Skocz do zawartości
IGNORED

Przyczyny zacofania cywilizacyjnego Polski.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

"Użytkownik justas32 dnia 04.09.2015 - 07:42 napisałZostał by tylko polski - z 50 % bezrobociem - i z naszymi folwarcznymi wzorcami zarządzania ..."

Bardzo trafna opinia. Niestety duża część część narodu jest zwolennikiem takiego rozwiązania i jeszcze najgłośniej krzyczy za takim rozwiązaniem.

Gównoprawda oczywiście bo polskich ekonomów zatrudnilł własnie ten zbawienny kapitał zagraniczny, któremu się sprzedaj jak tanie k...

Kiedyś szmata dając d... ciapatym gastarbeiterom na weekendzie z Berlinba nazywano arabeskami

Teraz wiejskich ekonomów po SGPiSie przemalowanym na SGH nazywaja manageramy.

Akuraty kiedy zagranicznego kapitału w Polsce nie było to i bezrobocia nie było, ani sprzedajnych franc dolarowych nazywajacych swoje nedzne funkcje z angielska zeby poważniej brzmiało i gładziej uzasadniało ich pospolite k..restwo.

Wiec porównanie macie wyssane z brudnego palucha.

Oj widzać kto trzęsie tyłkiem ze strachu przed PISem :-) :-) :-)

Zmienić się to może dopiero jak zbudujemy niemiecki dobrobyt (na to trzeba lat),

Załosne obniżenie standardów propagandowych, bo już ponad 20 lat temu obiecywano po 10 latach wyrzeczeń drugą Japonię.

Teraz nawet horyzont czasowy przesunął się w miejsca bardziej religijne....jak katolicka propaganda.

Dla człowieka zawsze liczy się tu i teraz. Raj jest pojęciem religijnym.

Było bezrobocie ale ukryte, z powodu fatalnej organizacji pracy i braków koniecznych do produkcji surowców i podzespołów następowały przestoje produkcyjne. W Afryce i Indiach rozmnażają się najchętniej i o czym to świadczy ?

pier**lisz farmazony jak rysio swetru z balcerkiemn przy bimbrze za osiem stówek od Sowy

Ukryte bezrobocie to jest 3mln emigrantów zarobkowych i 1,5mln niezarejestrowanych bezrobotnych w szmatokapitalistycznej III RP sługusów i sprzedawczyków przy żłobie.

Akuraty kiedy zagranicznego kapitału w Polsce nie było to i bezrobocia nie było, ani sprzedajnych franc dolarowych nazywajacych swoje nedzne funkcje z angielska zeby poważniej brzmiało i gładziej uzasadniało ich pospolite k..restwo.

Myśli kolega że to ma związek z obcym kapitałem ? Ja sądzę że to ma związek z kapitalizmem, który przeważająca większość kiedyś wybrała. Bez obcego kapitału też by to było. Kto wie może skala byłaby większa. Możliwe że już niedługo się o tym przekonamy jak zostanie zrealizowany scenariusz grecki wynikający z obietnic Dudy i Szydło ze wsparciem Dudy od związków.

Oj widzać kto trzęsie tyłkiem ze strachu przed PISem :-) :-) :-)

Wie Kolega gdzie mam PIS. PIS mam tam gdzie najczęściej światło nie dochodzi z tyłu poniżej paska od spodni.

Załosne obniżenie standardów propagandowych, bo już ponad 20 lat temu obiecywano po 10 latach wyrzeczeń drugą Japonię.

Drugiej Japonii nie udało się na razie zrealizować, ale obiecują nam budowę drugiej Grecji. To pewnie taki etap wstępny do zbudowania drugiej Japonii

Dla człowieka zawsze liczy się tu i teraz.

I co uwierzyłeś że można "tu i teraz" wszystko zrealizować w krótkim czasie (natychmiast) ? Jesteś człowiekiem wielkiej wiary.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dziwne że nikt nie kojarzy zwiększenia bezrobocia z gigantycznym wzrostem tańszych zakupów w sieci. Albo kupujesz drożej w sklepach i dajesz miejsca pracy, albo kupujesz taniej w sieci i zwiększasz bezrobocie. A ty jak robisz ?

Dziwne że nikt nie kojarzy zwiększenia bezrobocia z niechęcią polaków do kupowania polskich produktów. Czy jeździsz samochodem wyprodukowanym w Polsce ? Czy masz polski sprzęt audio ? Czy używasz telefonów, komputerów, telewizorów produkowanych przez polskie firmy ? Jak nie - to zamknij mendo mordę - bo jesteś zbyt głupi żeby dyskutować o polskim bezrobociu.

Pewnie że kiedyś nie było bezrobocia. I zarobki na poziomie 20 USD miesięcznie. I dopłaty państwa do nierentownych przedsiębiorstw.

Daj teraz ludziom takie zarobki - to znów zatrudnisz wszystkich i jeszcze rąk do pracy będzie brakowało. Tylko że ludzie wcale nie chcą takich zarobków.

Dzięki temu że firmy nie zatrudniają zbyt wielu pracowników a ci których zatrudniają rzeczywiście zasuwają - polskie firmy są całkiem efektywne w skali światowej.

Dać im możliwość łatwiejszego zwalniania pracowników - to zatrudnienie zaraz by wzrosło, bo prezesi nie bali by się zatrudniać "na górce", jakby łatwo mogli zwolnić "na dołku" .

Oczywiście nie wymagam żeby komunistyczne umysły zrozumiały te herezje ...

