Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe projektory Sony w pazdzierniku 2015...i nie tylko...

will66

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety @max sama zmiana calarzu powoduje potrzebe ponownej kalibracji proja i do tego dochodzi jeszcze inna charakterystyka ekranu ... te dwie zmiany powiązane są ściśle z jasnością....

Dziwie się ,że choć trochę, bierzesz pod uwagę opinię kolegów z pkt. "który nie widział tego ekranu,ale tak mu zaświtało w głowie z fizycznego punktu widzenia"....

Tak to już jest w naszym narodzie. Nie widzieli ale coś tam świta... Co do JVC to czekam z niecierpliwością na jego przybycie... Patrząc na spektrum projektorów pod które sprzedajemy ekrany począwszy od najtańszych Benq poprzez Panasonica 6000, Epsona 9100, całą gamę Sony HW, kończąc na SIM, i zawsze spotykamy się z bardzo pozytywnymi opiniami, więc z JVC raczej nie może być inaczej... A właśnie pod Sima ekran MS Future zastąpił białego STEWARTA, w specjalnie przystosowanej sali kinowej. Efekt??? trzeba zobaczyć...

No to ja już jestem po prezentacji .

And the winner is .... JVC RS49. Przy okazji podziękowania dla firmy HCX z Warszawy za prezentację. Mogłem porównać interesujące projektory ze swoim na miejscu i przy okazji miło pogawędzić o projektorach i nie tylko, oraz Panu Robertowi z ArcanVision z Krakowa za zorganizowanie prezentacji.

A co do projektorów, Sony HW55 w zasadzie był to obraz fajny, akceptowalny ale podpięcie RS49 dość szybko rozwiało wątpliwości. Ostrość była porównywalna z przewagą jej jakości dla JVC , nie wiem ja to nazwać ale była bardziej "aksamitna" bez zaszumienia i naleciałości elektronicznego przetwarzania. Nie było tu różnicy klasy raczej preferencji, mi bardziej odpowia taka prezentacja jak w JVC. Ale czerń nie pozostawiła złudzeń, genialna maszyna, przewaga znaczna na korzyśc JVC, a jaszcze bardziej w scenach ciemnych, tutaj określiłbym przewagę nie subtelną a całej klasy . Na pewno dzięki niej wiele innych aspektór projekcji wypadła po prostu lepiej niż w Sony. Tak więc JVC RS49 wrócił ze mną do domu.

to ze zaplaciles za jvc mniej niz 22 tys to nie znaczy ze nie da sie zalatwic sony 55 ponizej 10 tys

roznica jakby nie patrzec 10 tys wiec moje pytanie czy to warte tego, i prosze tak obiektywnie a nie z perspektywy mam kozak projektor to wart jest kazdej doplaty :)

Gratulacje Risto :)

Widzialeeś może różnice miedzy x500 a RS 49 ?

Fakt , współpraca z Panem Robertem z ArcanVision , to sama przyjemność .

Kolego Ryback , skoro kolega miał taką gotówkę , to widocznie jest wart tej dopłaty .

Wcześniej miałem BenQ 1400 za 5k i nie widziałem sensu dokładać drugie tyle do Sony 55. Tak dobry obraz generuje ten projektor ( na 100") . Jedyną jego wadą było to , że był za głośny , bo wisiał nad moją głową . Gdyby nie ten fakt napewno nie szukałbym zmian . Z czystym sumieniem każdemu polecę W 1400 .

Równie dobrze można kupić Benq W 1070 . Jest już tyle zadowolonych użytkowników na całym świecie , po co dokładać do Sony 55 7k ?

Wartoś katalogowa , a wartoś z promocji bardzo się różni . Czasami warto sięgnąć głębiej do kieszeni , jak za jakiś czas sprzedawać Sony 55 ze stratą i kupić RS 49 . Bo ma się w pamięci jego fenomenalny sposób przedstawiania obrazu .

Życzę i Tobie i wszystkim , aby było stać na takie wybory .

Kupuje się raz na kilka ładnych lat , to nie są projektory do PUB-u , garażu dla kolesi z konsolami i kareke :)

Max jak można nie widzieć dużych różnic między hw55 a tym benkiem 1400.... to jest inna klasa projekcji i to w każdym temacie....

Pisałem Ci już kiedyś że Twoja percepcja jest bardzooooooo zachwiana skoro widziałeś małe różnice między hw55 a benq1400. ...a wielkie między hw55 i x500....

