Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy kształt obudowy.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Palton

kiedyś W. Pacuła przy recenzji kolumn Harbetha m40.1 napisał

" według mojej wiedzy te kolumny nie powinny grać a grają i to pięknie"

Nie dyskutuje o innych recenzentach.

natomiast Ty porównałeś 40tki do zepsutego samochodu.....może komuś z Twoich znajomych te kolumny padły albo sie rozkleiły?

Nie, one mają wadę fabryczną, nie spełniają norm. Auta z taką wadą nie dopuszczono by do ruchu. Nie rozmawiam o takich rzeczach, to strata czasu.

moja niechęć do wiedzy technicznej w najmniejszym stopniu nie powinna Ciebie przerażać...

A jednak...

...jeżeli uważasz że takiemu człowiekowi można wcisnąć każdy produkt to jestes bardzo naiwny

Trzeba to najpierw przygotować. Zachwalać sprzęt zaprzyjaźnionego dystrybutora a dyskredytować konkurencyjny.

....jeżeli ktoś sprzedaje urządzenia wadliwe lub nie w pełni sprawne to jest to bardzo nie uczciwe...

....możesz się odnieść do awaryjności Ayona, jakie jest Twoje zdanie na ten temat.....

Tak, właśnie tak uważam. Właśnie kupiłeś urządzenie wadliwie zaprojektowane, nawet niespełniające norm z lat siedemdziesiątych. Teraz piszesz o Ayonie, którego kilka urządzeń miałem łącznie przez kilka m-cy. U mnie działało wszystko idealnie, nic się nie psuło. Sprzętu tej firmy sprzedało się zapewne sporo, dopuszczam, że kilka sztuk popsuło się z jakiś przyczyn. Jaki to odsetek? To urządzenia lampowe, takie rzeczy trzeba brać pod uwagę. Skupmy się jednak przez chwilę na osobach które robiły co mogły, żeby zdyskredytować te produkty. Jedna z nich naganiała równocześnie na Amplifona, który jak się okazuje miał źle dobrane trafa- wada konstrukcyjna. Drugi zachwalał Phasta i GM-ki, w których właśnie pieprznęło trafo zasilające. W moim Phaście również była awaria, widziałem też zdjęcia innych popalonych. Ayon bez mrugnięcia okiem serwisuje swoje produkty. Ayon nie jest firmą jednoosobowa, która dziś jest, jutro może jej nie być.

Zauważ, że uczciwie opisuje sprawy. B&W lubię, ale nie bezkrytycznie, podobnie jest z Amplifonem któremu kibicuję. Co jednak zostało doniesione (nie mam złudzeń) do dystrybutora i producenta? Tak właśnie to wygląda, uczciwość dzisiaj nie jest w cenie.

natomiast mnie przeraża (może za mocno powiedziane) a raczej wk***ia obłuda i lękliwość

Obłuda i lękliwość? Mówisz o swoim lajkowaniu podłych, zmanipulowanych wpisów, czy stawianiu za nie wódki jak deklarowałeś wcześniej? Napisałem Ci, mogę się z Tobą nie zgadzać, ale nigdy nie zgodziłbym się na takie metody, na jakie Ty przystałeś. Bądź teraz łaskaw zniknąć z mojego wątku, bo ani technicznie, ani koleżeńsko, nie jesteś tu w stanie nic wnieść pozytywnego.

Jesteś wprost Geniuszem w budowie kolumn teraz czekamy na następna kulkę space two..........będzie czy nie powstanie?

Żeby określić czy ktoś jest geniuszem w danej dziedzinie, trzeba się na niej znać.

Wklej jeszcze swój system...........tylko swój nic nie może być szwagra-taki warunek

Wkleję swoje trzy.

Wkleiłeś tutaj nieproszony swoje trzy grosze, wystarczy już.

Co do tej pory testowałeś na swojej referencji.?-tzn. jakie kolumny ,że się tak zdecydowanie wypowiadasz nt. kształtu obudowy.

Słowo "testowałeś", pomyliłeś z "czytałeś". Wiedzę zdobywa się czytając lub słuchając nauczyciela. Zagadnienia które warto znać w kolumnach są związane z fizyką fal. Poczytaj o dyfrakcjach, cieniu akustycznym, koherencji czasowej ośrodków dźwięku, fazie głośników, przemieszczaniu się fal w materiałach itd. Kolejne tematy będą wynikały z analizy tych które opisałem. To ciekawa wiedza, często zaskakująca.

