Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy NOS...czy warto?Czy w ogóle można jeszcze kupić NOSy?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Wy nie umiecie wbić do googli trzech prostych słów?

NOS TUBE SHOP

Tych sklepów są setki o naszym hornecie nie zapominając ;)

Serio? Mam to zrobić? Nie umiesz poszukać w googlach?

Ile tych sklepów mam Ci podać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałem aby ktoś z doświadczeniem podał sklepy, które są godne polecenia i to nie po to, żebym chciał Cię sprawdzać, tylko po to, żebym mógł zweryfikować dostępność konkretnych lamp. Bo zastanawiam się nad lampą, ale zakupy lamp jak widzę to nie prosta sprawa.

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A jak myślisz z jakimi lampami słuchałem tych Kagur a z jakimi Ty ich słuchałeś i dlaczego te urządzenie inaczej zagrało u mnie i u Ciebie ? ;)

Zapytaj może Wojtka Szemisa to Tobie podpowie ;)

Wiem i dlatego pytałem o możliwość zakupu kilku kompletów. Okazało się, że jest tylko jeden i to nie cały komplet... :-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

hehehehe....dopadła mnie grypa i kiepsko się czuję, ale twoje wpisy dodają mi sił i ładują uśmiech mój pysk... :-) No nic, nie ważne...napijmy się... :-))) Nie chciałem tego pisać, ale skoro wywołałeś ten "sklep" to 2 pary "NOS" które szybko padły były właśnie z tego..."sklepu"... :-) One były takie NOS jak Polska jest imperium na skalę Kubilaj Chana... :-)

Miło mi. że mogę poprawić tobie humor i polepszyć samopoczucie :)

Musisz jednak wiedzieć, że lampy to tylko rzecz, bardzo prosta rzecz i nawet autentyczny NOS, który w pomiarach wyjdzie jak żyletka i nigdy nie był uzywany może w każdej chwili się wysypać np z powodu fabrycznego braku idealnej próżni lub podania niewłaściwego napięcia lub prądu.

Oczekując gwarancji na starą lampę to jakbyś oczekiwał gwarancji na przebieg klocków hamulcowych.

Nowe harleye psują się znacznie częściej od nowych lamp :)

Bo zastanawiam się nad lampą, ale zakupy lamp jak widzę to nie prosta sprawa.

Oczywiście, "wyuzdanych" lamp tam pewnie nie dostaniesz ale mogę Ci podać namiary na sprzedawcę, który załatwi wszystko. Będzie wymagało to i czasu i sporych nakładów ale o towar możesz być spokojny.

Jarek wie kogo mam na myśli i może chyba potwierdzić rzetelność PS.

Musisz jednak wiedzieć, że lampy to tylko rzecz, bardzo prosta rzecz i nawet autentyczny NOS, który w pomiarach wyjdzie jak żyletka i nigdy nie był uzywany może w każdej chwili się wysypać np z powodu fabrycznego braku idealnej próżni lub podania niewłaściwego napięcia lub prądu.

Nowe harleye psują się znacznie częściej od nowych lamp :)

To jak może nie trzymać próżni? Pisałeś, że nie ma takiej opcji i że to wieczne sprzęty jeśli nie były używane!! A teraz jednak przyznajesz, że jakość wykonania mogła być różna? Pewnie Armia USA o tym nie wie... :-)

Co do HD to nie jesteś zorientowany. Jak sam piszesz nie można znać się na wszystkim... :-)

Okres awaryjności HD to był okres silników Shovel Head. Od roku chyba 1984 wprowadzono silnik Evolution zaprojektowany przez Porsche. W roku 1999 wprowadzono silnik Twin Cam, jeszcze lepszy i też zrobiony przez Porsche, tzn zaprojektowany. Nie są awaryjne, a czasem psują się te gdzie ludzie grzebią i tuningują po swojemu. Bo przecież tak jak na lampach, każdy zna się też na HD... :-)

Co do awaryjności to masz rację, ale wiesz co to jest statystyka? Nie ma opcji, że jedna para od tego sprzedawcy szybko padła, druga to samo, a kolejne lampy od innego już nie padły. Cudów nie ma kolego...choć sorrki...są..w magazynach NATO... :-)

Oczywiście, "wyuzdanych" lamp tam pewnie nie dostaniesz ale mogę Ci podać namiary na sprzedawcę, który załatwi wszystko. Będzie wymagało to i czasu i sporych nakładów ale o towar możesz być spokojny.

Jarek wie kogo mam na myśli i może chyba potwierdzić rzetelność PS.

Bardzo możliwe, że skorzystam jak już wzmacniacz będę miał. Na razie bardziej mi chodziło o możliwość szybkiego zweryfikowania dostepności i dlatego zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź na temat istniejących sklepów.

istniejących sklepów.