Wszelkie testy,porównania przez kompetentnych testerów mówią o niewielkich różnicach między hw55 a x500 ocierających się o preferencje danego widza....i często są to różnice na korzyść sony....oczywiście królem kontrastu jest jvc i to każdy, to nie podlega dyskusji...ale są jeszcze inne ważne parametry obrazu....

max, porównywanie benq1400 i hw55 jest dalece nie na miejscu i wielkim nadużyciem jest pisanie o niewielkich różnicach .... świadczy to też o głębokim upośledzeniu aparatu wzrokowego ;) :) ....

Nie miałem na celu Cię obrażać i nie takie są moje intencje...ale widziałem benq1400(skalibrowanego) w przystosowanym pomieszczeniu i wiem jaką projekcję serwuje...

Kolego Ryback , skoro kolega miał taką gotówkę , to widocznie jest wart tej dopłaty

ehh a to dobreee :D faktycznie swietny wskaznik mowiacy nam o druzgocacej przewadze jvc nad soniaczem, zrozumialbym jakby pan Risto szczykal sie z pieniazkiem i wybral jednak jvc (a przez pol roku jadl suchy chleb :P zarcik ) to by wtedy swiadczylo o wieeelkiej przewadze w jakosci obrazu gdyz normalny zjadacz chleba wydaje ostatnia kase bo warto a nie tylko po to bo ja ma:)

tak czy siak dalej ponawiam pytanie czy ktos procz posiadacza jvc widzi roznice w jakosci wyswietlanego obrazu i to w jakosci fhd a nie 4k do fhd

Max jak można nie widzieć dużych różnic między hw55 a tym benkiem 1400.... to jest inna klasa projekcji i to w każdym temacie....

Pisałem Ci już kiedyś że Twoja percepcja jest bardzooooooo zachwiana skoro widziałeś małe różnice między hw55 a benq1400. ...a wielkie między hw55 i x500....

Wszelkie testy,porównania przez kompetentnych testerów mówią o niewielkich różnicach między hw55 a x500 ocierających się o preferencje danego widza....i często są to różnice na korzyść sony....oczywiście królem kontrastu jest jvc i to każdy, to nie podlega dyskusji...ale są jeszcze inne ważne parametry obrazu....

max, porównywanie benq1400 i hw55 jest dalece nie na miejscu i wielkim nadużyciem jest pisanie o niewielkich różnicach .... świadczy to też o głębokim upośledzeniu aparatu wzrokowego ;) :) ....

Nie miałem na celu Cię obrażać i nie takie są moje intencje...ale widziałem benq1400(skalibrowanego) w przystosowanym pomieszczeniu i wiem jaką projekcję serwuje...

Podpisuję się pod twoim wpisem Yodas, ja jak kupowałem swojego porównywałem go bezpośrednio z takimi maszynkami jak: optoma 131, optoma 25, benq 1070, panasonic pt6000 oraz JVC x30/35 oraz x7...;-) O tym że JVC miały najlepszą czerń i kontrast nie ma co się oszukiwać, ale nie tylko tym parametrem człowiek żyję... Dla mnie najważniejsza było ostrość obrazu i tu żaden ale to podkreślam żaden z wyżej wymienianych nie miał szans z soniakiem szczególnie to widać było przy danamicznych scenach tu polegli z kretesem...;-)

Widocznie nie widzę , co Wy widzicie i odwrotnie :) Ta różnica nie jest warta dopłaty 5k . Jeżeli miał być skok jakościowy to tylko JVC !

Temat uważam za zamknięty . I nie zmienię swojego zdania .

Sony nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia . Może tak był ustawiony , aby nie był atrakcyjny ?

Różnią się możliwościami kalibracyjnymi , lepszymi komponentami , uatomatyczną klapką na obiektyw i ceną .

Podpisuję się pod twoim wpisem Yodas, ja jak kupowałem swojego porównywałem go bezpośrednio z takimi maszynkami jak: optoma 131, optoma 25, benq 1070, panasonic pt6000 oraz JVC x30/35 oraz x7...;-) O tym że JVC miały najlepszą czerń i kontrast nie ma co się oszukiwać, ale nie tylko tym parametrem człowiek żyję... Dla mnie najważniejsza było ostrość obrazu i tu żaden ale to podkreślam żaden z wyżej wymienianych nie miał szans z soniakiem szczególnie to widać było przy danamicznych scenach tu polegli z kretesem...;-)

Podpisuje sie pod tym, testowalem podobne PJ v Sony. Sony zdecydowanie w nie ktorych aspektach wygrywal.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

(...)

