Skocz do zawartości
IGNORED

żródło do 8 tys. zł

andrzejeka

Rekomendowane odpowiedzi

A jednak sprzęt tańszy ma uproszczenia konstrukcyjne i to się potem słyszy.

Ceny są przesadzone ale nie zmienia to faktu, że sprzęt droższy brzmi po prostu lepiej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Testowałem z zestawem UR S9 (lampy sterujące amperex bb), Aries Reference, kable Transparent ultra i super, zasilające diy Yarbo.

Ja lubie możliwie analogowe brzmienie, muzykalne, ciepłe, z duża ilością detali na średnicy. Ale muła też nie lubię, lekki pazurek wskazany:) AN sprawdził się w różnorodnej muzyce u mnie (DM, R.e.m, Phil collins,Enya) czyli ''misz masz'' :) Nie wiem jak zagra z czymś ostrym, rock , metal ponieważ nie słucham takiej muzyki. Wrzucałem też ''murzyńskie'' rytmy i też było spoko:) Ale jak odkreśliłem liczy się również reszta toru i to bardzo...

Na dzień dzisiejszy u mnie dzieli i rządzi Esoteric X-03SE choć to nie jest ciepłe misiowate granie i zalecany wzmacniacz lampowy do tego cd. Wtedy jest detal, przestrzeń, nie ma ostrości... ale i tak mam jeszcze coś do sprawdzenia ze stajni Audio Note:)

Pozdrawiam

dzieki za info :)

czasem mozna jeszcze na tym forum znależć jakies wartościowe opisy.... +1 :)

Zaskakuje mnie,że Twoja S9 daje radę Ariesom.

rozważałem ostatnio tego Twojego AN,bo sam myślę o zmianie żródła,ale własnie miałem watpliwości jak z 'mocna' muzą to zródło wypadnie,często audiofilskie klocki wykładaja się przy takiej muzie.

Laser w AN to tani SOH-A1 . Koszt bodajze 30zł.

Co do serwisu to ogarnięty elektronik da spokojnie radę...

Druga sprawa że większośc ''antyków'' wciaż ma się dobrze i niejednokrotnie są mniej awaryjne niż nowe zabawki made in china...

ok. Laser za grosze. Choć kompletny napęd widziałem na ebay-u za ok 300 USD.

Pytanie tylko co z resztą po takim czasie ? Skoro ewentualna wymiana mechaniki (kompletny napęd) to ok. 1000 zł - to znaczyło by że innych zagrożeń nie ma?

No i jeszcze jedna kwestia. Ciekawi mnie opinia na temat tego CD bo Audio Research CD3 mkII lampowy nie jest, co jest wyjątkiem przy produktach AR.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

ok. Laser za grosze. Choć kompletny napęd widziałem na ebay-u za ok 300 USD.

Pytanie tylko co z resztą po takim czasie ? Skoro ewentualna wymiana mechaniki (kompletny napęd) to ok. 1000 zł - to znaczyło by że innych zagrożeń nie ma?

Dobrze zadane pytanie :) jestem jedynym który takie pytania zadaje i dlatego zrezygnowałem z kupna starocia. Za duzo rzeczy moze wysiąść. Inne zagrożenia jak najbardziej są np wyswietlacz czy własnie elementy napędu CD. No ale jak ktos chce potem wpakowac znów 1000 zł może na chińską podróbkę

A jednak sprzęt tańszy ma uproszczenia konstrukcyjne i to się potem słyszy.

Ceny są przesadzone ale nie zmienia to faktu, że sprzęt droższy brzmi po prostu lepiej.

]

Jesli ktos twierdzi inaczej to raczej szkoda mu wydac na lepszy sprzęt i szuka wymówki :)

Nie wiem jak trzeba eksploatowac cd player zeby uwalic caly naped. W wiekszosci wypadkow siada po prostu "oko " lasera ktore sie wymienia.

Przerobilem dziesiatki sprzetu uzywanego leciwego ale firmowego i mialem to szczescie ze nic nie nawalio (cd, wzmacniacze, kolumny). W wiekszosci tego starocia siedza porzadne trafa, bardzo dobre kondesatory ktore trzymaja wartosci pomimo 20 lat na karku. W dzisiejszych czasach robi sie jak najtaniej zeby zrobic jak najwiekszy zysk. Kiedys za cena sprzetu szla te jakosc wykonania/ dobrania odpowiednich elementow.

