Skocz do zawartości
IGNORED

nowe amplitunery denon, marantz, onkyo, yamaha - czy warto?

mal_

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Lech36, wybacz, nie wchodzę z Tobą w żadną polemikę. Może kiedyś jak zmądrzejesz i nawrócisz się jak wielu Twoich kolegów których nagle zaczęło być stać na to co dawno powinni byli kupić i szczęśliwie zmienili poglądy. Przestali być oszołomami odbijającymi piłeczkę jak kilkuletnie dzieci.

Lech36, wybacz, nie wchodzę z Tobą w żadną polemikę.

Wybaczam.

Może kiedyś jak zmądrzejesz i nawrócisz się jak wielu Twoich kolegów których nagle zaczęło być stać na to co dawno powinni byli kupić i szczęśliwie zmienili poglądy.

Jesteś pewny tego co napisałeś ? Skąd taka głęboka wiedza o mnie, o moim audio doświadczeniu i o tym na co mnie stać ?

P.S. Zalecam jakąś techniczną lekturę, która pomoże wyjaśnić dlaczego ustawianie gałki wzmocnienia na "godzinę" (taką samą np. 9 w porównywanych urządzeniach) do niczego nie służy w testach porównawczych. To tak a propos "zmądrzenia".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zamykając polemikę... Przy wyrównanym poziomie głośności gałka amplitunera będzie wyżej mimo że ma on deklarowaną większą moc. Wydajny prądowo wzmacniacz mimo mniejszej mocy będzie produkował czystszy dźwięk grając z lepszą dynamiką.

Przy wyrównanym poziomie głośności gałka amplitunera będzie wyżej mimo że ma on deklarowaną większą moc

Nie ma znaczenia gdzie będzie gałka. Ważne żeby napięcia (poziom) sygnału na wyjściach był równy. Wtedy porównanie będzie miarodajne. To ustala się przy pomocy sygnału testowego podanego na wejścia obu wzmacniaczy i pomiaru napięcia wyjściowego. Oczywiście wyrównuje się gałkami głośności. Do prawidłowego porównania różnica w poziomie sygnału na wyjściu nie powinna przekraczać ~0,3 dB. To że wzmacniacze mogą różnić się czułościami wejściowymi to jest chyba wiadomo.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ja tylko dodam, że posługiwanie się terminami gałka wyżej, gałka niżej to kompletne przedszkole i brak zrozumienia tematu, gałeczka nie powie nic o wysterowaniu wzmacniacza, często pełne wysterowanie wzmacniacz osiąga dużo wcześniej niż maksymalne położenie potencjometru i to jest uciecha dla kompletnych laików, którzy myślą o ile jeszcze mogą sobie zwiększyć głośność:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja tylko dodam, że posługiwanie się terminami gałka wyżej, gałka niżej to kompletne przedszkole i brak zrozumienia tematu, gałeczka nie powie nic o wysterowaniu wzmacniacza, często pełne wysterowanie wzmacniacz osiąga dużo wcześniej niż maksymalne położenie potencjometru i to jest uciecha dla kompletnych laików, którzy myślą o ile jeszcze mogą sobie zwiększyć głośność:)

Nie mądruj bo za cienki w uszach jesteś.

Tu masz sedno wypowiedzi:

Wydajny prądowo wzmacniacz mimo mniejszej mocy będzie produkował czystszy dźwięk grając z lepszą dynamiką.

Panowie malikali i lech 36

Oszczedzcie sobie nerwów i nawet nie dyskutujcie z discomaniakiem.ten czlowiek nie wie co pisze...

W innym watku napisal on ze w kinie domowym glosnik centralny i subwoofer przy jego klipschach nie jest potrzebny bo tak dobre sa jego kolumny wiec jaka moze byc jego wiedza jeżeli on takie glupoty w innych postach wypisuje...:-)

No nie wiem ale słuchałem onkyo 636 na klipsch, są fajne nie powiem, no kurna są fajne ale nawet w stereo to chyba sub im jest potrzebny. No nie chyba ale na pewno.

Ja to marność wypowiedzi kolegi widzę w argumentach odnośnie parametru df. Jestem laik nie znam się ale to nie oznacza że jestem głupi:)

Nie mądruj bo za cienki w uszach jesteś.

Oczywiście Ty wiesz lepiej "pomiary to gu...." :) Po co w ogóle mierzyć disco na ucho sprawdzi parametry każdego wzmacniacza :D ech...co za dziecinada.

Użytkownik discomaniac71 dnia 04.08.2015 - 18:28 napisał

Wydajny prądowo wzmacniacz mimo mniejszej mocy będzie produkował czystszy dźwięk grając z lepszą dynamiką.

