Skocz do zawartości
IGNORED

Stary DAC a może, gra a nie powinien ;-)

Gość jarokar

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio Elb napisał, że jak na wejściu jest CS8412 to nie ma prawa grać a u mnie kurna gra, no mnie się bardzo podoba.

Byt określa świadomość.

Kupiłeś dac za parę tyś. Elb zapewne odnosił się do sprzętu do ceny którego trzeba by dopisać przynajmniej jeszcze jedno zero na końcu.

Witam.

Korzystam z tematu kolegi aby zaczerpnąć informacji na temat bardzo tanich DAC-ów.

Posiadam odtwarzacz Blu Ray SONY BDP-S760.

Pytanie brzmi czy pokazane tanie DAC-ki będą lepiej brzmieć od wspomnianego SONY BDP-S760?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Być może ktoś doradzi DAC do kwoty powiedzmy 200zł może ciut wyższej?

Poniżej foto SONY BDP-S760...

post-19836-0-24469100-1444306864_thumb.jpg

post-19836-0-08169600-1444306906_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sądzę, że gra nie warta świeczki. Nawet jeżeli coś z tych daców zagra lepiej to różnica będzie niewielka. Ten bluray to dosyć wysoki model. Jedynie możesz zyskać na funkcjonalności jeżeli kupisz coś z usb i będziesz grał z plików. Przede wszystkim napisz z czym to ma grać.

Ma grać ze wzmacniaczem DIY i kolumnami pełnopasmowymi.

Znawcy tematu podpowiedzieli abym wymienił CD bo ono jest raczej kiepskie(mając na uwadze,że BluRay nie stosuje się do stereo).

Jaki DAC ewentualnie CD-ek bedzie brzmieniowo dużo lepszy?

Ja ostatnio nabyłem CEC DX71 na 4x PCM1704. Chociaż gra tylko do 24/48 jestem z niego bardzo zadowolony.Pliki powyżej zmieniam w foobarze do 24/48 lub 24/44,1. Wygląda pięknie .Staruszek, ale daje radę.Odłozyłem dla niego do szafy dac Soekrisa, który jak wiadomo gra bardzo dobrze i szczególnie że u mnie grał po I2S .Ważne dla mnie że ma bardzo dobry pre i dobrze zrealizowaną regulacje głośności. Czyli idealnie do mojego Alepha5. Kiedyś mogłem o nim tylko pomarzyć, a dzisiaj stoi dumnie u mnie:)

Z dobrym transportem Chord Qute EX spokojnie pokona stare Dac-ki. Cena S-H około 3000 pln.

Sprawdziłeś? Jeżeli tak, to z jakimi?

No chyba, że tak sobie w ciemno palnąłeś bo jesteś święcie przekonany że to prawda.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Ma grać ze wzmacniaczem DIY i kolumnami pełnopasmowymi.

Znawcy tematu podpowiedzieli abym wymienił CD bo ono jest raczej kiepskie(mając na uwadze,że BluRay nie stosuje się do stereo).

Jaki DAC ewentualnie CD-ek bedzie brzmieniowo dużo lepszy?

Ciężko określić jak gra Twój zestaw ale jeżeli ten bluray jest najsłabszym ogniwem myślę, że musisz poszukać raczej czegoś za min ok 1,5-2 tyś używany żeby zagrało na odpowiednim poziomie. Popytaj swoich "znawców tematu" którzy tego słuchali.

Koledzy powiedzieli,że zrodło na pewno jest"słabe"i bez dobrego głośniki nie będą mogły pokazać klasy.Pomijam wzmacniacz w tej chwili bo na pewno nie zmienię.

Proponowane miałem abym kupił DAC-a za około minimum 1000zł.

Dlatego zapytałem tutaj czego się można spodziewać po DAC-ach za 100-200zł albo tańszych.

Sto złotych lub dwieście,to nie majątek ale wydawać ewentualnie bezpowrotnie,nie ma sensu.

areczek możesz posłuchać rodzimego Nonstromo Wolfa (~0,7kzł). Pare osób wymieniało cd nada na tańsze ich daci, łączyło z C326bee, c320 i byli zachwyceni.

daru0105 widzę pierwsza wersja na bb. Jak się sprawdza preamp, analogowy? Ponoć trudno go zastąpić pierwszym lepszym pre.

ciągłe zmiany ...

Dlatego zapytałem tutaj czego się można spodziewać po DAC-ach za 100-200zł albo tańszych.

Sto złotych lub dwieście,to nie majątek ale wydawać ewentualnie bezpowrotnie,nie ma sensu.

Ja tam używam do pchełek/doków czasem ic z ampem Maye U5 USB Audiotraka za 200,- Niestety nie chciała gadać z linuxem (bitperfect) a więc siedzi w dziurce usb laptopa.

Na początek może być, i tak lepsza od komputerowych integr. Ale docelowo szukam coś lepszego, sporo lepszego.

ciągłe zmiany ...

Koledzy powiedzieli,że zrodło na pewno jest"słabe"i bez dobrego głośniki nie będą mogły pokazać klasy.Pomijam wzmacniacz w tej chwili bo na pewno nie zmienię.

