Skocz do zawartości
IGNORED

Poznaniacy pomóżcie

grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie w Poznaniu można posłuchać osławionych już na tym forum AA Hyperion. W Audiomedia na Głogowskiej nie mają bo dzwoniłem. Wybieram się do Poznania w przyszłym tygodniu, co polecacie jako audiofilską reklamówkę Waszego miasta (chodzi mi oczywiście tylko o ciekawe sklepy)

Pozdrawiam wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/1225-poznaniacy-pom%C3%B3%C5%BCcie/

to niestety chyba jedyny sklep. Tez jakiś czas temu chciałem posłuchac tam Hyperionów, ale mieli tylko Phoebe.

inne sklepy w Pniu = Fripp na Szewskiej, Modit na Dabrowskiego, TopHiFi na Garbarach - o ile mi wiadomo, tam nie ma AA w ogóle

Za to (jako ciekawostka) - tylko w Frippie jest pełna oferta ESY, czasem z flagowymi Profi włącznie

i jeszcze krótki cenzurki tych sklepów (wg jakości mojej subiektywnej)

Fripp, ul. Szewska (obok Starego Rynku) - najlepsza, kompetentna, uprzejma i nienachalna obsługa. naprawdę starają się doradzić najlepiej jak to możliwe bez forsowania swoich typów. wada - stosunkowo mały wybór elektroniki. za to w tym samym pomieszczeniu dobry sklep z płytami

Modit ul Dąbrowskiego - zaleta to pomieszczenie najbardziej przypominające pokój w domu, czyli nie przetłumione jak w innych. Obsługa niezła, i też nienachalna, ale to już nie poziom panów z Frippa

Audiomedia, ul Głogowska - duży wybór, 2 pomieszczenia - jedno dla kina, drugie dla stereo. Dobry wybór, ale obsługa trochę cwaniaczkowata i zmanierowana. Dodatkowo komis z sprzetem. Możliwośc zostawienia starego sprzetu w rozliczeniu zakupu nowego

TopHIFI, ul Garbary - chyba największy wybór, ale zdecydowanie najgorsza obsługa - protekcjonalna i cwaniaczkowata. Pomieszczenie najbardziej wynaturzone (czyt przetłumione jak jasna cholera)

a potem to już tylko mediamarkty i ertefau euroagiede ....

Dzięki Arku!

W Poznaniu będę tylko jeden dziń więc wszystkich przez Ciebie polecanych miejsc nie odwiedzę. Ale zacznę od Frippa.

Szkoda, że z tymi Hyperionami nie wypaliło bo po ostatnich wpisach na forum trochę się na nie napaliłem.

• 33 lat później...

Proszę o pomoc czy ktos wie gdzie można w poznaniu dostać kable Cordiala czy w ogóle jest taka możliwość i jeszcze jedno pytanie gdzie można tu kupić audiofilskie komponenty elektroniczne kondesatory itp. dzięki za pomoc

mlodylukas: jak nie znajdziesz kabli Cordiala, to można je zamówić wysyłkowo, w Konsbudzie podali mi namiar na człowieka, która to dla nich wysyła za pobraniem. bo na przykład w całym Trójmieście tych kabli nie uświadczysz :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

> Grzegorz

We Frippie jest duży wybór płyt, głownie jazz i klasyka. ESA w komplecie włącznie z Profi. Słuchałem Ostinato 2000, które napędzane Cyrusem z separowanym zasilaczem brzmiały naprawdę imponująco. Obsługa bardzo dobra. Poza ESA mają jeszcze chyba JM Lab i Tannoy albo AE.

Z kolei w Modicie jest spory wybór różnych głośników – m.in. Cabasse, KEF, VA.

Hmm, a które podłogowce za około 3 tys. mają dużo lepszą przestrzeń? KEF Q7, których słuchałem tego samego dnia w Modicie, chyba za 5400 zł, wypadły na tle Ostinato 2000 raczej blado, i to pod każdym względem. Inna sprawa, że KEFy były napędzane dwukrotnie tańszym wzmacniaczem, czyli Vincentem SV-233.

Witam

Sprzedawcy nieuprzejni i niekompetentni,

ale właściwie innych większych (i lepszych - Berlin,...) sklepów nie ma.

(na razie - mam nadzieję).

sklepy ze sprzętem audio:

Audiomedia 70, Poznań, ul. Głogowska 70, tel. (061) 866 58 15

Fripp II, Poznań, ul. Szewska 18A, tel. (061) 855 10 80

Top Hi-Fi (filia Audio Klan`u), Poznań, ul. Garbary 26, tel. (061) 852 86 48

sklepy z płytami:

"Art-Rock-Cafe", 61-782 Poznań, ul. Wodna 17/19, tel: (061) 855-27-93

www:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

e-mail: [email protected]

Fripp II, Poznań, ul. Szewska 18A, tel. (061) 855 10 80

Pro CD, Poznań, ul. 27 Grudnia 5/4, tel. (061) 853-24-30

Multikulti (Tomasz Konwert; w sklepie Fripp II), Poznań, ul. Szewska 18A

www:

Ukryta Zawartość

tel: (061) 855-71-03

(061) 870-89-33

komórka: 0601-520-857

Media Markt

wbrew wybrzydzaniom jest jakiś wybór - często można znaleźć

dobre płyty z lat 60`s70`s (z lat późniejszych też),

zazwyczaj taniej niż w innych "salonach" - i bez oczekiwania tygodniami.