Leciwe cd pioneer ktore maja po 20 wiosen dalej pieknie pracuja. Gdyby tylko lasery byly dalej produkowane - cd nie do zajechania:)

G69

Tak Unison spokojnie napedza Ariesy. Mimo niewielkiej mocy na papierze (35w) wzmacniacz gra duzym dzwiekiem. Nie zauwazylem zeby siadal nawet przy bardzo glosnej muzyce. I nie slucham tylko plumkania:) Depeche Mode to czasmi ostrzejsze rockowe granie i jest dobrze. Ariesy maja 88db czyli nie jest zle.

Pozdrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

NAD M50 to tylko napęd. Bez DAC nie zagra ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ok, a jesli tylko naped, to czy jest "tani dobry" czy" tani i niedobry"?Czy moze byc punktem wyjscia " zamiast klasycznego cd", czy lepiej w to miejsce szukac " podobnego cenowo klasycznego napedu?Jakiego DACa mozna podpiac do nada m50 lub klasycznego napedu, by gralo jak uzywany cd polecany w tym wątku?[audio research, audio note cd3, accuphase dp-400, dp-500, leema]

Jak wspomnialem nie jest moim celem poszukiwanie "muzycznej nirvany", chce miec proste i funkcjonalne zrodlo, ktore poda spokojna, relaksujaca muzyke, bardziej cenie barwe i ciepło, niz power i detal, choc dobrze, gdy jest i aksamitna barwa i detal.

Obawiam sie ze NAD +DAC nie zagra jak polecane CD.

Wychodzi na to, ze jednak cd górą?Przynajmniej cenowo.Bo jesli do NADa M50 dorzucic DACa m51 w cenach circa 6.5 plus 6.5 kzl plus jakies kable i gra to gorzej, niz cd za 7-8 kzl, to rzeczywiscie nie tedy droga.Myslalem przez chwile, ze moze sie udac, uniwersalny odtwarzacz i do cd i do plikow z opcją upgrade daca w przyszlosci, same zalety, wykorzysta sie posiadane cd, mozna wrzucic cd na hd czy sticka, ?

Chce zachowac prostote obslugi, chce muzyke bez pc.

PC nie jest takie groźne jeśli chodzi pod systemem Daphile - funkcjonalnie nie różni się wtedy od dedykowanego streamera. Zresztą streamery to komputery pracujące pod dedykowanym Linuxem.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Ja ze swojej strony mogę zaproponować inne wyjście, z którego ja skorzystałem. Polecam bardzo dobry odtwarzacz CD firmy Audionet ART(ja posiadam Audionet VIP G3, który odtwarza dodatkowo DVD-A, SACD i filmy), który to posiada wejście USB. Do tego podpiąć można dowolny streamer/odtwarzacz plików.

Wejście USB to jednocześnie SPDiF, dlatego jeśli transport plików nie ma wyjścia USB, należy zlecić komuś wykonanie kabla RCA/USB, co ja uczyniłem.

Wychodzi na to, ze jednak cd górą?Przynajmniej cenowo.Bo jesli do NADa M50 dorzucic DACa m51 w cenach circa 6.5 plus 6.5 kzl plus jakies kable i gra to gorzej, niz cd za 7-8 kzl, to rzeczywiscie nie tedy droga.Myslalem przez chwile, ze moze sie udac, uniwersalny odtwarzacz i do cd i do plikow z opcją upgrade daca w przyszlosci, same zalety, wykorzysta sie posiadane cd, mozna wrzucic cd na hd czy sticka, ?

Chce zachowac prostote obslugi, chce muzyke bez pc.

