Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki stereo do 1500zł - co wybrać?

Baca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

jestem w trakcie poszukiwania głośników stereo. Budżet jest tutaj

ograniczeniem - 1500zł, a także najważniejsze: szukam głośników na półkę, to

nie mogą być podłogowe kolumny.

Do tej pory odsłuchałem:

-Avance Dana 501,

-Heybrook HB 3

-Mission m32.

Zdecydowanym liderem jest Mission m32.

Ma jeden mankament z mojego punktu widzenie: bas-reflex z tyłu :(

Piszę na grupę z prośbą o pomoc - jakie głośniki stereo szukać i odsłuchać w

cenie do 1500zł, na półkę i z bass-reflexem z przodu? może B&W DM 601 lub

602 (droższe trochę)? a może są też inne?.

Za wszelkie info, z góry serdecznie dziękuję.

pozdrawiam,

Baca

Miałem ten sam problem,też moim faworytem były Mission,ale też dyskwalifikował je bass reflex z tyłu.Kupiłem Mission 702e z bass reflexem z przodu,tylko,że używane i podłogowe.Zagrały całkiem fajnie.Jest też model podstawkowy 702,tylko juz nie produkowany i też byłby używany gdybyś sie zdecydował.Ale w ciemno ,bez odsłuchu,chyba lepiej nie kupować.Ale spróbować poszukać i posłuchać warto.

Andyblack: rozumiem, że mógłbyś załatwić takie MISSION 702 używane? W jakiej cenie? Przy okazji zapytam o kolorystykę - byłyby czarne? takie najbardziej by mi pasowały.

Pozdrawiam i czekam na info.

Baca

P.S. Gdzie w Wawie mógłbym odsłuchać KEF Q1 ??

A moim daniem bass-reflex z Tyłu to dobre rozwiązanie. Trochę więcej zabawy z ustawianiem ale po skończonej robocie efekt Zadziwi Ciebie. Missionki są tu dobrym rozwiązaniem. Sam mam ProAc (clons) a One mają BR z tyłu. Ile było zabawy z ustawianiem?! No ze 4 dni się z kumplem męczyłem na 3 różnych wzmacniaczach efekt był zbyt odległy do ideału i dla każdego ze wzmacniaczy inne ustawienie było optymalne dla tych kumienek. Ale cóż po tych 4 dniach usiedliśmy z kumplem na fotelach, zapodaliśmy Blues'a otworzyliśmy parę piw a gdy już wszystko wirowało zaczęliśmy przestawiać sprzęt. Oprócz wylanego piwa i wysypanej popielniczki wszystko się udało! A Efekt SUPER!

Pozdrawiam Serdecznie,

Audio-nie-fil

Chętnie bym kupił te Mission m32, ale muszą stać od ściany conajmniej 20cm (max 50cm). W obecnej sytuacji mieszkaniowej nie mam gdzie ich postawić tak aby spełniały zalecenia producenta :-)

Stąd moje rozpaczliwe poszukiwania głośników, które grałyby tak jak Mission a miałyby bass-reflex z przodu.

pozdrawiam,

Baca

za 1500zł proponuje Phonara

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to małe pomieszczenie odsłuchaniowe?? Bo jak tak to ja używam w małym pomieszczeniu swoje Monitorki HECO P4000 Proessional na stendach, ale to są zamknięte na pole bliskiego odsłuchu się chyba fachowo mówi, w każdym razie bassu mało ale średnica i wysokie to miodzio. Do pomieszczeń 12-15m2 super, a może 20m2 też by napędziło ale to by trzeba było sprawdzić. No ale ja tam jazzu słcham full więc bas mi jest zbędny a środek i wysokie wręcz Niezbędne hihi... KEF'y też dobrze grają u kumpla ale u Siebie nie sprawdzałem więc się nie wypowiem tak w 100%... Jeśli połknąłem jakieś literki to sorry bo klawa kawą zalana :(

Serdecznie Pozdrawiam,

Audi-nie-fil

sorry tu jest poprawny link do Phonarów Compact 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokój ma z 16m kw, ale jest tak nieustawny, że nie mam gdzie postawić głośników 20cm od ściany.

Teraz to mam dopiero mętlik w głowie :-)) KEF Q1, MISSION 702, bądź PHONARy - hehehe.

Czeka mnie znów parę dni po pracy w salonach hi-fi aby odsłuchać sprzęt :-))

BTW - importerzy sprzętu oferują mi za 1600zł B&W 602. Może warto się tymi głośnikami zainteresować?

Baca

Jezeli kolumny nie musza byc nowe, to przejrzyj allegro.

