Skocz do zawartości
IGNORED

POLSKI HI-END - czy istnieje?

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

ja też uważam, że kabel wyjściowy jest ważniejszy niż wejściowy

i nie ma w tym żadnej magii - to on odpowiada ze odbudowę niuansów

elektrycznie - wszystkie niuanse przechodzą przez (każdy kabel) - dlatego zapis na magnetofonie można zrobić korzystając ze "sznurka"

ale jak chcesz ten zapis przyzwoicie odtworzyć - to już ten sam "sznurek" nie wystarczy.

zdecydowanie nie wystarczy do jakościowego odtworzenia sygnału

to oczywiście tylko przykład

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Odblokowałem Marslo - ktoś musiał być mądrzejszy :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

ja też uważam, że kabel wyjściowy jest ważniejszy niż wejściowy

i nie ma w tym żadnej magii - to on odpowiada ze odbudowę niuansów

No nie wiem co sie nie czyta i kogo sie nie slucha to jakos wszyscy chorem mowia ze kable zasilajace sa najbardziej w systemie newralgiczne. Ja tez uwazam ze kable zasilajace sa wazniejsze z uwagi na bardzo zaklocona siec energetyczna. Pokazuja to moje pomiary jak i odsluchy. Ale oczywiscie jesli mieszka sie gdzies na uboczu nie w miescie wnioski moga byc zupelnie inne.

Odpowiem - te urządzenia mają dokładnie w głębokiej dooopie

20 postow, w ostatnich dwoch wulgaryzmy, nie jest to dobry poczatek na forum.

Zglaszam do moderacji.

Konto w trakcie usuwania

Panowie!

Problemy cyfrowego audio wystepuja tylko w przypadku transmisji w czasie rzeczywistym, sygnal ulega rozedrganiu fazowemu ( jitter) i te efekty sa slyszalne. W przypadku jednak transmisji nie w czasie rzeczywistym n.p.sciaganie pliku cyfrowka w swej istocie jest transmisja doskonala i nie trzeba tutaj zadnego dobrego medium transmisyjnego, transmisja moze odbywac sie po zardzewialyh nawet rurach dookola swiata. Transmisja cyfrowa jest tak zabezpieczona ze nawet jesli jest mocno zaklocona, przy odbiorniku dostaniemy plik, oczko w oczko taki sam, jakbysmy przesylali to ultra srebrem itp...

To sa DWIE INNE RZECZY prosze to zapamietac raz na zawsze. No bo rece mozna zalamac od poziomu wiedzy ludzi piszacych na tym forum!!!

Kolego Ivan, to ze pewnych czestotliwosci zaklocajacych kolega nie widzi golym okiem nie oznacza ze ich nie ma. transmisji telewizyjnej i radiowej rowniez kolega golym oczkiem rowniez nie widzi, co nie oznacza ze fala elektromagnetyczna nie rozchodzi sie w powietrzu! ;)

Tak samo z kablami zasilajacymi, sa one w swej istocie filtrami dolnoprzepustowymi o roznej charakterystyce, przewaznie oscylacyjnej, kable takie filtruja zaklocenia w gornym pasmie czestotliwosci. Na analizatorze widma wyraznie widac ze przed kablem zaklocenia sa, a po kablu jest ich mniej i tyle w temacie.

Odblokowałem Marslo - ktoś musiał być mądrzejszy :)

Ja nie gadam, tylko dzialam, mozna sprawdzic.

"dooope" to raczyłeś zauważyć (co komu w głowie siedzi...) ale do meritum wpisu odnieść się,to już kłopotliwe jest?

A gdzie w kolegi wypowiedzi jest cos na temat "polskiego hiendu", bo nie zauwazylem?

Konto w trakcie usuwania

Gdyby kabel sieciowy miał w ogóle kiedykolwiek i cokolwiek filtrować - to filtrowałby zakłócenia idące OD URZĄDZENIA nim zasilanego DO SIECI a nigdy na odwrót.

I w istocie tak tez sie dzieje! Filtry sieciowe maja to do siebie ze dzialaja w obie strony, zjawiska w takim kablu sa bardziej skomplikowane niz moze sie wydawac fala od urzadzenia odbija sie w takim kablu i zaczyna sie kotlowanina. Ale pomiarowo wyglada to tak ze przed kablem od strony sieci jest wiecej zaklocen a po kablu mniej.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

ale mam dla Was Panowie fascynaci technologii (niekoniecznie przy tym hi-end) niepokojące wieści, otóż tak zwana w kręgach audiofilskich (i nie tylko tych) Unia Europejska, zamierza w najbliższym wprowadzić obowiązek wbudowania do wszystkich urządzeń o poborze mocy (elektrycznej) większym niż 70W, układów PFC - dotychczas ten wymóg dotyczył tylko urządzeń o poborze mocy przekraczającym 500W,

i co z tego wynika ???, tu proszę o stosowną, dotyczącą daleko idących wniosków w tej materii rzeszę znawców tematu w szczególności Kolegów Stasiop, sly30, 747 oraz Axolotl tudzież innych będących w stanie przewidzieć skutki takiej regulacji.