Przy zakupie kompletu m50+m51 pewnie zmieścisz się w 10 tyś, może mniej, kable to sobie możesz kupić do tego i za 100tyś, sky is the limit:), pytanie czy będą lepsze od tych za 200-300zł, Supry np. co by ładnie wyglądały. Moim zdaniem taki komplet nie zagra gorzej od cd za 8tyś. Weź pod uwagę, że w M51 masz zacny preamp, dobra końcówka mocy i można mieć świetny system. Fajnie był było gdybyś mógł tego samego dnia pobawić się M50+m51 i jakimś odtwarzaczem cd, tylko dłużej, kilka godzin np, jestem baaaaardzo ciekaw co byś wybrał:):)

Przy zakupie kompletu m50+m51 pewnie zmieścisz się w 10 tyś, może mniej,

Nowe czy używane ?

Jeśli M50 jest genialnym transportem to M50+M51 zagra jak CD za 8k zł. Pytanie czy nim jest ...

Nowe. Piopio ja się z tobą zgadzam, że transport jest ważniejszy niż dac. Mnie się trafiła okazja na M50 i przez jakiś czas nie miałem kasy na m51 i grałem przez dac Oppo 103D i powiem tak, że różnica w dźwięku po zakupie m51 d... nie urywała. Sytuacja zmieniła się jak m51 podpiąłem do końcówki mocy, ale to insza inszość jest.

Porównywałem M51/M50 z Oppo w różnych konfiguracjach po różnych kablach cyfrowych (hdmi, coax, aes/ebu) i wnioski są takie, że Oppo najsłabiej gra z krążka, jako dac jest bardzo dobry, może spokojnie stanowić źródło droższego systemu, Oppo 105D gra pewnie jeszcze lepiej. M50 najlepiej gra z HDD z liniowym zasilaniem, ale sam transport cd jest zacny, trudno złapać różnice. Dobry transport jest przezroczysty dla dac, różne granie dac wynika ze słabości transportów, a ogólnie to wpływ źródła na system jest na forum przeważnie karykaturalnie przesadzony, tak jak kabli. Oczywista tak myślę mua.

Rozważyłbym odtwarzacz Musicala M3sCD, w wakacyjnym Audio-Video MX-DAC na tych samych komponentach własnie zgarnął wyróżnienie dla jednego z najlepszych przetworników w ogóle

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m3scd-m3-scd-odtwarzacz-cd-z-przetwornikiem-dac

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W tańszych systemach rzeczywiście źródło ma mniejsze znaczenie. Niedostatki systemu skutecznie zacierają różnice pomiędzy źródłami.

W systemach o większych aspiracjach dobre źródło nabiera znaczenia bo powoduje, że dźwięk staje się bardziej realistyczny. I tutaj jest o co walczyć.

Piopio litości! W jakich dobrych systemach?! Jeżeli transport 8-10 tyś, to ile kolumny, 30 tyś, wzmacniacz 20tyś? 50-70 tyś zł to są te systemy o "większych aspiracjach"?

Dokładnie o takich systemach myślę ;-)

Choć jak człowiek się postara to w 30-40k zł się zmieści.

Przypomne tylko, ze to żródło ma grac z niewyszukanymi , budzetowymi ATC 40 i tranzystorem leemą tucaną i powinno sie wkomponowac, ani ponizej, ani ponad to.

Dobrze, ze ktos ma ten "cyfrowy kombajn" m50,m51 i moze cos wyjasni?Jak zestaw nad m50/51 gra, jesli uzywamy zwyklego krążka cd?Jak gra jesli podajemy mu pliki poprzez podlaczony dysk twardy zewnetrzny lub ssd przez usb , czy jest roznica?Czy jest kompatybilny z NAS ?Wszelkie uwagi mile widziane.

W tańszych systemach rzeczywiście źródło ma mniejsze znaczenie. Niedostatki systemu skutecznie zacierają różnice pomiędzy źródłami.

W systemach o większych aspiracjach dobre źródło nabiera znaczenia bo powoduje, że dźwięk staje się bardziej realistyczny. I tutaj jest o co walczyć.

dobry cd zjada na śniadanie te wszystkie "cyfrowe kombajny"...zgadzam się w 100% z opinią Piopio....ale to stwierdzenie oczywistej oczywistości :)

dobry cd zjada na śniadanie te wszystkie "cyfrowe kombajny"...zgadzam się w 100% z opinią Piopio....ale to stwierdzenie oczywistej oczywistości :)

mztv w takim razie zapoznaj się z Cyrus Lyric 09. Prawdopodobnie gdyby go zakryć przed Twoimi oczami kotarą i dać posłuchać, to stwierdzisz, że gra źródlo za c.a. 6-8K i wzmacniacz za około 10K.

