Skocz do zawartości
IGNORED

Co do NAD 356? Studio 16 Hertz, Pylon Audio czy Audio Academy?

hauabaua

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas na zakup nowych kolumn :D

Wzmacniacz: NAD C356 DAC

Muzyka: rozbudowana i bogata w szczegóły - duża ilość gitar akustycznych, elektrycznych i smyczków – pop , rock, instrumentalny dance

Lubię dźwięk gęsty, bliski, nieco ściągnięty w dół, średnicę wysuniętą lekko do przodu, bogatą w szczegóły tak samo jak wysokie tony, ale te już nieco wycofane – nie lubię ostrości i kłucia w uszy.

pokój 22 metry, Budżet maks 8 tyś (wolałbym zmieścić się w 5/6 tyś).

Zestawy, które biorę pod uwagę:

Zestaw 1 (chyba trochę za mocny do mojego metrażu)

Studio 16 Hertz Minas Anor / Audio Academy Rhea / Pylon Audio Diamond 28 lub Sapphire 31

Zestaw 2

Audio Academy Hyperion IV/ Pylon Audio Sapphire 25

Niestety nie mam możliwości odsłuchów powyższych.

Najbardziej skłaniam się ku Minas Anor lub Sapphire 25

Co wybrać?

Przyszedł czas na zakup nowych kolumn :D

Wzmacniacz: NAD C356 DAC

Muzyka: rozbudowana i bogata w szczegóły - duża ilość gitar akustycznych, elektrycznych i smyczków – pop , rock, instrumentalny dance

Lubię dźwięk gęsty, bliski, nieco ściągnięty w dół, średnicę wysuniętą lekko do przodu, bogatą w szczegóły tak samo jak wysokie tony, ale te już nieco wycofane – nie lubię ostrości i kłucia w uszy.

pokój 22 metry, Budżet maks 8 tyś (wolałbym zmieścić się w 5/6 tyś).

Zestawy, które biorę pod uwagę:

Zestaw 1 (chyba trochę za mocny do mojego metrażu)

Studio 16 Hertz Minas Anor / Audio Academy Rhea / Pylon Audio Diamond 28 lub Sapphire 31

Zestaw 2

Audio Academy Hyperion IV/ Pylon Audio Sapphire 25

Niestety nie mam możliwości odsłuchów powyższych.

Najbardziej skłaniam się ku Minas Anor lub Sapphire 25

Co wybrać?

Cześć. Mam "Twój" wzmacniacz i u mnie gra obecnie z monitorami Castle Knight 2. Tak już całkiem na marginesie - nie jest to jakoś bardzo "szczegółowy" wzmacniacz i wbrew potocznym opiniom wcale nie ma mało góry a wręcz przeciwnie, na szczęście góra nie jest ostra, jazgotliwa. Co do Twojego pytania, masz tylko jedno słuszne wyjście - każde z tych kolumn za kaucją wypożyczyć i odsłuchać u siebie w domu. A i tak przy okazji - nie wiem co będzie u Ciebie robiło za źródło - ja przez ostatni miesiąc wybierałem z różnych cedeków i bardzo chciałem, żeby to był cedek NADa c 546 (wiadomo jeden pilot, wygląd itp.) Niestety okazało się, że nie jest to najlepsze połączenie (grało to razem bezbarwnie, ze słabiutką rozdzielczością, lekko wycofaną średnicą, do tego dochodził potężny ale dosyć rozlazły bas). Wybrałem Vincenta cd 400 (całkowite przeciwieństwo cedeka NADa - gra barwnie, plastycznie a do tego dochodzi bardzo dobra rozdzielczość i dynamika).

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Cześć. Mam "Twój" wzmacniacz i u mnie gra obecnie z monitorami Castle Knight 2. Tak już całkiem na marginesie - nie jest to jakoś bardzo "szczegółowy" wzmacniacz i wbrew potocznym opiniom wcale nie ma mało góry a wręcz przeciwnie, na szczęście góra nie jest ostra, jazgotliwa. Co do Twojego pytania, masz tylko jedno słuszne wyjście - każde z tych kolumn za kaucją wypożyczyć i odsłuchać u siebie w domu. A i tak przy okazji - nie wiem co będzie u Ciebie robiło za źródło - ja przez ostatni miesiąc wybierałem z różnych cedeków i bardzo chciałem, żeby to był cedek NADa c 546 (wiadomo jeden pilot, wygląd itp.) Niestety okazało się, że nie jest to najlepsze połączenie (grało to razem bezbarwnie, ze słabiutką rozdzielczością, lekko wycofaną średnicą, do tego dochodził potężny ale dosyć rozlazły bas). Wybrałem Vincenta cd 400 (całkowite przeciwieństwo cedeka NADa - gra barwnie, plastycznie a do tego dochodzi bardzo dobra rozdzielczość i dynamika).

