Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe projektory Sony w pazdzierniku 2015...i nie tylko...

will66

Rekomendowane odpowiedzi

Bardz dziękuję za linka :)

Wygląda na to, że JVC w końcu sporo jaśniejszy, jeśli pozostałe parametry i funkcjonalność nie ulegną pogorszeniu to wreszcie pojawi się projektor który powinien sprostać moim wymiarem ekranu przy odpowiedniej "czerni" i cenie ...

Czy juz ktos widzial vpl hw 65?

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Widziałem. Nawet obraz jaki wyświetla też widziałem :)

Super, ze widziales a pochwalisz sie? co zobaczyles?

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Super, ze widziales a pochwalisz sie? co zobaczyles?

Mogę się odnieść do różnic z poprzedniego modelu. Zmiany w obrazie na duży +. Po pierwsze jest jaśniejszy, dzięki zmienionej optyce obraz dużo wyraźniejszy i ostry. Bardzo dobra czerń, "Grawitację" oglądałem na nowym projektorze i zauważałem dużo nowych szczegółów, których na poprzednim modelu nie było po prostu widać.

Peritus nie wiem czy piszemy o tym samym projektorze tj. 65 bo byłem wraz z innymi osobami na dwudniowym teście najnowszych projektorów sony tj.VW55ES, VW65ES, VW320ES oraz VW520ES w jednym z Warszawskich salonów. Siedzieliśmy, oglądaliśmy i porównywaliśmy ww. projektory przez ładne kilka godzin w super warunkach przy kawie, herbacie, ciasteczkach w profesjonalnej salce kinowej. Pierwszego dnia na test wzieliśmy 65 z 320 i stwierdziliśmy w kilka osób, że trzeba przejść oczko wyżej i załączyć 520tke bo nie ma, aż tak znaczących różnic, które byśmy wyłapali. Dlatego 320tka była odstawiona i na drugi dzień została podpięta 65 kontra 520. Tutaj różnica jest już zauważalna. Co też jest związane z ceną która jest prawie 3-4 krotnie wyższa.

W tracie porównania było widać jedno, że poza czernią która przeważała w 520, aż tak dużych różnic nie wyłapaliśmy odnośnie 65. Przypomnę, że w salce test oglądało nie 1 czy 2 osoby ale ok. 12 osób. Testowaliśmy materiał filmowy full hd, który na obu projektorach był jak dla mnie praktycznie identyczny poza ww.czernią. Moim zdaniem zrobienie profesjonalnej kalibracji o której rozmawialiśmy powinno zbliżyć nasze projektory tj.55 czy 65 do projektora 520 pod względem czerni. Podkreślam, że może ponieważ trzeba by zrobić kalibracje 55 i 520 i w tedy dokonać pomiaru. Odnośnie materiału 4k puszczanego na 520k to co tu dużo pisać, obraz ostrzejszy i wyraźniejszy oraz kolory cukierkowe jak to na demówkach. Czekamy na pierwsze filmy i w tedy dopiero można porównać film w 4k z tym samym filmem w full hd. Bo w domu ja demówek nie oglądam a filmy..

ps. jak dla mnie i kilku osób brak jakiejkolwiek różnicy w obrazie pomiędzy 55 a 65 które stwierdzone zostały po załączeniu 65. Dla mnie jest to ten sam projektorów gdzie jasność podniesiono o 200lm, które jak dla mojego oka jak i innych osób nic nie zmieniły a jak zmieniły to na granicy percepcji wzroku gdzie moje oczy i nie tylko już tego nie wyłapały. Dla osób, które nie kupiły jeszcze 55 to proszę się nie martwić następca świeci tak samo dobrze jak i poprzedni ..;-)

Mogę się odnieść do różnic z poprzedniego modelu. Zmiany w obrazie na duży +. Po pierwsze jest jaśniejszy, dzięki zmienionej optyce obraz dużo wyraźniejszy i ostry. Bardzo dobra czerń, "Grawitację" oglądałem na nowym projektorze i zauważałem dużo nowych szczegółów, których na poprzednim modelu nie było po prostu widać.