Różnią się możliwościami kalibracyjnymi , lepszymi komponentami , uatomatyczną klapką na obiektyw i ceną .

A jaka jest różnica w cenie ? na x500 pojawiają się oferty na A. za 14-15k. - ceny RS49 nie bardzo mogę znaleźć ...

to ze zaplaciles za jvc mniej niz 22 tys to nie znaczy ze nie da sie zalatwic sony 55 ponizej 10 tys

roznica jakby nie patrzec 10 tys wiec moje pytanie czy to warte tego, i proszę tak obiektywnie a nie z perspektywy mam kozak projektor to wart jest kazdej doplaty :)

A czy ja napisałem że mam kozak projektor? No tak, teraz mogę napisać , mam zajebisty projektor. A nie bardzo wiem czemu się upierasz przy tej różnicy 10 tys zł? Ja Ci piszę że jest mniejsza a Ty swoje. Wiem za ile kupiłem projektor i wiem za ile można kupić Sony 55. Nikogo nie chcę ani zdenerwować ani zdołować, Sony wypadł dobrze i w sumie on był typem do zakupu z racji posiadanego już Sony, ale że RS 49 ma znaczną różnicę w ogólnym postrzeganiu obrazu na korzyść dla mnie i to go kupiłem. A piszę o tym bo po kilku cennych poradach na PW obiecałem że dam znać jak wyszło.

Czy teraz jest obiektywniej? :)

hehe ale nie musisz pisac ze masz kozak projka bo to jest kozak projek :D i tez wiem za ile moge nabyc jvc i soniacza i roznica u mnie to 9 tys zl, w ogole nie mam nic do ciebie i do tego ze zakupiles jvc bron boze, niech ci sie dazy :D, mnie chodzi tylko i wylacznie o to czy widac ta roznice w cenie jaka by nie byla, czy ta roznica jest wyrazna oraz warta tej doplaty; czy jak zobacze obraz na jvc i sony to za cholere nie kupie sony bo jvc bedzie mi sie snil po nocach a raczej jego obraz i bede sie wkurzal ze nie doplacilem tej kasy za ktora kupie calkiem dobre kolumny czy tez ampli do kina, a mowiac ze chce opinni innych to tylko dlatego ze taka nasza Polska natura ze zawsze gloryfikujemy to co mamy i nikogo nie obrazam, poprostu tak juz jest :D

a mowiac ze chce opinni innych to tylko dlatego ze taka nasza Polska natura ze zawsze gloryfikujemy to co mamy i nikogo nie obrazam, poprostu tak juz jest :D

Tyle że nie zależy mi na udowadnianiu że "mój zakup" jest najlepszy i teraz będę bronił swego do śmierci. Z prostej przyczyny , nie traktuję zakupu projektora jako wydarzenie życiowe ani jakiś szczególny i wyjątkowy wydatek.

ze nie doplacilem tej kasy za ktora kupie calkiem dobre kolumny czy tez ampli do kina, a mowiac ze chce opinni innych to tylko dlatego ze taka nasza Polska natura ze zawsze gloryfikujemy to co mamy i nikogo nie obrazam, poprostu tak juz jest :D

Nie odpowiem ci , nie mam takich dylematów.

Panowie bez wzgledu jaka maszynę byśmy nie zakupili to zawsze znajdzie się lepsza która będzie nam się sniła po nocach.... i b.dobrze bo trzeba mieć marzenia, ale także trzeba znać swoje miejsce w szeregu i mierzyć siły na zamiary...

Dla jednej osoby róznice sa warte dopłaty dla innej nie.... kazdy z nas ma inną percepcję ( prawda max720? ;) ) i swój ideał np.projekcji, którego nie znamy dopóki doputy go nie zobaczymy.... niestety "zabawy" w projekcje nie należą do tanich, oczywiście biorac za wykładnię jakość obrazu... i tutaj nie da się coś tańszym kosztem...pewien poziom jakości projekcji musi kosztować... to smutna prawda jesli mamy mały budzet i większe wymagania co do obrazu...

@Risto wybrał bardzo trafnie i był to na pewno przemyślany wybór... ponieważ ma dedykowaną salkę i co b.ważne dwa formaty ekranu co w połaczeniu z lens memory w jvc daje Koledze nieporównywalny z sony komfort używania zestawu proj+ekran(y) :) .... plus oczywiście niesamowity kontrast i czerń jak na technologię projektorów...

