Skocz do zawartości
IGNORED

POLSKI HI-END - czy istnieje?

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Dlatego muszę wrzucać czasami błędne tropy..

Nie powinienes tego pisac. Teraz cała smietanka hi endu i hi fi będą lepiej sprawdzac Twoje przełomowe i błyskotliwe teorie i załozenia, ułatwiłes im dojscie do Twojego nieograniczonego fizyką i innymi prawami zasobu wiedzy. Popros moderację o wykasowanie tego wpisu

Uważam, że Marek Jackowski był takim muzykiem polskiego HI-ENDu.

Dzisiaj żegnamy śp. Marka Jackowskiego pogrzeb w Zakopanem zmarł 18 maja 2013 roku we Włoszech.

Na zawsze pozostanie w pamięci milionów ludzi jako legenda polskiego rocka.

(*) (*) (*)

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

A co powiecie na temat kierunkowości kabli/przewodów/ interkonektów w systemach audio. Spotkałem się nawet z urządzeniem typu wygrzewacz przewodów i kwantyzer przewodów wpinany w tor audio.

Do dziś nie mam pojęcia o co chodzi zwłaszcza z kwantyzerem (nawet producent nie ma pojęcia, czy to działa). Co do kierunkowości przewodów mogę się zgodzić, gdyż chodzi o sposób podpięcia ekranu tak, by z jednej strony był podpięty przy odbiorniku np wzmacniacz a przy źródle nie. Do tego celu stosuje się przewody dwużyłowe w ekranie. Podłączenie tego typu stosowane jest w studiach nagrań by uniknąć pętli masy ale żeby zaraz kable hi end kierunkowe za kzł???

Jakaś logika w wyłącznie jednostronnym spięciu ekranu otulającego sygnał z wejściem kolejnego modułu z pewnością jest.

A co do św.p. Marka Jackowskiego:

W pożenieniu klasyki polskiej poezji z kompozycjami Pawluśkiewicza i Grechuty w kabarecie i grupie Anawa miał czujnego nosa.

W odnalezieniu jazz-rockowego Pikniku jakże pasującego do Maanamu elektrycznego prysznica też nos go nie zawiódł.

Zmiana na polskich estradach, wywołana za przyczyną i z aktywnym udziałem Maanamu, to faktycznie rodzimy hajend.

Wcześniej scena stricte-rockowa jedynie bywała od czasu do czasu, zależnie od przychylności władz, radiowców i pfuj-krytyków muzycznych.

Trwale zaakceptowano dzikość w muzyce dla ludu.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

<br />Podłączenie tego typu stosowane jest w studiach nagrań by uniknąć pętli masy <br />

Istotniejsze jest ludzkie bezpieczeństwo przy mobilnym nagłośnianiu. W studio nastrój raczej mniej spontaniczny.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Odpowiadam autorowi wątku na pytanie.

Moim zdaniem jako-takiego to polskiego hajendu nie ma.

Są natomiast jednostkowe produkty,które niewątpliwie,niezaprzeczalnie i niepodważalnie tym hajendem są.

Znam takie,ale nie będę tego robił i publicznie rozgłaszał.

Posiadam trzy polskie wyroby hajendowe.

ja mam cztery polskie wyroby hiendowe - i wiem kto je zrobił - ja sam :-) - podzespoły dostarczyli podwykonawcy z całego świata...

International cooperation to się nazywa :-), gra wybitnie!, ale też nie będę rozgłaszał, od rozgłaszania i oceniania jest stasiop marzyciel ;-)

Skromność jest cnotą :)

ABs, chcesz zarobić? Masz produkty gotowe? Z obudowami? Są konkurencyjne, czy to klasa sama w sobie? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zarobić bym chciał, ale tak żeby się nie narobić. Poza tym zarobiony to już jestem ;-)

Na forumie są fajne jajca i lubię poczytać nie powiem, ale bawta się dalej - stasiopa bierzcie do koropracji - robicie go Product Engineer i macie sukcesa :-)

ja mam cztery polskie wyroby hiendowe - i wiem kto je zrobił - ja sam :-) - podzespoły dostarczyli podwykonawcy z całego świata...

International cooperation to się nazywa :-), gra wybitnie!, ale też nie będę rozgłaszał, od rozgłaszania i oceniania jest stasiop marzyciel ;-)

Wklej foty

Czy to jest hajend czy nie ...............tak naprawde to nie wiadomo.

Zaproś nas paru na odsłuch to ocenimy,będzie to miarodajne.

Marzenia ma każdy,ale co mi tam Ciebie zapraszam na posłuchanko.

Kolumny Szymon Faber i monobloki na gm-70 mojego kolegi Waldka tym hajendem są.

