Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physics Avantera / Wzmacniacz

Krzych L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ma ktoś z Was doświadczenie z parowaniem Avanter z wzmacniaczami?  

Obecnie kolumny grają w średnim  (26 metrów), niwytlumionym (kamień na podłodze, lekkie echo) pomieszczeniu z Krellem s550. Ogólnie jest bardzo dobrze (barwa i nasycenie dźwięku, rozdzielczość i stereofonia).

Chciałbym żeby bas był szybszy. Tak jak już pisalem gdzie indziej na forum, dźwięk Avanter spektakularny w klasyce i jazzie, w rok'u trochę kuleje co dynamiki/drive'u/ataku. Bas jest obszerny, dobrze kontrolowany ale sprawia wrażenie spowolnionego.

Mielibyscie jakieś typy na wzmacniacz do tych kolumn, najchętniej w cenie, która nie wymagałaby sprzedania obu nerek:-) ?

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

https://www.audiostereo.pl/topic/122576-audio-physics-avantera-wzmacniacz/

Witaj,

posłuchałbym w Twoim systemie jeden ze wzmacniaczy Wile - model Jazz lub jeszcze lepiej Louis. To połączenie dynamiki, szybkości, analityczności z bardzo dobrą spójnością, wypełnieniem. Zapraszam serdecznie do nas.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie wiem jak cenisz nerki...ale możesz konkretniej odnośnie budżetu ;) ?

Dobrze pasowałaby tutaj końcówka Abbysound z dobrym pre .

Ciekawie spisałaby się integra Audia Flight Two.

Swoje stare Avanti ( mocno wymagające ) zasilam Audio Gd Master 10 - jeśli nie boisz się nieznanego to dobry trop.

Different. Popatrzylem na Audio GD Master 10. Wygląda imponująco. Masz to u siebie w systemie? Jestem BARDZO zainteresowany. Korci mnie żeby spróbować. Porownywales ten wzmak do czegoś znanego z wzmacniaczy?

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Nie wiem jak cenisz nerki...ale możesz konkretniej odnośnie budżetu ;) ?

Dobrze pasowałaby tutaj końcówka Abbysound z dobrym pre .

Swoje stare Avanti ( mocno wymagające ) zasilam Audio Gd Master 10 - jeśli nie boisz się nieznanego to dobry trop.

Czy Audia Flight Two podołałaby takim głośnikom ? Sam mam Virgo V i myślałem o tym wzmaku, ale po ECI3 szukam czegoś zdecydowanie mocniejszego.

Maciek, A czego szukasz?

W tym momencie niestety sam nie wiem. ECI3 sprzedałem już jakiś czas temu i mam przerwę, rozglądam się po rynku za czymś okazyjnym. Hegel h200 kusi aby przetestować bo ceny są atrakcyjne.

Do Virgo podłączyłem swego czasu nawet końcówkę lampową cary audio dość mocną i nie poczułem nieba:( stąd też przerwa.

Przede wszystkim szukam barwy, czaru w muzyce. AP to wg mnie taka F1, super ale nie na długo.

Może to być tez wina mojego dac.

Jezeli jestes z Wawy albo w niej bywasz, zapraszam do siebie na odsluch Avanter plus Krell s550. Mimo że marudze na temat brzmienia rocka w tym zestawie, słucham rocka teraz tyle ile nigdy wcześniej i jest bardzo dobrze w ocenie bezezglednej (tj. z pominięciem konkluzji że w jazzie i klasyce jest genialne i chciałoby się by rock brzmial lepiej niż tylko bardzo dobrze).

Hegel 200 mnie się nie podobał. Ja bym szukał dalej.

Ps. Słyszałem może Musical Fidelity m6 500?

Mam Master 10 i porównywałem z Heglem H100 , H200 , Atollem, Caiynem ( A55 chyba - tu brakowało zdecydowanie werwy chociaż z innymi kolumnami było super ) , Krellem s300i , T+A Power Plant , Abbysound właśnie.

Abbysound i pre tej samej firmy to naprawdę świetne granie.

Natomiast w swojej cenie Master 10 jako jedyny potrafił dobrze wysterować Avanti - jest barwa, jest moc, jest detal i przestrzeń.

Wykonanie też I klasa.

Different - Jak z basem w Audio GD? Jedyna opinia o Audio GD Master 10 pisze ze co do minusow to dzeiek jest 'a bit fuzzy'/troche rozmyty - poywierdzasz? Czy dobrze rozumiem że Audio GD był lepszy od wymienionych wzmakow? Pamiętasz porównanie do Krella (sam mam wyższy model Krella tej serii więc jestem zainteresowany porownaniem)? Mieszkasz w Warszawie? Słyszałes koncowke mocy plus pre serii Master Audio GD?

Przepraszam za serię pytań ale trudno się powstrzymac bo jestem realnie zainteresowany...

Mam u siebie zestaw Master 10 i NFB7 z Amanero.

Świetny zestaw i z basem problemu nie ma - może dlatego, że ten w AP ( w Avanti bynajmniej ) jest skrojony na miarę - dźwięk jest bardzo neutralny i basu za dużo nigdy nie ma.

Miałem porównanie jeden po drugim s300i oraz powyższy i jest to bardzo duży skok jakościowy. Można słuchać bardzo cicho , a niczego nie brakuje ( to była bolączka Krella - trzeba było mocno podkręcić głośność aby pojawił się bas ). Poza tym tak jak piszesz - z s300i ( u Ciebie s550i ) rock wypada słabiutko - po prostu brakuje masy. Porównywałem ze wszystkimi powyższymi i poza Abbysound ( cena stanowczo wyższa ) wygrał Master 10.