A nam posiadaczom hw55 pozostaje się tylko cieszyć ,że za taką "niewielką" sumkę mogliśmy nabyć ten model, bo inaczej skazani byśmy byli np. na benq1400.... ;) ;) :) ....spokojnie @max.... :)

... teraz ( za 3-4 lata) większość z Nas czeka przesiadka na 4K, bo 8K to daleka pieśń przyszłości, może nie w Japonii ale u nas na pewno...

@Risto wybrał bardzo trafnie i był to na pewno przemyślany wybór... ponieważ ma dedykowaną salkę i co b.ważne dwa formaty ekranu co w połaczeniu z lens memory w jvc daje Koledze nieporównywalny z sony komfort używania zestawu proj+ekran(y) :) .... plus oczywiście niesamowity kontrast i czerń jak na technologię projektorów...

No właśnie....

A nam posiadaczom hw55 pozostaje się tylko cieszyć ,że za taką "niewielką" sumkę mogliśmy nabyć ten model, bo inaczej skazani byśmy byli np. na benq1400.... ;) ;) :) ....spokojnie @max.... :)

... teraz ( za 3-4 lata) większość z Nas czeka przesiadka na 4K, bo 8K to daleka pieśń przyszłości, może nie w Japonii ale u nas na pewno...

Dokladnie, a tym bardziej nie ma sensu kupowania teraz 4k PJ i przeplacac jak filmow jest garstka.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Jak widać trwa 'walka' Sony-JVC :))

Dla mnie wybor jest prosty: dedykowane pomieszczenie i niechęć do 3D- JVC; uniwersalność, niski lag, 3D i brak dedykowanych pomieszczeń to Sony....plus Sony po kalibracji robi sie wideofilski ale fakt, ze nie miałem okazji widzieć JVC po kalibracji.....

...tym bardziej @will66 ,że sony jest mega przyjazny dla wprawnego kalibratora...

...pozwolicie ,że zacytuje M.K. :

"Kalibracja Sony HW55 jest procesem czasochłonnym, jednak przynoszącym bardzo owocne rezultaty. Sam projektor posiada zaawansowane parametry regulacyjne z poziomu menu ekranowego. Należą do nich na przykład dwu punktowy balans bieli, czy zarządzanie paletą barw (system RCP). To jednak nie wszystko. Z poziomu gniazda serwisowego i odpowiedniej aplikacji dostępna jest najbardziej skrupulatna metoda kalibracji charakterystyki jasności (i balansu bieli) jaką można sobie chyba wyobrazić. Aplikacja ta pozwala na dowolne kształtowanie krzywej z rozdzielczością kilkuset punktów kontrolnych."

"Po takiej chirurgicznej precyzji regulacji, projektor staje się niemalże przezroczystym elementem systemu wideo. Co to oznacza? Mniej więcej tyle, że odwzorowuje on prawdziwy wygląd obrazu wideo prawie bez przekłamań. Błędy w odwzorowaniu barw pozostają jedynie w najbardziej nasyconych barwach. Czerwień i zieleń jest lekko niedosycona. Czy to zauważalny problem? Przy większości scen w ogóle nie. Są jednak ujęcia w których widać, że barwa mogłaby być bardziej żywa. Mówię tu głównie o czerwieniach. Sceny w których widać niedociągnięcie to na przykład te przedstawiające samochody ferrari w klasycznej czerwonej barwie. Oprócz tego na ekranie widzimy zwyczajnie to co chciał nam przedstawić reżyser filmu."

"Po kalibracji wygląd dobrej treści High Definition jest fenomenalny."

Zgadzam sie z MK :) chociaż np. 3D po kalibracji jest ciut za ciemne i to widać i 'czuc'.

RS JVC maja dodatkowe funkcje kalibracyjne- tutaj powtarzam po innych- wprawny kalibrator wyciągnie wiecej, bo daja sie pomoc lepiej kalibrować niz Sony. Ponadto po kalibracji Jvc 'zachowuje' wiecej lumenów niz Sony. Gdzieś widziałem nawet porównanie; to sie chyba zgadza patrzac na obraz mojej 55.....

Jak widać trwa 'walka' Sony-JVC :))

Dla mnie wybor jest prosty: dedykowane pomieszczenie i niechęć do 3D- JVC; uniwersalność, niski lag, 3D i brak dedykowanych pomieszczeń to Sony....plus Sony po kalibracji robi sie wideofilski ale fakt, ze nie miałem okazji widzieć JVC po kalibracji.....

Z tym 3D to u mnie jest tak że nie kupiłem transmitera i okularów, tak mi na tym zależy:) Ale już się domawiają. Dzieci...

