Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ płyt granitowych na dźwięk

Krzysiek B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem się zapytać jak wstawienie płyt granitowych wpływa na dźwięk.

Mam a podłodze miękką wykładzinę. Wcześniej miałem moje Klipsche na podstawkach plastikowych. Efekt ok, ale bas trochę rozlazły. Później przykleiłem gumowe podkładki do podstawy - efekt niezaciekawy. Słaby bas i nie brzmiało to jak Klipsch. Następnie wkręciłem kolce i postawiłem na metalowych podkładkach i jest świetnie.

Pytanie czy płyta granitowa coś poprawi i co zmieni w dźwięku.

Pytanie #2. Czy płyta bezpośrednio na podłogę, a na nią kolumna z kolcami? Czy płyta z kolcami na podłogę a na nią kolumna bez kolców? czy to i to z kolcami?

Jak te warianty zmienią dźwięk?

Zdecydowanie płyty pod kolumnami poprawiają ogólnie wszystko a w szczególności bass, który staje się dużo lepiej kontrolowany nie rozłazi się nie buczy itp. więc zastosowanie ich pozytywnie wpływa na stereofonię.

Oczywiście płyta (ok. 5cm) na dywan i na niej kolumny z wyregulowanymi kolcami.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Gość rydz

(Konto usunięte)

Chciałem się zapytać jak wstawienie płyt granitowych wpływa na dźwięk.

Najlepsze są trzy płyty granitowe + każda na kolcach , jeszcze lepiej dać pięć płyt granitowych , ale efekt jest dopiero po dziesięciu płytach granitowych + jedna marmurowa . :)

Zdecydowanie nie!

Za dużo chyba dzisiaj wypiliście bo głupoty piszecie ;)

I właśnie dlatego założyłem kolejny temat o podstawach granitowych. Z tych tematów o granitach będących już na forum zawsze dyskusja schodzi na inne tory, a ja tylko zapytałem jak różne warianty zmienią charakterystykę dźwięku z punktu odniesienia kolumny z kolcami na podłodze.

Postawienie płyty na kolumnie nie wchodzi w grę.

Najlepsze są trzy płyty granitowe + każda na kolcach , jeszcze lepiej dać pięć płyt granitowych , ale efekt jest dopiero po dziesięciu

Tu to chyba zdecydowanie czegoś za dużo było, jest ;)

.

Dźwięk traci swobodę, scena robi się kompaktowa, brakuje barw i wybrzmień.

No tak kolumny dopiero mają swobodę jak są bez kolców i na gołej podłodze.

U mnie kolumny z kolcami stoją stabilnie na płytach i nie straciły na dźwięku wręcz przeciwnie.

Zdecydowanie płyty pod kolumnami poprawiają ogólnie wszystko

Zdecydowanie nie!

Przypominam co ja napisałem kolumny z kolcami na płytach w żadnym wypadku odwrotnie ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Granit poprawia kontrolę basu i szeroko rozumiane aspekty dynamiczne. Dźwięk robi się taki wyczynowy. Oczywiście są i mankamenty, to co jafi opisał nazwą kompaktowy, można inaczej nazwać twardym, lekko osuszonym i pozbawionym wypełnienia. Dobór właściwej płyty zależy od kolumn oraz reszty toru, w ciepłych i rozlazłych systemach granit będzie pożądany, w mocno kontrolowanych już nie. Można rozważyć zamiast granitu piaskowiec. Znaczna część audiofili stosuje również różne odmiany drewna. Dokładnie takie same zjawiska zachodzą pod urządzeniami audio. Ja używam granitu i świetnie sprawdza się do rocka, ale już do bardziej wysmakowanej muzyki niekoniecznie. Jest proste rozwiązanie - wymienna płyta w stoliku. Z drewna mnie się najbardziej podoba dąb, porównywaliśmy do merbau i to ostatnie ma dużo własnej farby. Jak chodzi o kolumny to pewne jest jedno, muszą stać na kolcach i coś tam musi być pod nie podłożone;-) Nie mogą stać bezpośrednio na podłodze, zwłaszcza jak są tam płytki albo MDF.

Jeszcze raz cytuję Twoje stwierdzenie i poproszę - określ to Twoje "wszystko".

Odpowiedź jest zawarta w moim pierwszym poście na tej stronie.

Może dodam sprostowanie, że słowo "wszystko" nie jest tu najtrafniejsze bo przecież w świecie audiofilskim nie istnieje więc mogę je zastąpić słowem "niektóre" więc:

Zdecydowanie płyty pod kolumnami poprawiają niektóre aspekty dźwięku a w szczególności bass, który staje się dużo lepiej kontrolowany nie rozłazi się nie buczy itp. więc zastosowanie ich pozytywnie wpływa na stereofonię.

Oczywiście płyta (ok. 5cm) na dywan i na niej kolumny z wyregulowanymi kolcami.

>

Jednak należy zaznaczyć, że jak to w przyrodzie bywa nie dla każdego będzie to samo dobre bo przecież różnimy się od siebie i mamy trochę inne potrzeby, gusta itd.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kluczowe są moim zdaniem preferencje danego słuchacza. Porównanie płyty dębowej oraz granitowej ukazuje całkowicie

inną estetykę brzmienia, przy zachowaniu dość zbliżonej klasy całości dźwięku.

wszystko a w szczególności bass, który staje się dużo lepiej kontrolowany nie rozłazi się nie buczy itp. więc zastosowanie ich pozytywnie wpływa na stereofoni

Podajesz wpływ na bas i mówisz o pozytywnym wpływie na stereofonię. Mało to, mało.

