Skocz do zawartości
IGNORED

Pre lub Amplituner z pre out do 1000. Pomocy!

iambr

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję pre lub ampli z pre out, ciężko cokolwiek znaleźć a KD to szeroka paleta sprzętu.

Sprzęt może mieć do 5 lat i minimum 3xHDMI.

Jakieś propozycje???

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wysoki model ampla

Ukryta Zawartość

ale końcówka czasu i 10 osób się "bije"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ma pre-out ale nie ma hdmi

Ukryta Zawartość

to chyba tyle

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie tego ostatnio szukam. Powróciłem do ustawienia "stereo dubluje fronty w kinie", ale ciągle przełączanie kabli mnie martwi. Czy można w tych wzmacniaczach podłączyć FR i FL do końcówki, a resztę puścić normalnie?

Pewnie dlatego Kolega iambr potrzebuje pre-outy bo właśnie tak chce połączyć .

Napęd (CD lub blu-ray) podłączasz do wzmaka analogowo (stereo czincz(RCA) a do amplitunera tak jak powinno być czyli jeśli to blu-ray to kablem hdmi, kolumny frontowe podłączasz do wzmacniacza, wzmacniacz ten podłączasz do amplitunera do wyjść pre-out FR i FL i robi on (wzmak) za końcówkę mocy napędzając właśnie fronty w kinie d. a amplituner resztę z zestawu. No i wzmacniacz napędza kolumny podczas odsłuchu stereo (połaczenie stereo czincz odtwarzacz-wzmak) . Wzmacniacz musi mieć wejścia Main IN i to je łączysz z pre-out-ami w amplitunerze i zero przełaczania kabli. Wtedy sterowanie głośnością podczas seansu k.d. przejmuje amplituner. Pilot od wzmaka nie potrzebny. Gdy słuchasz muzyki stereo to włączasz tylko wzmak i odtwarzacz a do kina włączasz dodatkowo ampla i już.

Nie do konca rozumiem. Chyba nie da sie wyeliminowac ampli z toru audio. Ja chce zastosowac rzecz troche niezgodna ze specyfikacja - mam koncowke z wejsciami XLR i RCA, ampli podlacze do RCA, a pre analogowe via XLR do koncowki mocy. RCA chodzi duzo slabiej niz XLR (robilem testy z dwoma zrodlami), takze przypadkowe wlaczenie ampli nie powinno zaszkodzic.

Nie do konca rozumiem. Chyba nie da sie wyeliminowac ampli z toru audio. Ja chce zastosowac rzecz troche niezgodna ze specyfikacja - mam koncowke z wejsciami XLR i RCA, ampli podlacze do RCA, a pre analogowe via XLR do koncowki mocy. RCA chodzi duzo slabiej niz XLR (robilem testy z dwoma zrodlami), takze przypadkowe wlaczenie ampli nie powinno zaszkodzic.

Jeżeli w twojej końcówce mocy jest przełączanie między wejściami XLR , RCA to dokup przedwzmacniacz stereo z wyjściami XLR i przez z niego puszczaj stereo .

Nie mam przełączania, grają jednocześnie - klon Pass Alpeh 5. Tłumaczenie poprzedniego posta: "RCA gra słabiej" powinno być "RCA gra ciszej". Raczej nie gram głośno... Może zamontowałbym jakiś "wyłącznik" na interkonekcie, tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś TV włączył w czasie słuchania muzyki, ale to się nie zdarza raczej.

Nie do konca rozumiem. Chyba nie da sie wyeliminowac ampli z toru audio.

Nie mam przełączania, grają jednocześnie - klon Pass Alpeh 5

Jeśli masz podpięty wzmacniacz tzn. potocznie końcówkę mocy to w zasadzie nie da się , lecz gdybyś miał przedwzmacniacz stereo i przełącznik RCA można byłoby .

Do wyeliminowania amplitunera z toru przy odsłuchu stereo potrzebny jest wzmacniacz stereo zintegrowany , lub system dzielony tzn. końcówki mocy i przedwzmacniacz . Kolega Adek pisał o wzmacniaczu stero zintegrowanym .

Może zamontowałbym jakiś "wyłącznik" na interkonekcie, tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś TV włączył w czasie słuchania muzyki, ale to się nie zdarza raczej.

Jeśli masz podłączone końcówki mocy pod amplituner Pre-out Front L R , a różne źródła dźwięku pod różne wejście amplitunera to selektorem amplitunera możesz jednocześnie wybrać jedno źródło , a reszta źródeł może być włączona i tylko będzie grało to co wybrałeś na amplitunerze .

selektorem amplitunera możesz jednocześnie wybrać jedno źródło , a reszta źródeł może być włączona i tylko będzie grało to co wybrałeś na amplitunerze .

no właśnie to skąd obawa, że ktoś włączy TV i co , że niby go będzie słychać i zakłóci Ci słuchanie np muzy, acha, a kupa, będzie słychać tylko wybrane przez Ciebie zródło sygnału.

Kolega Adek pisał o wzmacniaczu stero zintegrowanym .

no właśnie , zapomniałem dodać i Kolegę to trochę zmyliło. Nie miałem takiego zamiaru :)

Pisałem to z myślą o założycielu tematu a nnie wiadomo dlaczego napisane przez Ciebie

Czy można w tych wzmacniaczach podłączyć FR i FL do końcówki, a resztę puścić normalnie?

wziąłem jako wzmak zintegrowany, który w takim przypadku robiłby właśnie za końcówkę.

