Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa TL do Scana 18W8545K00

zboruch

Rekomendowane odpowiedzi

chyba czytasz w moich myślach...też chodzi mi on po głowie.Vife xt posiadam od 10 lat we frontach jak również w centralu i tyłach,charakter brzmienia mi jak najbardziej odpowiada jednak jak ma ona ograniczać SS to zastanowię się nad zmianą.Też ciekawi mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak w ciemno nie chciał bym zamawiać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

chyba czytasz w moich myślach...

aż taki dobry nie jestem, ale porównywałem audaxa z vifą ze szpilkowym rewelatorem i z kopułka seasa oraz jamo , wygrzewal sie dlugo , ale gra dla mnie najlepiej z nich wszystkich

u mnie gra z supreme w czterodrożnym zestawie

gdyby nie TL to 13stką (5,25"; frez 142mm) świata bym nie zwojował. a tymczasem:

Jesli mnie oczy nie myla, to jest to pomiar kolumny w pomieszczeniu. Masz moda na 30hz co daje takie rowne pasmo. U mnie jest podobnie. Dziura w zakresie 120-130hz, to albo kolejny mod pomieszczenia, albo "antyrezonans" Pmc twenty 23. Zgadzas sie?

Jak patrze na ten wykres (głośnik bez zwrotnicy) to zastanawiam się czy jest sens stosować pułapkę na okolice 1kHz co zalecana jest przez niektórych konstruktorów? Ja na tym wykresie tego podbicia nie widzę.

To jest pomiar bliski, ktory jest prawdziwy do okolo 400-500hz, dopiero z pomiaru dalekiego bedzie widac te gorke.

doklej jeden magnes na każdy głosnik , lub dwa , i porównaj wyniki , to moze byc sedno z tym głośnikiem w tl , zmana masy membrany na pewno zmieni charakter średnicy , wiec to ryzykowne tym bardziej jak robi sie koledze nie sobie....

jak nie masz magnesów mam cztery mogę Ci wysłać, na próby wystarczy :)

Ale Sławku, po co je doklejac? Jak je dokleje to jeszcze bardziej obnize dobroc, ktora i tak jest juz niska. Nie widze w tym celu, tak samo jak w dociazaniu membrany.

melo v8 , nie sądzę bys chciał wypuścić projekt z taka charką, więc pewnie bardziej wytłumisz tl, więc ilośc basu będzie mniejsza, ja bym sie nie sugerował użyciem suba bo z tym jest róznie , lepiej spróbować wyciągnąć z głosnika ile sie da

To jest pomiar z obudowy testowej z innych projektow, ktore mialy na celu skopiowanie obudowy PMC. Chcialem tylko zobrazowac, ze mimo niezbyt ciekawych parametrow, problemu z basem nie bedzie. Natomiast dla mnie ten pomiar jest daleki od idealu i finalna obudowa bedzie inna.

Jesli mnie oczy nie myla, to jest to pomiar kolumny w pomieszczeniu. Masz moda na 30hz co daje takie rowne pasmo. U mnie jest podobnie. Dziura w zakresie 120-130hz, to albo kolejny mod pomieszczenia, albo "antyrezonans" Pmc twenty 23. Zgadzas sie?

Tak jest to pomiar zdjęty w pomieszczeniu, w zasadzie ma obrazować to co finalnie usłyszysz. Dziury są z pomieszczenia, dwa suby reagowały w nim podobnie, zmieniając się w zależności od położenia suba (z czego żaden się z tymi TL'kami idealnie nie zgrał).

Istotnie PMC 23. Imponujące jest to z jakim wykopem i skalą jest w stanie ta linia grać z 5calówką

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Gość

(Konto usunięte)

Ale Sławku, po co je doklejac?

Fs poniesie sie o jakieś 2 -3hz, bl wzrasta wytrzymałość glosnika bas jest bardziej punktowy , chodzi o to byś spróbował i sam ocenił , jesli tego numeru nie robiłeś jesli uważasz inaczej nie ma sprawy

zakładam że wysoki ton będzie grał od 3,5kHz wiec na niskim cięciu mi nie zależy.Chcę jak najwięcej wycisnąć średnich tonów ze skana.Odpadają również modyfikacje mechaniczne głośnika, uważam że membrama w tym modelu jest wystarczająco ciężka.Niema co poprawiać producenta.

więc bez sensu jest robić TL, najlepszą średnice ma model 8535

A moze moglbys pokazac pomiar swoich kolumn TL gdzie bas jest idalny? Wtedy moze bym zrozumial o czym wlasciwie piszesz, bo ja narazie ciezko mi to pojac.

nie mówię że idealny ale co można wyciągnąć z głośnika o średnicy 12,5 cm i wysokim Fs

(pomiar bez wytłumienia)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fs poniesie sie o jakieś 2 -3hz, bl wzrasta wytrzymałość glosnika bas jest bardziej punktowy , chodzi o to byś spróbował i sam ocenił , jesli tego numeru nie robiłeś jesli uważasz inaczej nie ma sprawy

