Skocz do zawartości
IGNORED

Jeśli nie OPPO 103eu to co?

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Zaryzykuję nowy temat ponieważ poszukiwania w różnych wątkach są tak rozrzucone w czasie, że trudno mi cokolwiek porównać... Szukam w miarę taniego (tańszego niż OPPO) wszystkomającego odtwarzacza koniecznie z wyjściem audio stereo (nie używam amplitunera wielokanałowego). Oczywiście interesuje mnie jak najlepsza jakość wyjścia audio. Ukazało się coś w ostatnich miesiącach (latach), co miałoby w jednym: sacd, dvd-audio, BR, flac z usb (gęsty), może jeszcze sacd iso.? OPPO 103 już nie odtwarza iso. niestety, a był moim faworytem:). Ewentualnie jako alternatywa jakiś odtwarzacz blue-ray z wejściem usb odtwarzającym gęste flac i wyjściem analogowym rzecz jasna (mogą być starsze modele, bez dodatkowych formatów).

https://www.audiostereo.pl/topic/121312-je%C5%9Bli-nie-oppo-103eu-to-co/

Odpowiadając na pytanie z tematu to: Oppo 103D a jeśli potrzebujesz przetwornika i wyjść XLR to Oppo 105D ;-)

Coś innego? Nie ma sensu... No, chyba, że Cambridge 752BD lub Primare BD32, ale ta cena(!)

W niższej cenie moim zdaniem warto zwrócić uwagę na Denona i Panasonica

Pozdrawiam

Nie ma lekko - super kombajn musi kosztować, ale to nie znaczy, że nie ma duuuużo tańszej alternatywy.

Po nałożeniu na OPPO wielofunkcyjnego kagańca, nie jest on już tak atrakcyjny, jak był na starcie !

Są playery audio, które potrafią czytać SACD-R bez problemu. Są także playery, dla których BD ISO, także

w wersji 3D i nawet z MENU nie są kłopotem. Nie ma jedynie tego wszystkiego w jednym opakowaniu - niestety.

Denon i Panasonic jakie modele? A skoro nie ma wszystkiego w jednym opakowaniu to co w "częściach"? Najbardziej zależy mi na dobrym dźwięku z blue-ray i usb "gęste" w jednym... A jakby jeszcze jakieś sieciowe sprawy przy okazji z analogiem obowiązkowo, to biorę:) W zasadzie sacd iso i dvd audio mam odtwarzacz, więc tak jak wyżej.

Witam

Jeśli mogę coś wtrącić to polecam właśnie denona DBT 3313 UD. Bardzo dobrze się prezentuje i to nie tylko pod względem estetycznym. Dobrze sprawuje się i w filmie i w muzyce.

W jednym teście było porównywany właśnie z oppo 103 i testujący byli pod wrażeniem tego denona w niczym nie ustępował 103-ce a w kilku aspektach wypadł nawet lepiej. Niestety nie pamiętam czy był porównywany z Darbee Edition czy zwykłym. No i wg. mnie jest dużo ładniejszy (ale to kwestia gustu.) Jak uda mi się znaleźć ten test to wrzucę linka.

Cenowo też wypada bardzo atrakcyjnie.

Jedyna wątpliwość a raczej pytanie nad, którą można się zastanowić to wykorzystywanie tego BD w przyszłości - a dokładnie chodzi o nowe napędy i nowy płyty BD 4K , które prawdopodobnie pojawią się pod koniec tego roku. Niestety z tego co zrozumiałem to obecne BD playery nie odczytają nowych płyt....więc.......

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8.

Witam

Jeśli mogę coś wtrącić to polecam właśnie denona DBT 3313 UD. Bardzo dobrze się prezentuje i to nie tylko pod względem estetycznym. Dobrze sprawuje się i w filmie i w muzyce.

W jednym teście było porównywany właśnie z oppo 103 i testujący byli pod wrażeniem tego denona w niczym nie ustępował 103-ce a w kilku aspektach wypadł nawet lepiej. Niestety nie pamiętam czy był porównywany z Darbee Edition czy zwykłym. No i wg. mnie jest dużo ładniejszy (ale to kwestia gustu.) Jak uda mi się znaleźć ten test to wrzucę linka.

