Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy do laptopa

NikTaki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Poszukuję sposobu podłączenia wzmaka słuchawkowego do komputera. Tzn. mój laptop nie jest wyposażony w spdif, kiedyś czytałem, że istnieje coś takiego jak cyfrowy jack. Jak ewentualnie sprawdzić czy komputer jest w to wyposażony? Czy coś takiego ewentualnie istnieje? Albo sposoby przesyłania dźwięku przez USB? Mam w planach jakieś nauszniki za ~1000 zł, dobrej karty dźwiękowej w laptopie prawdopodobnie brak, w domu mam wzmaka, ale potrzebuję czegoś mobilnego do laptopa. Czegoś prawdopodobnie do zasilania, kieszonkowa wersja analogowa tylko wzmocniła by mi sygnał z laptopa, a chciałbym po prost jak najwięcej. Co wiecie o temacie?

z góry dziękuję

Za mało informacji podałeś. Napisz jakiej muzyki słuchasz, jakie preferujesz brzmienie oraz jakie słuchawki masz w planach (może coś masz na oku). Po tych danych coś doradzimy.

Osobiście używam Meridian Explorer i jestem zadowolony.

Za mało informacji podałeś. Napisz jakiej muzyki słuchasz, jakie preferujesz brzmienie oraz jakie słuchawki masz w planach (może coś masz na oku). Po tych danych coś doradzimy.

Osobiście używam Meridian Explorer i jestem zadowolony.

Ogólnie sprawa jest taka, że potrzebuję dobrych słuchawek i wzmacniacza, który nadałby się do laptopa, komputera bez spdifa. Rozglądałem się nad czymś z dobrym wyciszeniem, izolacją. Pomyślałem też o Bose QC25(muzycznie słabo, ale naprawdę lubię się odciąć) ale chciałbym rozglądnąć się szerzej. Nie słucham konkretnego gatunku, tylko tzw. "dobrej muzyki", czyli jak mam dzień to lecą etiudy Chopina, a jak inny to Red Hot Chili Peppers, Także nie sprecyzuje brzmienia. Oczekuję za to szerokiej sceny i nisko schodzącego basu (da się tak?). Chciałbym czegoś mobilnego, teraz przebywam dużo z laptopem, więc targanie dużego DACa odpada. Słuchałem Denonów AH-MM400 (poza Bose) i tylko ich, nie wiem czy to dobre słuchawki w tej cenie, bo nie mam punktu odniesienia jeszcze, a nikt ich tak naprawdę nie zna. Coś pokroju Calyx Coffee wygląda dobrze "gabarytowo", ale chciałbym coś jednak tańszego.

A słuchałeś już HiFiMANów? Ostatnio robiliśmy w firmie małe porównanie - AKG, Grado, Beyerdynamic i właśnie HiFiMAN HE-400. Różnica jest kolosalna - są słuchawki, i są HiFiMANy. 300zł mniej, niż za Denony, a dostajesz już konstrukcję planarną. Jedyną różnicą z Twoimi wymaganiami jest brak dobrej izolacji, to konstrukcja otwarta.

Do tego można dołożyć wzmacniacz EF-2A (wejście USB, każdy laptop sobie z nim poradzi) i mamy zestaw naprawdę dobrej klasy. Brzmienie HiFiMANa idzie w kierunku starego, dobrego, analogu. Ciepłe, niezwykle szczegółowe, szybkie i dynamiczne. Uniwersalne. Słuchałem HE-400 na bardzo różnorodnej muzyce (Voo Voo, Mumford & Sons, Eric Clapton, muzyka chóralna i organowa... itd.), nigdy nie miałem zastrzeżeń. Zobacz sam:

http://sklep.rms.pl/hifiman-he-400-he400-sluchawki-przewodowe-audiofilskie-planarne-ortodynamiczne

http://sklep.rms.pl/hifiman-ef-2a-ef2a-audiofilski-wzmacniacz-sluchawkowy-z-dac

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dużo czytałem o wyższości słuchawek otwartych, ale szczerze nie wiem jak sprawdzają się w praktyce, nie mam żadnego miejsca odsłuchowego na dzień dzisiejszy, naokoło hałas, tutaj pralka, tutaj ktoś gada, potrzebuję się trochę odizolować. Jeśli chodzi o takie warunki to odpadają, prawda?

W takiej sytuacji rzeczywiście lepiej sprawdzi się konstrukcja zamknięta. Mogę tu polecić nowość, firmowaną przez Definitive Technology - to najpopularniejszy w USA producent kolumn głośnikowych klasy premium. Po wielu latach doświadczeń na tym polu wprowadzili na rynek audiofilskie słuchawki Symphony 1.

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-symphony-1-aktywne-audiofilskie-sluchawki-bluetooth-z-dac-usb-i-redukcja-szumow

Słuchawki mają na pokładzie DAC USB na wypadek korzystania z urządzeń przenośnych jako źródła dźwięku.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.