Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna czy podstawki?

magico79

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zwykle wyrwałeś zdanie z kontekstu tylko po to żeby pier**lić bez sensu.

Jeszcze raz powtarzam:

Nie mam czasu bawić się w jakieś porównania kondycjoner na podłodze, kondycjoner na granicie i kondycjoner na platformie.

Na stoliku nie ma dla niego miejsca stąd ta platforma i tylko z tego powodu i żadnego innego.

Dziwne, że nie dostrzegłeś żadnej różnicy po wymianie:) A w stoliku zachwycałeś "pochłanianiem energii" przez blat z płyty wiórowej :D

Stefcio ja z niczego się nie wycofywałem, dziś mogę to jeszcze raz powtórzyć, że miałem wrażenie iż obraz zyskał na plastyczności, szczegółowości jakby był bardziej ostry, ale było to wrażenie nie pewność siebie.

Poza tym dziś nie mogę już tego potwierdzić, bo musiałbym przesiąść się na poprzedni stolik, a nie chce mi się więc zostańmy przy tym, że to było wrażenie niczym nie poparte i tyle.

Żadne "i tyle" przydupasku dyzmana.

"i tyle" to by mogło sobie być jakbyś to chlapnął przy piwie i jutro nikt by o tym nie pamiętał.

A tutaj to będzie wisiało i ludzie będą to czytać. Dziewięciu na dziesięciu puknie się w głowę, a dziesiąty uwierzy.

Tak powstają audiofilskie mity powtarzane bezmyślnie z wątku na wątek i żyjące później własnym życiem

z którymi nawet nie można dyskutować, bo zaraz się zleci sekta wierzących w te banialuki i zacznie wyzywać,

a na koniec zawołają na pomoc moderatora, żeby to gdzieś schował, najlepiej w zakładce, do której nikt nie zagląda.

Założę się o lewe jajo, że to ten sam moderator, który twierdził, że zna sytuacje w których siła odrzutu membrany głośnika

przewracała kolumny na podłogę, a po zamontowaniu super specjalnych cudownych kolców już stały tak jak trzeba.

Zaraz mogę tego poszukać jak komuś się w głowie nie mieści, że moderator na forum audio może takie rzeczy pisać.

Mi też się nie mieściło, więc zapragnąłem tą kwestię wyjaśnić i natychmiast zostałem nagrodzony punktami karnymi za trolling.

Śmiech na sali, to jest kurna mało powiedziane. Niektórzy to już chyba zajadów dostali od lizania dupy branży.

Że w wątkach w których bierze udział dyzman, biorą również udział klony, tego też moderacja nie widzi.

Bo taki mamy klimat...

Kolego ciężko to nawet jakoś skomentować, wybacz wpadłem tylko na chwile

Na chwilę wpadł. Tak przechodził sobie akurat. Z tragarzami.

Dziecinada.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dziwne, że nie dostrzegłeś żadnej różnicy po wymianie:) A w stoliku zachwycałeś "pochłanianiem energii" przez blat z płyty wiórowej

Dziś już są blaty zrobione MDFu i pokryte 1,5mm fornirem nie jak od TomBase plyta wiórowa i fornir grubości papieru.

Nie zauważyłem, bo nie miałem czasu przysiąść, ale jak tylko to zrobię będę wiedział, czy blaty z MDF będą lepsze od wiórówki a z kondycjonerem tak jak pisałem wcześniej nie będę kombinował żeby coś sprawdzać.

Żadne "i tyle" przydupasku dyzmana.

Nie znam gościa i nie jestem jego przydupasem.

W kilku sprawach też mogę się z nim nie zgadzać, ale nie skaczę mu do gardła jak ty pajacu.

Wlazłeś tu z brudnymi papciami nieproszony jak zwykle zresztą i jedziesz z każdym kto ci nie włazi w dupę, zaśmiecasz wątek swoimi kretyńskimi tekstami, a nawet nie zauważyłeś, że autora wątku nie ma tu już od dawna przez takich pajaców jak ty.

Jak dla mnie takie frajerstwo powinno być banowane na cacy i tyle.

Załóż sobie bloga, partię i co tam tylko byś nie chciał i wyjdźcie z krucjatą przeciw tym wszystkim producentom, recenzentom etc.