Drugiej Japonii nie udało się na razie zrealizować, ale obiecują nam budowę drugiej Grecji. To pewnie taki etap wstępny do zbudowania drugiej Japonii

Niedługo nie będzie nie będzie już na co czekać. Zostanie puste koryto i sami schorowani emeryci.

Jak to mówią przedstawiciele poskiej "elity" - "Polski już nie ma"

Niedługo nie będzie nie będzie już na co czekać. Zostanie puste koryto i sami schorowani emeryci.

Skąd tyle pesymizmu w Tobie ? Wyjadą ci co chcą wyjechać, zrobią sobie dobrze na zachodzie i na emeryturę wrócą bo tam się nie będzie opłacało, Ci moi znajomi z Kanady już o tym myślą. Oczywiście ci którym się powiodło pewnie nie wrócą. Na miejsce tych wyjeżdżających narzekaczy przyjadą imigranci z innych państw. Tak działa duża część świata i korzysta na tym bo ci co przyjeżdżają nie narzekają. Przynajmniej na początku. Jak zaczną narzekać to pojadą dalej szukać miejsca gdzie nie będą musieli narzekać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jeszcze raz zwracam uwagę,że ten tytułowy problem nie dotyczył tylko Polski ale całego regionu Europy.Na wschód od Łaby.Dziwne,że ten podział pokrywa się z podziałem Cesarstwa Rzymskiego na zachodnie i wschodnie.A jeszcze dziwniejsze jest to,że pokrywa się także z podziałem z czasów zimnej wojny na NATO i Układ Warszawski.

Niektóre podziały są zadziwiająco trwałe!

I przejmą puste koryto. :)

Powstanie nowa elita.

Pewnie po zbudowaniu drugiej Grecji koryto będzie puste, ale to nic zbudujecie nowe koryto, drugą Japonię.

Pewnie po zbudowaniu drugiej Grecji koryto będzie puste, ale to nic zbudujecie nowe koryto, drugą Japonię.

A wy wyemigrujecie. Bo Polska jest dla Polaków a nie emigrantów.

A wy wyemigrujecie. Bo Polska jest dla Polaków a nie emigrantów.

Ja jestem Polakiem więc nie emigruję. Emigrują tyko ......... no właśnie jak nazwać tych co emigrują ?

Panowie to nie jest wątek o emigrantach ani o bierzących kwestiach ekonomicznych.Przenieście się do innych wątków.

Ja jestem Polakiem więc nie emigruję. Emigrują tyko ......... no właśnie jak nazwać tych co emigrują ?

Państwo, które chce zastąpić swoich obywateli emigrantami to jak nazwać?

Państwo, które chce zastąpić swoich obywateli emigrantami to jak nazwać?

Żadne państwo nie chce zastąpić swoich obywateli emigrantami. Migracje ludności to rzecz naturalna od wieków. Jedni wyjeżdżają inni przyjeżdżają. To chyba nazywa się wolność czy jakoś tak.

Panowie to nie jest wątek o emigrantach ani o bierzących kwestiach ekonomicznych.Przenieście się do innych wątków.

OK. Choć uważam, ze zupełnie w temacie, bo piszecie o dzisiejszych problemach polskiej mentalności.

Jeszcze raz zwracam uwagę,że ten tytułowy problem nie dotyczył tylko Polski ale całego regionu Europy.Na wschód od Łaby.Dziwne,że ten podział pokrywa się z podziałem Cesarstwa Rzymskiego na zachodnie i wschodnie.A jeszcze dziwniejsze jest to,że pokrywa się także z podziałem z czasów zimnej wojny na NATO i Układ Warszawski.

Niektóre podziały są zadziwiająco trwałe!

Nie zwróciłem na to uwagi. To rzeczywiście dołujące. I argument za emigracją. Do Włoch ...

Druga japonia to miała być za Wałęsy. Nie dosc że bardziaj klecznikowego niż Duda, to jeszcze kmiecia utrzymywanego przez parafię.

Potem miała być druga Irlandia za Krzakulca, a n awet słyszałem o drugiej Mołdawii - nie wiem dlaczego takie skojarzenie, może producencji krajowych win owocowych lobbowali za przywilejami dla siebie dajaqcymi im przewagę nad winami z tamtego regionu?.

Rysie swetru balcerowiczowe i podobne szeptały też chwilę coś o drugiej Estonii... Tez nie wiem o co im chodziło, może to mafia chciała otworzyć szlak przerzutowy marychy z Indii do Szwecji przez Polske zamiast przez kraje bałtyckie?

A na koniec wyszła im "zielona wyspa", która sie zmieniła w rudawą wysypkę. Na szczeście wyeksportowana do Brukseli.

Nie ma sie co dziwić że Polacy marzą by stac się drugą Grecją, bo to lepsze niż być pierwszym bantustanem.

Nie ma sie co dziwić że Polacy marzą by stac się drugą Grecją, bo to lepsze niż być pierwszym bantustanem.

No to do dzieła, realizujcie te swoje marzenia o drugiej Grecji. Nie będziemy bantustanem.

A ta druga Grecja to ma być kapitalistyczna czy socjalistyczna i czy będzie w niej wyzysk człowieka przez człowieka ?

zwłaszcza kiedy sie ruda miernotę co na słupach wisiała w czasach Solidarnosci porównuje do w sumie jednak wykształconego człowieka z praktyka zawodową.

Widac od razu że to nierealne.

Tak,Sarmatyzm to nasz jedyny i oryginalny wkład do światowej myśli.

Poczytaj może jeszcze "Nowe Ateny...." tam jest więcej takich błyskotliwych sentencji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.