Znajdziesz tam czasami uzywane kolumny Quadrala z serii Phonologue.

Ostatnio za 1000zł poszly Quadral Phonologue Gold RONDO.

Naprawde warto.

jestem jeszcze bardziej zakręcony :-))

jak kupię w końcu te głosniki, przede wszystkim z bass-reflexem z przodu, to chyba opiszę swoje boje :-))

Przez niedługi czas na tym forum, dostałem sporą dawkę infomacji o różnych producentach głośników - jeszcze nie ogarniam tego wszystkiego. Druga sprawa - to opinie. Nie sugeruję się nimi - bo kupowanie głośników to bardzo indywidualna sprawa - to co komuś brzmi w jego mniemaniu świetnie, w moim odczuciu może być takie sobie.

Tak np jest z marką MISSION - od zawsze podobało mi się brzmienie tych głośników, czy to 10lat temu, czy obecnie...

pozdrawiam,

Baca

Słuchałem TANNOY mX3 (chyba nie pomyliłem modelu) - takie podłogowe kolumny.

Kompletnie mnie nie zachwyciły - ale jak już powiedziałem - to tylko subiektywne odczucie.

Baca

Jeśli ma to grać z HK to nie skreślałbym tych B&W - słyszałem 602.5 z HK 3500 - brzmiało to nieżle. Warunek - odsłuchaj "wygrzanych" kolumn w salonie. B&W z pudełka brzmią dużo gorzej niż po "wygrzaniu".

>Baca

Przepraszam,żle się wyraziłem,byłyby miałem na myśli,gdyby udało Ci się je gdzieś dostać np.w komisie.Swoje kupiłem właśnie w komisie.Gość miał dwie pary i obie szybko poszły.Ale faktycznie sa czarne .Ktos tu wspomniał o KEFach Q1,to niezły wybór.Próbowałem słuchać u siebie kolumn z bass reflexem z tyłu ,ale kurcze nieciekawie to brzmiało.Tym bardziej ,że pokój mam mniejszy niż TY ,i też musiałem je upchnąć pod sama ścianą.A szukałeś w Allegro?

Jak już kupisz,to koniecznie napisz co wybrałeś i jak grają.

Powodzenia w poszukiwaniach.

Może jbl XTI 20? W Sklepie jedna kosztuje ok 1500 ale np. na allegro może by sie znalazły dwie takie w niezym stanie za tą cene. Myśle że ze wzmacniaczem harmana będą dobrze współpracowały

o JBLach też myślałem, ale raczej o serii E30.

Ewentualnie jest pomysł zbudowania kolumn na bdb komponentach....

Jak tylko coś wybiorę to dam znać :)

pozdrawiam,

Baca

Q1 z kef-a ( jeszce stoparę do dwustu złotych na piwo zostanie :) ), tylko że one mimo b-r z przodu, trochę miejsca naokoło siebie potrzebują ( a jeśli nie, to wtedy załączona do nich zatyczka do b-r w ruch idzie... )

Jak jest za blisko ścian, a na dodatek zarzucisz płytkę z podbitym basem ( np. "Beyond the Missouri Sky" Charliego Hadena i Pata Methenego ) to dudni trochę bas, zatyczki pomagają, zapytasz się pewnie czemu nie odsunę od ścian? Ano temu że pokój ma 3mx4m ( w paraktyce jeszce mniej bo meblościanka zmniejsza go coś do 3mx3.4m ), więc jak je zsunę to mało miejsca między nimi zostaje.

ZDECYDOWAŁEM SIĘ!

Kroję kolumny "na miarę" Do It Yourself.

głośniki to:

- średnio/nisko tonowy

Ukryta Zawartość

- wysokotonowy

Ukryta Zawartość

do tego oczywiście odpowiednie zwrotnice, kondensatory oraz obudowa policzona pod te głośniki, obudowa typu bass-reflex.

Cena za komplet wyniesie 1500zł

Jak tylko je odbiorę to dam znać jak grają :-)

Baca

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

głośniki są niezłe ale reszta to wielka niewiadoma dla mnie

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

cewki powietrzne, rezystory metalizowane, kondensatory SCR mkp, no i oczywiście zrobiona na miarę obudowa, a to już cała wiedza i doświadczenie producenta.

Jest miesiąc czasu na odbiór kolumn - konstruktor ma wszystko pomierzyć i zgrać aby było bardzo dobrze.

Nie ukrywam, że trochę się boję - zawsze jakieś ryzyko jest :) ale coż... taki mam charakter, że spróbuję :)

Baca

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.