Możesz wyjaśnić jak "wydajność prądowa" przekłada się na "czystość dźwięku i lepszą dynamikę" ? Oczywiście Twoim zdaniem.

Oszczedzcie sobie nerwów i nawet nie dyskutujcie z discomaniakiem.ten czlowiek nie wie co pisze...

Daleki jestem od jakichkolwiek nerwów. Zabrałem głos tylko z powodu pogardliwego tonu skierowanego do ludzi, którzy nie chcieli wziąć udziału w "profesjonalnym" teście ABX w Krakowie. W tym wątku odkrywane są kolejne szczegóły z jakim poziomem profesjonalizmu można się było spotkać na tej imprezie.

Jak wyszla yamaha 3010 to kosztowala £2000 jak juz byl nowy model na horyzacie to kupilem ja za £1000 cena tak spadla przez rok. Jak dla mnie nie warto kupywac ampli zaraz jak sie pojawia na polkach sklepowych. Nowe wychodza szybko i cena tez spada bardzo szybko przynajmniej za granica.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Daleki jestem od jakichkolwiek nerwów. Zabrałem głos tylko z powodu pogardliwego tonu skierowanego do ludzi, którzy nie chcieli wziąć udziału w "profesjonalnym" teście ABX w Krakowie. W tym wątku odkrywane są kolejne szczegóły z jakim poziomem profesjonalizmu można się było spotkać na tej imprezie.

Gwoli ścisłości dodajmy, że ludzie Ci - podobnie jak ich guru - nie chcą wziąć udziału w ŻADNYM teście na żywo. Nawet jeśli zapłaci im się za przejazd i pobyt. Dobitnie świadczy to o pewnym typie osobowości. Z grzeczności nie nazwę tego po imieniu.

Panowie malikali i lech 36

W innym watku napisal on ze w kinie domowym glosnik centralny i subwoofer przy jego klipschach nie jest potrzebny bo tak dobre sa jego kolumny wiec jaka moze byc jego wiedza jeżeli on takie glupoty w innych postach wypisuje...:-)

Nigdy nie miałem głośników firmy Klipsch i w żadnym z moich ponad 15 tyś wpisów nie pada nawet nazwa tej firmy. Mylisz mnie z kimś innym. Nie interesują mnie instalacje kina domowego. Zajmuję się wyłącznie stereo. Ten temat został przeniesiony z zakładki HiFi.

Skoro wzmacniacz ma 30W to nie zagra tak głośno jak inne urządzenie, które ma 100W mocy skutecznej i nawet najbardziej kolorowe opisy tego nie zmienią, oczywiście można wierzyć, że tak jest:)

Przypomnę, że te oba urządzenia osobiście porównywałem i to nausznie, więc skąd ta uwaga dotycząca kolorowych opisów? Gdyby było inaczej, to dlaczego sprzedałem tę Yamahę i zakupiłem dwukrotnie tańszego Rotela? Bo ja jakiś popieprzony jestem? :-)

Opieram się na pomiarach nie na specyfikacjach producenta, no chyba że to też można sobie w d... wsadzić i mierzyć na ucho:)))

A może byś tak wysilił się i posłuchał co nieco. Wtedy szybko zweryfikujesz swoje tabelki, pomiary i specjalistyczne recenzje. Uważasz, że 30 W Rotel nie miał prawa zagrać głośniej i dynamiczniej od tej Yamahy? :-) Teoretycznie nie miał, ale to zrobił? Cud? Czy raczej zadziałała wydajność prądowa i objawił się DF?

A Ty 'sittek' słuchałeś czy tylko o tym piszesz ?

Oczywiście nie każdy, ale gdy nadarzy się taka okazja robię to, ja po prostu kocham ten stary sprzęt. On miał duszę i grał zupełnie inaczej niż obecnie produkowane egzemplarze.

Ja sobie żadnych nie cenię bo nie wiem jakie intencje ma autor recenzji i kto za nim stoi, ale nawet jak to jest prywatna opinia niezależna to jej wartość poznawcza jest ograniczona bo recenzent słucha własnym słuchem we własnych warunkach akustycznych a to ma kluczowe znaczenia przy ocenie. Ocenę każdy musi wykonać we własnym zakresie

tak, a w przypadku sprzętu TV też jesteś taki ortodoksyjny? :-)

Ręce opadają jak się to czyta. Zalecam lekturę jakichś wydawnictw technicznych z dziedziny audio. Technicznych materiałów nie audiofilskich.