Zobaczysz czy możesz coś zdziałać, bo na razie to tylko tu bez konsekwencji możesz się wyżywać spróbuj z naczelnymi tych wszystkich czasopism i firm produkujących zobaczysz gdzie skończysz, tak czy owak ty i tobie podobni jesteście w mniejszości i to Cię boli.

Szukasz na siłę takich tematów tylko po to by dać upust swoim frustracjom, daj innym żyć jak oni chcą a nie jak ty im będziesz dyktował i wy***rdalaj z takich wątków które są nie po drodze z twoimi ideologiami.

Załóż swój kretyński wątek i tam rób co chcesz, bo tu człowiek prosił o poradę, a ty jak zwykle sprowadziłeś wątek do swojego poziomu.

Pamiętaj, że tutaj też będzie wisiało jak z siebie zrobiłeś kretyna ze stolikiem dębowym i związanych z tym kosztami, bo każdy normalny kto choć trochę otarł się o temat doskonale wie jaki tok koszt i Stefcio ci to wyłuszczył dość szczegółowo.

Ale ty dalej przystajesz przy swoim...

Nadal czekam na te stoliki pajacu bo po stówę za sztukę biorę każdą ilość, a 50 chłopa czeka bo już ochłonęli po tym co powiedziałeś, czekamy więc ja i moi koledzy razem z panem od transportu.

c*pa cipko bez lewego jajka.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Dziś już są blaty zrobione MDFu i pokryte 1,5mm fornirem nie jak od TomBase plyta wiórowa i fornir grubości papieru.

Nie zauważyłem, bo nie miałem czasu przysiąść, ale jak tylko to zrobię będę wiedział, czy blaty z MDF będą lepsze od wiórówki

Przecież Ty już to wiesz, bo jeden z mitów MDF musi grać lepiej od płyty wiórowej :D

Nie mniej stolik spełnia swoją funkcję i działa w całym spektrum pasma mimo, że blaty z plyty wiórowej pokrytej fornirem działają raczej wybiórczo na pochłanianie energii w porownaniu z MDFem.

blaty z plyty wiórowej pokrytej fornirem działają raczej wybiórczo na pochłanianie energii w porownaniu z MDFem.

To teoria ROGOZA, którą kilka osób na PW potwierdziła, nie będę tu przytaczał całej rozmowy z p. Januszem.

Nie ma sensu.

A pajac bez lewego jajca z małym przyrodzeniem bo tylko dlatego wstawia taki awatar gościa który zasłynął z najdłuższej fujarki niech sobie da siana.

Odezwę się do niego jak już będzie miał te 50 stolików z dębu po stówie za sztukę.

Bawcie się dobrze jełopy spadam pogadać o audiofilskich bezpiecznikach, aż dziw że nie ma tam jeszcze bezjajowca.

Aaaaaaa już wiem dostał bana, albo boi się że dostanie i biedak nie będzie miał gdzie sobie ulżyć.

:)))))))))))))))))

Czternaście to chyba razem z tym drugim mają, co mu lajkuje te umysłowe wybroczyny.

Nalazło się ostatnio dzieciarni z onetu i myślą że tutaj błyśnie jeden z drugim jak zacznie bredzić

o lepszości wyschniętego sansui ze śmietnika nad wszystkim innym co zostało ludzką ręką stworzone

albo o tym, że blaty z plyty wiórowej pokrytej fornirem działają raczej wybiórczo na pochłanianie energii w porownaniu z MDFem.

d6bc243870_jebnij_sie_w_leb.jpg

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Nie wiem jak brzmiał by system na blatach z MDF, który nie tłumi wybiórczo i nie podkolorywuje jak płyta wiórowa.

Płyta wiórowa nie tylko tłumi wybiórczo, ale też koloryzuje :))

Czternaście to chyba razem z tym drugim mają, co mu lajkuje te umysłowe wybroczyny.

Nalazło się ostatnio dzieciarni z onetu i myślą że tutaj błyśnie jeden z drugim jak zacznie bredzić

o lepszości wyschniętego sansui ze śmietnika nad wszystkim innym co zostało ludzką ręką stworzone

albo o tym, że blaty z plyty wiórowej pokrytej fornirem działają raczej wybiórczo na pochłanianie energii w porownaniu z MDFem.

d6bc243870_jebnij_sie_w_leb.jpg

Wyślij to pajacu do Janusza Rogoża !!!