Wspominasz o nagrobku?....to jest zachowanie naganne-........po prostu prowokacja-sam nagrobek waży 21 kg-wiesz po co jest na kolumnie? .

Wiem po co, żeby dociążyć kolumnę, by ta po po otrzymaniu sygnału z niską częstotliwością, po raz kolejny się nie wywróciła na inną kosztowną, stojącą obok.

Nie mamy o czym już rozmawiać,bo jestes bardzo rozjuszony............i atakujesz personalnie powinieneś się uspokoić.

Zgadzam się, ze nie mamy o czym rozmawiać. Do takiej rozmowy jest potrzebna wiedza, której nie posiadasz. Mógłbyś chcieć w niej uczestniczyć, gdybyś chciał się czegoś nauczyć, ale nie widzę takiej woli.

Gdy miałeś 3 lata juz miałem swój gramofon,gdy miałeś 4 lata pisałem prace o lampach elektronowych,gdy miałeś 5 lat miałem wzmak lampowy.

Jesteś znacznie starszy, więc miałeś więcej czasu na naukę. Niestety, ten czas został nieodwracalnie utracony.

Przekonywanie ludzi ,że obudowa jest najważniejsza w kolumnach powinno być poparte argumentami-tego nie widzę.

To nadużycie i manipulacja typowa dla Ciebie. Nie mówiłem, że obudowa jest najważniejsza. To jeden z ważnych elementów, którego nie można zaniedbać. Nie podejmuję się oceny, jak ważny procentowo. Na pewno bardzo istotny. Można nim tak samo skopać kolumnę, jak zwrotnicą czy złym doborem przetworników.

Z Geniuszem nie ma co wdawać się w dyskusję.

Kolejna typowa dla Ciebie manipulacja. Wielokrotnie pisałem, że niewiele jeszcze wiem. Są ludzie na tym forum z olbrzymią wiedzą. Niestety, min. przez Twoje prymitywne teksty, nie chcą się udzielać. Temat w którym się odezwiesz jest spalony. Nikt rozsądny nie chce się z koniem kopać. Trzymam więc Cię za słowo, że nie będziesz się wdawał w dalszą dyskusję. Poza destrukcją, nic nie jesteś w stanie do niej wnieść.

Zapytam na koniec.czym w środku są wytłumione Twoje kulki?

Kulki mają wewnątrz płaty naturalnej wełny owczej. Miałem też kupione maty bitumiczne, ale zrezygnowałem z tego pomysłu. Kula ma tę cechę, że świetnie odprowadza drgania, uznałem więc, że wełna wystarczy. Być może to błąd, może jeszcze kiedyś to sprawdzę.

Temat dotyczy znanych fabrycznych konstrukcji, nie założyłem go, by omawiać diy. Proszę o wisy w temacie wątku.

• Użytkownicy+

No widzisz wokół kuli wszystko dźwiękowo wizualnie OK ale leży cała prezentacja basu i znów nie do końca dobry przykład!

Kolumny głośnikowe a szczególnie obudowy to bardzo trudny temat.

Głośnik basowy jest w tej kolumnie ukryty pod kulą za materiałem. "Płaszcz" jest jego komorą, to świetne rozwiązanie, jedno ze sprytniejszych.

Od pierwszego wydania Witorta upłynęły 44lata i takie problemy przy ogólnym super duper wzroście technologicznym?

Może inne pytanie gdzie po drodze byli konstruktorzy w audio?

Powstało wiele świetnych konstrukcji, wymieniany na początku B&W ślimak, jest tego doskonałym przykładem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powstało wiele świetnych konstrukcji, wymieniany na początku B&W ślimak, jest tego doskonałym przykładem.

Ty widziałeś jak się te obudowy robi? W środku części niskotonowej jest element stratny a sama obudowa to sklejana z dwóch połówek żywicy skorupa. Taka technologi jachtowa adaptowana na te potrzeby.

