Skocz do zawartości
IGNORED

kabel głośnikowy do lampy i hornów

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym ten kabel jest z autografem producenta a pudełko ma podpisane przez kota Diogenesa;-)

No cóż podpis na pudełku przez kota z beczki to na pewno ta subtelna nuta ryb? Konkurs musi być bardzo ważny ;)

Spokojnie, nie denerwuj się.

Tak też uczynię.

Pzdr

Daj znać po fakcie, z góry dziękuję :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

No cóż podpis na pudełku przez kota z beczki to na pewno ta subtelna nuta ryb?

Subtelności to ja w tym zapachu nie stwierdziłem... Na szczęście perfumy żony Diogenesa zabiły pierwotną woń;-)

Subtelności to ja w tym zapachu nie stwierdziłem... Na szczęście perfumy żony Diogenesa zabiły pierwotną woń;-)

Nie żartuj, nie ma szans; ta subtelna nuta wychodzi z pod każdych perfum ;)

W sumie to te feromony, może jakieś inne pudełko z kablami do Ciebie przybiegnie z wtyczką ? podniesiona do góry ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nawet nie biorę na odsłuch, podobnie jak innej polskiej firmy Audiomica, która ma kable droższe niż lepsza, zachodnia konkurencja.

Jasne, wiem że nie są lepsze, chociaż nie miałem w ręku. I to jest cała wartość czyichś opinii. Jak nie zasłyszane opowieści przez telefon lub informacje z PW, to wprost traktowanie domysłów jak fakty.

Gdyby uwzględnić składniki kosztowo-cenowe, to polskie kable powinny kosztować 3 x więcej. Tak więc w relacji cena/jakość prawdopodobnie wypadną lepiej. Jeśli najlepszych kabli na świecie po prostu nie ma (z powodu braku obiektywnego miernika), to polskie są LEPSZE. Jeszcze lepsze byłyby producentów krajów biedniejszych od Polski, a więc jeszcze trudniej odsprzedawalne i być może zupełnie niemarkowe. Dążenie do metki jest śmieszne tym bardziej, że tu jest mowa o lampowcach i tubach, a tych żadna dużo i komercyjna firma nie robi. Tak więc okablowanie też może być podobne.

Audiomica jest genialna - mam ich kabel. Wykosił parokrotnie droższe łączówki. Do tego świetny zindywidualizowany serwis w razie potrzeby, na który niektórzy tak bardzo zwracają uwagę.

Na tym forum kategoryczne wypowiadanie się o jakości dźwiękowej bez przyłożenia ucha jest spamem.

Gdyby były takie lepsze niż inne uznane marki to już by okupowały pierwsze miejsca w rankingach, a zachodnie fora by o nich huczały. W końcu sprzedają ja też w UK i to od wielu lat. Mimo tego jakoś zachwytów na świecie nie ma. Sam tych kabli nie miałem, ale znam opinie osób, które miały. Ponoć nie są to złe kable, ale za tą kasę można mieć lepsze bardziej uznanych firm.

A tu mała próbka cen: Audiomica Pearl Consequence 1m RCA - 17350zł !!

Tym bardziej, że dorobek firmy, pozycja na rynku światowym, uznanie itd...zerowe!! Rozumiem, że każdy chce i ma prawo zarobić ale bez przesady!!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Rynek jest nasycony mnóstwem produktów, więc firmy szukają różnych sposobów wykreowania wizerunku. Kojarzy mi się nieodparcie polityka cenowa NBS, Heavens Gate i zapewne wielu innych producentów. Kabel wyceniony na 3.000 Euro kupowało się na e-bay.de za 450 Euro;-) Prosto od producenta...

Ten koleś z Audiomica już tu był na forum i podjął ze mną dyskusję na ten temat. Zaczął się nadymać jakby był co najmniej Nordostem i Transparentem!! Ego uniemożliwiło rozsądne myślenie. Był moment, że chciałem posłuchać ale poczytałem te nadymki i peany na własną część to odechciało mi się. Po co mi jakieś Audiomica fika z kucyka. Jest tyle kabli na rynku, że szkoda czasu na wynalazki.

Cena ma pozycjonować produkt na dzień dobry,

To są niestety chore realia m.in. rynku audio.

(...)to że ktoś dał cenę z metką nic dokładnie nie znaczy.(...)

