Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa kolumn Unitra 90W

michalzbro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kolumny Unitra 90W, dosyć stare więc pewnie większości znane. Głośniki w kolumnach mają poprzerywane membrany, ogólnie wydają pierdzący dźwięk i nic więcej. Chciałbym je naprawić lecz jeśli chodzi o dobór sprzętu audio i jego parametrów to jestem kompletnie zielony. Jakie głośniki powinienem zakupić w miejsce uszkodzonych tak aby całość fajnie grała? Jakiś wzmacniacz do tego? Liczę na pomoc, pozdrawian serdecznie!

https://www.audiostereo.pl/topic/121724-naprawa-kolumn-unitra-90w/

Kolumny wyglądają dokładnie tak: (zdjęcie zapożyczone z google)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym podreperować te które teraz mam a nie kupować coś nowego. Wsadzić do nich możliwie jak najlepsze graty żeby grały jeszcze lepiej niż gdy były nowe.

Pozdrawiam, Michał

Ukryta Zawartość

Jeżeli dobrze dostrzegam to ktoś już coś grzebał przy niskotonowym, tych chyba Altonów.

Zbyt dobrze nie widać co tam włożono, o ile rzeczywiście coś zmieniano.

W każdym razie należałoby sprawdzić cewki i jeżeli są dobre, a to bardzo prawdopodobne, to wkleić tylko zawieszenia górne średno i niskotonowego głośnika.

Czy jestem w stanie tą regenerację/naprawę wykonać sam? Jestem typem majsterkowicza więc z technicznej strony raczej nie będzie to problem. Pytanie tylko jaki sprzęt/materiały mam zakupić :)

Jutro je rozłożę i sprawdzę cewki. Jak z naprawą membrany?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Ten link powyżej to kicha i profanacja - po takiej "regeneracji" głośnik ma całkowicie różne parametry od oryginału, więc nazywanie tego regeneracją nie ma sensu.

Tu jest pokazane, jak prawidłowo wymienić samo zawieszenie górne:

Tu masz bardzo dobry tutorial

Ukryta Zawartość

Nie kupuj gotowych sklejonych zestawów z alle bo wkładają tam cewki jak się komu z szuflady wyciągnęło. Możesz zapytać ewentualnie o zestaw w umifonie. Optymalnie byłoby wymienić jak najmniej, tj jeżeli porwana jest membrana, to zostawić resor i cewkę, jeśli tylko zawieszenie górne, to tylko piankę i zostawić resztę. Jak bylem młody i głupi dałem swoje głośniki do regeneracji i gość mi wpierał że będzie zaje... jak wymieni wszystko poza koszem. Po wielu latach, jak już się nauczyłem conieco zmierzyłem te dokonania i głośnik był dość mocno inny niż ori. A pierwotnie uszkodzone były tylko górne zawieszenia.

Ukryta Zawartość

Tu masz bardzo dobry tutorial

Chyba jak nie należy tego robić.

1. Membrana całkowicie inna, jak oryginalna.

2. Na karkasie cewki (też innej) jest naklejona tuleja kartonowa, bo membrana ma inną średnicę otworu, jak średnica karkasu. Przy "okazji" zmienia masę drgającą, a zatem zmienia Fr.

3. Po takiej pseudo-regeneracji to już zupełnie inny głośnik. W TYM przypadku wymagana jest wymiana WYŁĄCZNIE zawieszenia górnego, i to jak najbardziej wiernego oryginałowi. (Materiał, podatność, itp.)

Rzecz nie w głośnikach a w skrzynkach, To one"grają" własnym dźwiękiem. Podstawowa sprawa nadać sztywność skrzynce. Wiórowka z której zrobiona jest już zwietrzała i rozrzedzona wyschnięciem. W dobrej skrzynce dopiero zagra glośnik

No przecież wyraźnie napisane że głośnik w efekcie jest inny, działanie zupełnie zamierzone. Chodzi raczej o sposób wykonania. Oczywiście że jeśli chcemy mieć głośnik jak ori to trzeba wstawiać elementy jak najbardziej odpowiadające oryginałowi.

W pierwszym tutku rzeczywiście głośnik wynikowy totalnie inny niż oryginalny. A w drugim człowiek wkleja górne zawieszenie i powinien się modlić żeby nie skosić cewki, bo jej nie zastabilizował.

Dlatego dałem trzeci, czowiek wyraxnie pisze że robi inny głośnik na koszu ze starego i robi to porządnie.

Ja bym wyciął kopułkę, unieruchomił cewkę kartonem (tak żeby na pewno była centralnie) i dopiero kleił górne zawieszenie. A na koniec przykleiłbym nową kopułkę.

Ja bym wyciął kopułkę, unieruchomił cewkę kartonem (tak żeby na pewno była centralnie) i dopiero kleił górne zawieszenie. A na koniec przykleiłbym nową kopułkę.

Jeśli znajdzie się zawieszenie jak najbardziej zbliżone do oryginału, to jest najlepsze rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.