Głośnik basowy jest w tej kolumnie ukryty pod kulą za materiałem. "Płaszcz" jest jego komorą, to świetne rozwiązanie, jedno ze sprytniejszych.

Może napisz na czym sprytność polega i sens samego rozwiązania no bo w Nautiliusie taka długa wytłumiona komora za niskotonowcem jest jak najbardziej uzasadniona.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Użytkownicy+

Tak, widziałem filmik i zdjęcia oraz opis. Niemal zawsze w budowie kolumn jest coś za coś. O tym chciałem pogadać, co za co i czemu, oraz jaki jest tego wpływ na dźwięk.

A rozumiem cię Robercie , chciałeś się poradzić to wal śmiało wrzuć tu ten swój prototyp (rysunki zdjęcia); zrobimy burzę mózgów i cóś z tego pewnie wyjdzie tylko co?

Moim zdaniem jak na razie prototyp a nie gotowy produkt.

• Użytkownicy+

Jest to strasznie rozległy temat, można rozpatrywać budowę na tyle sposobów, że trzeba to jakoś posegregować.

Przykładowo, jaka jest różnica dźwiękowa zamocowania głośnika w tubie, w szerokiej ściance, w wąskiej ale tradycyjnej "słupkowej" i w czymś przypominającym mikrofon, jak to robi Bowers.

Jeśli głośnik ma za sobą ściankę, gra głośniej (o kilka decybeli), a więc łatwiej go wysterować. Tuba powoduje jeszcze większą głośność (wzrasta w niej ciśnienie akustyczne), a więc bardzo łatwo daje się taki przetwornik wysterować. Czemu więc inni stosują wąską ściankę, lub jej brak. Spada wtedy skuteczność, bo nie ma pomocy w postaci odbicia od tej ścianki. Bowers i wiele innych firm, uważają, że to odbicie jest negatywne dla dźwięku. Dla tego rezygnuje ze skuteczności. Dodatkowo, duża ścianka, to duży obiekt w pomieszczeniu. Łatwo wychwycić taką przeszkodę na drodze fal. Obudowa kolumny, niczym się nie różni dla fali, od zwykłych mebli. Tak więc czym mniejsza i bardziej obła obudowa, tym łatwiej znika w pomieszczeniu.

Ależ kolego Robercie w Open Bafle nie ma nic z tyłu za kolumna i takie rozwiązanie znane jest od lat, po co się ubierać w obudowę nie lepiej do "kawałka deski" zrobić porządny głośnik od początku? a nie jak to wielu wkłada coś co jest do tego nie dedykowane?

Nie ma jedynie słusznych rozwiązań są różne sposoby dojścia do tego samego celu , każda droga będzie za tym inna a jej wynik na końcu różny! Nie można połączyć razem różnych dróg nie biegnących obok siebie to tyle bo trzeba spać.

Dobranoc

• Użytkownicy+

A rozumiem cię Robercie , chciałeś się poradzić to wal śmiało wrzuć tu ten swój prototyp (rysunki zdjęcia); zrobimy burzę mózgów i cóś z tego pewnie wyjdzie tylko co?

Moim zdaniem jak na razie prototyp a nie gotowy produkt.

Nie, nie o to mi chodziło. Mój projekt jest od dawna gotowy, teraz wystarczy dopracować detale pod konkretne głośniki i można go realizować. Zamieszczę zdjęcie renderingu jaki zrobił dla mnie Marcin z Amare, nie chciałbym jednak o tym tu rozmawiać. Nie do końca renderingi są wierne proporcją, ale jakiś zarys można przyjąć.

Założyłem do tego projektu wątek, tam chętnie posłucham rzeczowych rad.

Ukryta Zawartość

post-24402-0-91867400-1442356503_thumb.jpg

post-24402-0-63910400-1442356610.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takie odczucie że może jednak zostań przy tym z czego się utrzymujesz z tego też są pieniądze.

• Użytkownicy+

Ależ kolego Robercie w Open Bafle nie ma nic z tyłu za kolumna i takie rozwiązanie znane jest od lat, po co się ubierać w obudowę nie lepiej do "kawałka deski" zrobić porządny głośnik od początku? a nie jak to wielu wkłada coś co jest do tego nie dedykowane?

