Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli lampy się nie sprawdziły?

Jfety zostaly mo zarekomendowane jako najlepsze wyjscie dla soekrisa - wiec dalem sie zwiesc ;) i dobrze :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez awietek

Ukryta Zawartość

nowy hat juz w drodze - wreszcie się da wyjść z malinki AES/EBU - jak tylko się pojawi do kupienia w audiophonics to się na to przesiadam

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

U mnie chyba coś router, FunBox 2.0 tnie w bola.

Już dwa razy przestał ,, widzieć'' malinkę.

Malina normalnie gra ale nie można się z nią połączyć ani ze smartfona ani z lapka.

Naraz malina gubi ,, bibliotekę''.

Po wyłączeniu/właczeniu routera już jest O.K. Tylko oczywiście malina ma nowy numer IP i muszę go wpisać do urządzeń nią sterujących.

Macie jakiś patent na tą bolączkę?

Gram na MoodeAudio.

U mnie chyba coś router, FunBox 2.0 tnie w bola.

Już dwa razy przestał ,, widzieć'' malinkę.

Malina normalnie gra ale nie można się z nią połączyć ani ze smartfona ani z lapka.

Naraz malina gubi ,, bibliotekę''.

Po wyłączeniu/właczeniu routera już jest O.K. Tylko oczywiście malina ma nowy numer IP i muszę go wpisać do urządzeń nią sterujących.

Macie jakiś patent na tą bolączkę?

Gram na MoodeAudio.

Przydziel adres Malinie "na sztywno" zeby nie musiala korzystac z dynamicznego przyznawania adresow. I sprawdz zaklocenia kanalow z sasiednich sieci.

Tez mam Neo :(

Jedyne co radzę to kupić porządny router, wyłączyć w FunBoxie wifi i korzystać z tego nowego.

Jeśli chodzi o router to proponowałbym Asusa dwuzakresowego ac68. Do wyboru są dwa modele DSL i wtedy wymienisz FunBoxa lub RT-AC68, wtedy zostawiasz oryginalny router. Ja musiałem zostawić oryginalny bo mam do niego wpięty tele i tv.

Co do Asusa. Wybitnie prosty w konfiguracji, bezawaryjny i stabilny, do tego łączność dwuzakresowa w paśmie 2,4 i 5 GHz.

Nic się nie rozlacza, wspaniałe prędkości pomiędzy NASem, laptopem komórkami itp. Może nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale dwadzieścia lat w IT nauczyło mnie, że w perspektywie użytkowania wieloletniego to się zdecydowanie opłaca.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przydziel adres Malinie "na sztywno" zeby nie musiala korzystac z dynamicznego przyznawania adresow. I sprawdz zaklocenia kanalow z sasiednich sieci.

A tak się da?

U mnie malina jest podpięta po kablu do FunBoxa. Podobnie jak dysk sieciowy z którego zasysa pliki.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tez mam Neo :(

Jedyne co radzę to kupić porządny router, wyłączyć w FunBoxie wifi i korzystać z tego nowego.

Jeśli chodzi o router to proponowałbym Asusa dwuzakresowego ac68. Do wyboru są dwa modele DSL i wtedy wymienisz FunBoxa lub RT-AC68, wtedy zostawiasz oryginalny router. Ja musiałem zostawić oryginalny bo mam do niego wpięty tele i tv.

Co do Asusa. Wybitnie prosty w konfiguracji, bezawaryjny i stabilny, do tego łączność dwuzakresowa w paśmie 2,4 i 5 GHz.

Nic się nie rozlacza, wspaniałe prędkości pomiędzy NASem, laptopem komórkami itp. Może nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale dwadzieścia lat w IT nauczyło mnie, że w perspektywie użytkowania wieloletniego to się zdecydowanie opłaca.

O własnie. Ja mam tak samo. Też korzystam z TV i tele z FunBoxa.

Czyli on by został a dodałbym inny dla WiFi jak rozumiem ?

Możesz podać linka do tego proponowanego routera?

Edytowane przez HQ150

Dokładnie. FunBoxa jednym kabelkiem łączymy z Asusem. W Asusie są jeszcze do wykorzystania 4 porty gigowe, do nich można podpiąć np. NAS, RPI3 i np. kompa. Reszta po WiFi.

Laptopy, nowe komórki będą działały w paśmie 5 GHz.

Edytowane przez Ciechomir

Da się ale ani to dobre ani szybkie ani stabilne.

Nie no chyba troche przesadzasz... Rownie szybkie jaki przydzielanie dynamiczne a plus jest taki ze router bedzie pamietal ten adres i rezerwowal go dla Maliny wylacznie. A co to jest Fun Box? :)

Edytowane przez awietek

Ja nie pisałem, że twoja propozycja jest zła. Tylko ten gówniany router, czyli FunBox. To jest router dawany przez operatora telekomunikacyjnego, w tym przypadku Orange, dawniej TP

Taki?