Proponowane miałem abym kupił DAC-a za około minimum 1000zł.

W tej sytuacji wydać 100-200 zł jest bez sensu. Poprawy nie będzie a wręcz przeciwnie zagra pewnie gorzej niż Twój br.

Jeżeli kupisz w "dobrej cenie" używanego daca jakiejś sprawdzonej popularnej firmy w razie czego nie będziesz miał problemu z odsprzedażą.

Przy kwocie powiedzmy 2 tyś za "używkę" poprawa powinna być już znaczna.

Stracić na tym nie powinieneś a jeżeli już to najwyżej 100 góra 200 zł.

Miałem Wolfa i powiem, że nic szczególnego, tak jak i V-Dac Musical Fidelity (też miałem). Arcam rDac, to już jakoś gra.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

daru0105 widzę pierwsza wersja na bb. Jak się sprawdza preamp, analogowy? Ponoć trudno go zastąpić pierwszym lepszym pre.

Czytałem, że preamp w nim jest bardzo dobry. Ktoś na audiohobby porównywał z drogimi pre i ten DX71 wypadł dobrze.Ja mogę tylko powiedzieć, że gra lepiej niż klon Alepha P1.7 na dobrych elementach.Z innymi nie porównywałem.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Dotarł do mnie wczoraj DAC Nostromo V5(najnowsza wersja,ponoć inne niż w czwórce PCB).

Nie wiem ile to ma dać polepszenia ale skoro konstruktor tak mówił...

Zaraz po podłączeniu nie znalazłem wielu rożnic w brzmieniu miedzy moim SONY BDP-S760.

Według mnie Nostromo 5 ma płynniejszy,niższy i jakby plastyczniejszy bas.

Na pewno też niska średnica i wyższy bas nie jest akcentowany jak mój blurej SONY.

Soniak podbija ten zakres.

Wysokie z Nostromo 5 wydają się szczegołowsze ale na sto procent nie kosztem rozjaśnienia czy podbicia.

Pograł sobie kilka godzin bez włączonego wzmacniacza i dziś zauważam więcej różnic między nimi.

Producent zaleca tkzw"wygrzewanie"przez około 50 godzin.

Dziwne to wygrzewanie,co tam ma sie niby zmieniać?

Ciekawe na ile się zmieni jeszcze brzmienie.Podrzucę dalsze spostrzeżenia...

Acha,łączę blureja i DAC-a przewodem koncentrycznym PROLINK HI-END OFC.

Połączyłem z ciekawości wyjście jednego kanalu z DAC-a do wzmacniacza i wydaje mi się,że ten koncentryk brzmi lepiej od interkonektu który mam.Wplyw na polepszenie dzwięku wydaje sie dość spore.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Polecam DACa w ogóle nie wyłączać trzymać cały czas pod prądem według moich doświadczeń wpływa to pozytywnie na wrażenia odsłuchowe.Jako cyfrowy kabel polecam spróbować Van Den Hul first Ultimate Coax dla mnie jest to kiler w używce do kupienia za 250zł.Mój DAC jest bardzo czuły na kabel zasilający więc zakupiłem VDH Mainstream ale znając cenę twojego DACa to byłby przerost formy nad treścią, ale proponuję spróbować czegoś lepszego niż dostarcza producent możesz być pozytywnie zaskoczony.

Tak samo jak kiedyś The First.

Bez przesady z tym kablem AC :)

Apropos wygrzewania, oceniać się powinno dopiero po wygrzaniu i tyle ;)

ciągłe zmiany ...

U mnie na razie odtwarza bez włączonego wzmacniacza.

Pany,może ktoś wyjaśnić co ma do rzeczy"wygrzewanie"?

Czy to nie jest autosugestia,jeśli ktoś tak powie?

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Większość elementów z których zbudowane jest każde urządzenie elektroniczne ma strukturę krystaliczną wiec ta struktura pod wpływem napięcia sie zmienia inaczej mówiąc porządkuje to wywołuje efekt wygrzewania czyli uporządkowania struktury. Mój znajomy twierdzi że kable ruszone potrzebują 3 dni na powrót do swoich nominalnych właściwości sonicznych.

każde urządzenie elektroniczne ma strukturę krystaliczną wiec ta struktura pod wpływem napięcia sie zmienia inaczej mówiąc porządkuje to wywołuje efekt wygrzewania czyli uporządkowania struktury. Mój znajomy twierdzi że kable ruszone potrzebują 3 dni na powrót do swoich nominalnych właściwości sonicznych.

To oczywiste. W niewygrzanym kablu nieuświadomione elektrony hasają w chaosie, nie wiedząc, czego się od nich oczekuje. Dopiero po 3 dniach zaczynają rozumieć, że przenoszą Muzykę - wtedy zaczynają płynąć harmonijnie i kierunkowo w kierunku głośników.

Im dłuższe wygrzewanie, tym lepiej - elektrony bowiem z czasem zaczynają odróżniać Muzykę, która płynie w przewodach - np. suną dostojnie przenosząc Handla, zaś energicznie podskakują, grając Trash Metal.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.