W przyszłości zapewne przejdę na Master 2H . Słuchałem DAC-i z pre Audio Gd - 10ES3 , NFB27 - bardzo fajne urządzenia i wyjście pre również wypada bardzo ciekawie ( neutralnie i maksymalnie przejrzyście ).

Jestem z Gdańska .

Jezeli jestes z Wawy albo w niej bywasz, zapraszam do siebie na odsluch Avanter plus Krell s550. Mimo że marudze na temat brzmienia rocka w tym zestawie, słucham rocka teraz tyle ile nigdy wcześniej i jest bardzo dobrze w ocenie bezezglednej (tj. z pominięciem konkluzji że w jazzie i klasyce jest genialne i chciałoby się by rock brzmial lepiej niż tylko bardzo dobrze).

Hegel 200 mnie się nie podobał. Ja bym szukał dalej.

Ps. Słyszałem może Musical Fidelity m6 500?

Mieszkam w Warszawie. Bardzo chętnie wpadłbym posłuchać. Mogę zabrać dac - M2Tech Young DSD z dawką muzyki hi res.

Z tym Heglem to tylko dlatego, że są teraz takie tanie vs cena początkowa - no, ale może nie bez przyczyny.

Ciekawie zapowiada się się Audio GD. Jeśli chodzi o przetworniki C/A to markę już mają wyrobioną, wzmacniacze widać też godne uwagi i cena jak za nowy sprzęt tak grający ciekawa.

Different.

Dziekuje za cierpliwość w odpowiedziach.

Chodzi mi po głowie Matter 3 i Master 11. Ceny to już jednak 150% Master 10)-:

Po odstawieniu kolumn na 75 cm od ściany tylnej i bocznych, bas już nie dudni i jest go tyle ile trzeba. Kiedy trzeba bas bywa potezny. Problemem jest nadal slaba impulsowosc basu...

Maciek - super. Zadzwon prosze, z przyjemnością się spotkam ... 698687303

Master 3 to jest dokładnie ta sama końcówka co Master10 tylko obcięli sekcję wyboru źródła i wyrzucili regulację głośności na drabince.

Master 11 nie znam, ale słyszałem Ref 5.32 na PCM1704 i było lekko cieplej ( niż na Sabre ) - można powiedzieć bardziej 'dociążone' jeszcze.

Muda. Masz rację i dziekuje. W weekend kupuje gruby dywan do salonu. Cały czas jednak myślę że słaba impulsowosc basu nie jest pochodna akustyki skoro i KEFy r900 i MA pl300 bas impulsowy w tym pomieszczeniu generowały z Krellem.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Krzychu, Audio Physiki lubią dostać dużo prądu, więc ciężko Ci będzie kupić wzmacniacz za rozsądne pieniądze. Moim zdaniem Krell 550 jest świetnym wyborem i ja bym go nie zmieniał, tylko pobawiłbym się z akustyką, ustawieniem kolumn, ewentualnie wymianą kabli. Być może sprawcą tego dudnienia jest XLR Silencable Symphony, spróbuj z ciekawości podłączyć tu np Nordosta Tyra, Acoustic Zen Absolute albo nawet Vovoxa Texturę.

Kef i MA nie miały basowców po bokach i tu może być dodatkowy problem, a raczej wymóg zadbania o akustykę.

W kulbie AP Ktoś kiedyś pisał, że nie bez znaczenia ma też która kolumna stoi po której stronie.

Ja Virgo też sporo po pokoju jeździłem.

<br /> W weekend kupuje gruby dywan do salonu.<br />

Zabierz się do tego z głową(!) Muda Ci już wskazał odpowiedni kierunek.

Wiesz jaki dywan, znasz jego współczynnik pochłaniania, gramaturę, skład, wielkość?

Coś chcesz leczyć, a wiesz co konkretnie nadaje się do leczenia? Znasz charakterystykę pomieszczenia i które pasmo trzeba leczyć? Wiesz, że zbytnią grubością możesz zepsuć?

Nie wykupuj połowę apteki, tylko zdiagnozuj, kup właściwy lek i uderz precyzyjnie w ból.

Taka moja rada, a Ty rób jak chcesz:)

Ok. Dziękuję za odpowiedzi wszystkim. Biorę się za akustykę. Chyba jednak też wypożyczę Audio GD Master 10 żeby potestować vs. Krell. Jak tak się stanie odezwę się żeby powiedzieć na czym stanęło.

Potwierdzam dobre zgranie AP z Audia Flight.

U mnie co prawda niższe modele ale myślę, że wyżej też będzie dobrze dopasowane.

Z tym Heglem to tylko dlatego, że są teraz takie tanie vs cena początkowa - no, ale może nie bez przyczyny.

Fakt. Też zauważyłem wysyp wzmaków i DAC Hegla ;-). Coś musi być na rzeczy. Najpierw był zachwyt, achy i ochy, a teraz dużo do sprzedania na rynku wtórnym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w tym wątku Elb wspomina chyba o

Ukryta Zawartość

Może warto przedzwonić, może też pożyczają ustroje.

W ogłoszeniach tutaj na forum, też cały czas Ktoś się ogłasza nt adaptacji akustycznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktos z Was mial do czynienia z NAD M2. Czy to jest dobry pomysl na superenergetyczny nie zawoalowany wzmak do Avanter?

• 1 rok później...

Ok. Dziękuję za odpowiedzi wszystkim. Biorę się za akustykę. Chyba jednak też wypożyczę Audio GD Master 10 żeby potestować vs. Krell. Jak tak się stanie odezwę się żeby powiedzieć na czym stanęło.

Miałem Krell kat 500i. Z tym Audio Gdy nie ma w porównaniu żadnych szans.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.