Ciekawego, czyli w koncu zmienili optyke :)

Peritus nie wiem czy piszemy o tym samym projektorze tj. 65 bo byłem wraz z innymi osobami na dwudniowym teście najnowszych projektorów sony tj.VW55ES, VW65ES, VW320ES oraz VW520ES w jednym z Warszawskich salonów. Siedzieliśmy, oglądaliśmy i porównywaliśmy ww. projektory przez ładne kilka godzin w super warunkach przy kawie, herbacie, ciasteczkach w profesjonalnej salce kinowej. Pierwszego dnia na test wzieliśmy 65 z 320 i stwierdziliśmy w kilka osób, że trzeba przejść oczko wyżej i załączyć 520tke bo nie ma, aż tak znaczących różnic, które byśmy wyłapali. Dlatego 320tka była odstawiona i na drugi dzień została podpięta 65 kontra 520. Tutaj różnica jest już zauważalna. Co też jest związane z ceną która jest prawie 3-4 krotnie wyższa.

W tracie porównania było widać jedno, że poza czernią która przeważała w 520, aż tak dużych różnic nie wyłapaliśmy odnośnie 65. Przypomnę, że w salce test oglądało nie 1 czy 2 osoby ale ok. 12 osób. Testowaliśmy materiał filmowy full hd, który na obu projektorach był jak dla mnie praktycznie identyczny poza ww.czernią. Moim zdaniem zrobienie profesjonalnej kalibracji o której rozmawialiśmy powinno zbliżyć nasze projektory tj.55 czy 65 do projektora 520 pod względem czerni. Podkreślam, że może ponieważ trzeba by zrobić kalibracje 55 i 520 i w tedy dokonać pomiaru. Odnośnie materiału 4k puszczanego na 520k to co tu dużo pisać, obraz ostrzejszy i wyraźniejszy oraz kolory cukierkowe jak to na demówkach. Czekamy na pierwsze filmy i w tedy dopiero można porównać film w 4k z tym samym filmem w full hd. Bo w domu ja demówek nie oglądam a filmy..

ps. jak dla mnie i kilku osób brak jakiejkolwiek różnicy w obrazie pomiędzy 55 a 65 które stwierdzone zostały po załączeniu 65. Dla mnie jest to ten sam projektorów gdzie jasność podniesiono o 200lm, które jak dla mojego oka jak i innych osób nic nie zmieniły a jak zmieniły to na granicy percepcji wzroku gdzie moje oczy i nie tylko już tego nie wyłapały. Dla osób, które nie kupiły jeszcze 55 to proszę się nie martwić następca świeci tak samo dobrze jak i poprzedni ..;-)

Dzieki.

....skoro w hw65 podniesiono jasność to na pewno będzie troszkę lepiej w 3D.... chociaż ja nie uważam że jest ciemnawo w 3D w mojej 55-tce ale to pewnie dlatego że mam dość mały calarz...

Z pewnością hw65 jest nowością i sony musiało zrobić troszkę lepszy proj niż poprzednik tylko pytanie brzmi czy jest to warte dopłaty ponad 3kafle ,a może nawet więcej bo z tego co czytam to okulary 3D to opcja w hw65...

@peritus co do widoczności szczegółów w czerniach to jest to kwestia poprawnych ustawień w danym projku ,a nie że coś tam zastosowali nowego w hw65...

Cieszy jednak że hw65 ma jeszcze niższy input lag (21ms)...choć ten z hw55 wynoszący 26ms jest i tak mega niski i bynajmniej mnie wcale nie przeszkadza w graniu....

No wlasnie co do jasnosci 3d w hw55.

A mozna lepiej? nigdy nie odczulem, ze brakuje lumenow :)

"Grawitację" oglądałem na nowym projektorze i zauważałem dużo nowych szczegółów, których na poprzednim modelu nie było po prostu widać.

