mgla jak w Tatrach :> po 3 dniach opadow w cieply ranek.

Co do CRT za 1-1,5kzl i LCD za taka sama kase to nie moge sie zgodzic.

Pod takim tekstem podpisalbym sie okolo 1 roku temu. Teraz do 1,5kzl mozemy przebierac kazdej firmie

- jedynie EIZO 15" ma za cos kolo 1,8kzl ale 5 lat gwarancji na matryce i bebechy robi swoje .... No i ta jakosc.

A za 1,5kzl mozna wystrzelic juz 17" wiec wasza teza nie trzyma sie kupy a jesli pomysle o 50cm^3 powierzchni,

27kg i 100W pochlanianych przez CRT to mnie sie odechciewa.

Jedynie co jest ciekawego w CRT //bez obrazy// to rozpierducha ... dawno tak sie nie ubawilem rzucajac 14" CRT z 3m

Nie ma jak cos sobie rozp .... na jakis czas //posprzatalem za soba//

Tylko duzo sie pisze o monitorkach, a nie zapominajcie o grafie !!! Ona tez dobrze zeby byla firmowa i dawala dobry obraz.

Bo to jak grac na wzmacniaczu za 2kzl z mp3/discmana ...

• 4 miesiące później...

odswiezam watek po pol roku:-)

ewidentnie potrzebujme zmiany monitora, dzis dostrzeglam (z pewnej odleglosci) ze co jakis czas sobie jakies paski pogonia po ekranie. rzadko, ale jednak chyba sie sypie staruszek. a do tego oczki mi sie mecza jak szalone, a ostatnio duzo musze sie w ekran wpatrywac.

i tu moje pytanie- czy w tej chwili jest sens kupowac lcd za ok. 1000zl z hakiem? sa modele nawet 17'' w tej cenie, wiem ze ceny lcd caly czas spadaja, wiec ma taki zakup sens czy tez nie?

druga opcja jest laptop - komp tez mam stary, jak sie upre to jeszcze sobie spokojnie moze pochodzic, ale predzej czy pozniej czeka mnie zmiana. wiec moze laptop? wygodny, ale znow powrace kwestia zdrowia i oczkow - czy laptopowe matryce (w raczej tanich lp za ok. 4000zl) maja sens? czy sa dobrej jakosci, czy mniej mecza wzrok od tradycyjnej kineskopowej tuby? no i czy samo siedzenie blisko ekranu nie jest b niezdrowe i meczace?

specjalisci i doswiadczeni - pomozcie:-) bo oczki mi oszaleja;-)

pozdrawiam

paulinka

• Redaktorzy

Kup jakiś dobrej firmy a jeszcze niedrogi 19'', np. Samsung, najlepiej z cyfrowym wejściem oprócz analogowego - to inwestycja przyszłościowa. W MediaM kosztuje to jakieś 2100 pln. Im nowsza matryca tym lepsza, bo ma krótszy czas reakcji. Są też lepsze i droższe firmy, np. Eizo, ale oni też używają matrycy Samsunga. Jeśli taka suma cię nieco przerasta, to spróbuj odpowiednik o rozmiarze 17''.

paulinka laptopa jeżeli nie musisz to niekupuj za 4 tyś masz pentium4 2,4 ghz b.dobrą kartą graf (radeon np.9550/128bit) i do tego jakiś wyzszy model panela LCD z bajerami (LG mają w normie zero uszkodzonych pixeli ) w zasadzie kazdy nowy model LCD znanej firmy będzie dobry , róznica jest w wyposażeniu ( wejscie cyfrowe DVI +rozdzielacz USB +dużo bajerów odnośnie ustawiania parametrów obrazu) Laptopa ostatnio miałem okazje reanimować ale bezskutecznie (padł procesor -przegrzany i dodatkowo nienadawał sie do wymiany ,był wlutowany)pozatym jakiekolwiek elementy do laptopa są kilka razy droższe i przeważnie nienaprawialne-dedykowane tylko do konkretnej seri laptopów

jozwa --> dzieki, taka suma niestety mnie przeraza. w sumie im mniej tym lepiej, byle w granicach rozsadku i stosunkowo najlepiej dla oczu.

mariusz--> dzieki, troche to zniechecajaco brzmi. jak sie zdecyduje na laptopa, to chyba niedlugo, jak zwykly pc to pewnie za rok i wtedy w pierwszej naglacej koniecznosci wskoczy do domu lcd.

pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie

paulinka

Gość

(Konto usunięte)

Przed podobnym problemem stanąłem na jesień zeszłego roku.