Ponieważ jak widzę emocje dnia wczorajszego mamy już za sobą to może jednak Panowie zechcą się wypowiedzieć na temat poruszony w zacytowanym poście ?

Z tymi wygaszonymi emocjami to chyba jednak stanowczo przesadziłem ;(

Ja chyba śnię

Pliki to zjawisko relatywnie nowe, tak nie ma jeszcze trafnych realizacji, optymalnych, są jakiś nieusystematyzowane szerzej wyskoki przed szereg firm, jak audioquest, z bardzo drogimi kablami, może niedługo okażą się nie aż takie drogie..jest wyścig..technologiczny..

Nie!

Filtry sieciowe zawsze działają w JEDNĄ stronę, chronią sieć przed zakłóceniami od urządzeń.

NIE budowa jest ich symetryczna od kazdej strony wygladaja tak samo, chronia z obu stron!

Zreszta po co mialyby byc normy dotyczace kompatybilnosci elektromagnetycznej, czyli ile dane urzadzenie wniesie zaklocen do sieci? ;)

wysokim paśmie

Jesteśmy w dziale hi end, piszemy o mało poznanym przez człowieka zjawisku przepływu prądu, charakteryzujemy i odnosimy się do efektów tego zjawiska na polu nowych technologii audio, wszystko to pokazuje jak niepełna i niedoskonała jest tu nasza wiedza, poruszamy się więc po odczycie realnie uchwytnych zjawisk, odebranych i ocenionych po rzeczywistych efektach działań danych technik czy idei.

Tyle,że w odległości większej niż 1-2metry od źródła (zakłóceń czyli urządzenia),zakłócenia te są już pomijalnej wielkości.

Heh to wszystko nie jest takie proste, bardzo wysokie czestotliwosci rzedu 1-10GHz to moze i tak szybko sa tlumione, ale sprawa jest duzo bardziej skomplikowana, filtry sa zlozone z elementow mocno niedoskonalych maja swoje pasozytnicze RLC sprawia to to ze zaklocenia czesto sie wzmacniaja na takich elementach a musimy filtrowac szerokie pasmo od kHz do kilku GHz. na ten temat sa pisane ksiazki co maja po cztery tomy a i tak temat jest do konca nie zglebiony. Nizsze czestotliwosci moga po takim kablu wedrowac bardzo daleko malo tego tworza sie harmoniczne, tam w takim kablu jest istny Meksyk, bez posiadania analizatora widma nie mozna nic o tych zjawiskach wlasciwie wiedziec. Ksiazki to za malo wiem z wlasnego doswiadczenia. Dodatkowo zeby bylo weselej nie wiadomo jaka jest impedancja zrodla i impedancja obciazenia, dodatkowo zmienia sie ona w zaleznosci od czestotliwosci w dziwny sposob. Normalnie Meksyk polaczony z Ukraina :D

Pominę to milczeniem..

Czemu wypowiedz jaka wiedza dotyczaca zjawisk w przypadku przeplywu pradu jest jeszcze potrzebna oprocz tej ktora opisuje klasyczna teoria.

złośliwie degradować akurat te pliki..

Program ściągnięty do komputera przez bardzo dobre okablowanie, to nie jest dla jakości dźwięku ten sam program sprowadzony przez kable nazwijmy to seryjne, można to sprawdzić w godzinę-dwie.

Proszę zainstalować Infinituy Blade SQ w ten sposób, zagrać plikami, zapisać na magnetofonie lub zapamiętać w mózgu, a każdy i Kolega się przekona, oczywiście potrzebny jest jakiś czytelny system do odtworzenia, lecz zmiany są bardzo wyraźne i nie powinny nastręczać kłopotów nawet w sprzęcie Hi Fi.

Stasiop

Kolega posiada właściwość cenną podważania całości wiedzy człowieka, w tym wypadku odniesień praktycznych zdobytych w ciągu całego życia, nie potrafię się ustosunkowywać do takich tez, to by wymagało jakiegoś rodzaju warsztatów, lub seminarium aby przedstawić konieczne doświadczenia, zadawać pytania i udzielać odpowiedzi.

Tu na forum, musimy operować skrótami, każdy z wewnątrz wiedzy czy branży ma powinność je przyjąć i rozumieć, może dopytać o interpretacje czy szczegóły, lecz podważać całość..?

Program ściągnięty do komputera przez bardzo dobre okablowanie, to nie jest dla jakości dźwięku ten sam program

Wybacz ze to napisze ale zabladziles i juz dobrej drogi nie znajdziesz.