A na starym projektorze zagrałem z synem kilka razy. Choć pewnie Sony zostanie bo jak mam sprzedawać za grosze to może jeszcze z parę razy w Forca Motorsport albo NFS się pobawię.

Interesował mnie tylko i wyłącznie tryb 2D do tego stopnia że na prezentacji nic innego nie testowałem. Nie czułem potrzeby.

Ponadto po kalibracji Jvc 'zachowuje' wiecej lumenów niz Sony. Gdzieś widziałem nawet porównanie; to sie chyba zgadza patrzac na obraz mojej 55.....

W sumie dwa chyba najpoważniejsze portale zachodnie podają dość zaskakujace dane po kalibracji , gdzie JVC wypada "widocznie" jaśniej od 55-tki .

Możnaby więc potraktować to jako obalenie mitu krążacego na forach że JVC jest ciemniejsze, do czego jestem coraz bardziej skłonny bo kilka mitów mając już porównanie wiem że można obalić, między innymi niby brakującej płynności i aspektu ostrości w ruchu, wielkości ekranów do napędzenia, oraz choćby głośności obu projektorów.

Ale już nie zamierzam wkładać kija w mrowisko.

Choć nasuwa mi się taka refleksja jak choćby z opiniami typu "jaki ekran zastosować".

Problem jest tego typu , że mity na forach powstają za sprawą Osobników ,którzy nie widzieli , nie słyszeli a zabierają stanowczy głos w temacie.... ja staram się stanowczo wypowiadać w tematach których doświadczyłem organoleptycznie. ...

I teraz nie wypowiem się w sprawie RS49 i jego plastyki obrazu z wiadomego powodu. ...ale mogę się wypowiedzieć stanowczo w sprawie x35 i x55. ..i na moje oko w bezpośrednim porównaniu z hw55 te dwa jvc miały problem z ekranem 130"+, były mniej ostre i płynne i na pewno były głośniejsze .... to zaobserwowałem i kolega także, który właśnie jakiś czas temu dokonywał wyboru w swojej przystosowanej salce z ekranem bodajże 140"...

...powtarzam .....na moje oko.... :)

• 2 tygodnie później...

Trochę info z pierwszej ręki o nowych projektorach Sony, zapraszam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trochę info z pierwszej ręki o nowych projektorach Sony, zapraszam :)

Ukryta Zawartość

Dzięki MK- jak zwykle treściwie i konkretnie.

Usłyszałeś coś o laserach w wydaniu Sony?

Czyli jak pisalem, hw65 to generalnie jaśniejsza lampa i poprawiony RC. Czy te ekstra 100 lm daje widoczna poprawę w 3D w stosunku do hw55, bo w starym modelu trochę ciemnawo:)

Ukryta Zawartość

No to ja już jestem po prezentacji .

And the winner is .... JVC RS49. Przy okazji podziękowania dla firmy HCX z Warszawy za prezentację. Mogłem porównać interesujące projektory ze swoim na miejscu i przy okazji miło pogawędzić o projektorach i nie tylko, oraz Panu Robertowi z ArcanVision z Krakowa za zorganizowanie prezentacji.

A co do projektorów, Sony HW55 w zasadzie był to obraz fajny, akceptowalny ale podpięcie RS49 dość szybko rozwiało wątpliwości. Ostrość była porównywalna z przewagą jej jakości dla JVC , nie wiem ja to nazwać ale była bardziej "aksamitna" bez zaszumienia i naleciałości elektronicznego przetwarzania. Nie było tu różnicy klasy raczej preferencji, mi bardziej odpowia taka prezentacja jak w JVC. Ale czerń nie pozostawiła złudzeń, genialna maszyna, przewaga znaczna na korzyśc JVC, a jaszcze bardziej w scenach ciemnych, tutaj określiłbym przewagę nie subtelną a całej klasy . Na pewno dzięki niej wiele innych aspektór projekcji wypadła po prostu lepiej niż w Sony. Tak więc JVC RS49 wrócił ze mną do domu.

No to gratulacje, potwierdza sie, ze czern jest najlepsza w JVC.

Moj HW 50 tez niczego sobie:) . Ja jednak lubie sobie od czasu do czasu poogladac 3D.

Konto w trakcie usuwania

• 1 miesiąc później...

No troche nowości wypuszczają wszyscy: takie czasy, nie zdążysz nacieszyć sie jednym juz wychodzi novum....Czas na zakupy :))

Poniżej link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.