I taka byłaby prawda, bo cenowo tak to wychodzi. Pamiętac należy, że osobny DAC, osobny CD to koszty produkcji obudowy sprzętu, wyświetlacza itd. Efekt taki, że bebechy takiego "osobnego" sprzętu wyniosą zawsze kwotę X plus 30%, a może nawet więcej na obudowy.

Tutaj w tej cenie mamy jedną obudowę dla wszystkich urządzeń i rewelacyjnie grający streamer sieciowy. Do tego coś, o czym świat audio zapomina chyba już kompletnie. O złotej zasadzie "najkrótszej ścieżki audio".

Miałem Lyrica 05, miałem 09 i napisze tylko tyle, bez trudu pokazywał klasę i rozmach brzmienia przy takich źródłach jak SA8005, NAD M55, CA Azur 851. Dlatego pisanie, że coś nie może dobrze grać…bo jest tanie i "kombajnem" brzmi jak ponury żart.

Jak rozumiem odtwarzacze CD za 4K nie grają wcale. Albo kiepsko. Wszystko ma swoje granic, nawet pisanie takich bzdur.

Znam zestawy, kompletne audio za kwoty 10-12K. I niejedna z osób twierdząca, że tylko drogie audio gra porządnie chciałaby, by jej zestaw tak brzmiał, ja te za 12K. A źródłem jest "kombajn".

Są albo dobrze zestawione ze sobą produkty, odpowiednio umieszczone w przygotowanym pokoju odsluchowym i grające dobrze zrealizowany materiał muzyczny…albo masz sprzęt za 50K i gra to jakby chciało, ale nie mogło.

Dlatego nie pieniądze są wyznacznikiem klasy grania sprzętu.I nie to, że coś jest "kombajnem".

U mnie za źródło służy "kombajn" Arcam CDS27, wpięty do D33. Chętnie skonfrontuję brzmienie z CD-kiem za 8K + DAC i jestem przekonany, że dzwiek z tego kombajnu spokojnie pokaze klase nie gorszą od tego cd za 8K+DAC.

Dokładnie o takich systemach myślę ;-)

Choć jak człowiek się postara to w 30-40k zł się zmieści.

Piopio z całym szacunkiem, ale ubawiłes mnie. Piszesz cytuję:

"W tańszych systemach rzeczywiście źródło ma mniejsze znaczenie. Niedostatki systemu skutecznie zacierają różnice pomiędzy źródłami. W systemach o większych aspiracjach dobre źródło nabiera znaczenia bo powoduje, że dźwięk staje się bardziej realistyczny. I tutaj jest o co walczyć."

Piszesz tak w jednym wątku:

"Przetestowalem wiele urzadzen jako transport i wiem cos o tym. Najlepszy stosunek cena/jakosc ma wlasnie modyfikowany PC."

a w tym temacie udowadniasz, że za 30-40K trzeba się postarać, by "zagrało".

Natomiast w temacie o PC piszesz i udowadniasz, że Twój PC gra jakbyś w domu miał na żywo muzyków z Berliner Philharmoniker. Z całym jak juz napisałem SZACUNKIEM, ale gdzie jest prawda, gdzie jest dobre granie? W PC za kilka tysięcy, czy dopiero "jakoś zaczyna grać" sprzęt przy 30-40K?

Może już stary jestem i nie łapię w locie pewnych stwierdzeń, możesz mi wyjaśnić?

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

panie kolego ...po twoim wpisie wnoszę, że nigdy nie miałeś do czynienia z dobrym cd.... przewalasz tylko budżetowe klocki....jeśli sprawi Tobie to przyjemność...to czemu nie :) "U mnie za źródło służy "kombajn" Arcam CDS27, wpięty do D33. Chętnie skonfrontuję brzmienie z CD-kiem za 8K + DAC i jestem przekonany, że dzwiek z tego kombajnu spokojnie pokaze klase nie gorszą od tego cd za 8K+DAC."

pewnie masz rację....tylko używka cd za 8 kzł....to poziom 16-20 kzł

Gość numik

(Konto usunięte)

stary temat, z 1 strony ci, którzy słyszą pieniądze z 2 ci, którzy słyszą muzykę. każdy wpis piopio to czyste kontrowersje trudne do czytania. Właśnie oczywistym jest, że pieniądze nie grają i trzeba mieć spore pojęcie by złożyć dobry drogi system.

słyszałem już systemy za 200 tys. zł.......i potem się śmiałem, rock zabrzmiał tak, że można było....tylko iść do kibla. Nie chodzi o cenę poszczególnych elementów toru, ale o synergię całego systemu, muzyka to nie matematyka czy sport.