Przeciez ty 747 pier**lisz takie glupoty ze nie mam juz slow!!!

Czemu

i juz dobrej drogi nie znajdziesz.

Po prostu musimy wejść w konflikt, tu nasze drogi się rozchodzą, nie mogę zaprzeczać publicznie temu co słyszę, tym bardziej, że osoby z szczytu PC audio słyszą tak samo.

Transmisja cyfrowa w przypadku sciagania plikow jest doskonala, medium nie jest istotne!

Powinienes dostac bana dozywotniego jesli piszesz takie herezje. Wbij sobie to do lepetyny.

Problemy sa jesli transmitujemy w czasie rzeczywistym z uwagi na jitter. Sciaganie plikow jest wolne ZUPELNIE od tych problemow!!!

Po prostu musimy wejść w konflikt, tu nasze drogi się rozchodzą, nie mogę zaprzeczać publicznie temu co słyszę, tym bardziej, że osoby z szczytu PC audio słyszą tak samo.

Ale jaki konflikt, ja mowie ze 2+2=4, a ty mowisz ze jest, ze tak zacytuje: '678%869*742587&!)^3'

tym bardziej, że osoby z szczytu PC audio słyszą tak samo.

Sa w takim razie gluche i jeszcze co najgorsze glupie!

Transmisja cyfrowa w przypadku sciagania plikow jest doskonala, medium nie jest istotne!

Kolega tworzy nową fizykę, przejście sygnału przez ośrodek i brak cech ośrodka po tym przejściu w zawartości sygnału.

Kolega bazuje na wyidealizowanych modelach, w takim przypadku są racje, które można uznać, ja piszę o rzeczywistych doświadczeniach, inspirowanych przez świecznik światowego PC audio, praktycznego, tego który jednym kliknięciem można ściągnąć do komputera poczynić doświadczenie i uznać bądź nie realny wpływ zjawisk.

Słysze w sygnale użytecznym audio, każdy typ metalurgi, miękki, hartowany, pochodzący od tego producenta od innego, cały obraz dźwiękowy jest pokryty pochodzącymi od przewodników cechami, to pojemności i indukcyjności wewnętrzne, naturalne zanieczyszczenia związane z pochodzeniem, przebyte procesy metalurgiczne jak przykładowo zgniatanie, polerowanie, grafitowanie etc.

U siebie użyłem precyzyjnej miedzi srebrzonej od Van den Hula solid core 0,4 mm 3m długości do transmisji internetu, sygnał posiada dostateczną głębie, dostateczną liniowość, fantastyczną harmonię wewnętrzną, dość dobre wygaszanie, choć tu może być znacznie lepiej i dobrą równowagę barwowo-tonalną.

Zera i jedynki, okazały się nie takimi zerami i jedynkami, jakimi by niektórzy chcieli je widzieć.

Kolega musiałby powrócić na chwilę do gramofonu analogowego, tam przy obrotnicach, poobserwowałby trochę dziwactw..łatwo wytłumaczalnych....

Ja bym wtedy zadał Koledze pytanie - jak to możliwe..to czy tamto..że ten pasek gra tak, a ten inaczej, pasek to jeszcze się pewnie da wytłumaczyć, tym się nie zajmowałem, ale są tam kwiatki naprawdę zadziwiające, elektryczne, a ich wpływ na dźwięk zupełnie podstawowy, a przecież istota to sygnał z wkładki gramofonowej, wkładka jest daleko daleko później z swoimi wpływami..

Dlatego drogie gramofony posiadają własne minielektrownie generujące ultra czysty prąd, a to tylko prąd do siłownika, człowiek nie wyczuwa kołysania dźwięku od pewnego poziomu, lecz wyczuwa czym zasilany jest silnik..bardzo interesujące..

2+2=4,

Tak, cztery, w szerokiej palecie wszystkich kolorów tęczy, ale cztery, tu zgoda !

U siebie użyłem precyzyjnej miedzi srebrzonej od Van den Hula solid core 0,4 mm 3m długości do transmisji internetu,

Odepnij ten kabel od internetu i wtedy posluchaj.

Zapis cyfrowy jest doskonaly, a to ze masz jakis tam kabel to ci zakloca w czasie rzeczywistym, odpepnij go i wtedy posluchaj.

To Ty 747 wymyslasz nowa fizyke nie ja!

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Na analizatorze widma wyraznie widac ze przed kablem zaklocenia sa, a po kablu jest ich mniej i tyle w temacie.

Kolega widocznie używa/bada kable zasilające nie posiadające ekranów.

Też przez to "przechodziłem", tak samo ma się sprawa z kablami głośnikowymi.

I nie róbcie Panowie z tego jakiejś wiedzy tajemnej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.