Proszę, nie kompromisuj się. Na temat sprzętu audio, jak widzę nie masz bladego pojęcia, nawet jeśli coś tam liźniesz z fachowej prasy. Pisz lepiej bajki o tych swoich oczojebnych super LED-ach.

Lechu, a miałeś kiedyś przed sobą dwa wzmacniacze naraz?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jak wyszla yamaha 3010 to kosztowala £2000 jak juz byl nowy model na horyzacie to kupilem ja za £1000 cena tak spadla przez rok. Jak dla mnie nie warto kupywac ampli zaraz jak sie pojawia na polkach sklepowych. Nowe wychodza szybko i cena tez spada bardzo szybko przynajmniej za granica.

dokładnie kolega ma rację,bo o to było pytanie,nowe amplitunery Marantz,yamaha,denon.

nie wiem po co ta dyskusja,awantury,sporo kolegów z forum udzielających się w stereo,teraz przeszło do kino domowe,i wywołuje tu spory,raczej nie dysponując odpowiednią wiedzą,to dwa światy,i nie należy ich porównywać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A którzy koledzy przeszli ze stereo na kino domowe i nie dysponując odpowiednią wiedzą udzielają się w wątku? Jedno pomówienie już było, czekamy na kolejne.

Gwoli ścisłości dodajmy, że ludzie Ci - podobnie jak ich guru - nie chcą wziąć udziału w ŻADNYM teście na żywo. Nawet jeśli zapłaci im się za przejazd i pobyt. Dobitnie świadczy to o pewnym typie osobowości. Z grzeczności nie nazwę tego po imieniu.

Już pisałem, że przy tym poziomie technicznym testu nie warto się do Was fatygować nawet tym co bardzo blisko mieszkają. Takie testy wymagają technicznego przygotowania a Wy tego nie potraficie. Nie potraficie nawet wyrównać głośności porównywanych urządzeń. Świadczą o tym wszystkie teksty tu przez Was napisane. Takie spotkanie to strata czasu. Może pod względem towarzyskim byłoby trochę lepiej, ale to też niezbyt pewne co sugeruje napastliwy ton wypowiedzi.

Proszę, nie kompromisuj się. Na temat sprzętu audio, jak widzę nie masz bladego pojęcia, nawet jeśli coś tam liźniesz z fachowej prasy.

O kompromitacji świadczą teksty tu napisane i jak na razie więcej punktów kompromitacji jest po Waszej stronie. Może gdybyście czasem "liznęli" coś z prasy fachowej to byłoby lepiej, ale cóż nie wszyscy chcą rozwijać wiedzę o swoim hobby. Tak też można żyć.

Pisz lepiej bajki o tych swoich oczojebnych super LED-ach.

Trzeba kupować nie "oczojebne" LCD-ki. Wiesz TV LED na razie nie ma i chyba nie będzie. Obecnie o rynkowych TV LED piszą tylko techniczni ignoranci.

Lechu, a miałeś kiedyś przed sobą dwa wzmacniacze naraz?

A Ty miałeś ?

Przypomnę, że te oba urządzenia osobiście porównywałem i to nausznie, więc skąd ta uwaga dotycząca kolorowych opisów?

'sittek' wątpię czy porównywałeś. Porównywać trzeba umieć. Zwłaszcza na "ucho".

A może byś tak wysilił się i posłuchał co nieco. Wtedy szybko zweryfikujesz swoje tabelki, pomiary i specjalistyczne recenzje. Uważasz, że 30 W Rotel nie miał prawa zagrać głośniej i dynamiczniej od tej Yamahy? :-) Teoretycznie nie miał, ale to zrobił? Cud? Czy raczej zadziałała wydajność prądowa i objawił się DF?

Zalecam liźnięcie lektury pisemek fachowych. Nie tych audiofilskich.

Oczywiście nie każdy, ale gdy nadarzy się taka okazja robię to, ja po prostu kocham ten stary sprzęt.

Też mam trzy stare wyroby i zgadzam się z tym zdaniem, ale oczywiście nie w 100%.