Sklepów nie ma. Są handlarze internetowi, a to co oferują w zdecydowanej większości z NOS-ami nie ma nic wspólnego. Musisz mieć tego świadomość. Możliwe, że uda się tobie dostać dobre lampy do swojego sprzętu, ale nie ufaj handlarzom i nim kupisz to włącz rozum.Pamiętaj, że mamy rok prawie 2016. Legendy o miliardach lamp NOS w tysiącach magazynów NATO możesz wsadzić między bajki o Yeti. Być może istnieje, ale ani ty ani ja go nie zobaczymy... :-)

Wiem i dlatego pytałem o możliwość zakupu kilku kompletów. Okazało się, że jest tylko jeden i to nie cały komplet... :-)

Oj tam, oj tam ja z kumplem byśmy parę tych kompletów dobrali jakby było trzeba :)
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Pisałeś, że nie ma takiej opcji i że to wieczne sprzęty jeśli nie były używane!!

Możesz wskazać mi gdzie tak napisałem bo lata swoje już mam i pamięć zawodną :)

A teraz jednak przyznajesz, że jakość wykonania mogła być różna? Pewnie Armia USA o tym nie wie... :-)

Tak, była różna. Dlatego osoby odrobinę orientujący się w lampach wiedzą, że sa lampy JAN (wojskowe) o przedłużonej żywotności, Lampy CCa i 6922 o lepszych parametrach niż zwykłe ecc88.

Bądż spokojny, armia o tym wiedział i wie. Dlatego powstawały właśnie lampy w wykonaniu militarnym.

Co do HD to nie jesteś zorientowany. Jak sam piszesz nie można znać się na wszystkim... :-)

Nie znam się kompletnie i to w przeciwieństwie do ciebie i twojej wiedzy o lampach publicznie przyznaję :)

Co do awaryjności to masz rację, ale wiesz co to jest statystyka?

Wiem.

Statystycznie kierowcy HD nie pozdrawiają siebie mijając się na ulicy bo wiedzą, że wieczorem i tak spotkają się w serwisie.

Podobnie zresztą jak kierowcy Rangeów :)

To jest wojskowy okres przydatności do "spożycia".

Inaczej ZN ;:) kto byl w wojsku to wie,samochody na kolkach z przebiegiem 2000km,tyle sie je docieralo,ladowanie akumulatorow raz w miesiacu i takie tam,chleb w puszkach,i dobra sloninka w puszkach tez lezy ladnych pare lat:))

Wiem.

Statystycznie kierowcy HD nie pozdrawiają siebie mijając się na ulicy bo wiedzą, że wieczorem i tak spotkają się w serwisie.

To jest bdura. Nie masz pojęcia o czym piszesz. Tak było ponad 30 lat temu. To tak samo jak z NOS-ami. 30 lat temu były, a teraz to są tylko w marzeniach audiofilów.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Inaczej ZN ;:) kto byl w wojsku to wie,samochody na kolkach z przebiegiem 2000km,tyle sie je docieralo,ladowanie akumulatorow raz w miesiacu i takie tam,chleb w puszkach,i dobra sloninka w puszkach tez lezy ladnych pare lat:))

Dokładnie tak jest.

I w naszej i amerykańskiej armii i w tureckiej też

Ale to trzeba mieć blade pojęcie zanim zacznie się dyskutować a nie wyjeżdżać w co drugim poście z Marsem :)

No ale kolega sly sam przyznał, że niedomaga obecnie z powodu prawdopodobnie grypy więc to by wiele tłumaczyło. Wróćmy zatem do rozmowy po powrocie do zdrowia czego szczerze życzę.

To jest bdura. Nie masz pojęcia o czym piszesz. Tak było ponad 30 lat temu. To tak samo jak z NOS-ami. 30 lat temu były, a teraz to są tylko w marzeniach audiofilów.

Sylwek jest u nas takie powiedzenie :

Pop swoje a czort swoje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja przyznałem, że nie mam pojęcia o HD.

Nie mam też akurat żadnego znajomego zajmującego się zawodowo HD :P

A niepsujących się HD podobno jest strasznie dużo na ... Marsie :)

Ukryta Zawartość

Ten sklep jest OK?

No i na przykład 6S33S tam nie ma.

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To akurat ja, stary handlarz lampami :) mogę Ci załatwić.

Akurat jeszcze dzisiaj przyjeżdża do mnie najpewniejsze źródło zaopatrzenia w diabełki :)

Więc jak coś to mogę Ciebie z nim skontaktować. Jakby co to napisz o co chodzi na PW.

Ten sklep jest OK?

Brałem u nich resztkę czyli 7 szt 12SN7GT National Union "black glass" wszystko było spoko.