Cenowo też wypada bardzo atrakcyjnie.

Jedyna wątpliwość a raczej pytanie nad, którą można się zastanowić to wykorzystywanie tego BD w przyszłości - a dokładnie chodzi o nowe napędy i nowy płyty BD 4K , które prawdopodobnie pojawią się pod koniec tego roku. Niestety z tego co zrozumiałem to obecne BD playery nie odczytają nowych płyt....więc.......

Dzięki za podsunięcie tego Denona... Poczytam z ochotą test. Co do 4K to przyznam, że kosmiczna jakość obrazu raczej mnie nie interesuje, a to chyba tylko będzie dotyczyło obrazu tak?

Z tego to rozumiem to chodzi tylko o obraz ponieważ obecne płyty BD nie są w stanie pomieścić filmu w 4K. więc geniusze wymyślili nowy laser i znaleźli man kolejny powód aby wymieniać sprzęt na nowy ;););).

Na początku też spanikowałem jak się o tym dowiedziałem (a dowiedziałem się o tym jakieś 2 tyg po zakupie mojego BD) ale potem pomyślałem sobie, że jak mnie przyciśnie na oglądanie 4K, to z pewnością szybciej będzie coś dostępne na jakimś netflixie czy czymś podobnym a jak nie to zawsze można kupić jakiś budżetowy BD (sony,pioneer,panas).

I tak w swojej filmografii mam prawie same płyty BD i trochę DVD, których na czas nie sprzedałem a trzeci raz wymieniać ALIENA czy STAR WARS wymieniań nie będę ....;)

Znalazłem. Masz dwa linki :

- polski test z magazynu Audio- Video

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- oraz angielski

Ukryta Zawartość

miłej lektury

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8.

Panowie martwicie się o 4K a ja uważam że 4K właśnie to tylko duże ekrany czy tv czy projektor....na dużych calarzach będzie się czym zachwycać...

Tylko pytanie czy zdążymy się zachwycić bo docelowym formatem jest 8K..... :) ;)

...i wiem że 4K to nie tylko rozdzielczość większa ale i większy gamut i HDR...ale i tak uważam że nie ma to sensu na jakiś np.50-60 calach...

Dzięki za testy. Qrcze, pierwszy rzut oka i widzę, że nie odtwarza on tak jak i oppo flac z usb... Niby rzadko korzystam z flac ale jednak taką opcję chciałbym mieć. Dobrze rozumiem, że nie da rady odtworzyć flac z usb?

Wiesz co nie wszystko jeszcze przetestowałem ...... ale dosłownie przed chwilą wrzuciłem kilka plików we flac na usb i bez problemu przeczytał (mój ampli też) ;););)

Jakość dźwięku uważam za bardzo dobrą. Pena znalazł szybko, menu chodzi płynnie (jak na razie).

Wydaje mi się, że po sieci (tzn strumieniowo) też odtwarza flac- choć w kwestiach sieciowych nie jestem orłem. Już jestem dumny z siebie, że ampli udało mi się skonfigurować i podpiąć pod wifi ;)

Oppo 103... i 105... obsługuje obraz 4K poprzez scaler. Wiem, że to półśrodek, ale "4K jest" ;-) Poza tym jeśli firma podejdzie do tego poważnie, to może pojawi się aktualizacja pozwalająca na odtwarzanie filmów 4K z plików (jeśli jest to technicznie możliwe) czy choćby z Netlix'a, który ma być niedługo w Polsce. Mnie osobiście to niepotrzebne, ale na pewno znajdą się zainteresowani...

Wiesz co nie wszystko jeszcze przetestowałem ...... ale dosłownie przed chwilą wrzuciłem kilka plików we flac na usb i bez problemu przeczytał (mój ampli też) ;););)

Jakość dźwięku uważam za bardzo dobrą. Pena znalazł szybko, menu chodzi płynnie (jak na razie).

