Skocz do zawartości
IGNORED

Dolby Atmos/DTS:X ktoś słyszał to w wersji "domowej" ?

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że jak do kina ogólnie, to warto.

Dałem 1400funtow z przesyłką z Niemiec.

Sprzedawca ma jeszcze jedną do sprzedania na ebuy.

W euro to było 1550 euro plus 20 wysyłka.

Wystawiona jest za 1700.

Na niemieckim amazonie jest jeszcze taniej ale nie wysyłają do UK, z tego sklepu, co jest taniej.

Co do wykorzystania jej w stereo, to jeszcze muszę protestować.Jak kupujesz pre amp av to idealnie byłoby wziąć jeszcze MM7025 i PM8005 na froncie do stereo i masz pełny wypas

...

No to ta się świetnie do tego celu nadaje.

Tylko ta cena ... w Polsce po rabatach pewnie podobne pieniądze?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

DD/DTS 5.1 masz w każdym filmie ale w nielicznych system pokazuje pazur, nawet wiele filmów akcji brzmi "marnie". Jak jest z nowszymi kodekami ?

A jeśli o to chodzi, to wystarczy, że jeden film na tydzień będzie z dobrym dźwiękiem i już powiem, że warto było.

Na razie mam 50 płyt BD do obejrzenia od kolegi pożyczone ale będę wypożyczał albo kupował i sprzedawał.

Jestem Po seansie Alicja przez lustro, czy jak tam, w 3d.

No, jednak nie tylko centralny skorzystał. Wszystkie głośniki podpięte do końcówki zyskały na wyrazistości dźwięku, może na frontach tą różnice najmniej słyszę, bo były wcześniej podłączone przez wzmacniacz stereo w trybie końcówki mocy ale jednak dźwięk jest wyraźniejszy i lepiej całość jest zgrana.

Do tego przy kalibracja inaczej kalibrowalem suby tym razem.

Tylko dwa duże przy kalibracji.

Jest jeszcze lepiej niż było.

Bas wogóle nie dudni, jest go dużo wtedy kiedy trzeba i jest tak rozłożony, że wręcz wydaje się że dochodzi z całego sufitu ....

A przecież jest na dole.

Poprostu jest wszędzie.

Idę na jakiś film akcji do kina żeby zobaczyć jak to tam wygląda ale chyba w domu mam lepszy sprzęt, lepszy efekt.

Jak Alicja latała wehikułem czasu w burzy, to pioruny z góry waliły mimo że to tylko dts hd + neutral X.

Bas wogóle nie dudni, jest go dużo wtedy kiedy trzeba i jest tak rozłożony, że wręcz wydaje się że dochodzi z całego sufitu ....

Kolega Bipo pytał przecież czy ci nic nie dudni napisałem że nie teraz piszesz że przedtem dudniało a po dodaniu koncówki już nie :)

Jammar nie tylko tobie, taka ilość subów w takich warunkach to chyba lekkie przegięcie. Nic Ci tam Rafa nie dudni, bo po upychałeś je gdzie tylko się dało....;-) Jak CI kalibracja obcięła poszczególne suby?

Nic nie dudni.

Dwa duże na jednym wyjściu, dwa mniejsze na drugim. LFE mam na 120hz a poszczególne pary kolumn różnie, w zależności od wielkości kolumn.

Przedtem 4 sub nie był kalibrowany, tylko tak podłączony. Czekałem z kalibracja aż końcówka przyjdzie.

Na 3 które były kalibrowane nie dudniało, zgodnie z tym co napisałem, jednak podłączenie 4tego suba , bez kalibracji troszkę zaburzyło harmonię basu. Po kalibracji już jest wszystko w porządku.

Bez kalibracji 4tego suba, może nie było to dudnienie, ale tak jak napisałem lekkie zaburzenie harmonii. Prawdopodobnie dlatego że był podłączony na parametrach pierwszego, na trójniku, przez co była zła odległość w parametrach.

Teraz robiłem kalibrację na dwa duże na osobnych wejściach.

Następnie dolaczyłem dwa małe z tyłu, jako uzupełnienie. Teraz dwa małe są dołączone do kanału prawego dużego, ponieważ wszystkie 3 są na jednakowej odległości od punktu odsłuchu.

Lewy przedni jest dalej od punktu odsłuchu i jest na osobnym wejściu.

Sam salon jest adaptacją.

Skóra, drewno, wykładzina na całej podłodze. GK na listwach drewnianych na ścianach, strop belki drewniane plus GK z porowatym wykonczeniem.