Nie ma jedynie słusznych rozwiązań są różne sposoby dojścia do tego samego celu , każda droga będzie za tym inna a jej wynik na końcu różny! Nie można połączyć razem różnych dróg nie biegnących obok siebie to tyle bo trzeba spać.

Dobranoc

Mówiłem już o tym :) Różna budowa, różne osiągnięte cele. Omówmy jaka budowa za co odpowiada.

Kurde nie dasz spać

Designersko koncept plan fajny,układ D'Appolito podparty subem no super. Mocowanie kulek o kant dupy kłania się współczynnik kształtu zwany w mechanice Wx

Bez ABC konstruktora nie możesz projektować mostów nawet jak pięknie je narysujesz

Robercie wracaj do sprawdzonego zarabiania na chleb.

DOBRANOC

• Użytkownicy+

Mam takie odczucie że może jednak zostań przy tym z czego się utrzymujesz z tego też są pieniądze.

Nie rozumiem? Nie zamierzam produkować kolumn, to tylko hobby.

Rozumiem, że projekt nie przypadł Ci do gustu, co zrobić. Wszystko w nim jest podporządkowane dźwiękowi. Kolory dobrał Marcin, świecą się jak ... :)

Kurde nie dasz spać

Designersko koncept plan fajny,układ D'Appolito podparty subem no super. Mocowanie kulek o kant dupy kłania się współczynnik kształtu zwany w mechanice Wx

Bez ABC konstruktora nie możesz projektować mostów nawet jak pięknie je narysujesz

Robercie wracaj do sprawdzonego zarabiania na chleb.

DOBRANOC

Proszę, nie gadajmy o tym projekcie. Nie ma on bezpośredniego związku z tematem.

Dobranoc

PS. Kończyłem szkołę mechaniczną. Mówiłem, że renderingi są tylko poglądowe. Tu masz wersję wzmocnioną:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Nie dyskutuje o innych recenzentach.

Nie, one mają wadę fabryczną, nie spełniają norm. Auta z taką wadą nie dopuszczono by do ruchu. Nie rozmawiam o takich rzeczach, to strata czasu.

A jednak...

Trzeba to najpierw przygotować. Zachwalać sprzęt zaprzyjaźnionego dystrybutora a dyskredytować konkurencyjny.

Tak, właśnie tak uważam. Właśnie kupiłeś urządzenie wadliwie zaprojektowane, nawet niespełniające norm z lat siedemdziesiątych.

. Jeśli dobrze rozumiem odnosisz się do kolumn Miroslava? Można ten fragment Twojej "opinii" przetłumaczyć i wysłać do Harbetha? Bardzo jestem ciekaw co o tych rewelacjach sądzą w Anglii. Z Twoich postów bije niczym nieuzasadniony triumfalizm,pamiętaj,że pycha zawsze kroczy przed upadkiem,poza tym osobiście uważam,że jako moderator zachowujesz się wyjątkowo impertynencko,więcej profesjonalizmu a mniej emocji.
  • Użytkownicy+

Każdy ma prawo do swoich ocen. Nie mogę nikomu zabronić kopiowania moich tekstów i wysyłania ich gdziekolwiek. Gwoli wyjaśnienia, jestem daleki od triumfowania, wręcz przeciwnie, to co się dzieje, odbieram jako porażkę. Nie może być inaczej z kilku przyczyn. Jeśli ktoś kogo znam, jest zachwycony perfidnymi atakami personalnymi na mnie, tylko dla tego, że nie zgadza się z moją opinią, to odbieram to jako upadek obyczajów. W takich wypadkach trudno być zachwyconym. Trudno też się cieszyć z z ignorancji technicznej niektórych osób. Forum służy do zdobywania wiedzy, można tu znaleźć niemal wszystkie potrzebne informacje, trzeba tylko chcieć. To tyle w kwestii wyjaśnień.

Mam pytanie do kolegi- czy w wypadku, gdy kolega się ze mną zgodzi w jakiejś kwestii, również będzie się udzielał w takim temacie? Czy też na zasadzie "wróg nigdy nie ma racji", kolega będzie odmiennego zdania, bądź też przemilczy temat?