Cześć. Niestety nie ma w mojej okolicy tych kolumn a co za tym idzie możliwości odsłuchu i wypożyczenia. Poza tym nawet jeśli posłuchałbym np. dwa modele z pięciu to i tak pozostałe trzy będą zagadką. Za źródło robi u mnie komputer czyli DAC w NADzie.

Witaj,

biorąc pod uwagę wzmacniacz oraz przede wszystkim Twoje preferencje, moim zdaniem zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą kolumny Pylon Audio Diamond, jednaj musisz jeszcze chwilę poczekać na mniejszą wersję Diamond 25, model Diamond 28 będzie zbyt duży do Twojego salonu. Diamond idealnie wpasowuje się w twoje preferencje.

Możesz jeszcze ewentualnie posłuchać Audio Academy Hyperion (ewentualnie jeśli budżet pozwoli, najnowszy model Rhea). To kolumny grające bardziej środkiem, na pewno nie ostre oraz oferujące także dobry, nisko schodzący bas. Często Audio Academy łączymy z NAD, to dobra konfiguracja.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oraz oferty finansowej służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Podłączam się do wątku. Mam C356 i też za jakiś czas będę chciał zmienić kolumny. Na razie gra z KEF C7 i w sumie jestem zadowolony ale wiem, że można lepiej. Z początku myślałem o Sapphire 25 i z droższych o KEF Q700. Brałem również pod uwagę coś z oferty Castle (podłogowe). No i pewnego razu zauroczyły mnie w salonie - SF Toy Tower. Grały z końcówka Audiolaba i M Dac jako pre. Z tego co wiem, można je kupić (nowe) poniżej 7 tys. I jestem ciekaw jak zagrałyby z tym Nadem jako końcówka i M Dac jako pre...

Witaj,

Do Twojego zestawienia dodał bym jeszcze kolumny marki Harpia Acoustics model Amstaf oraz kolumny Tannoy Precision 6.2 czy też wspomniane Sonus Faber Toy Tower. Są to konstrukcję, które zapewnią Ci czysty dźwięk oraz przejrzysty środek pasma.

Na jakich kolumnach obecnie słuchałeś? Z czego byłeś zadowolony a co chętnie byś poprawił?

Pozdrawiam

Witaj,

Do Twojego zestawienia dodał bym jeszcze kolumny marki Harpia Acoustics model Amstaf oraz kolumny Tannoy Precision 6.2 czy też wspomniane Sonus Faber Toy Tower. Są to konstrukcję, które zapewnią Ci czysty dźwięk oraz przejrzysty środek pasma.

Na jakich kolumnach obecnie słuchałeś? Z czego byłeś zadowolony a co chętnie byś poprawił?

Pozdrawiam

Obecnie mam kolumny Elac 67.2 i mimo, że nie są złe to wiele mi w nich brakuje. Nie ma nisko schodzącego basu a przede wszystkim dobrej rozdzielczej, gęstej i bliskiej średnicy, szczególnie w jej wyższych rejestrach. Wysokie częstotliwości za to czasem zbyt mocno rzucają się w uszy zasłaniając to co schowane gdzieś na dalszym, niższym planie. Mam wrażenie jakby była jakaś dziura pomiędzy średnicą a tonami wysokimi a przecież to tam jest ukryte najwięcej smaczków i "delikatności" instrumentów. Słuchając np. popowych utworów gdzie gitara elektryczna jest na drugim planie a jej struny są raczej trącane niż przesterowane to prawie jej nie słychać. Robiłem już wiele przemeblowań w pokoju żeby uzyskać jak najlepszy efekt, i zostałem przy konfiguracji, która jest najlepsza, ale mimo to daleko jej do mojego ideału.

Witaj,

67.2 to dobre kolumny. Jednak możesz mieć niedostatek na średnicy. Mieliśmy je w swojej ofercie. Obecnie zastąpione są przez model 77.

Jeśli oczekujesz większej średnicy, wiecej smaczków detali a przede wszystkim lotności kolumny i odrywania się dzwięku od nich szczególnie zwróć uwage na Tannoy Precision 6.2 oraz Sonus Faber Toy Tower. Zarówno brytyjska jak i włoska konstrukcja zapewniają optymalny dźwięk w tym paśmie. Obie śa też wzorowo wykonane.

Pozdrawiam

Witaj,

67.2 to dobre kolumny. Jednak możesz mieć niedostatek na średnicy. Mieliśmy je w swojej ofercie. Obecnie zastąpione są przez model 77.

Jeśli oczekujesz większej średnicy, wiecej smaczków detali a przede wszystkim lotności kolumny i odrywania się dzwięku od nich szczególnie zwróć uwage na Tannoy Precision 6.2 oraz Sonus Faber Toy Tower. Zarówno brytyjska jak i włoska konstrukcja zapewniają optymalny dźwięk w tym paśmie. Obie śa też wzorowo wykonane.