Przypomnę, że te oba urządzenia osobiście porównywałem i to nausznie, więc skąd ta uwaga dotycząca kolorowych opisów? Gdyby było inaczej, to dlaczego sprzedałem tę Yamahę i zakupiłem dwukrotnie tańszego Rotela? Bo ja jakiś popieprzony jestem? :-)

Nie ma prawa, o ile moc tego amplitunera faktycznie miałaby tą deklarowaną sporo wyższą, ale trudno tu coś wyrokować, skoro mamy podaną tylko moc dynamiczną i nie ma dostępnych żadnych pomiarów tej yamahy. W tej praktyce na ucho dużo może się dziać zajrzyj choćby do wątku "brak humoru na forum", gzie ktoś wkleił wpis o zbawiennym wpływie płyt drewnopodobnych na na sprzęt, który na nich spoczywa :) Powiem tak, jeśli masz pomiary 2 urządzeń i jedno z nich ma moc RMS wyższą to nie jest ważne czy to wzmacniacz, czy amplituner w praktyce każde podwojenie mocy da 3dB więcej w odległości 1m.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Już pisałem, że przy tym poziomie technicznym testu nie warto się do Was fatygować nawet tym co bardzo blisko mieszkają. Takie testy wymagają technicznego przygotowania a Wy tego nie potraficie. Nie potraficie nawet wyrównać głośności porównywanych urządzeń. Świadczą o tym wszystkie teksty tu przez Was napisane. Takie spotkanie to strata czasu. Może pod względem towarzyskim byłoby trochę lepiej, ale to też niezbyt pewne co sugeruje napastliwy ton wypowiedzi.

Przypomnę Ci tylko że od 10 lat organizuję spotkania w Krakowie. Przybywa na nie coraz więcej osób choć obecnie odbywają się raczej nieformalnie. Przyjeżdzają koledzy z Warszawy, dolnego i górnego Śląska oraz z innych części Polski. Jakoś nikt nigdy nie skarżył się na "napastliwy ton wypowiedzi". I to jest właśnie ta subtelna różnica między nami. Jesteś wyłącznie tworem internetowym. Ty i Twoja klika. I to Twoje "techniczne przygotowanie" - śmiechu warte.

pytanie zasadnicze. czy na tych samych kolumnach w ogole bedzie jakakolwiek roznica w dzwieku miedzy amplitunerami z tej polki? bo jezeli nie, to w ogole nie ma tematu. biore najtanszy ;)

Roznica w dzwieku jakas bedzie ja bym ja okreslil na dosc "subtelna" Yamaha np uchodzi za bardziej muzykalna a Onkyo wypada lepiej w home cinema. Moim zdaniem pozostaje Ci wybrac ampli na podstawie poszczegolnych funkcji, interfejsem menu, pilotem, latwoscia obsugi itp. Ja to w mojej 3010 nie korzystam chyba z polowy funkcji :) ustawione... zalanczam ....odpalam film i wsio.

Dodam jeszcze iz z ampli jezeli nie kupujesz dzielonego smoka za ciezkie tysiace to nie nastawiaj sie na dobre stereo nawet wysokie modele to kupa lepiej wybrac nizszy model i podpiac dedykowany wzmacniacz stereo i masz full wypas.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Zalecam liźnięcie lektury pisemek fachowych. Nie tych audiofilskich.

Prasę fachową lizałem około 15-20 lat temu, od tamtego czasu postanowiłem to zweryfikować. I często bardzo byłem zdziwiony, że nie zawsze teoria idzie z praktyką. Disco o tym gada od wielu lat, sam się od niego tego uczyłem.. Niestety dużo łatwiej wziąć do ręki jakąś gazetę i potem przytaczać fragmenty. Za to wielkim wysiłkiem jest zakupić jakiś sprzęt, iść do znajomego na odsłuch, powymieniać sie sprzetem. To wymaga dużo zachodu, wysiłku, pieniędzy. Komu by się chciało?

Pytasz się też czy porównywałem sprzęt grający jednocześnie.

A czytasz to co ja piszę?

Nie ma prawa, o ile moc tego amplitunera faktycznie miałaby tą deklarowaną sporo wyższą

Przecież moc obu wzmacniaczy podana jest w tych samych jednostkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-8490-0-68899700-1438946271_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypomnę Ci tylko że od 10 lat organizuję spotkania w Krakowie

Już wspominałem że zasługi i przerzucanie ton klocków nie czynią mistrza. Dopiero robienie tego systematycznie z głową i oczywiście prawidłowo technicznie tego mistrza może uczynić, ale niekoniecznie.

Przybywa na nie coraz więcej osób choć obecnie odbywają się raczej nieformalnie.

Należy się tylko z tego cieszyć i zadbać o wysoki poziom techniczny tych spotkań a nie tylko audiofilski.

Jakoś nikt nigdy nie skarżył się na "napastliwy ton wypowiedzi".

To skąd ten ton tu na forum ? Pewnie dotyczy on osób których poglądy nie są "po linii i na bazie" ;-).

Jesteś wyłącznie tworem internetowym.

Ty również takim jesteś. To normalne na forum.

Ty i Twoja klika. I to Twoje "techniczne przygotowanie" - śmiechu warte.