=======================================

sklepy z płytami (extra):

Amazon Music Guide (+ encyklopedia muzyczna - online)

www:

Ukryta Zawartość

2001 - Berlin (właściwie hurt - tu zaopatruje się większość sklepów w Polsce)

www:

Ukryta Zawartość

Pandora's Box - Berlin

www: www.collectorrecords.de

=======================================

Pozdrawiam

rust.never.sleeps

z Poznania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Ja zastałem, chciałem nawet posłuchać ale sprzedawca upierał się, że nie bo to za tanie dla mnie (byłem na odsłuchu audience 72). Nie to nie.

W ogóle rady sprzedawcy są boskie. Próbowałem go pociągnąć za język co jak gra, co mi w moim systemie dolega i jak to zmienić, a on zawsze to samo - te kolumy za 3kzl graja lepiej od tych za 2 kzł, a te za 4 lepiej od tych za 3. Nic więcej...

Tak, to chyba jest "szefo".

W ogóle odsłuch tam kiepski, ale chyba już o tym pisałem. On cały czas musi siedzieć w tym samym pomieszczeniu, odbierać telefony (!), wychodzi tylko jak mu głośność muzyki nie pozwala na swobodną rozmowę przez tel. (o dziwo nie kazał ściszyć)

masz racje, tak to wlasnie wyglada. tez mnie to za kazdym razem wkurzalo, gdy odsluchiwalenm tam tego i owego

Zreszta po 2 "sesjach" uznalem, ze odsluch w tym pomieszczeniu nie moze byc miarodajny - wszedzie na kazdej praktycznie scianie - masa kolumn robiacych "niechcacy" za pulapki basowe. Niewatpliwa zaleta tego sklepu - mozna oddac stary sprzet w rozliczeniu.

Z sklepów poznanskich naal moim faworytem pozostaje Fripp. Potem Modit. Potem długo nic i Audiomedia, potem baaaaardzo dłuuugo nic -i TopHiFi na Garbarach (maniery i "porady" obslugi - zenada)

ale ten gosciu z wąsikiem i z wlosami na bok z audiomedia jest w porządku, zawsze lepiej z min gadac odnosnie systemu, dzwieku itp.

Kiedys jak Audiomedia była bardziej na dole na głogowskiej, był jeszcze inny gosciu (ale nie ten z komisu). Weszlismy do pomieszczenia odsłuchowego by cos tam podpiąc a ten Pan sobie zapalił papierosa ;-/

skojarzyła mi sie jeszcze jedna sytuacja. Uprzejmość panów z Frippa doprowadziła do dosc specyficznego wniosku z mojej strony. Chcialem kupic jakies kolumny w cenie 3-4 tałzeny. Byłem umówiony na esy podłogowe. Ale chwile wczesniej sluchalem monitorów w innym sklepie i postanowilem tez odsluchac jakis miniatur, choc poczatkowo bylem nastwaiony tylko na podlogówki.

Poprosiłem o zapodanie esa furioso (chyba nie myle nazwy). Jakos dziwnym trafem pan nie zwrócił (grzecznie) uwagi ze one kosztuja cos koło 10 tys i prosto na standy. Słucham słucham, fajnie grają, ale w sumie jakos normalka jak na cene 3-4 tys zł (nie wiem czemu te kolumny kojarzyłem początkowo z tym przedzialem cenowym). W miedzyczasie wyszla rozmowa, ze on twierdzi ze jednak kosztują 10 tys, ze to jedne z lepszych monitorów jakie ma na stanie do 10 tys itp.

Od razu inaczej podchodziłem do ich dzwieku. Sam zacząłem zauwazac zalety jakie pan wymienił i zauwazac przewage nad np ostinato itp.

Ano taka dziwna autosugestia, odbiór dzwieku jest zniekształcony poprzez swiadomosc tego, czego sluchałem

i jeszzce jedno co mi najbardziej sie podoba w Frippie -NIGDY nie ma problemu zeby panowie podpieli to czy tamto do odsluchu, nawet jesli od razu mowie ze nic dzis nie kupie tylko po prostu jestem ciekaw jak gra

to samo w Audiomediach czesto jest kwitowane mniej wiecej tak "eee tam taki odsluch, przyjdz pan jak bedziesz gotowy do zakupu"

co nie zmienia faktu, że owszem, rzeczony "szefo" w Audiomediach jest tam i tak najbardziej kompetentny

jest tam jeszcze jakis taki drugi wiecznie spiacy albo skacowany :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.