Nie jestem zachwycony tego typu offtopami, ale być może warto wyjaśnić takie sprawy na początku. Z drugiej strony, niemal nic już sensownego nie idzie napisać na tym forum. Na każdy temat natychmiast rzucają się forumowi trolle, a dyskusja z nimi niweczy zamysł związany z założeniem wątku. Przewrotność tych osób sięga tak daleko, że raportują później takie wpisy, jako nie związane z tematem, podczas gdy sami rozkręcają offtop.

Proszę dalsze dyskusje nie związane z tematem przenieść do odpowiednich wątków na bocznicy, lub pisać na PW. Z góry dziękuję. Wieczorem chcę przedstawić dalsze konkrety związane z zagadnieniami technicznymi.

PS. Kończyłem szkołę mechaniczną.

A działasz w branży handlowej poza audio!

Ja dla odmiany mam prawie 35 letnie doświadczenie praktyczne w przemyśle maszynowym, automotive, meblowo drzewnym, elektronicznym, naukowym; zarówno na stanowiskach robotniczych, średniego dozoru techniczego jak i kierowniczych plus szkoły techniczne. I dalej czuję pewną pokorę i wstrzemięźliwość żeby się rzucić z motyką na księzyc.

Czujesz różnicę?

"Trzeba to najpierw przygotować. Zachwalać sprzęt zaprzyjaźnionego dystrybutora a dyskredytować konkurencyjny."

Robercie to wyraźna Twoja odpowiedź do Pawła Skurzewskiego ale on udaje że nie wie o co chodzi i jak ty mu odpowiedziałeś:

"Mam pytanie do kolegi- czy w wypadku, gdy kolega się ze mną zgodzi w jakiejś kwestii, również będzie się udzielał w takim temacie? Czy też na zasadzie "wróg nigdy nie ma racji", kolega będzie odmiennego zdania, bądź też przemilczy temat?

Nie jestem zachwycony tego typu offtopami, ale być może warto wyjaśnić takie sprawy na początku."

Dalej będzie robił to co robił i udawał że nie wie o co chodzi!

Idę pierwszy raz pobiegać od dłuższego czasu; po kroplówkach w szpitalu i leczeniu z leczenia szpitalnego schudłem 5 kilo a czuję się jak bym ważył 20 kilo więcej; będzie ciężko. Później zajrzę a później w końcu do prototypów :)

Każdy ma prawo do swoich ocen.

Odnoszę takie wrażenie, że ma kolega problem z oceną faktyczną swoich działań. I nie oceniam moderacji a Pana jako zwykłego forumowicza. Zauważyłem też, że jest Pan nie tylko Moderatorem ale i Redaktorem - a to jest typowy konflikt interesów. Nie widzi Pan sprzeczności?

Co od projektu kolumn - najlepszy materiał to moim zdaniem nadal drewno. Co prawda Magico to inna bajka, ale słuchałem i nie wiem, czym tu się zachwycać. Może jednak powinienem bardziej się wsłuchać? A może trafiłem na taki zestaw...

Rafaelu

....życzę dużo zdrówka!.....proponuję jednak szybki marsz zamiast biegu....

.

Dziękuję, jestem jednak odwrotnego zdania, żeby organizm szybko zaczął działać poprawnie konieczny jest szok!

To samo w zespołach projektanckich, musi być osoba która je od czasu do czasu umiejętnie! wstrząśnie; bez tego wszyscy projektanci jak i organy w człowieku szwendają się jałowo po kątach i za bardo nie wiedza na jaki tor wrócić.

Stres w bardzo krótkim działaniu jest bardzo pozytywny i potrzebny, w długim zabija na śmierć!!! Mało kto zdaje sobie z tego sprawę.

Jak czytam np. ogłoszenia o pracę i czytam ze ktoś poszukuje ludzi lubiących pracować w stresie to wiem że mam do czynienia z imbecylem i dupianą firmą! w której leży organizacja pracy!!!

Wracając do organizmu rany kłute się znacznie dłużej goja niż rozległe wyrwy w ciele.

Na trening zamiast 40 minut poświeciłem 55 minut z czego pierwsze 3/4 uczciwie później było ciężko ale zrealizowałem go w dłuższym czasie.

Umierałem fakt! Teraz się czuję po prysznicu śniadaniu i kawie bosko,niedługo lecę do prototypowania.