Tak jak pisali wyżej , po kilku godzinach "pracy" na zwykłym monitorze miałem problemy z oczkami ( okulista nic nie stwierdził- przemęczenie:)

Więc zakupiłem LCD ( Benq 19 cali- 3 lata gwarancji nawet na martwe pixele - co nie jest normą u wszystkich producentów), i problem zniknął . Teraz mogę siedzieć nawet pół dnia i nic się złego nie dzieje.

A na dodatek poprawiła się jakość obrazu ( dużo lepsza niż CRT - chyba zasługa dużo większego kontrastu).Tak jak napisał wcześniej Frycu , jak po miesiącu zobaczyłem obraz na crt to dokładnie-

"To tam jest taka mgla jak w Tatrach :> po 3 dniach opadow w cieply ranek." - idealne prównanie:))

NIe trzeba zasłaniać okna jak słoneczko przyświeci , dla mnie same plusy.

Czas reakcji matrycy - teraz norma to 16 , są też 12 , ale to jest troche oszukane( tak jak u mnie) bo działa tylko na ustawieniach fabrycznych - wystarczy przestawić jeden z parametrów i już jest 16.

Nie ma się co zastanawiać , pomijając inne zalety , ważne że wychodzi na zdrowie :)

Ludzie - coście Wy mieli za CRT skoro po paru godzinach bolały Was oczy? Może to była wina kiepskiej grafy albo niskiego odświeżania? Ja spokojnie mogę pracować po 14 godzin na swoim i nic mnie nie boli. Ostrość też idealna.

jacch, kontrast w LCD masz wiekszy niz w CRT? podaj mi model to sprawdze moze w pracy na analizaotozre Minolty-y czy istnieje na swiecie taki LCD co ma wiekszy kontrast niz najgorszy CRT. (oczywiscie nie bede bral pod uwage CRT z niska emisja bo to wiadomo ze znajdziemy taki...)

Mowisz norma 16ms? Moze w Medionach... i Benqach...

Iliyama robi 10ms...

Jesli jestes takim audiofilem jak znasz sie n amonitorach to chyba w domu masz radio Pjońera i głosniki Alfreda..

Gość

(Konto usunięte)

norma , czyli coś najczęściej spotykanego.

Napisałem chyba , bo nie czuje się specjalistą w tej dziedzinie.

Ja , w przeciwieństwie do ciebie , nie znam się na wszystkim.

Wyjaśnij chłopie, dlaczego każdy twój wpis to zaczątek awantury?

no wlasnie, natychmiast przestancie mi sie tu klocic. czuje sie reanimatorka watku i prosze o spokoj i sensowne wpisy :p

a tak powaznie to chill, jest sobota, to w koncu mily dzien i niech bedzie dniem bez klotni. peace :-)

pozdruffki, paulinka

• Redaktorzy

Ale co, paulinko, jakaś miła 17'' za około 1000 pln powinna się znaleźć, nie? Ostatnio np. widziałem Belineę o całkiem przyzwoitym obrazie. Tylko, zgodnie z radą jeszcze jednego kolegi, nie należy dokonywać wyboru na podstawie widoku w "ścianie monitorów". Tam faktycznie wszystko połączone jest przez jakieś rozdzialecze itp. makaron kablowy. Niech ci wstępnie wybrany monitor podłączą na próbę oddzielnie do konkretnego, jednego komputera, wtedy zobaczysz jaki ma obraz naprawdę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.