On troszkę lepiej zarabia na swoim biznesie niż ty na swojej poligrafii.

Teraz to słyszę ból twojej dupy.

Na sąsiednim cały czas pier**lą, że tu za byle co banują jak widać aż tak źle nie jest, skoro pozwalają ci na sprowadzanie każdego tematu w jakim się pojawisz do takiego poziomu.

Jak długo można znosić takiego pajaca tego nie wiem, ja mam to w dupie, ale dziwi mnie że autor wątku pytając o poradę pozwolił na pojawienie się i utrzymywanie w wątku takiego kretyna.

O moderacji nie wspomnę, że pozwala tobie na takie wpierdalanie się w czyjeś wątki i sprowadzanie do takiego poziomu, człowiek żeby przez to przebrnąć musi sam użyć języka rodem z rynsztoka.

Zapraszam do wątku audiofilskie bezpieczniki zobaczymy jak długo zabawisz z twoimi teoriami i ideologią.

Nie dziwię się dyzmanowi, że cię wy***rdolił na zbity ryj ze swoich wątków.

Jak stoliki z dębu???

:))))

Zapraszam do wątku audiofilskie bezpieczniki zobaczymy jak długo zabawisz z twoimi teoriami i ideologią.

Co ty partnerów do dyskusji tutaj szukasz? A o czym niby miałbym z tobą drogie dziecko rozmawiać?

Przecież ty nie masz nic do powiedzenia na żaden temat, nawet repertuar wyzwisk ci się już wyczerpał.

Lepiej się pochwal swoim kolegom od audiofilskich bezpieczników na czym ich słuchasz,

to zobaczysz jakie owacje na stojąco tam zbierzesz. Tester półek i bezpieczników z głośnikami od komputera.

Weź zejdź mi z oczu i nawet nie wysilaj z odpowiedzią, bo jesteś nudny jak flaki w oleju i nie chce mi się z tobą gadać.

images.jpg

Zwłaszcza na TVP2 jak się ogląda, to kolory takie jakieś żywsze od razu inaczej niż na blacie z MDF.

Dlaczego z mojego wątku o stoliku TomBase nie wkleicie cytatów ludzi, którzy docenili wątek i podziękowali za to, bo teraz będą wiedzieć żeby gościa omijać?

No tak wyszło by na to, że was można policzyć na palcach jednej ręki w przeciwieństwie do zainteresowanych stolikami audio.

Co ty partnerów do dyskusji tutaj szukasz?

Nie martw się, nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji.

Jesteś za wielkim palantem z małym fiutkiem (przypominam awatar).

Nie zapominaj, że to ty wszedłeś tu z papciami sprowadzając temat do takiego właśnie poziomu, jak się okazuje gdzie się nie pojawisz to ten sam dym.

Poczytaj może skumasz.

Nie moje, tylko kogoś kto ma jakieś pojęcie...

" Efekt będzie zależny od wielu zmiennych dla konkretnych warunków (konstrukcja budynku/sztywność stropu/rodzaj podłogi; akustyka pomieszczenia; konstrukcja urządzeń/masa/sztywność/wytłumienie; możliwości głośników w zakresie przetwarzania basu).

"Granit (twarda lita skała magmowa) magazynuje bardzo niskie składowe oraz oddaje pojedynczą wysoką harmoniczną, której wysokość zależna jest od gęstości i masy danego kamienia (ten efekt nazwany jest „dzwonieniem” z ang. ringing). "

"Inaczej marmur (przeobrażony miękki wapień skrystalizowany) - charakteryzuje się długim czasem magazynowania energii kinetycznej i silnym tłumieniem wyższych składowych (nieco podobny do MDF)."

"MDF i sklejki prasowane, oklejane naturalnymi fornirami i pokrywane wieloma warstwami lakierów, równomiernie tłumią całe spektrum (zasada wytracania energii układu drgającego)"

Weź już zejdź mi z oczu żałosny błaźnie i nawet nie wysilaj z odpowiedzią, bo jesteś nudny jak flaki w oleju

i nie chce mi się z tobą gadać.