A tu już nie do końca. Dla Wielu metka jest najważniejsza.

Osobiście lubię metkę, używam jej jako erzatz jak nie mogę dostać dobrej polędwicy wołowej do tatara. ;)

(...) Sam jestem idiotą bo często kupuję absurdalnie drogie sprzęty czy kable ale propozycja KBL to kpiny. (...)

Tak na spokojnie:

Skoro tak spozycjonowali ceną swój produkt, to musi (najprawdopodobniej) w nim coś być wyjątkowego brzmieniowo. To jedno.

Drugie, zasadnicze, to brak przeszłości firmy a zatem wyrobionej marki na rynku audio.

Ale i tak bym ich posłuchał i tak od razu nie skreślał, bo nie są to najdroższe produkty. Wystarczy pośledzić zagraniczne portale i szykujące się recenzje kabli wschodzących firm z innych krajów...

Z KBL czas pokaże. I odsłuchy...:)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Skoro tak spozycjonowali ceną swój produkt, to musi (najprawdopodobniej) w nim coś być wyjątkowego brzmieniowo. To jedno.

Drugie, zasadnicze, to brak przeszłości firmy a zatem wyrobionej marki na rynku audio.

Ale i tak bym ich posłuchał i tak od razu nie skreślał, bo nie są to najdroższe produkty. Wystarczy pośledzić zagraniczne portale i szykujące się recenzje kabli wschodzących firm z innych krajów...

Generalnie masz rację ale po co tracić czas. Takich firm, firemek klecących kabelki jest pewnie kilkaset. Nie ma szans żeby wszystko obsłuchać. Nie warto tracić czasu na nie rokujące wynalazki. Nie twierdzę, że te kable są złe. Ale niezłych kabli są setki. Niezłe to dla mnie za mało.

Uważam podobnie jak Cytrus, posłuchać zawsze warto, a przed wydaniem opinii o walorach dźwiękowych nawet należy;-)

Nie można się nie zgodzić z Tobą.

Pzdr

sly30, firmie Audiomica naprawdę niewiele można zarzucić. Dbają o prezencję osobistą, co najlepiej było widać na Audio Show (jednolite koszule i muszki), zqachęcają do posłuchania przewodów u siebie w domu (czytaj: nie boją się konkurencji i zamiast gadać proponują samodzielny test), mają bardzo profesjonalnie przygotowany katalog i stronę internetową, w końcu swoje produkty pakują w eleganckie pudełko z drewna i zewnętrzny karton.

A dlaczego nie odnieśli dotąd światowego sukcesu? Poniekąd, bo bardzo wielu ludzi podchodzi jak Ty - szuka recenzji i metki. Być może ta firma będzie kiedyś bardziej znana od tych wymienianych, nie znam szczegółów, ale najpewniej działa na rynku krócej. Dyskredytowanie kogoś bez powodu jest buractwem. Jeśli ktoś solidnie pracuje na swoje dobre imię i wizerunek, to hejtowanie jego wysiłku bez powodu jest... już wiesz czym.

Tak samo buractwem jest nadymanie się i bezczelne równanie do czołówki światowej robiąc absurdalne ceny. Mam wiele polskich kabli i wcale nie szukam metek. Ale pewien rozsądek świadczy o szacunku dla klienta. A wystawianie kabla za 17 tys. przy nakładzie materiałowym może 1000zł to jest kpina z klientów. To śmianie się im w twarz. Może tak zrobić firma z dużym dorobkiem i uznaniem. A lokalna firemka bez dorobku i renomy robić tak nie powinna. Audiomica nie jest tu wyjątkiem. Do tego grona dołączył KBL. Czy mam prawo krytykować politykę cenową firmy? Jak najbardziej mam takie prawo. Szczególnie w kwestii kabli. Tu mam nie małe doświadczenie....powiem nieskromnie.

Rynek ma swoje prawa - oferuje dowolność w sposobie prowadzenia biznesu. Albo zazdrościsz albo Cię nie stać na ich produkty. Pewnie powiesz, że ani jedno ani drugie... To po co się tak emocjonujesz ich istnieniem na rynku?

A wracając do tematu... Masz lampę czy horny? :-)

Ale pytam na czym grasz, a nie na czym w kółko testujesz.