Audiofile dużo mówią, melomani...słuchają muzyki...a jak człowiek dobrze poszuka może mieć świetny sprzęt za niewielkie pieniądze, gdzie relacja cena/jakość jest rewelacyjna.

Czasem za różnice 10% trzeba zapłacić 20 tys. zł, taka prawda, tylko czy w codziennych odsłuchach tak naprawdę to wychodzi i czy w ślepym teście byśta to wykryli. Zastrzegam, że piszę to jako osoba, która słucha bardzo różnej muzyki i stwierdziła, że drogie systemy są często średnio uniwersalne.

I ja akurat uważam, że fakt - im droższy zestaw tym źródło ważniejsze, to prawda, ale dla mnie istotniejszym elementem zestawu, zwłaszcza drogiego...są kolumny, wg mnie to jest ten magiczny przeskocznik i ogranicznik wielu systemów, również mojego.

panie kolego ...po twoim wpisie wnoszę, że nigdy nie miałeś do czynienia z dobrym cd.... przewalasz tylko budżetowe klocki....jeśli sprawi Tobie to przyjemność...to czemu nie :) "U mnie za źródło służy "kombajn" Arcam CDS27, wpięty do D33. Chętnie skonfrontuję brzmienie z CD-kiem za 8K + DAC i jestem przekonany, że dzwiek z tego kombajnu spokojnie pokaze klase nie gorszą od tego cd za 8K+DAC."

pewnie masz rację....tylko używka cd za 8 kzł....to poziom 16-20 kzł

Nie wiem czy dobrze rozumiem; Czy założyciel wątku szuka do swojego zestawu cd w cenie kolumn? Piopio chyba się pogubił, próbuje pogodzić dwie zakładki hfi i hi-end. Z tym dużym wpływem źródła to się nadal z Wami nie zgadzam, ludzie robili na forum porównania gdzie w naprawdę drogich systemach lądowało tanie dvd i siary nie było, a nawet zaskoczenie:)

a w tym temacie udowadniasz, że za 30-40K trzeba się postarać, by "zagrało".

Natomiast w temacie o PC piszesz i udowadniasz, że Twój PC gra jakbyś w domu miał na żywo muzyków z Berliner Philharmoniker. Z całym jak juz napisałem SZACUNKIEM, ale gdzie jest prawda, gdzie jest dobre granie? W PC za kilka tysięcy, czy dopiero "jakoś zaczyna grać" sprzęt przy 30-40K?

Może już stary jestem i nie łapię w locie pewnych stwierdzeń, możesz mi wyjaśnić?

Moim zdaniem jednak pieniądze grają. System za 10k zł nigdy nie zagra jak system za 30k zł. Oczywiście zakładam, że obydwa są dobrze złożone. Złożenie dobrego systemu nawet jak się ma budżet 30k zł wcale nie jest takie proste.

Najistotniejszym elementem każdego systemu są kolumny. Im droższe tym lepiej grają. Po prostu więcej słychać. Jeśli w systemie mamy słabsze kolumny to nie usłyszymy pewnych niuansów, za które odpowiada wzmacniacz czy źródło.

Mój PC (lub jakikolwiek inny z kartą USB i zasilaniem liniowym) jest dobrym transportem dla DAC do zaawansowanego systemu. Można znaleźć lepszy transport CD ale to kosztuje znacznie więcej.

Mój PC + porządny DAC to wydatek ok 8-10k zł. A źródło w tej cenie pasuje do zestawu za 30-40k zł. Jak ktoś składa system za 10k zł to nie kupi samego transportu za 3k zł ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.