Znowu napastliwy ton, czyżby wynikał ze słabego "technicznego przygotowania" ? To podobno normalne.

Prasę fachową lizałem około 15-20 lat temu, od tamtego czasu postanowiłem to zweryfikować.

Problem w tym że przeprowadzasz weryfikację w sposób wyjątkowo niesystematyczny i nie techniczny. Dlatego jesteś "zdziwiony" i zaskakiwany.

Niestety dużo łatwiej wziąć do ręki jakąś gazetę i potem przytaczać fragmenty.

W gazetach tylko parametry są rzetelnie określone/zmierzone. Reszta to poezja często bez pokrycia.

A czytasz to co ja piszę?

Ja czytam, ale mam wrażenie że Ty nie czytasz bo często zadajesz ponownie pytania na które już dostałeś odpowiedź. To oczywiście nic złego zapomnieć, ale rodzi pytanie o intencje autora.

Moc to jest techniczny parametr. Bez szybkich przełączeń nie da się na słuch tego wiarygodnie porównać. A jak jeszcze miałeś w tym amplitunerze ustawione wyjście na 4Ohm, to jego moc wyjściowa na kanał była praktycznie taka sama jak Rotela 930.

Lechu36, a twoja bogata wiedza na temat LCD to skąd się tak naprawdę bierze? :-) Z gazetek?

Nie nazwałbym mojej wiedzy o LCD "bogatą", ale tak bierze się między innymi z gazetek. Jest w tym coś złego ? Inne źródła zdążyłeś już poznać z wątków na tym forum. Pisałem o nich. Również portale testowe zagraniczne na które się czasem powołuję a w przypadku sprzętu grającego polskie "Audio".

Moc to jest techniczny parametr. Bez szybkich przełączeń nie da się na słuch tego wiarygodnie porównać. A jak jeszcze miałeś w tym amplitunerze ustawione wyjście na 4Ohm, to jego moc wyjściowa na kanał była praktycznie taka sama jak Rotela 930.

Nie, to były 8 omowe kolumny Paradigm Monitor 3v.4. Powtórzę jeszcze raz, Yamaha przy tym Rotelu była wyraźnie cichsza, zamulona, płaska i mało dynamiczna. Bas był ale taki kluchowaty, długo wybrzmiewający ( wyraźny niski DF). Identyczny poziom głośności na Yamasze była to godzina 12, na Rotelu już przy 8-mej było głośno jak cholera. Te Paradigmy miały jak pamiętam efektywność 91dB , więc Yamaha powinna grzać jak megafon. A takiego czegoś nie było.

Identyczny poziom głośności na Yamasze była to godzina 12, na Rotelu już przy 8-mej było głośno jak cholera.

To 'sittek' świadczy tylko o różnej czułości wejściowej tych dwóch wzmacniaczy. O niczym więcej. Porównanie jakości może nastąpić tylko dla identycznych głośności obu urządzeń. Należy te poziomy wyrównać przed odsłuchem.

Widzisz, podana tam moc RMS tego amplitunera tyczy się tylko jednego kanału wysterowanego i wynosi 85W przy 8ohm. Bez pomiarów jednak trudno coś powiedzieć, bo specyfikacje to jednak bywają naciągane, szczególnie na takim parametrze jak moc RMS :) No i nie wiadomo jaką moc ma ten amp, kiedy 2 i więcej kanałów są wysterowane.

Nie, wtedy każdy kolejny kanał będzie dysponował mniejszą mocą, a przy bardzo słabym zasilaniu ta moc po prostu się rozłoży na ilość kanałów. Lepsze amplitunery mają jednak porządne elektrownie i spadki mocy są małe, a sumaryczna moc rośnie z każdym kolejnym kanałem.

Przykład słabe zasilanie sumaryczna moc 2 kanałów jest praktycznie równa po dodaniu kolejnych.

dz0zMTI=_src_32860-max_yamaha_rx_v475_4lab.jpg

Poniżej przykład wydajnego transformatora

dz0zMTI=_src_32009-max_dsp4lab.jpg

Dlatego wkładanie wszystkich amplitunerów do jednego worka nie jest właściwe, są też buble to fakt i nikt tego nie kwestionuje.

Ja tego nie rozumiem jesli producent pisze że przy 8 Ohm ma zapewnić 90 wat na każdy kanał to ma zapewnić, wkłada taki trasformator który musi to zrobić. Ja słuchałem ampli onkyo żaden nie miał utraty mocy, mam wrażenie że przeciwnicy kd albo słuchali na kiepskim sprzęcie to musiał być taki z biedronki z plastikowymi głośniczkami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.