Bo wiesz, jak się znajdzie najlepszy, to on przewodzi prąd najdoskonalej dla naszej muzyki :)

No to który skradł uszy?

Kupować bo jeszcze tanio. Pojawi sie recenzja i cena bedzie razy dwa albo i trzy. Zrobią Nowy topowy model z karbonowym odlewem prosiaka ( Szymon 1szt na pewno użyczy ) i bedzie prawie TA Opus. Chore.

Sa barany wiec czemu ich nie ogolić.

----------------------------------------------------

Ale pytam na czym grasz, a nie na czym w kółko testujesz.

Bo wiesz, jak się znajdzie najlepszy, to on przewodzi prąd najdoskonalej dla naszej muzyki :)

No to który skradł uszy?

W jednym systemie MIT Oracle SHD i Equilibrium 55 na sam bas, a w drugim Purist Audio Design Neptune i też 55 na sam bas.

Nie warto tracić czasu na nie rokujące wynalazki. Nie twierdzę, że te kable są złe. Ale niezłych kabli są setki. Niezłe to dla mnie za mało.

Żeby była jasność: nie jestem w żaden sposób związany z tą firmą - to aksjomat.

Jako człek mający w swym życiu do czynienia z niejedną szkołą socjotechniki sam wiesz, że trzeba być zdystansowanym w wydawaniu wyroków krańcowych.

A co, jak jednak ze skromności, mając na uwadze swój skromny goodwill wycenili je za tanio?

;)

Po prostu trzeba ich posłuchać. Czas pokaże.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Nie znam innych przewodów, które mają 7 warstw izolacji. A są opinie, że nie tyle decydująca jest jakość przewodnika, co skuteczność ekranowania. I w tym momencie wszystko byłoby jasne, gdyby nie biegunowo inne opinie, które upatrują sukces przewodu w zupełnym braku ekranowania.

U mnie są takie i takie kable. I oba stanowiska są słuszne :)

A wystawianie kabla za 17 tys. przy nakładzie materiałowym może 1000zł to jest kpina z klientów. To śmianie się im w twarz. Może tak zrobić firma z dużym dorobkiem i uznaniem.

Rozumiem, że firma z dużym dorobkiem i uznaniem może kpić i śmiać się w twarz klientowi.

Ile wg Ciebie powinien kosztować ten kabel?

Pzdr

Tak, firma z dużym dorobkiem i uznaniem na rynku może wyceniać się wyżej i ktoś to akceptuje albo nie. Ale właśnie dlatego może, że ma to coś czego Audiomica czy KBL nie mają. Myślę, że topowy polski IC, taki absolutnie max to cena ok 5-6 tys.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja tam nie rozróżniam firm ze względu na renomę, dorobek, itp tylko raczej oceniam jak ewentualny know-how przekłada się na finalną jakość dźwięku. Jak chodzi o kable to jest specyficzna działka rynku, wysokie ceny przyciągają różnych szarlatanów głodnych łatwego zysku. Należy generalnie przesłuchać kable we własnym systemie a potem spróbować je jakoś spozycjonować. My tu analizujemy KBL czy Audiomikę, natomiast choćby w Niemczech za wynalazek uchodzi kultowy u nas Acrolink... Jak widać punkt widzenia może być bardzo różny.

Myślę, że topowy polski IC, taki absolutnie max to cena ok 5-6 tys.

Spójrz na rankingi - od najlepszy do najgorszy jest zawsze powiązane z ceną! Czy sądzisz, że recenzent opisze kabel za 1200 euro obok takiego za np. 5 000 euro? Gdyby stwierdził, że ten tańszy jest lepszy, to:

a) redakcja straciłaby na zawsze reklamy od firmy tego droższego

b) rezenzent straciłby robotę, a na pewno wiarygodność.

W oczach i mniemaniu przeciętnego czytacza prasy taki przykład byłby końcem: firmy lub recenzenta. Pomyśl, zanim napiszesz coś niedorzecznego.

Tak, firma z dużym dorobkiem i uznaniem na rynku może wyceniać się wyżej i ktoś to akceptuje albo nie

Jak również firma z "małym" dorobkiem i uznaniem na rynku może wyceniać się "wysoko" i ktoś to akceptuje albo nie.

Myślę, że topowy polski IC, taki absolutnie max to cena ok 5-6 tys

A dlaczego nie np 8-10 tys?

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.