Skocz do zawartości
IGNORED

Amplifon vs tranzystor

Piotr Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie słucham z JM LAb Cobalt 816 SE i ze źródłem Primare CD 21.

Mogę porównać do Primare I21. Do Rocka Primare wydaje się lepszy, ale tylko wydaje się w WT40 słychać wszystko i mam wrażenie że jestem w ,,większym" pokoju Jest lepiej (jak to piszą mędrcy - ci co czytali wszystkie gazety) lepsza scena. Bas w Primare jest pozornie bardziej słyszalny ale w Amplifonie jest jakiś przyjemniejszy.

W każdej innej muzyce (Jazz, Blues nawet rock Blues) Amplifon to dozo wyższa półka. JM Laby będę sprzedawał i jak uzbieram to kupię coś ze studia 16 HZ (pewnie Mimasy) i myślę, że to będzie max. Później pobawię się kablami i poszukam jakiegoś używanego źródła (myślę o Atollu ale to się zobaczy), kondcjoner, etc

Generalnie jestem MEGA zadowolony, no i żonie sie podoba w dźwięku i wizualnie.

PS Ale grzejnik jest wielki.

Nie kupuj nic ze Studia 16 Hz, bez wcześniejszego odsłuchu w swoim własnym systemie. Miałem dwie ostatnie wersje Minasów i tej ostatniej nie polecam, ze względu na problemy z basem. Dla lampy najlepsze wyjście to system aktywny, gdzie najniższe pasmo obsługuje mocny transystor. Taki system łączy zalety lampy i tranzystora oraz niweluje całkowicie problem lampy z kontrolą basu.

jancio111

W mojej opinii połączenie kolumn manufaktury Studio 16 Hz model Minas Anor z lampą to bardzo dobre granie.

Takowe połączenie daje szybki zwinny bas, zejście, średnica tu wybitna, wysokie w szczególe i miłe w odbiorze.

Scena ogromna, przestrzenne granie i świeże :)

Warto posłuchać i się przekonać.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

i BĄDŹ MĄDRY

Posłuchaj zanim kupisz, wypożyczenie kolumn to koszt kilkudziesięciu pln za przesyłki, to chyba lepsze wyjście niż kupno w ciemno kolumn za 6000. Jak masz możliwość to umów się na wstępną selekcję z własnym wzmacniaczem w salonie audio.

Zerknij moze sobie na dorobek Ricambi i będziesz miał jasność ;)

Poczytaj dokładnie, nie tylko ja zauważyłem problem tych kolumn z basem. Miałem obie wersje u siebie w pokoju przez kilka miesięcy, porównywałem w tym czasie także z innymi kolumnami.

Dla mnie grało bardzo dobrze na basie i w innych aspektach dlatego zachęcam do posłuchania bo jest wybitna to kolumna.

Więc sam sobie Jaro wyrobisz zdanie czy Tobie podoba się czy nie.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Z pewnością przed zakupem posłucham w salonie audio. W Poznaniu mają jedną parę.

A tak z ciekawości to jakie źródło (CD) mieliście/macie z Amplifonem WT40? (Nie pytam o CD Amlifona bo tego już kupić się raczej nie da...)

• 2 tygodnie później...

Jak się posłucha lampy to w tym pułapie cenowym, a i wyższym nie ma tranzystorowej konkurencji. Choć przyznam funkcjonalność mniejsza, a prądożerność większa:)

Ciekawe rzeczy opowiadasz ;)

Ciekawe rzeczy opowiadasz ;)

eee tam - oczywiste :-)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.