Idealnie pasuje do ciebie w każdym temacie jesteś monotematyczny i nudny do zrzygania, wolałbym te flaki w oleju.

Zwłaszcza na TVP2 jak się ogląda, to kolory takie jakieś żywsze od razu inaczej niż na blacie z MDF.

Będzie jeszcze PIĘKNIEJ po kalibracji... już niedługo, tylko parę dni :P

TWOICH STOLIKÓW Z DĘBU PO 100ZŁ/SZT I TAK NIC NIE PRZEBIJE, CAŁY SWARZĘDZ O TYM GADA :))))

Dlaczego z mojego wątku o stoliku TomBase nie wkleicie cytatów ludzi, którzy docenili wątek i podziękowali za to, bo teraz będą wiedzieć żeby gościa omijać?

Ale dlaczego mają omijać? Przecież stwierdziłeś, że stolik działa, a jego możliwości wybiegły daleko poza sprzęt audio :D Jak tam wpadnie drugi taki nawiedzony i to przeczyta to poleci i kupi taki sam :D

Nie zapominaj, że to ty wszedłeś tu z papciami sprowadzając temat do takiego właśnie poziomu, jak się okazuje gdzie się nie pojawisz to ten sam dym.

To już dawno zrobił dyzman...

Poczytaj może skumasz.

Nie moje, tylko kogoś kto ma jakieś pojęcie...

Nie ma nic o tłumieniu wybiórczym płyty wiórowej i koloryzowaniu przez nią obrazu w TV :D

Nie ma nic o tłumieniu wybiórczym płyty wiórowej i koloryzowaniu przez nią obrazu w TV :D

Jesteś mistrzem w szukaniu cytatów, wysil się to znajdziesz i to też nie było moje twierdzenie tylko cytat.

Zostawcie w spokoju te dzieci. Dorosną to im przejdzie. Ale rozumu z pewnością nie przybędzie. Idealny targetdla wszelkiej maści naciągaczy z pogranicza marketingu i public rollations. Ktoś musi te garnki filipiaka kupować.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

A jak się nazywał ten co cudowną wodę leczącą wszelkie dolegliwości sprzedawał?

Ten ilu miał fanów co na życie własnych dzieci przysięgali, że to działa.

Kurka wodna jak on się nazywał...

A ten co ręką czoła tylko dotykał i pacjent z porażeniem mózgowym nagle z wózka wstawał?

Albo babka głuchoniema od urodzenia nagle zaczynała śpiewać jak Whitney Houston?

Cholera jasna też nazwiska nie pamiętam...

Za to pamiętam takiego jednego co z telewizora nawijał adin, dwa, tri, czitiri ... i też wszystko leczył,

tylko telewizor musiał stać na specjalnym blacie z płyty wiórowej, bo na MDF słabiej działało.

Ech, to były czasy...

Jesteś mistrzem w szukaniu cytatów, wysil się to znajdziesz i to też nie było moje twierdzenie tylko cytat.

Już znalazłem takowe, Twoje :) Wysil się i poczytaj trochę fachowej wiedzy w dziedzinie materiałoznawstwa, fizyki, dowiesz się tam że każdy materiał ma charakterystykę tłumienia częstotliwości i jest to krzywa ciągła bez nagłych zerowych dołów, więc twierdzenie, że jakiś materiał tłumi wybiórczo to bzdura wymyślona przez jakiegoś forumowego głąba.

Tu masz przykład jak taka krzywa wygląda

image065.jpg

To teoria ROGOZA, którą kilka osób na PW potwierdziła, nie będę tu przytaczał całej rozmowy z p. Januszem.

Nie ma sensu.

Ja jeszcze dorzucę kamyczek, bo powołujesz się na Rogoza.

Rogoz sprzedaje stożki antywibracyjne i w opisie pisze:

"Stożki antywibracyjne o konstrukcji typu sandwicz oraz regulowanej wysokości, przeznaczone są do stosowania w wysokiej klasy systemach audio. Działanie antywibracyjne kolców polega na redukowaniu przenoszenia drgań pomiędzy podłożem a urządzeniami. Dzięki zminimalizowaniu powierzchni styku energia kinetyczna zmieniana jest w energię termiczną (entropia)."