A niby skąd ma mieć 6S33S ? Turcja to chyba NATO nie Układ Warszawski :)

Jasne. Szukaj dalej NOS-ów które czekają na ciebie w magazynach NATO... hehehe

Sylwek nie pisz wciąż swoich prawd o lampach-bo jesteś w tym dość cienki........naprawdę uwierz mi.

Nie chce się z nikim kłócić,ale do lampy trza naprawdę dojrzeć.

Dla Ciebie winyl i lampa to czarna magia jest.

Jasne ale czym innym jest wiedza o lampach, a czym innym ich dostępność. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Nie piszę o typach lamp, ani ich dźwięku tylko o dostępności. Od ciebie też dostałem padniętą lampę GM70 i jakoś nikt się nie poczuwał. Trochę kasy poszło z dymem. Takie to są te NOSy.

Nie twierdzę,że do audio te współczesne z Chin są lepsze niż NOSy z USA. Tylko, że NOS-ów już praktycznie nie ma i handlarze będą oszukiwać coraz bardziej naiwnych audiofilów. Co do Armii to w Armii są pewne zasady. Zakłada się pewny czas pracy i możliwości pracy dla danego urządzenia czy sprzętu, po czym wszystko się niszczy.

No na niszczarce.

Dawaj szybko kasę bo mam NOSA)

Sylwek-dupa nic się nie niszczy,wiele urządzeń ma lampy bo nie zakłóci ich pracy wojna atomowa i dlatego są zainstalowane w systemach

jako np. zasilanie rezerwowe tzn. na czas wojny i lampy tam zainstalowane nigdy nie były używane......tak jest z diabełkiem-tzn.one w migach-20

nigdy nie pracowały,,,,,,,,,,,,,,,resztę wiadomości sam sobie znajdz.TY NISZCZYCIELU LAMPOWY.

Nie obraz się na mnie Sylwek ale jeżeli chodzi o lampy to w Twoim przypadku :

mowa jest srebrem a milczenie złotem !

Diabełki to były w Mig-25 tym co o Tokio zawadził dziwiąc niepomiernie :)

Kto tam wie może i w Mig-31 dalej siedzą.

Jasne ale czym innym jest wiedza o lampach, a czym innym ich dostępność. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Nie piszę o typach lamp, ani ich dźwięku tylko o dostępności. Od ciebie też dostałem padniętą lampę GM70 i jakoś nikt się nie poczuwał. Trochę kasy poszło z dymem. Takie to są te NOSy.

kurde ja ją przywiozłem z Ukrainy,ukraińcowi przywieżli z bazy wojskowej,wysłalem je do Szymona,od Szymona wziął je Amplifon,nastepnie przywiózł je do Ciebie.................i teraz zgadnij kto mógł w trakcie podróży tak transportować,aby zerwać w lampie zawiedzenie?

Otóż każdy z nas,bo te gm-ki były brane bezpośrednio z magazynu wojskowego,czyli były w kartonie zbiorczym..........także proszę nie pisać mi tu,że

MATKA SIEDZI Z TYŁU)

Nie obraz się na mnie Sylwek ale jeżeli chodzi o lampy to w Twoim przypadku :

mowa jest srebrem a milczenie złotem !

pOLSKA gOLA))

Sylwek, proszę Cie... Lubię Ciebie chłopie i żal mi jak się kompromitujesz.

Pisz prosze o rzeczach, o których wiesz i jesteś w tym dobry.

O testowaniu sprzętu np. Bardzo lubię to czytać i tym się proszę zajmij a nie lampami i winylami bo to nie jest Twoja mocna strona.

Karwa mać! Sylwek, wiesz co to jest resurs?

To jest wojskowy okres przydatności do "spożycia".

Leżakuje taki sprzęt tyle ile ma wpisany w książkę resurs i jest sprzedawany nie używany.

Nie sprzedają samych lamp :)

Możesz np. kupić 40 letni samochód z przebiegiem 2 tyś km bo mu się właśnie ten "tajemniczy" resurs skończył i armia musi się go pozbyć.

Wystarczy.

Wymiękam :)

mACIEK NIE WYMIĘKAJ

Jak sie spotkamy to zjemy se z puszki 35-cio letnie mięsko.............po resursie))

Karwa kafka chyba się zaraz zainfekuje Finlandią-bo mi jaja siwieją jak czytam ten watek

Wiem, że NIC ale to NIC co wojsko ma kiedykolwiek użyć nie może być tak stare!! Nawet gdyby były dobre.

Nie ma sensu się kłócić. Chcecie wierzyć w te pełne magazyny NATO to wierzcie.