Pozdrawiam

Tannoy Precision 6.2 przekraczają mój budżet, Sonus Faber Toy Tower mógłbym jeszcze wziąć pod uwagę. Szczerze mówiąc bardziej liczyłem na porady, które wybrać kolumny z tych, które wymieniłem na początku (chciałem postawić na "polski" produkt) a nie dokładanie kolejnych propozycji. :)

Mam również też tego Nada i wydaje mi się, że jak nie weźmiesz kolumn o cieplejszym brzmieniu to nie będziesz zadowolony. Ja właśnie stałem się posiadaczem tego pieca i z gry z TOPAZAMI 20 (też polska produkcja) jestem średnio zadowolony. Podejrzewam, że z Sapphire 25 będzie podobnie. Ja na twoim miejscu zrobiłbym wszystko aby posłuchać kolumn na tym wzmacniaczu przed ich zakupem. Fundowanie sobie takiej niespodzianki w formie efektu końcowego jest przeważnie ekscytujące do momentu podłączenia nowego nabytku. Po zakupie tej integry zaczęłem trochę więcej szperać po internecie odnośnie tego wzmacniacza i na anglojęzycznych forach jest opinia, że pomimo że jest on mocniejszy od 326BEE to gra od niego gorzej. Jestem wstanie w to uwierzyć gdyż ludzie na forach zachwycają się zgraniem Topazów z 326BEE, a jak na moje ucho 356 z Topazami nie gra dobrze. Topazy nie ocieplają dźwięku grają dość neutralnie i w połączeniu z 356BEE jest co prawda dynamicznie ale nie muzykalnie. Ponadto mam wrażenie jakby średnica była wycofana. Osobiście mogę Ci tylko powiedzieć, że już nigdy nie kupie niczego powyżej 1,5K jeśli tego wcześniej nie posłucham i Tobie oczywiście radze to samo.

W takim razie może jest w Toruniu ktoś kto posiada kolumny Studio 16 Hertz Minas Anor, Pylon Audio Sapphire 25, Audio Academy Rhea lub Hyperion IV i po koleżeńsku zaprosiłby na odsłuch?

W takim razie może jest w Toruniu ktoś kto posiada kolumny Studio 16 Hertz Minas Anor, Pylon Audio Sapphire 25, Audio Academy Rhea lub Hyperion IV i po koleżeńsku zaprosiłby na odsłuch?

Jeżeli rzeczywiście w samym Toruniu i okolicach nie ma możliwości odsłuchu to proponowałbym wycieczkę na jeden dzień do Trójmiasta np. do Gdyni do Albatrosa. Dzwonisz dwa dni przed przyjazdem, żeby Tobie przygotowali następujące kolumny do odsłuchu z tym Nadem (mają go u siebie, bo u nich kupowałem) i nie powinno być z tym problemu. Oni są bardzo otwarci na klienta. Nie wiem czy akurat mają wszystkie kolumny, które podałeś ale mają ich naprawdę sporo.

Jeśli byłbyś zdecydowany u nich coś kupić to sprzedawca ostatnio mi powiedział, że w przeciwieństwie do wzmacniaczy z kolumn są wstanie zjechać z ceny, Daj znać jakbyś planował taki wypad gdyż sam również bym skorzystał z okazji i posłuchał innego zestawienia z tą integrą.

• 3 tygodnie później...

Niestety, żeby móc posłuchać wszystkich kolumn, które mnie interesują musiałbym wydać conajmniej tysiąc złotych na paliwo i wziąć tydzień urlopu żeby objechać pół Polski.

Siedzę od paru dni i manipuluję equalizerem w foobarze żeby wydobyć coś więcej z Elac 67.2, które aktualnie posiadam. Niestety im więcej zmieniam ustawień tym bardziej "pada" dynamika i scena, ale z drugiej strony słyszę więcej dźwięków, których na "zerowych" ustawieniach nie słychać. Dołączam zrzut moich ustawień, które w tej konfiguracji wzmacniacza i kolumn są dla mnie najbardziej optymalne. Dodałem też zrzut z testu Elacków z "Audio" żeby pokazać ich charakterystykę. Odnośnie kolumn trzeba wziąć pod uwagę fakt, że cytuję z testu: "Osłabiony jest bowiem nie tylko zakres "wyższego środka" (2-4 kHz), lecz i duża część wysokich tonów, z wyjątkiem najwyższej oktawy, w której charakterystyka jest wyeksponowana", stąd moje ustawienia tak wyglądają. Liczę na pomoc jakiegoś fachowca, który wyciągnie z tego wszystkiego średnią preferowanego przeze mnie brzmienia i doradzi jaki zakup byłby dla mnie odpowiedni.

wzflde6l5qwh.jpg

m9naalyhdd3h.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.