Graja lepiej niż gm-70 Amplifona a także lepiej niż lampa 833 Amplifona-którą Sly uważa za najlepszy wzmak lampowy na swiecie-uważać se może)

Także bezdyskusyjnie ma u siebie polskiego hajenda.

ABs..............czekam na Twoje refleksje na ten temat-bo bardzo Cię lubię naprawdę.

Wszystko zależy kto co uważa za lepiej. Dla jednego lepiej to dynamika, rozdzielczość i szybkość przy dobrej barwie, dla innego lepiej to dobra barwa z lekkim przytłumieniem dynamiki i słabszą rozdzielczością.

>stary audiofil

przecież ja Ciebie też lubię, podroczyć się z uśmiechem też lubię, foruma lubię poczytać i w zasadzie niczego mi nie brakuje...

a refleksją niech będzie to, że każdy ma hienda na jakiego sobie zasłużył :-)

i dzięki za zaproszenie, pewnie kiedyś skorzystam, ale to nic na siłę - luz ;-)

W sumie, to już niedługo, bo może się uda je opchnąć - znaczy się najlepsze kolumny na świecie łącznie z najlepszym preampem na świecie - udanej sprzedaży :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kolumny Szymon Faber i monobloki na gm-70 mojego kolegi Waldka tym hajendem są.

Mam nadzieję, że będę mógł tego zestawu posłuchać. I będzie lepiej, niż w zeszłoroczne moje urodziny;)

Acha!

- edytowałem tylko po to :

"Szymon Faber" - Bingant Majster! - nie zapominajmy o Najlepszych :)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

W sumie, to już niedługo, bo może się uda je opchnąć - znaczy się najlepsze kolumny na świecie łącznie z najlepszym preampem na świecie - udanej sprzedaży :)

Preamp jest do wzięcia, bo choć rewelacyjny to pre Accuphase konkretnie do Amplifonów wpasował się jeszcze lepiej, a kolumny wystawiłem tak próbnie. Rozważam coś jeszcze bardziej ekstremalnego w 4 wieżach i ok tonę wagi. A druga wersja też 4 wieże i pod 2 tony. Ale żadnych z nich jeszcze uważnie nie słuchałem i nie mam pewności czy taka zamiana miałaby sens. Na pewno oznaczałaby znaczną dopłatę, a efekt trudny do przewidzenia. Ale to bardziej z ciekawości i chęci dalszych poszukiwań. Często lepsze jest wrogiem dobrego. Z zestawów kolumn jednowieżowych na dziś nie widzę alternatywy dla Grande Utopii. Może Von Schweikert VR-11mk2 ale też nie słyszałem ich.

Masz oko....ciekawi mnie Pendragon, ale nie słyszałem ich w ogóle, ciekawi mnie MBL Extreme ale choć słyszałem, to nie na tyle uważnie by przesądzić, że mogą być lepsze. Genesis Dragon też interesujący ale nie mam na nie miejsca. Von Schweikert VR-11mk2 też mogą być dobre, ale to wszystko domysły, przypuszczenia, a nie wiadomo czy faktycznie któreś z nich mogłyby pokazać jeszcze coś więcej, czy już tylko trochę inaczej. A jeśli tylko trochę inaczej no to pytanie czy jest sens w takiej zamianie. Z Von Schweikertem rozmawiałem telefonicznie i mam zaproszenie do ich siedziby w CA. Pendragonów może posłucham w Danii.

Grande Utopii

Za te pieniądze to raczej marne szanse na sprzedaż.

Ostatnio na tym samym portalu były do sprzedania takie Grande Utopie w białym kolorze ok. 1 roku używane o ile mnie pamięć nie myli za ok. 48.000 Eur.

Wisiały chyba z pół roku ale chyba w końcu poszły bo już ich nie widzę.

Były za 78 tys. Za 48 są Stelle. Nie zależy mi na sprzedaży kolumn. To bardziej ciekawość i myślenie co by było gdyby? Co bym kupił gdybym swoje sprzedał. I na dziś nie wiem. Wiadomo, że sprzedaż dużych kolumn jest trudna dlatego nie liczę na sensownego klienta.

Były za 78 tys. Za 48 są Stelle. Nie zależy mi na sprzedaży kolumn. To bardziej ciekawość i myślenie co by było gdyby?

Nie mogę odszukać tego ogłoszenia ale dałbym głowę ,że nie były za 78.000 tylko tak jak napisałem.

Tak czy inaczej ciekawy jestem ilu potencjalnych kupców się zgłosi a ilu oszustów , jakich pełno na takich portalach ;)

Znam się trochę na kolumnach..

To musisz koniecznie doradzić Sylwkowi bo on "gupi" jest i ze zdjęć nie potrafi ocenić jak coś gra.

To już wyższy stopień wtajemniczenia jak domniemam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.