To, że ten stożek zamienia energię kinetyczną na ciepło to oczywiście bzdura, ale facet pisze, że termin który to obrazuje to entropia... Wiem, że opis w wikipedii nie jest prosty w odbiorze, ale uwierz mi, że entropia ma tyle wspólnego ze zjawiskiem, które mu Rogoz przypisuje, co dyzman69 z prawdomównością. To co pisze Rogoz można sobie bez problemu sprawdzić, jeżeli nie zrozumiesz to jak będziesz dociekliwy to Ci ktoś wytłumaczy. Napisał bzdurę kompletną na swojej stronie internetowej. A wy się powołujecie na gościa. I wierzycie we wszystko co palnie...

Najlepiej to widać jaki to bajkopisarz, na przykładzie tego biedaka który dzwonił do niego z pretensjami, że mu Playstation wprowadza cały stolik w wibracje. Rogoz mu sprzedał bajeczkę, że tak ma być. Że to nie przenosi wibracji z zewnątrz na stolik, a jak coś wibruje na stoliku to przenosi się to na wszystkie segmenty... Pomimo, że pod każdą półką są te "antywibracyjne" wynalazki... Noż k...a... Jak trzeba być naiwnym, żeby kupić taką bajkę. Jeszcze pochwalić się tym na forum... Pomyślcie tylko w jakim celu te stoliki są kupowane, bo główny powód podajecie taki, że wzmacniacze i cdki wibrują.

Nie oglądałem stron Rogoza. Mówisz, że powołuje się na miarę nieuporządkowania świata.... Wiesz, ja kiedyś słyszałem, że stygnąca zupa zwiększa entropię świata. Ach Ci audiofilscy fizycy. Nawet nie wiedzą, że mogą rozwiązać problem ludzkości pozyskiwania zielonej energii. A swoje wynalazki wykorzystują do tak przyziemnych rzeczy jak stoliki.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Czy to będzie stożek walec, czy kulka stanowi twarde połączenie pomiędzy kolumną a podłożem, co nie może przekładać się na redukcję drgań. Mała powierzchnia styku takiego stożka z podłożem spowoduje tylko skupienie energii w tym punkcie, w miejscu styku nastąpi znów jej rozproszenie i to tyle:) ktoś tu podał analogie do końcówek młota pneumatycznego, które są w formie kolca lub ostrego dłuta, jaki to ma cel? Ano taki, żeby skupić energię na małym punkcie i efektywnie wykruszać materiał, gdyby taki stożek tłumił drgania, to nikt nie stosowałby tego w takich maszynach, no ale magicy wiedzą lepiej :)

f-mar-groty-do-mlota-udarowego-ma520-mab69.jpg

Mówisz, że powołuje się na miarę nieuporządkowania świata...

Prawdopodobnie liczył, że skomplikowany termin podał i mało kto będzie wiedział co znaczy a jeszcze mniej będzie dociekać.

ktoś tu podał analogie do końcówek młota pneumatycznego, które są w formie kolca lub ostrego dłuta, jaki to ma cel? Ano taki, żeby skupić energię na małym punkcie i efektywnie wykruszać materiał, gdyby taki stożek tłumił drgania, to nikt nie stosowałby tego w takich maszynach, no ale magicy wiedzą lepiej :)

Ja pisałem o tych wiertłach, pisałem też, że przypuszczam, iż większość tych słyszących to tzw "dwie lewe ręce" (bez obrazy) nie mających pojęcia o najprostszych prawach. Nie mówię tutaj żeby być asem z fizyki i termodynamiki. Ale jak to jest, że nie można wytłumaczyć, że taki kolec nie tłumi wibracji? Jak kolec działa na podłoże napisał malikali. Nie ma w tym krzty entropii jak pisze Rogoz. Na ciepło trochę zamieni energii, ale tylko wtedy jak ten kolec będzie tak drgał, że będzie rysował to na czym stoi i przez tarcie wytworzy to ciepło. Tylko wtedy. Ale po pierwsze nie zamieni całej tej energii w ciepło tylko jakiś nikły procent. Po drugie taki kolec musiałby się ścierać, tępić (czy ktoś kiedykolwiek wymieniał kolce, bo mu się starły od słuchania muzyki?). Po trzecie rozmawiamy o sprzęcie audio, a nie maszynie do produkcji pustaków szlakowych...