Był stres , była regeneracja a teraz po stabilizacji organizmu można normalniej funkcjonować.

Zapraszam do mojego wątku do biegania i przynajmniej! poczytania.

Sam startuję znów od 0 po 3/4 roku nie biegania jest ciężko początki są trudne ale obiecuję że tętno może nie zejdzie wam z 80 do 35 uderzeń na minutę ale przynajmniej 55-65 i poczujecie się 10 lat młodsi!

Wcześniej całe 4 lata (wciągnięty przez dzieci a nienawidziłem biegać) zupełnie bez napinki biegałem przy +35 i -18 stopniach Celsjusza w każda pogodę; sprawdziłem i to działa!

Dziękuję, jestem jednak odwrotnego zdania, żeby organizm szybko zaczął działać poprawnie konieczny jest szok!

zgadzam się z tym, chciałem tylko podejść do sprawy bardzo delikatnie ale widzę że z Tobą trzeba ostro:)

przez wiele lat trenowałem dżudo więc mój organizm jest uzależniony od wysiłku dlatego codziennie potrzebuję zmęczenia...

zimny prysznic to poczatek mojego dnia....jak mam kaca albo jestem przeziębiony to tylko zimno mnie leczy....

Co od projektu kolumn - najlepszy materiał to moim zdaniem nadal drewno. Co prawda Magico to inna bajka, ale słuchałem i nie wiem, czym tu się zachwycać. Może jednak powinienem bardziej się wsłuchać? A może trafiłem na taki zestaw...

Magico było na dobrym kierunku z drewnem ale nie znalazło prawidłowego dostawcy, jest masa producentów wyrobów z drewna ale tylko nieliczni potrafią zapewnić odpowiednią do danych zastosowań technologię wykonania. Teraz weszli w aluminium lotnicze, jak ktoś zobaczy jakie ten konkretnie materiał (numer wyrobu hutniczego) dowie się np. że po uderzeniu np. kluczami dzwoni jak fix.Prędkość rozchodzenia fali akustycznej w tak twardym stopie jest wrogiem a nie sprzymierzeńcem w budowie obudowy i nie tylko mimo teoretycznie dużej wytrzymałości mechanicznej tego konkretnego stopu. Kolejna sprawa użycie kancoregennych nanorurek o długości aż??? 20 do 40 mikronów jak tak krótka rurka bedąca w osnowie z zywicy może wzmocnić i usztywnić membranę. Ten ostatni przykład to efekt czysto psychologiczny i marketingowy.

Dalej do "nowych" pomysłów różnych firm mając swoje doświadczenie zyciowe podchodzę jak do jeza i jednak weryfikuje te cuda na kiju własnymi uszami.

Proza życia później jest przeważnie rozbieżna z ulotką marketingową, no ale jestem otwarty jak coś fajnego usłyszę to zawsze lubię pochwalić ot choćby drugie od góry TAD-y które całkiem fajnie grają.

jak mam kaca albo jestem przeziębiony to tylko zimno mnie leczy....

I kochające gorące kobiety.

Zimny prysznic jest obecnie za mało zimny, proponuję zmierzyć; trzeba by było sobie jakąś kostkarką z lodem do niego podpiąć ;)

Kończyłem szkołę mechaniczną. Mówiłem, że renderingi są tylko poglądowe. Tu masz wersję wzmocnioną:

Na tym pdf niżej jest dobrze. Wcześniej było za mało sztywno.

Mocowanie kulek o kant dupy kłania się współczynnik kształtu zwany w mechanice Wx

wx to wskaźnik wytrzymałości przekroju. Ta pierwsza wersja projektu miała raczej problem ze sztywnością, a ta zależy od Jx,y (moment bezwładności przekroju) i E (moduł Younga).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ty widziałeś jak się te obudowy robi? W środku części niskotonowej jest element stratny a sama obudowa to sklejana z dwóch połówek żywicy skorupa.

Slimak na basie to obudowa zamknieta, a nie stratna. Wlasciwie to krzyzowka zamknietej obudowy z linia transmisyjna plus duza ilosc wytlumienia.