Ukryta Zawartość

Ten to jest repeater. Ty potrzebujesz

RT-AC68U

Weź z Media Markt, masz 30 dni na ewentualny zwrot jak się nie spodoba. 50 dych drożej ale bezpieczniej jak się nie przyjmie :)

Ukryta Zawartość

Ja nie pisałem, że twoja propozycja jest zła. Tylko ten gówniany router, czyli FunBox. To jest router dawany przez operatora telekomunikacyjnego, w tym przypadku Orange, dawniej TP

Ten to jest repeater. Ty potrzebujesz

RT-AC68U

Weź z Media Markt, masz 30 dni na ewentualny zwrot jak się nie spodoba. 50 dych drożej ale bezpieczniej jak się nie przyjmie :)

A to tak :) zle odczytalem ;) - wiekszosc sprzetu dodawanego do uslugi "gratis" to jest niezly bajzel :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mały mi truje, że nie do końca. Bo np. na jednej stronie ładuje się kilkanaście obrazków a przy każdym będzie np. 20 milisekund opóźnienia i może to być odczuwalne.

Od razu mówię, że ja się nie znam.

Coś mi pociecha proponuje, żeby kupić bramkę Voip do telefonu a do reszty przyzwoity router który obsłuży też TV.

Odnośnie IP to możesz w konfiguracji przypisać IP do MAC- karty, ja tak zrobiłem (dając wszystkim urządzeniom ważniejszym IP przypisane do ich Mac-a) i nie muszę się zastanawiać jaki ma adres IP malina.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No właśnie w Fanboxe podobno się tak nie da. Mały już szukał. Jak wiesz jak to zrobić na tym sprzęcie to daj znać. Z chęcią bym umarł nosa szescioklasiście

No właśnie w Fanboxe podobno się tak nie da. Mały już szukał.

Słabo szukał. Możesz utrzeć:

zaawansowane > konfiguracja sieci > DHCP

Ukryta Zawartość

Możesz się bawić w przypisywanie stałego IP. Możesz słuchać mlodego, że będą opóźnienia, ale niestety to on nie wie o czym mówi.

Jestem skazany na FunBoxa to go mam, ale jest to dziadostwo nie z tej ziemi i nawet jak działa to jako router się wcale nie sprawdza. Jak chcesz mieć dobrze funkcjonującą sieć WiFi i LAN to inwestujesz w inne rozwiązania. Ale ten wątek nie o tym. Konfiguracja sieci, FunBoxa itp. to inne forum, lub chociaż inny wątek.

Over

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ciechomir
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Syn kazał podziękować. Ustawił.

Podobno jak sprawdzał kiedyś to się nie dało:-)

Zakup nowego routera już jest przesądzony. I ten Asus którego zaproponowałeś wydaje się bardzo rozsądną propozycją.

Tylko pytanie, czy zostawić FunBoxa, czy całkiem się go pozbyć. Wtedy potrzebna bramka Voip.

Teraz malina jest wpięta po kablu a czasami miała jakieś zwiechy spowodowane współpracą z FunBoxem. Gdyby ten Asus miał przynajmniej 6 portów to już by był kupiony.

Pamiętaj że on działa w paśmie 5 GHz a to daje dobre prędkości, wystarczające do oglądania full HD a nawet 4K.

Zostawiłbym FunBoxa, ale wyłączył na nim wifi, żeby nie siało (poza tym jak masz do niego dekoder i TV to lepiej nie kombinować) .

Jak będziesz miał asusa to daj znać, pomogę go skonfigurować.

Edytowane przez Ciechomir
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dzięki za chęć pomocy.

Chętnie skorzystam jak mój łobuz tego nie ogarnie.

Edytowane przez HQ150

Awietek.

Już dawno miałem Ci powiedzieć, że zrobiłeś bardzo fajną obudowę. Tak mnie to natchło, że też se taką samą zrobiłem.

Może minimalnie się różni, ale Malince w niej jest dobrze :D

a6ad071b2070c74def62d0049a7ba046.jpg

08dbb0913c9fec245d0791af6cced337.jpg

Mój projekt (teraz modne stwierdzenie) to zeszłoroczny kalendarz, bo dobra gramatura materiału i ręczna obrabiarka CNC w postaci dziecinnych nożyczek. No i szablon ściągnięty z netu, tylko że przewymiarowany na mojej aparaturze pomiarowej (ekierka) tak by zmieścił się DAC.

Nie ma. Musisz sam sobie dorysować. Skorzystaj z:

a52ca38305d4563afe3be2a54618b022.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do druku.jpg?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ciechomir

Chlopaki zeby nie bylo to ja swoja obudowe calkowicie recznie rzezbilem - brzeszczot i pilnik - nic wiecej :)

Chlopaki zeby nie bylo to ja swoja obudowe calkowicie recznie rzezbilem - brzeszczot i pilnik - nic wiecej :)

Masz może więcej fotek, wygląda ciekawie...

• Pokaż nowe odpowiedzi