Wydaje mi się, że po sieci (tzn strumieniowo) też odtwarza flac- choć w kwestiach sieciowych nie jestem orłem. Już jestem dumny z siebie, że ampli udało mi się skonfigurować i podpiąć pod wifi ;)

To interesujące z tym usb... A może dotyczy to tylko plików 24/192? To znaczy, że ich nie czyta, bo po sieci to podkreslili, że czyta i to zastanawia skąd byłby taki pomysł aby z dysku nie czytało... Teraz jest już sporo plików hi-res i zaczyna to być powszechne. Aha, a czy sprawdzałeś, czy na wyjściu analog tez daje sygnał z tych plików flac, czy daje przez hdmi do amplitunera?

To interesujące z tym usb... A może dotyczy to tylko plików 24/192? To znaczy, że ich nie czyta, bo po sieci to podkreslili, że czyta i to zastanawia skąd byłby taki pomysł aby z dysku nie czytało... Teraz jest już sporo plików hi-res i zaczyna to być powszechne. Aha, a czy sprawdzałeś, czy na wyjściu analog tez daje sygnał z tych plików flac, czy daje przez hdmi do amplitunera?

No tu już ci nie za bardzo wiem jak pomóc bo nie mam pojęcia jak sprawdzić jakie flac posiadam i nie mam analogowego kabla.

BD mam podpięte po hdmi oraz DenonLinkiemHD. Myślałem o podłączeniu analogiem ale w ciemno kupować nie będę bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, że będzie odczuwalna różnica.

Jak na razie więcej znalazłem opinii - zwłaszcza użytkowników denonów (mających i ampli i BD), że szału nie ma. Wręcz sugerowali, że jest to bez sensu. Zacytuję choćby ostatni wpis jaki gdzieś znalazłem.

" Zero point in using analog cables when you have a high quality digital connection.

Less than zero, actually - using analog cables introduces a wholly unnecessary set of D/A and A/D conversions. My mantra is to keep the signal digital until the last possible output."

Ja jeszcze tego nie przetestowałem.

Oppo 103... i 105... obsługuje obraz 4K poprzez scaler. Wiem, że to półśrodek, ale "4K jest" ;-) Poza tym jeśli firma podejdzie do tego poważnie, to może pojawi się aktualizacja pozwalająca na odtwarzanie filmów 4K z plików (jeśli jest to technicznie możliwe) czy choćby z Netlix'a, który ma być niedługo w Polsce. Mnie osobiście to niepotrzebne, ale na pewno znajdą się zainteresowani...

To prawda denon nie upscaluje do 4K, Jak wchodził na rynek to chyba jeszcze tego nie było. Mnie to osobiście nie przeszkadza ponieważ mój ampli to zrobi za niego.

Co nie zmienia faktu, że to ujmuje denonowi trochę pkt.

Panowie martwicie się o 4K a ja uważam że 4K właśnie to tylko duże ekrany czy tv czy projektor....na dużych calarzach będzie się czym zachwycać...

Tylko pytanie czy zdążymy się zachwycić bo docelowym formatem jest 8K..... :) ;)

...i wiem że 4K to nie tylko rozdzielczość większa ale i większy gamut i HDR...ale i tak uważam że nie ma to sensu na jakiś np.50-60 calach...

To też prawda. Ślepy pęd na nowinkami. Byle szybciej ... więcej ....I znów wydawanie kasy. Choć TV zz 4k już są w miarę dostępnych cenach to projektory 4k i jeszcze w 3d to już inna baja.

W tym całym będzie to 4k, 8k a już samsung testuje 12k jest problem taki, że obraz jest a źródła nie ma.... Już teraz mają kłopot z filmami 4k- nie ma obecnie takich dużych płyt BD- a co zrobią z 8k? Gdzie to upchają?

Wydaje mi się, że BD playery, które mają się pojawić pod koniec roku (te z nowymi laserami) będą ostatnimi. Potem będą dążyć do streamingu. Co mi się średnio podoba. Ja lubię "macać" płyki ;););)

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zbierajacy bardzo dobre opinie w testach odtwarzacz...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.