śmiać mi sie chce jak czytam takie recenzje - to co konkretnie się pojawiło? Więcej gwiazd na nieboskłonie czy jeszcze jeden prom kosmiczny się ukazał? Ja rozumiem że ostrość, czerń czy kolory mogły być różne ale nowe szczegóły? :):):)

No wlasnie co do jasnosci 3d w hw55.

A mozna lepiej? nigdy nie odczulem, ze brakuje lumenow :)

..... zależy od wielkości ekranu jaki napędzamy... tym bardziej w 3D.... tak jak wspomniałem u mnie jest to nieduży ekran więc i jasność jest jak należy... ;)))

..... zależy od wielkości ekranu jaki napędzamy... tym bardziej w 3D.... tak jak wspomniałem u mnie jest to nieduży ekran więc i jasność jest jak należy... ;)))

Zgadza sie ja mam w sumie 100cali i Pj do ekranu 3.5mera wiec swieci fajnie.

PS.

Yodas Mozesz cos powiedziec wiecej o ekranie Magic screen Future, czy faktycznie jest warty ceny i czy moze porownywales do Adeo Gre Reference lub podobne?

Dzieki

Zgadza sie ja mam w sumie 100cali i Pj do ekranu 3.5mera wiec swieci fajnie.

PS.

Yodas Mozesz cos powiedziec wiecej o ekranie Magic screen Future, czy faktycznie jest warty ceny i czy moze porownywales do Adeo Gre Reference lub podobne?

Dzieki

Cóż ja Ci mogę powiedzieć :)))). .... same pozytywy.... jeśli mamy nieprzystosowany pokój to nie ma co porównywać do jakiegokolwiek zwykłego ekranu...

Teraz na Audioshow jest okazja pooglądać ekran....i stwierdzić samemu czy jest taki Magic :))))

No wlasnie u mnie to problem z tym AS.

Chyba bede musial w ciemno kupic:(

nio 1850km :(

Nie planujemy wakacji w PL w tym roku :(

patrzylem na filmiki na Youtube, wiekszosc jest zrobiona przez Marek M... wiec sam nie wiem czy daje faktycznie lepszy efekt ten screen.

nio 1850km :(

Nie planujemy wakacji w PL w tym roku :(

patrzylem na filmiki na Youtube, wiekszosc jest zrobiona przez Marek M... wiec sam nie wiem czy daje faktycznie lepszy efekt ten screen.

Ja jako użytkownik mogę Cię tylko zapewnić że doskonale ukazują różnice między zwyklakiem a MS-em i nie jest to żaden fotomontaż. ...

Bo z tego co widziałem to jest tam bezpośrednie porównanie zwykły vs MS...

Jakby ktoś chciał to sprzedaję trochę filmów - na długie wieczory jesienne i zimowe jak znalazł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

200lm więcej w hw65 może byc znaczące, szczególnie po kalibracji 2/3D.

W mojej 55 po kalibracji obraz/czerń jest rewelacja, ale widoczny jest spadek lumenów szczególnie w 3D. Najprościej mówiąc mogłoby byc jaśniej o 200 lm :)))

Will66 też mi się zdaję tak jak napisałeś, że te dodatkowe lumeny odczujemy podczas seansu 3D bo po kalibracji faktycznie jest dużo mniej. Natomiast przy 2D jest to jak dla mnie nie do odróżnienia..;-) Ja u siebie mam 130" i 95% filmów w ciągu roku oglądam w 2D a 3D dosłownie 2-3razy. Dla mnie 3D jest dodatkiem, który zrobił na początku jak kupiłem projektor efekt wow a później jakoś mi przeszło, na dzień dzisiejszy najważniejsze jest dla mnie wyciągniecie ile się da z full hd 2D..;-) a 65 jak dla mnie nic nie wnosi. Jeśli już miałbym zmienić to min. na 520tke w tedy efekt jest odczuwalny, takie jest moje zdanie..;-)

Tez tak mysle, lub wymiana na JVC :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.