W programie symulacyjnym zmienialem wartosci parametrow glosnika i nie dostrzeglem zalet w zwiekszesniu Bl tego scana. Poza tym prognoza o zwiekszeniu precyzji basu jakos nie jest dla mnie przekonujaca.

nie mówię że idealny ale co można wyciągnąć z głośnika o średnicy 12,5 cm i wysokim Fs

(pomiar bez wytłumienia)

Dzieki za pomiary, ale mam jeszcze prosbe. Z tego co widze, jest to pomiar bliski glosnika, o ile to mozliwe, to chcialbym zobaczyc pomiar tunelu, glosnika i ich sumy. Cos jak na moim pomiarze.

chyba dawno nie mierzyłeś SW , pomiary jak i wynikająca z nich budowa tl są zajebiste, pokaz pomiar z SW lepszy od tych :)

Nie mierze SW bo ten program to przezytek.

Niestety nie moge wypowiedziec sie blizej o samym pomiarze glosnikow zaprezentowanych przez Witka.

Witek zastosował pomysł wart nobla , bo zrobił dwie linie transmisyjne dla dwóch glosników pracujących w parze, i tak ukształtował charki by wypadkowa była jak najprostsza, stąd tam gdzie jest dołek na jednej charakterystyce na drugiej jest górka, moim zdaniem osiągnął sukces i z mojej strony pełen szacun

puk,puk,puk w czoło

Moge sie popukac ale nie wiem czy to wplynie na brum w Twoim systemie.

Witek zastosował pomysł wart nobla , bo zrobił dwie linie transmisyjne dla dwóch glosników pracujących w parze, i tak ukształtował charki by wypadkowa była jak najprostsza, stąd tam gdzie jest dołek na jednej charakterystyce na drugiej jest górka, moim zdaniem osiągnął sukces i z mojej strony pełen szacun

Takie pomysly stosowano wiele lat temu, wiec nie jest to nowatorskie. Tak naprawde trudno juz w tym temacie wymyslec cos nowego. Niestety nie moge potwierdzic tego czy odpowiedzi glosnikow i portu tak do siebie pasuja, bo te pomiary tego nie pokazuja, a szkoda.

Niestety nie moge potwierdzic tego czy odpowiedzi glosnikow i portu tak do siebie pasuja, bo te pomiary tego nie pokazuja, a szkoda.

Ty na pewno pokażesz nam pomiary i wreszcie będziesz mógł mi pokazać jak prawidłowo wygląda ground plane :) :)

Ty na pewno pokażesz nam pomiary i wreszcie będziesz mógł mi pokazać jak prawidłowo wygląda ground plane :) :)

Po tym wpisie to juz watpie, ze cokolwiek tu pokaze.

Moge sie popukac ale nie wiem czy to wplynie na brum w Twoim systemie.

więc zrób to czym prędzej bo w systemach audio uziemianie nie jest sposobem na pozbycie się brumu.

w zasilaczu komputerowym kondesatory sprawne więc mistrzu dedukcji mijasz się z prawdą ponieważ te 50 Hz to pozostałość po Fc głośnika.

więc zrób to czym prędzej bo w systemach audio uziemianie nie jest sposobem na pozbycie się brumu.

w zasilaczu komputerowym kondesatory sprawne więc mistrzu dedukcji mijasz się z prawdą ponieważ te 50 Hz to pozostałość po Fc głośnika.

Nie ma czegos takiego jak pozostalosc po rezonansie glosnika. Te same piki masz na pomiarach portu. Ja nie mowie, ze to zle czy cos, tylko jest to czesty przypadek w pomiarach amatorskich. Podlacz obudowe komputera do rurki CO, czy co tam masz w domu i zobaczysz roznice. Takie nierownomiernosci sa typowe dla przydzwiekow w systemie pomiarowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj jest to samo

Przypadek? Nie, ale to tylko drobny szczegol.

Ukryta Zawartość

melo człowieku dobrze się czujesz? powtarzam jeszcze raz nie mam żadnego brumu w systemie pomiarowym a ewentualny brum w systemach audio to różne prądy połączone masą więc żeby unikać takich sytuacji projektuje się specjalne masę na PCB a nie łączy z uziemieniem.

dwie linie transmisyjne dla dwóch glosników pracujących w parze

Sławku, dziękuje za słowa uznania.

Faktycznie TL-ki są dwie.... czyli lewy i prawy kanał stereo :)

W jednej kolumnie jest tylko jeden kanał.

Heh. To skąd te piki przy równo 50hz? To nie ma nic wspólnego z zastosowanym glosnikiem i jego fs.

Fc a nie Fs

• Moderatorzy

U mnie takie zafalowanie na 50Hz czasem wychodziło od głośnika wysokotonowego przy pomiarze całej kolumny a przy samej wysokotonówce (już filtrowanej) czasem wychodził kilkunastodecybelowy pik na 50Hz.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

nad takim projektem trzeba troche popracować, raczej od pierwszego razu sie nie udaje osiągnąc sukcesu :)

naród ma takich włodarzy na jakich zasługuje.

raczej jakich sobie wybierze, nie sądzisz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.