Zawsze się zastanawiałem, czemu jeszcze nikt nie wpadł na to, żeby w celu redukcji tych horrendalnych drgań i wibracji sprzętu hi end nie zastosować konstrukcji podwiedszanych - na gumach jakichś albo sprężynach, do sufitu. Może takie coś opatentuje i będę sprzedawał jako System Wszelkie Absolutnie Drgania Tłumiący (SWADT). Składałby się z 2 lub 3 półek na elastycznej uprzęży przytwierdzanej do sufitu :) O kurcze, wygadałem się ...

Na ciepło trochę zamieni energii, ale tylko wtedy jak ten kolec będzie tak drgał, że będzie rysował to na czym stoi i przez tarcie wytworzy to ciepło. Tylko wtedy. Ale po pierwsze nie zamieni całej tej energii w ciepło tylko jakiś nikły procent. Po drugie taki kolec musiałby się ścierać, tępić (czy ktoś kiedykolwiek wymieniał kolce, bo mu się starły od słuchania muzyki?). Po trzecie rozmawiamy o sprzęcie audio, a nie maszynie do produkcji pustaków szlakowych...

Może ktoś ma takie kolumny, które są lepsze od młota?:)) A tak na poważnie to logiczne jest, że jeśli coś pracuje, trze, uderza to musi się wydzielić ciepło, tylko że kolec pod kolumną sam nie zabsorbuje tej energii tylko przekaże dalej na podłoże, przecież ona kuźwa nie zniknie tajemniczo między kolcem, a podłogą, choć niektórzy pewnie myślą, że tak jest:D. Inaczej zachowa się guma, która pochłonie część wibracji i to w niej energia zostanie wytracona i zmieniona w ciepło i tym samym znikoma część zostanie przekazana na podłoże, no ale co zrobisz przecież Pan w sklepie z kolcami powiedział inaczej i nie ma powodu, żeby mu nie wierzyć:)

Ja jeszcze dorzucę kamyczek, bo powołujesz się na Rogoza.

Rogoz sprzedaje stożki antywibracyjne i w opisie pisze:

"Stożki antywibracyjne o konstrukcji typu sandwicz oraz regulowanej wysokości, przeznaczone są do stosowania w wysokiej klasy systemach audio. Działanie antywibracyjne kolców polega na redukowaniu przenoszenia drgań pomiędzy podłożem a urządzeniami. Dzięki zminimalizowaniu powierzchni styku energia kinetyczna zmieniana jest w energię termiczną (entropia)."

To, że ten stożek zamienia energię kinetyczną na ciepło to oczywiście bzdura, ale facet pisze, że termin który to obrazuje to entropia... Wiem, że opis w wikipedii nie jest prosty w odbiorze, ale uwierz mi, że entropia ma tyle wspólnego ze zjawiskiem, które mu Rogoz przypisuje, co dyzman69 z prawdomównością. To co pisze Rogoz można sobie bez problemu sprawdzić, jeżeli nie zrozumiesz to jak będziesz dociekliwy to Ci ktoś wytłumaczy. Napisał bzdurę kompletną na swojej stronie internetowej. A wy się powołujecie na gościa. I wierzycie we wszystko co palnie...

Najlepiej to widać jaki to bajkopisarz, na przykładzie tego biedaka który dzwonił do niego z pretensjami, że mu Playstation wprowadza cały stolik w wibracje. Rogoz mu sprzedał bajeczkę, że tak ma być. Że to nie przenosi wibracji z zewnątrz na stolik, a jak coś wibruje na stoliku to przenosi się to na wszystkie segmenty... Pomimo, że pod każdą półką są te "antywibracyjne" wynalazki... Noż k...a... Jak trzeba być naiwnym, żeby kupić taką bajkę. Jeszcze pochwalić się tym na forum... Pomyślcie tylko w jakim celu te stoliki są kupowane, bo główny powód podajecie taki, że wzmacniacze i cdki wibrują.

Stefanie dziękuję za tą informację gdyż nigdy nie czytałem co konstruktor Rogoza miał na myśli. Niemniej przyznaję bez bicia że jestem jednym z "naiwnych" i stolik Rogoza posiadam bo:

- niby miał pozytywnie wpływać na brzmienie

- ja to miałem słyszeć wnet

- drgania miały ustać

- ...i ...??