Szkoda, że nie widzisz logicznego absurdu takiego rozumowania. Bo nawet gdyby przyjąć waszą tezę, że Armia USA ma zapas takich lamp co nie jest prawdą, ale załóżmy, że ma i że jest tak jak piszecie, że te lampy są niezniszczalne i mogą leżeć kolejne 50 lat, co też nie jest prawdą ale przyjmijmy, że tak to co? Po to mają te zapasy, że sprzedawać to potajemnie kolesiom do wzmacniaczy? No pomyśl!! Ludzie. Masakra. Nawet gdyby tak było to nikt z was ani waszych handlarzy nie będzie miał do tego dostępu. Proste jak drut!!

Skoro te magazyny są pełne to dlaczego AR, VTL, McIntosh i inne firmy nie montują tych lamp do swoich sprzętów? Oni tam w USA nie mają do tego dostępu ale koleś z zapyziałej polski oczywiście ma!!Bo on jest kolegą Admirała USA i 8 generałów i oni podkradają te lampy z magazynów i przywożą do W-wy w walizkach, bo przecież wiadomo, iż wysyłka kurierem często uszkadza lampy, co słusznie opisał Stary Audiofil... :-)

Walnąłem lufę i zrobiłem klocka ze smiechu..............zdążyłem bez problemu.

A bombowce B-52 ???

Latają już ponad 50 lat...a Harleye to niby ile lat mają ?;)

Nawet nowy ma już 40 lat:))

Leci B-52,a wietnamczyk sobie sra)

Witam

Zostawiając temat magazynów NATO ( pustych czy pełnych ) na boku chciałbym zwrócić uwagę na dwie sprawy.Pierwsza. Nie wiem czy zwolennicy teorii końca NOSów zdają sobie skali a raczej ilości wyprodukowanych lamp od powiedzmy końca II wojny do lat 70 tych. I trzeba pamiętać że wojsko to tylko jedna z gałęzi które wchodza w grę. I to być może nie nie największa. Pomyślcie o przemyśle, całej aparaturze kontrolno-pomiarowej, medycyna, początki ery komputerowej ( maszyny liczące ). Praktycznie nie był dziedziny gdzie lampy nie występowałyby. Zanim na dobre wszystko wyparł tranzystor wszędzie rządziła lampa. Więc skala produkcji była przeogromna. Na pewno coś tam dla nas jeszcze zostało. I drugi ważny problem z NOSami to to że dla nas ważne jest sparowanie elektryczne lamp - i z tym może być kłopot. Bo lampa nówka nie oznacza że elektrycznie np. będzie miała równe połówki. A tego oczekujemy. I dlatego też się biorą takie jasełka że ludzie kupują NOS - a on jest rozjechany.

Pozdr

PS

Z racji zawodu i pracy widziałem setki lamp trafiających do kosza. Zdołałem np uratować takie cudeńko. I to przez czysty przypadek. Pracowały w chromatografach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Wiesz co to lampa 6F8G?

Wiesz od kiedy jest w obiegu w gigantycznych ilościach?

To ja tobie podpowiem, od 2012 roku. No a dlaczego dopiero od 2012 roku?

No bo właśnie z Marsa przyleciały.

IMG_4637_zps3b42fd55.jpg

A co to ten na górze bolec jest-do czego to i po co i na co to on tam jest?

Mam takich 14 par i jeszcze national union jeszcze zapakowanych w N.Y -pudełko spięte spinaczami i pociągniete na

rantach żółta farbą -lampa z 1941 roku.................już mam mokro w kroku)

kurde ja ją przywiozłem z Ukrainy,ukraińcowi przywieżli z bazy wojskowej,wysłalem je do Szymona,od Szymona wziął je Amplifon,nastepnie przywiózł je do Ciebie.................i teraz zgadnij kto mógł w trakcie podróży tak transportować,aby zerwać w lampie zawiedzenie?

Otóż każdy z nas,bo te gm-ki były brane bezpośrednio z magazynu wojskowego,czyli były w kartonie zbiorczym..........także proszę nie pisać mi tu,że

MATKA SIEDZI Z TYŁU)

Nie zmienia to faktu, że zapłaciłem z lampy, a jedna była uszkodzona.

Sa NOSy, nie ma NOSow, jakie to ma znaczenie ? próżne na ten temat dywagacje.

Bez lampy w torze NIE MA GRANIA !!!

Kupować lampy co maja >100% emisji, i słuchać !

Życia nam nie starczy a lampy dalej bedą do kupienia, starsze, młodsze, lepsze, gorsze, ale bedą.

----------------------------------------------------

Ja tam gram na takich bańkach, typowo telewizyjne ale również stosowane w EAR-ach :-)

Z jednej strony plus bo to cholernie wytrzymała lampa wytrzymująca kilka kV ale po wejściu tranzystorowych Tv strasznie ciężko je dostać.

Rozrzut parametrów jest ogromny :-(

4607495286_b95f197f5b.jpg

Mam też kilka słabszych egzemplarzy ale czapeczki nie świecą na niebiesko. To chyba jakieś oszukane, co?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.