Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki aktywny monitor do domu?

Bapol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam prośbę o pomoc w wyborze aktywnego monitora do domu.

Obecnie posiadam terminal HP+Daphile, DAC Emotiva DC-1.

Sypialnia gdzie ma działać system ma wymiary 3,5x4,5m.

Na razie zainteresowany jestem : APS Klasik lub Aeon( uzywka lub powystawowy), Mackie HR 862 mkII.

Budżet około 5 tyś. PLN

https://www.audiostereo.pl/topic/122041-jaki-aktywny-monitor-do-domu/

Mackie HR mają równe pasmo, ale rozwlekły bas, sądząc po charakterystyce wodospadowej (może przez to, że zastosowano membranę bierną, a z tego co czytałem jest to "wolniejsze" rozwiązanie od bassreflex, o konstrukcjach zamkniętych bez membrany biernej nie wspominając).

może jakieś inne propozycje?

Ja w domu używam Focal Alpha 65 na 20 metrach + terminal HP+ Daphile i jestem bardzo zadowolony :-)

Ty mierzysz półkę wyżej, więc myślę, że seria Focal CMS spełni Twoje oczekiwania.

Pozdrawiam

Porównanie Sceptre S8 do ADAM A7X do Genelec 8050:

Moim zdaniem z tej trójki najbardziej fałszowały oryginał ADAM A7X. Najbliżej chyba Genelec 8050 i niedaleko nich Sceptre S8 - to dobrze świadczy o tych Presonus.

Z moitorami,aktywnymi to jest, te w ktore celujesz mają na tyle równe pasmo że to jak grają zależy od daca i pre. Kiedys w salonie audio miałem okazję posłuchać Eony z Bechmarkiem 2, i dacem CEC-a i to były 2 znacząco różne brzmienia. Pierwszy to poprawne równe granie jednak bez emocji, drugie to muzykalność i klimat najwyższych lotów. U siebie też miałem okazję sluchać tańszych daców i miałem podobne odczucia. Braki w przestrzeni i klimacie latwo sie da zauważyć.

Z opisów użytkowników latwiejsze pod tym względem są Focale Solo6

.

Dziękuję za zainteresowanie wątkiem. Po rozmowie z przedstawicielem APS przyjadą do mnie Klasiki wykończone okleiną z hebanu.

Wrzucę później małą recenzję jak się sprawują w moim systemie, ale dopiero po 4 tygodniach. Taki jest czas oczekiwania na wyprodukowanie monitorów.

Ja proponuje od siebie posłuchać dynaudio z serii bm6a trochę ponad budżet ale moim zdaniem warto lub tańsze bm5a, które moim zdaniem też warto wziąć pod uwagę.

Jeszcze dobra rada jeśli chodzi o zakup sprzętu studyjnego bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup w www.thomann.de (30 dni na zwrot i sporo sprzętu b-stock w dobrych cenach)

Jeszcze jedno używane studyjne to nie jest najlepszy pomysł ;)

A to czemu?

Jeśli były wykorzystywane w studiu to mają przebiegi daleko większe od tego jak by były słuchane w domu.

Druga sprawa w studiu często nie są oszczędzane bo są tam narzędziami, które mają pokazać błędy a to często wychodzi dopiero przy głośniejszym graniu itp.

Jeśli takie monitory były by używane tylko do domowego słuchania muzyki to czego. Ale 90% używanych monitorów studyjnych jest używana do pracy dlatego uważał bym na ogłoszenia żeby się nie okazało jak z używanym przez emeryta samochodem.

A przepraszam...co się dzieje z monitorami używanymi w studiu, nawet jak są często eksploatowane?

Nie przesadzasz? Miałem kiedyś takie, po sporym przebiegu: Yamahy HS80 i grały świetnie. Wszystko było z nimi OK,

oprócz kilku zarysowań na obudowie.

Przecież w studiu nie używają monitorów do bardzo głośnego grania, bo wtedy nie usłyszą niuansów brzmienia.

Prędzej w warunkach domowych można podkręcić potencjometr głośności o ile warunki na to pozwalają.

Przecież w studiu nie używają monitorów do bardzo głośnego grania, bo wtedy nie usłyszą niuansów brzmienia.

Niestety jest wręcz odwrotnie żeby coś usłyszeć trzeba czasem dać mocno głośniej.

Każdy robi jak uważa, je nie kupił bym monitorów z przeszłością studyjną tak jak nie kupił bym samochodu po flotowego.

Niestety jest wręcz odwrotnie żeby coś usłyszeć trzeba czasem dać mocno głośniej.

No przecież od tego są głośniki, żeby je słuchać nawet głośniej, ale nie tak głośno, żeby słyszeć zgiełk zamiast detali.

A kupno używanego samochodu to zupełnie inna sprawa niż zakup używanych kolumn.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Monitory pracują tylko 2 dni mnie i nie mam jeszcze odpowiednich standów( czynnik WAF),ale warte są wydanych na nie pieniędzy.

Okleina heban wygląda naprawdę super, dźwięk jaki oferują dla mnie super, tak małe monitory naprawdę potrafią przyłoić basem.

Nie trzeba mocno odkręcać głośności w dac-u, w cichym graniu też się sprawdzają.

Polecam ten sprzęt do domu - do sypialni jako minimalistyczny zestaw to jest strzał w 10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.