• Użytkownicy+

Dziękuję za merytoryczne wpisy. Pozostałe przeniosłem na bocznicę, tam proszę je kontynuować:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Slimak na basie to obudowa zamknieta, a nie stratna. Wlasciwie to krzyzowka zamknietej obudowy z linia transmisyjna plus duza ilosc wytlumienia.

Kolego ja ma m dysgrafię a w takim razie kolega ma co?

Pisałem wyraźnie:

"W środku części niskotonowej jest element stratny"

Nie pisałem nic w tym fragmencie o typach obudów tylko o obudowie jako części np : obudowa, głośnik, zwrotnica, konektory e.t.c.

Wracając do wątku ślimaki to nie nazwa typu obudowy tylko raczej filozofia rozwiązania bo nie jest to linia transmisyjna z czego by wynikało że gdzieś ten dźwięk transmituje bo nie ma gdzie slimak na końcu jest zakończoną ślepą wytłumioną ścianką. Jest to raczej sprytna stratna pułapka usiłująca zapewnić głośnikowi odciązone warunki pracy podobne do zwykłej odgrody . Tak że B&W chciał taką mini odgrode , pokombinował i się mu to w jakiś sposób udało to za nim specjalnie nie obciąża membrany z tyłu i przede wszystkim! nie naraża na odbite dźwięki tyłu membrany.

Taki sprytny ślimak możemy sobie w domu "zrobić sami" dając dźwiękochłonne drzwi miedzy dwoma sąsiednimi pomieszczeniami i w otworach w nich wyciętych wstawiając głośniki.

Co Ty Na to Palton, wystarczyły by tylko Twoje półkule naklejone na drzwiach ;)

• Użytkownicy+

Tak, to jedna z opcji. Niestety, słabo to wypada, jeśli chodzi o przestrzeń.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wieczorem zajrzę na dłużej.

Pisałem wyraźnie:

"W środku części niskotonowej jest element stratny"

To jakies nowe nazewnictwo materialu tlumiacego? Wystarczylo napisac, ze slimak jest obudowa zamknieta, w ksztalcie falowodu z zamknietym koncem. Dodac mozna tylko tyle, ze w prototypach byly rowniez proby z otwartym slimakiem, czyli typowa linia transmisyjna.

Jest to raczej sprytna stratna pułapka usiłująca zapewnić głośnikowi odciązone warunki pracy podobne do zwykłej odgrody

Bzdury. To zwykla obudowa zamknieta, tylko zawinie ta tak, aby wygasic fale stojace, jakie pojawiaja sie w typowych szczesciennych paczkach. Jak mozna pisac o imitacji pracy w odgrodzie jak glosnik w tej obudowie ma podwyzszony rezonans - jak to zwykle bywa w klozetach. Jedyna obudowa, ktora nasladuje odgrode i nie podnosi rezonansu glosnika jest linia transmisyjna.

W tym filmie jest wszystko wyjasnione i pokazane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jakies nowe nazewnictwo materialu tlumiacego? Wystarczylo napisac, ze slimak jest obudowa zamknieta, w ksztalcie falowodu z zamknietym koncem

Jak będziesz pisał tekst za mnie to bedziesz sobie tak mógł pisać ale na razie Cię do tego nie upoważniłem..

Nie ma czegoś takiego jak falowód zamknięty kolego, albo jest falowód albo coś innego, może nazwijmy to kompromisowo rękawem?

Zgoda?

Nie ma czegoś takiego jak falowód zamknięty kolego, albo jest falowód albo coś innego, może nazwijmy to kompromisowo rękawem?

Owszem jest. Kazda obudowa w ksztacie tunelu/ rury bedzie generowac fale stojace jak falowod, ktore nastepnie beda wplywac na pasmo czestotliwosci glosnika. To, ze nie ma wyjscia, nie znaczy, ze dzialaja w srodku zjawiska falodowu. Po to w slimaku napchali tlumienia, zeby te fale stojace maksymalnie tlumic. Do tego ksztalt zwezajacego sie slimaka rowniez ma duzy wplyw na wygaszanie "antyrezonansow"

Nie ma czegoś takiego jak antyrezonansy nawet w cudzysłowie.

Poza tym jak można porównywać zwykły kawałek zamkniętej z jednej strony rury który jest w sumie rezonatorem do rury otwartej po obu stronach do której ty je porównujesz jako falowodu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.