8ba9abd3607fa71235ba270728b62c43.jpg

Ale dobrze, że ty wiesz lepiej, jaki jest u mnie bas. Hahhaha

Pewnie, że pomieszczenie od początku robione pod słuchanie muzyki, będzie lepsze.

Ale nie mów, że wieszanie szmat na ścianach bas wzmocni ☺

RAF77 nie myślałeś nad zmianą głośników. Widzę że nie małe pieniądze wydajesz na "zasilanie" i odsłuchujesz pliki najwyższej jakość, posiadasz sieć głośników tylko że jak dla mnie za słabych. I To bardzo jak na te piece które masz na półkach. Myślę że wystarczy wymiana tylko podstawowe 5.0. Reszta jako efektowne w przyszłości.

Sam posiadałem nie tak dawno Wharfedale serii 8, które to były najwyżej oceniane przez magazyn What Hi Fi w swoim przedziale cenowym. Gdy przesiadłem się na używane B&W to sobie usiadłem.

Gdy włączysz sobie swoją ulubiona płytę w 5.1 czy 7.1, 9.1 a pewnie masz w jakości DTS HD Master Audio w koniecznie trybie PURE AUDIO to mając taką elektronikę to spadniesz z Twojego fotela i długo długooo nie wstaniesz.

Zaczniesz się drapać po głowie jak ja tego ( bez obrazy) gówna mogłem słuchać i szybko będziesz szukać oszczędności.

Ja kupiłem używki za całkiem nie duże kwoty. Efekt jaki usłyszałem przeszedł moje oczekiwania. ...niewyobrażalnie.

Musisz wiedzieć, że teraz nie słyszysz bardzo dużo w swojej muzyce.

Ja słucham zupełnie nowych nagrań i do dziś mi banan nie schodzi z gęby.

Na dowód tego jakie olbrzymie znaczenia maja kolumny to powiem Ci że nowe kolumny wymieniłem jeszcze zanim wymieniłem elektronikę i słuchałem to na starym AV. Nowy AV zrobił bardzo dużo w odsłuchu 5.1 ale to kolumny pozwolą Ci usłyszeć, ze te wysokotonowe trzaski to tak naprawdę uderzenia talerzy lub że jest kilku wokalistów a nie jeden, że są chórki, że tu jest fortepian i gitara. ...a wcześniej NIC tam nie było.......

Zabawę w kino, zacząłem właśnie od zakupu głośników i nie mam w planach ich wymiany.

Chociaż, zapewne masz rację.

Nie lubię mieszać głośników, więc jeśli miał bym coś zmienić, to tylko fronty na jakiś wyższy model wharfedale.

Który, dokładnie model Diamonds 8 miałeś i który b&w masz teraz?

DTS Music Video Demo Collection

Na tym materiale naprawdę słychać różnicę w systemach 5.1 i więcej. Szczerze polecam do testów dźwięku przestrzennego.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Sam salon jest adaptacją.

Skóra, drewno, wykładzina na całej podłodze. GK na listwach drewnianych na ścianach, strop belki drewniane plus GK z porowatym wykonczeniem.

tylko że nic z tego nie działa na niskie częstotliwości..

Ale nie mów, że wieszanie szmat na ścianach bas wzmocni ☺

podobnie jak drewno nie wzmocni.

gdyby był dobry to byś nie ładował tylu głośników.

"Zabawę w kino, zacząłem właśnie od zakupu głośników i nie mam w planach ich wymiany.

Chociaż, zapewne masz rację.

Nie lubię mieszać głośników, więc jeśli miał bym coś zmienić, to tylko fronty na jakiś wyższy model wharfedale.

Który, dokładnie model Diamonds 8 miałeś i który b&w masz teraz? "

Zrobisz oczywiście jak sam wiesz najlepiej ale jeśli mogę doradzić to jak wymiana to całe 5 naraz. Materiał 5.1 jaki jest w większości jeśli chodzi o wielokanał ma pięknie rozłożone dźwięki na poszczególne kolumny. W takim materiale najlepiej słuchać róznice.

Po za tym w 5.1 wokal idzie przez centralny a tu nie wspomniałem jak zamiana idzie w czystości jakości nagrania.

Miałem 8.4 a mam zaledwie .......603 i 601 ale jeszcze made in england

Wcześniej odsłuchałem nowe Monitor Audio i Dali Zensor 7 a wybrałem bez jęknięcia używane B&W

Fetek.

Że cooo?

Normalne 7.2.4 mam jak wiele osób, no plus dodatkowe dwa małe subiki, które kupiłem wcześniej i jak już są, to niech będą, nie będę wyrzucał.