Podlaczenie do pre stereo byloby idealne, ale niestety mam tylko 3 wejscia i wszystkie zajete...

Chyba pozostane, przy przelaczaniu bananow... Jakos sobie nie wyobrazam, by moje dziewczyny (zona i corki, zeby nie bylo) wlaczalyby koncowke mocy (włącznik na tylnej sciance) i pre, zeby obejrzec film :)

Chyba musze wyjasnic

Stereo (pomijam zrodla):

* preamp z 3 wejsciami RCA

* koncowka mocy z wejsciem RCA i XLR

Wzmacniacz 5.1 grający z HDMI z wyjściem wyłącznie HDMI i subwoofer

Dotychczas miałem zupełnie rozdzielone, ale kolumny stereo stały w dość idiotycznym miejscu, więc zdecydowałem się na wyrzucenie frontow z AV na surround i postawienie tam kolumn z zestawu stereo. Tor stereo mam cały czas oddzielony od video - przełączam kable głośnikowe, gdy chcę słuchać albo oglądać.

Wzmacniacz 5.1 grający z HDMI z wyjściem wyłącznie HDMI i subwoofer

Rozumiem ,że to jest amplituner AV , lub wzmacniacz zintegrowany AV bez wbudowanego tunera .

1. Jeśli nie chcesz przepinać kabli głośnikowych to możesz kupić przełącznik głośnikowy .

Ukryta Zawartość

2. Lub zastosować przełącznik RCA wpinasz jego do końcówki mocy , a pod ten przełącznik podpinasz pre -outy amplitunera i przedwzmacniacza stereo i przełączasz między AV , a stereo ( INPUT 1 , INPUT 2 )

Jeśli brakuje Ci wejść we przedwzmacniaczu stereo to taki sam przełącznik podpinasz do przedwzmacniacza i dzięki temu możesz podpiąć jeszcze inne źródła .

vivanco-sbx-4t-548320.jpg

vivanco-sbx-4t-548318.jpg

Proponuję rozwiązanie nr .2, jeśli nie korzystasz z XLR

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz 5.1 to amplituner - Denon AVR 1713.

Dziekuje za porade.

Bardziej mi sie podoba opcja nr 1. Dlatego, ze rozdziela zupelnie tor stereo od AV. Moge przelaczyc, wyjechac i sie nie przejmowac.

Model tez mi sie nawet podoba Plus za to, ze pasywny, Minus za cene... Plus za trzymanie ceny w uzywanych.

Bardziej mi sie podoba opcja nr 1. Dlatego, ze rozdziela zupelnie tor stereo od AV.

Opcja nr. 2 tak samo zupełnie rozdziela tor stereo od amplitunera KD . Przełącznikiem albo wybierasz podłączony przedwzmacniacz stereo , lub amplituner , nie możesz wybrać jednocześnie przełącznikiem więcej niż jeden sygnał z przedwzmacniaczy . Gdy wybierzesz przedwzmacniacz stereo to tylko on gra , amplituner może być włączony i wyprowadzać sygnał z pre -out do przełącznika i tak w przełączniku jest " rozdzielone gniazdo " do którego jest podłączony amplituner .

Wymaga użycia koncowki mocy. Poza tym kluczem jest:

wyprowadzać sygnał z pre - out

W tej chwili nie posiadam amplitunera AV z pre-out. Zakup/sprzedaż amplitubera + kupno selectora RCA prawdopodobnie byłaby tansza niz kupno selectora wejść głośnikowych i dodatkowych kabli, ale z drugiej strony ile zachodu.

Zakup już dokonany.

Ten sam. Zrobiłem mały research i jedyny realny zarzut to był utrudniony dostęp do wtyków z gołych kabli. Jako, że używam bananów, problem mnie nie dotyczył.

Podobało mi się, że jest pasywny, obsługa prosta, co jest ważne gdybym zapomniał przełączyć na amplituner (często wyjeżdżam na tydzien, co trzeci raz robię za telefoniczny support techniczny).

Patrzyłem też na konkurencję i albo odrzucała mnie budowa, albo gołe przyciski.

Jedyny minus to cena, ale wytłumaczyłem sobie, że kosztował praktycznie tyle samo co kable głośnikowe :)

Właśnie przyszła przesyłka. Jestem mile zaskoczony solidnością wykonania i niemile zaskoczony gniazdami. Jakieś takie krótkie z 7mm banana mi wystaje. Trzyma mocno, ale dziwne uczucie. Czy psuje dźwięk to nie wiem, kable do stereo jeszcze nie doszły. Tyle, że działa podłączone do amplitunera.

Przyszły kable, więc tylko dopowiem, że wszystko gra jak trzeba, a Beresford-TC-7220-MKII jest jak dla mnie przezroczysty. Bardzo wygodne jest przełączanie - sprawdzałem gdy oba wzmacniacze są włączone i nie ma najmniejszego trzasku ani przerwania muzyki. Nie wiem jak to zrobili ale jestem zadowolony.

Jeszcze raz dziękuję za poradę. Jak na razie zakupy zakończone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.