Co z resztą?

Stereofonia niestety gorsza, o czym wspomniałem mówiąc "kompaktowa".

Jeszcze raz cytuję Twoje stwierdzenie i poproszę - określ to Twoje "wszystko".

A co sądzisz o dociążaniu kolumn poprzez wypełnianie w nich specjalnych komór balastowych? Również to psuje wybrzmieiwanie instrumentów, czy raczej poprawia jakieś kwestie?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A co sądzisz o dociążaniu kolumn poprzez wypełnianie w nich specjalnych komór balastowych? Również to psuje wybrzmieiwanie instrumentów, czy raczej poprawia jakieś kwestie?

Jak dla mnie zdecydowanie poprawia;-) Jak miałem podstawkowe Dynaudio to w standach Atacamy stosowałem śrut ołowiany, działało jak cholera. Kolumny zawsze dociążam od góry, nawet cegłówkami, też ewidentnie słychać wpływ na plus.

A co sądzisz o dociążaniu kolumn poprzez wypełnianie w nich specjalnych komór balastowych?

Sprawa się komplikuje: zależy czym np. inaczej zachowuje się kwarc (tu też ważna jest jego struktura, wilgotność itd.), inaczej śrut ołowiowy z jego wielkością, mogą być też inne dociążacze. Ilość - masa ma również wpływ na to co słyszymy - należy próbować i słuchać - nie ma recepty (pytanie czy wypełnić całość, czy część?)

Dźwięk traci swobodę, scena robi się kompaktowa, brakuje barw i wybrzmień.

Eee tam... Spendor są wybitnie wrażliwe na takie wynalazki. Eksperymentowałem na wiele sposobów. Aktualnie mam dwie marmurowe płyty pod kolumnami + w miejsce kolców podkładki z twardej gumy. Bas się nie rozłazi, jest taki jaki powinien być, sprężysty, konturowy, scena wyraźna z dobrze zaznaczonymi planami, barwy bajkowe, wybrzmienia długie, niedrażniące. Tym samym z Twoją opinią że płyty psują dźwięk zgodzić się nie mogę.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Muszę spróbować poeksperymentować w takim razie z SP100. U mnie grają w drugim systemie na granicie, zarówno pod standami jak i pod samą kolumną. Spendor jest bardzo ciepło brzmiącą kolumną więc a priori przyjąłem założenie że instaluję granit. Pod Dynaudio Craft miałem pierwotnie piaskowiec, ale to nie było dobre połączenie, tam granit okazał się lepszy.

Dopiero by kolumny brzmiały gdyby mogły lewitować - problemy z dociążeniami kolcami i płytkami by się skończyły :))

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Mam dwie marmurowe płyty pod kolumnami + w miejsce kolców podkładki z twardej gumy

Eksperymentuję obecnie z podstawami do monitorów Stirling Broadcast SB-88. Chodzi o tą samą szkołę brzmienia (monitory BBC).

Owszem można utwardzić bas granitem, marmurem, ale nie oto chodzi. Walory tych kolumn - barwa, średnica, stereofonia itd można zlicować do zwykłego grania porównywalnego z wieloma na rynku. A marmur i guma to trochę jak gaz i hamulec:)

Granit poprawia kontrolę basu i szeroko rozumiane aspekty dynamiczne. Dźwięk robi się taki wyczynowy. Oczywiście są i mankamenty, to co jafi opisał nazwą kompaktowy, można inaczej nazwać twardym, lekko osuszonym i pozbawionym wypełnienia. Dobór właściwej płyty zależy od kolumn oraz reszty toru, w ciepłych i rozlazłych systemach granit będzie pożądany, w mocno kontrolowanych już nie. Można rozważyć zamiast granitu piaskowiec. Znaczna część audiofili stosuje również różne odmiany drewna. Dokładnie takie same zjawiska zachodzą pod urządzeniami audio. Ja używam granitu i świetnie sprawdza się do rocka, ale już do bardziej wysmakowanej muzyki niekoniecznie. Jest proste rozwiązanie - wymienna płyta w stoliku. Z drewna mnie się najbardziej podoba dąb, porównywaliśmy do merbau i to ostatnie ma dużo własnej farby. Jak chodzi o kolumny to pewne jest jedno, muszą stać na kolcach i coś tam musi być pod nie podłożone;-) Nie mogą stać bezpośrednio na podłodze, zwłaszcza jak są tam płytki albo MDF.

A czy to nie jest tak, że drewno potęguje rezonanse. Drewno z tego co wiem świetnie przewodzi fale dźwiękowe. Piszesz dąb, ale z branży gitarowej dodam, że np. Stratocastery i Telecastery są robione z olchy i z klonową podstrunicą i to daje jasne i lekkie brzmienie. Podstunica palisandrowa daj lekko przyciemniony dźwięk. Gibson robi gitary z mahoniu z palisandrową podstunicą co daje ciemne mięsiste brzmienie
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.