Nie chcę się z tobą wdawać w głupie dyskusje ale z tego co napisałeś to wynika że uważasz że bk monolith plus, to ch*jowy subwoofer.

To jaki Ty masz, co jest taki dobry?

Znawco subwooferów.

Procz może kiedyś posłucham sobie jakichś b&w to porównam.

Ale Diamonds 8.4 to nie Diamonds 10.7 i 10.6 z tyłu i Diamonds 10.cm Centralny.

Dla porównania sprawdziłem ceny wyjściowe 8.4 600$ para, 10.7 1300$ para, B&W 603 1000$ para

"Procz może kiedyś posłucham sobie jakichś b&w to porównam.

Ale Diamonds 8.4 to nie Diamonds 10.7 i 10.6 z tyłu i Diamonds 10.cm Centralny.

Dla porównania sprawdziłem ceny wyjściowe 8.4 600$ para, 10.7 1300$ para, B&W 603 1000$ para"

Bardzo duży błąd gdy sugerujesz się ceną

A jeśli chcesz to :

8.4 juz dawno nie produkują więc cena podana przez Ciebie nijak się ma do kolumn obecnie sprzedawanych jako nowsza seria TYLKO nowsza seria nie model

Seria ta 10.7 w zestawie stereo można kupić bez większych problemów za 2500zł jako nowe

i tu za te pieniądze powinieneś bez problemu kupić kilkonastoletnie B&W 603 w bardzo dobrym stanie

Miałem okazje słuchać przez dłuższy czas serie 9 i to limitowaną.

Pomagałem przy zakupie oraz instalować serie 10.

Po za co raz to nowym świetnym design RÓŻNICY w dźwięku nie uświadczyłem.

Jak nie posłuchasz nie zrozumiesz mnie do końca:)

Dlatego napisałem, że może kiedyś posłucham.

Ja podałem ceny wyjściowe producenta w dolarach z czasu kiedy dane głośnik miały premierę. Za ile można teraz kupić to ja wiem.

Diamonds 10 też już nie produkują, wyprzedają resztki z magazynów.

Bw603 za 1000zł para.

Sprawdź to na eBay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Diamond 8.4 sprzedawany był latach 2004. Przypomnij sobie ile wtedy zarabiał zwykły Kowalski lub ile kosztowało np. mieszkanie.

Seria 9 i 10 to ta sama budżetówka sprzedawana 2009 i 2012 za te same relatywnie pieniądze.

Tak jak mówiłem kupowałem je dla znajomego wraz z AV Denona w Media Markt i był to jak najbardziej zestaw budżetowy.

Jesli chodzi o B&W to 4000zł ale cena ta była w latach 90 tych! Jaki był wtedy poziom życia i ile było warte 4000zł nie muszę mówić.

Zresztą to zupełnie inna klasa sprzętu.

Nie pisze Ci, że one są najlepsze lub są super hiper bo tak nie jest.

Pisze Ci, że Twoje głośniki zajebiście odstaja jakością dźwięku od tego typu używek i tyle.

Ja nie muszę kupować bo mam ale jak chcesz i jesteś pewny że nie jest to sprzęt "popowodziowy" z sprzedaży całych domów czyli bubel, nie są wymieniane wysoko tonowe lub bardzo często uszkodzone i ich stan jest super to bierz.

Jak uznasz że nie mięłam racji to wystawiając je na allegro tylko zarobisz.

Dlatego, podałem ceny wyjściowe w dolarach, bez przeliczania.

Ja zarabiam w funtach od 2004 prawie bez zmian.

Dobra, już nie naciskaj z tym wychwalaniem starych b&w.

Będę miał okazję, to posłucham.

Koniec tematu.

Tak, mam auro3d.

Wczoraj podlaczyłem sobie biamp, bo miałem wolne dwie końcówki na mm8077 i powiem, że warto było. Ogólnie po podłączeniu końcówki wzrosła szczegółowość i wyrazistość dźwięku, teraz w biamp uwypukliła się jeszcze średnica.

Co mamy obecnie? Dolby Atmos, DTS:X i Auro 3D. Każdy zapewnia, że jest tym najlepszym, najdoskonalszym i najpełniej oddaje przestrzenność. Tyle że każdy wymaga innej konfiguracji głośników. Jeżeli nie zostanie uzgodniony jeden, powszechnie obowiązujący standard - sprawa ma duże szanse podzielić los dawnej kwadrofonii, która odeszła w niebyt (a szkoda) właśnie z powodu nieuzgodnienia jednego standardu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.