I tak naprawdę ładnie wygląda i mam wygodny dostęp do przewodów. I tyle.

Natomiast efekt entropii ma się tak jak moja podróż w kosmos. Kuźwa, to świadome nabijanie klientów w butelkę...co tam w butelkę, buuutlę !! podpierając się takimi hasłami kiedy one same znaczą o to >>;

Entropia (s lub S[a]) – termodynamiczna funkcja stanu, określająca kierunek przebiegu procesów spontanicznych (samorzutnych) w odosobnionym układzie termodynamicznym. Entropia jest miarą stopnia nieuporządkowania układu[2]. Jest wielkością ekstensywną. Zgodnie z drugą zasadą termodynamiki, jeżeli układ termodynamiczny przechodzi od jednego stanu równowagi do drugiego, bez udziału czynników zewnętrznych (a więc spontanicznie), to jego entropia zawsze rośnie. Pojęcie entropii wprowadził niemiecki uczony Rudolf Clausius.

źródło wikipedia.

Co to ma wspólnego z poprawą dźwięku??. Chętnie wysłucham tłumaczeń wszystkich wierzących w te bzdury ochotników dodatkowo podpartych udokumentowanym testem.

No nie dało się przejść obojętnie.

ps. Stefan teraz pozostaje czekać ;-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Użytkownicy

760 postów

Napisano dziś, 17:10

Zawsze się zastanawiałem, czemu jeszcze nikt nie wpadł na to, żeby w celu redukcji tych horrendalnych drgań i wibracji sprzętu hi end nie zastosować konstrukcji podwiedszanych - na gumach jakichś albo sprężynach, do sufitu. Może takie coś opatentuje i będę sprzedawał jako System Wszelkie Absolutnie Drgania Tłumiący (SWADT). Składałby się z 2 lub 3 półek na elastycznej uprzęży przytwierdzanej do sufitu :) O kurcze, wygadałem się ...

Bo to ch....wo będzie wyglądać , i ciężko o argument , ot cała prawda . :)))

@sir.jax

Pozwól, że odpowiem Ci na twój PW tutaj, nie będę Cię cytował, bo to nielegalne :)) Ale odpowiem tak, żeby było wiadomo o co chodzi...

Otóż wykres, który wkleiłem to charakterystyka materiału stosowanego w audio, ale nie ma to znaczenia jaki ten wykres jest, bo to tylko przykład. Ty twierdzisz, że płyta wiórowa tłumi wybiórczo czyli rozumie się przez to, że jedne częstotliwości są tłumione inne nie i znów jakieś są tłumione itd. a to nie jest prawda :) Każdy materiał będzie miał jakąś krzywą, ale nie będzie tam dziur na charakterystyce, będą spadki i górki. Teraz odnośnie tego linku

http://www2.tu.koszalin.pl/technologie-hybrydowe/dokumenty/Kurier_Drzewny_maj2010_41.pdf

Otóż po pierwsze my rozpatrujemy materiały jednorodne jak płyty drewnopodobne, a nie drewno.

Druga sprawa prędkość rozchodzenia się dźwięku jest uzasadniona niejednorodną budową drewna jak wynika z tabeli, ale przecież to nijak nie tłumaczy herezji wybiórczego tłumienia płyty wiórowej, w dodatku płyta to już wyrób drewnopodobny i ma zgoła inną strukturę niż drewno :) Ale to nie zmienia faktu, że drewno też nie będzie tłumić selektywnie jako materiał również ma jakąś swoją krzywą.

Ty twierdzisz, że płyta wiórowa tłumi wybiórczo czyli rozumie się przez to, że jedne częstotliwości są tłumione inne nie i znów jakieś są tłumione

To nie ja twierdzę, ale niech ci będzie.

Otóż po pierwsze my rozpatrujemy materiały jednorodne jak płyty drewnopodobne, a nie drewno.

Że jak?

Materiały jednorodne jak płyty drewnopodobne?

A lite drewno jest mniej jednorodne niż płyta wiórowa?

Hmmm...

Jak to, a myślałem że parantulla i jemu podobni gadają o desce do krojenia, a to nie drewno jednorodne?

:)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.