Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie pianina cyfrowego do komputera

KPF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o sprzęt muzyczny. Posiadam pianino cyfrowe i chciałbym podłączyć je do komputera. Jest w nim wejście i wyjście MIDI, i widzę że są dostępne kable MIDI/USB. To wydaje się najprostszym rozwiązaniem, ale widzę że niektórzy narzekają na opóźnienie powstałe w wyniku używania takiego kabla. Inną opcją wydaje się karta dźwiękowa ze złączami MIDI, ale mam problemy ze znalezieniem jakiejś w sensownej cenie, poza tym nie wiem czy faktycznie takie rozwiązanie jest lepsze. Czy znajdzie się ktoś, kto zna się na rzeczy i przedstawi mi dostępne możliwości oraz ich wady i zalety? :)

Czy znajdzie się ktoś

Ja bym podzwonił po sklepach muzycznych i czytał na forach dla muzyków. A wcześniej bym się zastanowił, co chcę uzyskać takim połączeniem - będzie łatwiej znaleźć rozwiązanie.

A w jakim celu chcesz podłączyć i jakie Piano do Kompa. I co chcesz uzyskać?

Pianino to Yamaha P-95. Chciałem się pobawić amatorsko w tworzenie muzyki i jeżeli dobrze rozumiem to podłączenie wyjścia midi z pianina do kompa pozwala nagrywać różne instrumenty w programach muzycznych.

Musisz sobie dokupić interface MIDI. Dawniej były montowane w każdą kartę muzyczną, teraz raczej w te droższe, albo musisz kupić oddzielne urządzenie. Potem instalujesz sobie jakiś sequencer MIDI na komputerze (np. Cakewalk czy Cubase) i sobie tworzysz.

Rozumiem że potrzebujesz podłączyć klawiaturę sterującą MIDI żeby na niej grać i rejestrować poszczególne ścieżki na komputerze?

Znalazłem starą kartę dźwiękową z takim wejściem jak tu na obrazku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaje się dość badziewna ale jeżeli wystarczy do amatorskich celów to mógłbym jej użyć, tylko nie wiem za bardzo jaki kabel do niej użyć, kiedy szukam kabli midi znajduje mi same z tymi okrągłymi końcówkami albo z usb po jednej stronie.

Rozumiem że potrzebujesz podłączyć klawiaturę sterującą MIDI żeby na niej grać i rejestrować poszczególne ścieżki na komputerze?

Chyba tak, chcę podłączyć pianino cyfrowe posiadające wejście i wyjście midi więc chyba działa to w ten sposób co napisałeś ;)

Ukryta Zawartość

Tak, ta karta prawdopodobnie ma port MIDI realizowany przez złącze joysticka. Gdzieś w domu mam stosowny interfejs - z jednej strony podłącza się właśnie do portu joysticka, a w skrzyneczce są normalne 5-pinowe okrągłe gniazda DIN MIDI in, out i thru.

Przejrzałem na szybko Allegro, ale czegoś takiego się już nie da kupić (kupowałem to chyba z 15 lat temu). Za to znalazłem adaptery MIDI podłączane do złącza USB:

Ukryta Zawartość

Bardzo tanie. Nigdy takiego nie wypróbowywałem, ale podejrzewam że po podłączeniu do komputera kabel jest rozpoznawany jako interfejs MIDI. Alternatywnie można kupić kartę dźwiękową z tych bardziej wypasionych z zewnętrznymi panelami (niektóre Audigy miały na takim panelu gniazda MIDI).

W ogóle to do użycia klawiatury sterującej będziesz potrzebował komunikacji tylko w jedną stronę: z MIDI out z klawiatury do MIDI in w komputerze, a grać będzie w zależności od ustawień albo karta dźwiękowa komputera, albo ewentualnie jakiś wirtualny syntezator.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.